БНБ пуска в обращение златна монета

Българската народна банка пуска в обращение от днес златна възпоменателна монета „Благовещение” с проба 999. Монетата е определена за инвестиционно злато, като е включена в съвместната заповед на министъра на финансите и на управителя на БНБ. Тя ще се продава на касите на БНБ за 920 лева без ДДС. Тя е с номинал 100 лева и е посветена на големия християнски празник Благовещение. На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на БНБ, а на обратната се вижда изображение на Богородица и Архангел Гавраил, който й съобщава благата вест за светото зачатие. Автори на художествения проект на монетата са Пламен Чернев и Преслав Чернев. Изображението е матирано, а размерът на монетата е с диаметър 24 мм. Монетата е с тираж 2 000 броя, всеки от който е с тегло 8.64 грама .  

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

България, Румъния и Унгария разширяват въздушното пространство за свободно планиране на нощните полети

BULATSA заедно с доставчиците за аеронавигационно обслужване на Румъния и Унгария – ROMATSA и Hungaro Control, от днес разширяват въздушното пространство за свободно планиране на полетите през нощта в рамките на трите държави. Проектът SEENFRA (South-East Night Free Route Airspace ) позволява на въздухоплавателните средства да летят..

публикувано на 30.03.17 в 13:12

Прокуратурата започва проверка след протестите на границата

Причината са постъпилите множество сигнали, че на 24 март на ГКПП са извършени недопустими действия срещу български граждани и е извършен опит да им се попречи да упражнят избирателните си права в изборите за 44-то Народно събрание. Твърди се, че кандидати за народни представители и други лица са отправяли заплахи и са упражнили насилие, което е..

публикувано на 30.03.17 в 10:23

Учениците в Саудитска Арабия забравят за учебниците

В страната ще бъде въведена електронна система за обучение, която ще замени до сега съществуващата с учебници и учебни пособия върху хартия. Министърът на образованието в Саудитска Арабия Ахмед Ал Иса одобри план за развитие на образованието в страната, според който предстои пълна замяна на традиционната форма на обучение в Кралството с дигитална. До..

публикувано на 30.03.17 в 06:37

Мобилни датчици ще отчитат с колко всеки вид автомобил замърсява въздуха в Париж, Лондон и Сеул

Кметовете на Париж, Лондон и Сеул ще пуснат система за класификация на колите, основана на техните реални емисии на замърсяващи околната среда частици. Целта е да бъдат информирани автомобилистите и да се води по-ефикасна борба срещу замърсяването на въздуха. Кметът на Париж Ан Идалго стартира инициативата заедно с кмета на Лондон Садик Хан и..

публикувано на 30.03.17 в 06:19
Работници при строежа на временния канал между Варненското езеро и Черно море

30 март в "Календар" по Радио Варна

На 30 март 1906 година, българското правителството взема решение за прокопаването на канал, който да свърже Варненския залив с езерото .  До 1909 година Варненското езеро е типичен сладководен лиман с равнище близо 1 метър по-високо от това на морето. Водата на езерото се отичала във Варненския залив през заблатена местност при квартал..

публикувано на 30.03.17 в 06:05

„Гората е живот” е мотото на Седмица на гората 2017

„Гората е живот“ – това е мотото, под което ще премине традиционната Седмица на гората през 2017 г. Най-голямото събитие в горския сектор започва официално на 3 април. Цяла седмица активности ще запознават хората с грижата за българската гора, както и с екосистемните ползи от нея. От тази година Седмицата на гората има и свое постоянно лого. То е дело..

публикувано на 29.03.17 в 16:47

Черпим украинците с баница и луканка на турекспо в Киев

От днес до 31 март 2017 г. България ще участва на международното туристическо изложение UITT в Киев, Украйна. Страната ни се представя с национален щанд с увеличена площ от 100 кв.м. Освен Министерство на туризма, като основен организатор на българския щанд, участие ще вземат девет туроператори и туристически агенции и община Варна...

публикувано на 29.03.17 в 10:24