БНБ пуска в обращение златна монета

Българската народна банка пуска в обращение от днес златна възпоменателна монета „Благовещение” с проба 999. Монетата е определена за инвестиционно злато, като е включена в съвместната заповед на министъра на финансите и на управителя на БНБ. Тя ще се продава на касите на БНБ за 920 лева без ДДС. Тя е с номинал 100 лева и е посветена на големия християнски празник Благовещение. На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на БНБ, а на обратната се вижда изображение на Богородица и Архангел Гавраил, който й съобщава благата вест за светото зачатие. Автори на художествения проект на монетата са Пламен Чернев и Преслав Чернев. Изображението е матирано, а размерът на монетата е с диаметър 24 мм. Монетата е с тираж 2 000 броя, всеки от който е с тегло 8.64 грама .  

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНБ иска да намали необслужваните кредити

БНБ разработва комплексни мерки, които ще създадат условия да спадне делът на необслужваните кредити в банковата система. Това се разбра от изказването на управителя на централната банка Димитър Радев пред Асоциацията на банките в България, която днес отбелязва 25 години от създаването й. По-рано днес БНБ разпространи доклада на МВФ след..

публикувано на 24.05.17 в 15:51

На летище Станстед арестуваха мъж по подозрение за подготовка на терористични нападения

На британското летище Станстед в околностите на Лондон е арестуван мъж по подозрение, че пътува за Сирия за подготовка на терористични нападения. Мъжът е бил задържан от специалния отдел за борба с тероризма през нощта на летище Станстед, съобщи Скотланд ярд. Той е на възраст 37 години и е бил спрян преди да се качи на полет за Турция. Според..

публикувано на 24.05.17 в 10:19

БДЖ с празнични композиции

Влакът на буквите“ и „Тракийски романс“ пуска БДЖ за 24 май, Баба Меца и локомотив-стрела ще теглят празничните композиции. Това съобщиха от пресцентъра на железницата.  БДЖ за първи път отбелязва Деня на славянската писменост с „Влакът на буквите“. 130 ученици и преподаватели, избрани със съдействието на инспекторатите по образованието, ще бъдат..

публикувано на 24.05.17 в 09:38

Денят на буквите ще бъде отбелязан с празненства и официални церемонии из цялата страна

Най-голямото шествие ще се проведе в София и в него ще се включи държавният глава Румен Радев, председателят на парламента, министри, народни представители, културни дейци и общественици, ученици и преподаватели и много столичани и гости на града. Традиционното шествие до паметника на светите братя Кирил и Методий ще тръгне в 10.30 часа и ще стигне..

публикувано на 24.05.17 в 09:12

6 км колона от товарни автомобили се е образувала на изход от страната при ГКПП „Капитан Андреево

На българо-турската граница на ГКПП „Капитан Андреево” има 6 км колона от товарни автомобили на изход от страната, а на ГКПП „Лесово” – 3 км. Това съобщиха от „Гранична полиция”. На българо-румънската граница на ГКПП „Видин” има колона от 2 км от товарни автомобили.На българо-сръбската, българо-македонската и българо-гръцката граница трафикът е..

публикувано на 24.05.17 в 08:25

Полски дипломати рецитират български поети в навечерието на 24 май

Дипломати от Посолството на република Полша в София четат откъси от произведения на класици на българската литература по случай 24 май, Денят на българската просвета, култура и писменост. Служителите са от Отдела за промоция на търговията и инвестициите към посолството и от Полския институт. Дипломатите и техните семейства са облечени в..

публикувано на 23.05.17 в 16:20

Ислямска държава пое отговорност за терора в Манчестър

Броят на загиналите след атаката в концертната зала "Манчестър Арена" нарастна до 22 души, съобщи местната полиция. Според данните сред тях има и много деца. Властите потвърдиха още, че става дума за атентатор камикадзе, предава АФП. БГНЕС припомня, че снощи..

публикувано на 23.05.17 в 09:19