На документално кино в тавански помещения, спирки, параклиси - платформата "КинеДок" идва в България

6 документални филма от селекцията на престижни фестивали ще бъдат показани безплатно и многократно в различни нестандартни места из страната като част от международната инициатива "Кинедок". 

КинеДок е нов вид международна общност, уникален по вида си филмов клуб, алтернативна платформа за дистрибуция, свързваща почитателите и създателите на креативно документално кино.

Под формата на споделено преживяване, "КинеДок" изкарва филмовите прожекции извън рамките на традиционните кинозали и ги премества на по-разчупени места. Сред тях са както вече утвърдени мултифункционални пространства, в които регулярно се провеждат концерти, театрални и танцови спектакли, така и по-интимни и алтернативни места като клубове, кафенета, галерии, тавански помещения, спирки, параклиси и др. Филмите не само се прожектират на неконвенционални места, но и са съпътствани от срещи и дискусии в неформална обстановка на по питие със създателите и участниците в тях.

Своеобразният фестивал, който иска да популяризира документалното кино ще започне на 21 април в София с прожекция на полския "Кралицата на тишината" и ще продължи до края на година със събития в София, Варна, Пловдив и Велико Търново.

Филмите в програмата са селектирани от международно жури и целят да предизвикат обществена дискусия. Те са разнообразни по стил и тематика, но почти всички от тях са излъчвани и награждавани на международни филмови фестивали. "Кралицата на тишината" е за 10-годишно глухо момиче от ромско гето, което мечтае да стане танцьорка, вдъхновено от боливудските филми.

В програмата са още чешкият "Един нормален аутистичен филм" (от конкурса на "София филм фест"), разказ за едно от последните оцелели независими кина в Румъния - "Кино, Любов моя!", история за първия и единствен ромски отбор в чешката футболна лига, българските "Кеймбридж" и "Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС" (на "Активист 38") и много други филми от конкурсите на Амстердам, Карлови Вари, Сараево и Док Лайпциг. Събитията от платформата ще са над 100, като ще бъдат безплатни.
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Валери Станков с нова стихосбирка - "Черно на бяло"

28 април, петък, Арт салон на Радио Варна, 18.30 часа Представяне на новата книга със стихове на Валери Станков "Черно на бяло". За новата си книга авторът споделя:  "Малка, но "пипната" с душа, обич и професионализъм, книжчица, събрала 23 нови стихотворения, които са писани и публикувани само и единствено във Фейсбук. Ако се питате защо се..

публикувано на 27.04.17 в 10:23

Художници си дават среща отново на пленер в Двореца в Балчик

Отворено ателие – резултат от шестнадесетото издание на пленера „Художници, Балчик, Любов – Среща на европейски морета” – 2017 г., ще се състои на 27 април в Двореца в Балчик. Държавният културен институт  е домакин на ежегодната проява, която тази година преминава под надслов “Между небето и земята”. Пленерът събира млади, но вече утвърдени..

публикувано на 27.04.17 в 08:12

Варненката Бела Бенова показва 111-сет морски фарове от цял свят

Фотоизложбата на Бела Бенова „Дом на светлината“ е поместена в Дома на Киното в столицата. От 10 години Бела снима морски фарове и е „събрала“ в колекцията си вече 111-сет цветни фотографии на морски фарове от над 25 държави в Европа. "Имам любим фар – фарът на нос Емине в България. Друг любим е на моста но о-в Скай в Шотландия, няколко..

публикувано на 27.04.17 в 07:17

Издават книга с детски приказки

Деца и младежи на възраст от 3 до 18 г. възраст могат да се включат в конкурса за приказка, организиран от варненското издателство "Дъбови листа" . Това съобщи за Радио Варна инициаторът на надпреварата Нуша Роянова, която е издател и илюстратор. Единственото изискване към децата е да обичат да пишат и да имат богато въображение. Как се заради..

публикувано на 25.04.17 в 10:55

ВАРНА, ЗАВЛАДЕЙ СВЕТА С НАТФИЗ – 24 и 25 април!

На 24 април от 19.00 ч. в ТМПЦ „Стоян Бъчваров“ – Сцена Филиал, младите жители на града, ще имат възможност да оценят резултатите от четиригодишното образование в НАТФИЗ, като видят два от дипломните спектакли на абсолвентите „ Актьорство за драматичен театър “ на проф. Пламен Марков – „ТРИ“ и „ТЕ – JAM SESSION“, при това с ЕДИН БИЛЕТ! На  25..

публикувано на 24.04.17 в 07:05

Христо Шопов, Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас във Варна на 23 април с премиера на „Всичко или нищо”

Пиеса е вдъхновена от темата за приятелството и любовта. Интригуваща история, написана и режисирана от Лиза Шопова, специално за Христо Шопов, Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас. Актьори, свързани помежду си от близко приятелство и общ творчески път. След успешното си партньорство във филмите „Love.net“ и „Маргарит и Маргарита“, те се срещат..

публикувано на 23.04.17 в 12:19

Изложба за Храма на Кибела в Балчик

По повод 10-годишнината от откриването на Храма на Кибела в Балчик, в рамките на месец април във фоайето на Общинска администрация е подредена тематична изложба. Исторически музей – Балчик представя археологическото откритие с общо 11 пана – фотоси и информационно табло. Днес се навършат точно десет години, откакто при изкоп за частен..

публикувано на 23.04.17 в 07:15