Четири случая на морбили регистрирани в Пловдив

Снимка: GettyImages/Gulliver

Две малки деца и две млади майки са болни от морбили в Пловдив, под съмнение е още едно дете, бебе на една от майките, което също показва признаци, предаде БГНЕС.

Първият от случаите беше на двегодишно дете от Столипиново, диагнозата вече е потвърдена лабораторно, очакват се резултати от другите случаи. Важното е, че всички те са се заразили у нас. По първоначални данни първото заболяло дете беше дошло от Германия през Румъния, но сега се оказва, че то се е заразило тук. За него със сигурност се знае, че не е имунизирано, за останалите случаи не е ясно, болните майки не знаят. Всички те са настанени в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св. Георги” и са в задоволително състояние, засега нямат усложнения. Днес се очаква допълнителна ваксина, която ще бъде раздадена на личните лекари за пациентите, които не са имунизирани срещу морбили. Ваксината е в националния имунизационен календар, но ако има отказ, сега трябва да се компенсира.

Последната голяма епидемия на морбили у нас беше през 2010 година, имаше смъртни случаи след усложнения при малки деца в Монтана и Сливен. Заболяването, известно още като „ дребна шарка”, има силен интоксикационен период, протича с обрив и висока температура и нерядко дава усложнения като бронхити, пневмонии, менингоенцефалити. В момента епидемична обстановка има в северната ни съседка Румъния, там са регистрирани над 3000 случая, има 17 смъртни случая.
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

България, Румъния и Унгария разширяват въздушното пространство за свободно планиране на нощните полети

BULATSA заедно с доставчиците за аеронавигационно обслужване на Румъния и Унгария – ROMATSA и Hungaro Control, от днес разширяват въздушното пространство за свободно планиране на полетите през нощта в рамките на трите държави. Проектът SEENFRA (South-East Night Free Route Airspace ) позволява на въздухоплавателните средства да летят..

публикувано на 30.03.17 в 13:12

Прокуратурата започва проверка след протестите на границата

Причината са постъпилите множество сигнали, че на 24 март на ГКПП са извършени недопустими действия срещу български граждани и е извършен опит да им се попречи да упражнят избирателните си права в изборите за 44-то Народно събрание. Твърди се, че кандидати за народни представители и други лица са отправяли заплахи и са упражнили насилие, което е..

публикувано на 30.03.17 в 10:23

Учениците в Саудитска Арабия забравят за учебниците

В страната ще бъде въведена електронна система за обучение, която ще замени до сега съществуващата с учебници и учебни пособия върху хартия. Министърът на образованието в Саудитска Арабия Ахмед Ал Иса одобри план за развитие на образованието в страната, според който предстои пълна замяна на традиционната форма на обучение в Кралството с дигитална. До..

публикувано на 30.03.17 в 06:37

Мобилни датчици ще отчитат с колко всеки вид автомобил замърсява въздуха в Париж, Лондон и Сеул

Кметовете на Париж, Лондон и Сеул ще пуснат система за класификация на колите, основана на техните реални емисии на замърсяващи околната среда частици. Целта е да бъдат информирани автомобилистите и да се води по-ефикасна борба срещу замърсяването на въздуха. Кметът на Париж Ан Идалго стартира инициативата заедно с кмета на Лондон Садик Хан и..

публикувано на 30.03.17 в 06:19
Работници при строежа на временния канал между Варненското езеро и Черно море

30 март в "Календар" по Радио Варна

На 30 март 1906 година, българското правителството взема решение за прокопаването на канал, който да свърже Варненския залив с езерото .  До 1909 година Варненското езеро е типичен сладководен лиман с равнище близо 1 метър по-високо от това на морето. Водата на езерото се отичала във Варненския залив през заблатена местност при квартал..

публикувано на 30.03.17 в 06:05

„Гората е живот” е мотото на Седмица на гората 2017

„Гората е живот“ – това е мотото, под което ще премине традиционната Седмица на гората през 2017 г. Най-голямото събитие в горския сектор започва официално на 3 април. Цяла седмица активности ще запознават хората с грижата за българската гора, както и с екосистемните ползи от нея. От тази година Седмицата на гората има и свое постоянно лого. То е дело..

публикувано на 29.03.17 в 16:47

Черпим украинците с баница и луканка на турекспо в Киев

От днес до 31 март 2017 г. България ще участва на международното туристическо изложение UITT в Киев, Украйна. Страната ни се представя с национален щанд с увеличена площ от 100 кв.м. Освен Министерство на туризма, като основен организатор на българския щанд, участие ще вземат девет туроператори и туристически агенции и община Варна...

публикувано на 29.03.17 в 10:24