Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Стоян Цанев: Какво ще се получи от една картина, знае само Онзи горе...

Художникът Стоян Цанев представи във Варна 19 нови абстрактни платна, рисувани миналата година. Цветовата гама не е от значение, макар че се наблюдава разнообразие в спектъра. Важен е жестът, който не е самоцелен, а е рефлексия от наблюдаването на живота и природата около нас. Но - при него няма наподобяване на обект или предмет, няма образи и сюжети; ако нещо в процеса на работа придобие конкретни измерения, той веднага го маха.

Най-трудният момент е художникът да поставя заглавия на картини, които не напомнят на нищо конкретно, обяснява Стоян Цанев. В тази експозиция, например, ще видим „Дневник на едно пътуване”, „Предчувствие”, „Предсказание”, „Видение”, „Послание”, „Равноденствие”, „Пролет в Лъка”, „Краят на лятото”, „Плик”, „Кръг”, „Знак”, „Корида”, „Привечер”, „Нощ”... Можем да си нафантазираме собствени истории, ползвайки за жалони думите в наименованията на платната.

В своето изкуство авторът изповядва философията на минимализма, при която малкото значи много, а материята се стреми единствено към същината - без излишества и без компромиси. Така пулсират неговите артистични светове, които според проф. Десислава Минчева са „еманация на духовни и интелектуални вътрешни състояния, без разказ и конкретика…. Режисурата на картинното пространство при Стоян Цанев не е математика, а висша артистична дисциплина.“

Бавно ли се получават картините на Стоян Цанев?

Това е Божа работа - правя ги, докато станат, понякога стават бързо, друг път отнема много време. Смятам, че картината е завършена, когато не мога да добавя нищо към нея, нито пък да отнема. Защото моят процес е: аз слагам, но после отнемам от картината, за да остане само това, което трябва. С течение на времето отнемането става все повече и някой ден сигурно ще остане само една мазка с четката и един гол подпис...

Първичната сила на живота диша в платната на художника, но е нужна тънка сетивност, за да уловите това дихание. Защото в голямото изкуство винаги има тишина, поне Стоян Цанев така го разбира.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05