Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предмети от Крепостта Овеч показват в Парк-музей "Владислав Варненчик"

7
Парк-музей "Владислав Варненчик"
Снимка: Радио Варна

Изложба на средновековни оръжия и предмети от Крепостта Овеч, се открива от 17.30 часа днес в Парк-музей „Владислав Варненчик” във Варна.  Тя  е посветена на 605-тата годишнина от въстанието срещу Муса Челеби, син на Баязид I.

Експонатите са предоставени от фонда на Историческия музей в Провадия, каза директорът на парк-музея във Варна Марин Костов. Сред тях са монети на български и турски владетели, богата колекция от лули, бижута, стъклени мъниста и  много предмети от бита на провадийци по това време.


Изложбата може да бъде разгледана до 8 май в залите на Парк-музей „Владислав Варненчик” във Варна. Повече информира директорът на музея Марин Костов.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Свързани новини

Марин Костов

Какво не знаем за крепостта Овеч?

Уникална колекция от лули, монети, оръжия, накити  и много предмети на бита от  Крепостта Овеч в периода 14-15 век, очакват посетители във варненския Парк – музей „Владислав Варненчик”.  Те са част от най-новата изложба на музея , която е..

публикувано на 08.04.17 в 08:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възстановяват прекъснатото осветление заради откраднати кабели в различни части на Варна

На фирмите за поддръжка е възложено възстановяването на прекъснато уличното осветление в определени части на града, съобщават от общинската администрация. По данни на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ се подготвя рехабилитация на..

публикувано на 01.07.24 в 16:47

Спасители това лято ще има и на Камчия и Фичоза

На 7 от неохраняемите плажове във Варна и областта вече ще има спасители. Във община Варна плажовете, на които вече ще има спасителни постове, са:  "Буните 2 - изток", "Буните 2- запад" и "Фичоза", съобщават от Областна управа - Варна. На територията..

публикувано на 01.07.24 в 16:27

В Балчик не стигат работниците, няма кой да чисти тревата по тротоарите

Сериозен недостиг на работна ръка изпитва общинското предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство“ в Балчик, няма кой да чисти пътни артерии. Нямаме работници, има кола, но няма сметосъбирачи. Нужни са ни минимум трима чистачи, ръководител..

публикувано на 01.07.24 в 16:16

Публикуваха резултатите от външното оценяване след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7. клас. Проверката става в системата на МОН с входящ номер и идентификационен код. На национално външно оценяване по български език и..

публикувано на 01.07.24 в 14:19

Експерт: Вече е тенденция Варна да привлича по-платежоспособни туристи

Вече е тенденция Варна да привлича по-платежоспособни туристи. Много от бизнес посещенията в морската столица прерастват и във ваканционен туризъм. Това каза Павлин Косев, председател на УС на Варненската асоциация на хотелиери и ресторантьори. Има..

публикувано на 01.07.24 в 11:45

От днес с по-малко от половин процент пада цената на тока в Североизтока

От днес, 1 юли, влизат в сила нови цени на електроенергията в Североизточна България. За битовите клиенти на ЕНЕРГО-ПРО цените са както следва: дневна тарифа – 0,22362 лв./kWh, нощна тарифа – 0,12657 лв./kWh, без ДДС. Изчисленото средно намаление на база..

публикувано на 01.07.24 в 10:59

Канят жителите от кв. „Чайка“ на разяснителна среща за бъдещата „Зелената зона“

Ръководството на Община Варна кани гражданите от кв. „Чайка“ на разяснителна среща за бъдещата „Зелената зона“. Срещата ще се проведе днес, 1 юли, от 17:30 ч. в зала „Пленарна“ на Община Варна. За намиране на потенциални решения на въпроса за намалените..

публикувано на 01.07.24 в 10:19