Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хипарски бус става книжарница на колела в инициативата "Думи на 4 гуми"

"Думи на 4 гуми" – инициатива на поета Илиян Любомиров, която превръща един стар хипарски бус в мобилна книжарница само за съвременна българска поезия и проза и цяло лято ще среща жителите на по-малките ни градове с най-стойностната ни литература от последните 30 години. С автора на идеята разговаря  Светлана Вълкова.

-  Много се радвам, че една твоя поредна мечта се сбъдва. Надяваме се да се случват в най-скоро време „Думи на 4 гуми”.

-  Това е превръщането на един стар хипарски Фолксваген бус в мобилна книжарница.  Ще пътува из по-малки градове и по различни фестивали цялото лято. Ще представя единствено съвременна  българска поезия и проза, написана последните 25 - 30 години. Това е инициатива, която е продиктувана от три по-сериозни вярвания: първо, че трябва да се научим да  ценим артистите докато са все още сред нас и както казва Тома Марков:” поетът се храни най-вече с добро отношение” и за мен е важно фокусът да пада наистина върху страхотните творящи в момента писатели и поети, без по никакъв начин да ги противопоставяме на класиците.  Другото, което е, че в последно време основно  културните инициативи, свързани с литературата са концентрирани в София и в Пловдив.

-  Не само с литература даже.  За съжаление с всичко. Цялостно културният живот на тези два града.

-  И докато за хората, които живеем в София, посещението на едно литературно представяне или на един литературен дебат, дискусия, е нещо, с което сме свикнали, което не предизвиква кой знае какъв възторг, то  когато представяш даден автор в по- малък град,  това се превръща в събитие.  Аз самият съм го изживял,  когато съм пътувал из страната да представя книгите си и хората наистина са жадни  за такива събития, имат нужда да им се отварят очите за неща, които така или иначе не достигат до тях.  Имам предвид както автори, така и произведения.  Има и още нещо, че наистина излизат страхотни заглавия последните години, които някак си минават леко незабелязани и това донякъде се дължи на факта, че в България няма литературни агенти.  Няма пиари, които да се занимават с твоите книги, а когато напишеш една книга ти трябва сам да си намериш редактор, издател, после да си организираш събития, да се свързваш с медии и уви има много талантливи писатели и поети, които са страхотни в това, което правят, но не умеят да се продават добре.

-  Освен това се издава страшно много литература и просто читателят  трудно се ориентира.

-  Да губи се. Ти знаеш последната година гледах статистика:над 2000 издадени книги от български автори през 2008-ма година. На ден по 7-8 книги се издават.  Всеки човек се губи някъде в целия този поток и затова с големите ни издателства решихме да направим една селекция с книги, които наистина са стойностни и които трябва да достигнат до повече читатели.  Предстои от понеделник да се сдобия с този стар Фолксваген бус и съм много щастлив. Защото един друг страхотен артист, само че в сферата на графити изкуството Насимо, който стана известен със своите огромни пана, които рисува на панелни блокове, прегърна идеята и се съгласи да направим един проект, като изрисува буса. Надявам се в края на април месец да сме готови с програмата за лятото и да мога да представя буса  как ще изглежда.  Много се вълнувам!

-  А ти какво ще правиш в цялата тази история- ще караш буса?

-  Аз ще карам буса  на всяко едно от тези места и ще е хубаво. Покрай тази инициатива ще ми се отвори възможност да посетя градове и села, и фестивали, които никога по друг начин не бих достигнал. И това за самия мен е страхотно.Т ака съм си наредил програмата, че да мога да си освободя лятото за тази инициатива. Ще каня с мен писатели и поети, които да представяме дали в литературни четения, дали чрез дискусии, или просто разговори.  Като идеята е бусът да обиколи поне 50 града и фестивали лятото.  В момента сме в диалог със Сдружението на общините в България, за да изберем най-интересните места, където и ние искаме да отидем, а и те имат желание да се случи такова нещо при тях.

-  Тоест още нямаш яснота къде ще пътувате?

-  До месец ще имам програмата. Вчера писателят Захари Карабашлиев разказа за една много хубава инициатива, която той подготвя заедно с кмета на Варна, а именно в края на май началото на юни месец да се проведе един международен детско-юношески фестивал във Варна, като се надявам да мога да се предвижа с буса и да стигна от София до Варна, защото малко ме притеснява, все пак бусът е 30-годишен. Ще се включа със сигурност, така че тогава ще могат вашите слушатели да видят на живо за какво става въпрос и какво съм подготвил.

-  Как го виждаш във времето да се развива?

-  Да ти кажа честно не правя други планове занапред.  Най-важно ми е да се случи както трябва това лято и ако се радва на успех тази инициатива имам предложение да се превърне в телевизионен формат.  Само че вече има прекалено много ако-та, затова се отказвам от силните думи. И според това как ще протече летният тур зависи дали ще го продължим и занапред.

Чуйте интервюто и в звуковия файл!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34