На документално кино в тавански помещения, спирки, параклиси - платформата "КинеДок" идва в България

6 документални филма от селекцията на престижни фестивали ще бъдат показани безплатно и многократно в различни нестандартни места из страната като част от международната инициатива "Кинедок". 

КинеДок е нов вид международна общност, уникален по вида си филмов клуб, алтернативна платформа за дистрибуция, свързваща почитателите и създателите на креативно документално кино.

Под формата на споделено преживяване, "КинеДок" изкарва филмовите прожекции извън рамките на традиционните кинозали и ги премества на по-разчупени места. Сред тях са както вече утвърдени мултифункционални пространства, в които регулярно се провеждат концерти, театрални и танцови спектакли, така и по-интимни и алтернативни места като клубове, кафенета, галерии, тавански помещения, спирки, параклиси и др. Филмите не само се прожектират на неконвенционални места, но и са съпътствани от срещи и дискусии в неформална обстановка на по питие със създателите и участниците в тях.

Своеобразният фестивал, който иска да популяризира документалното кино ще започне на 21 април в София с прожекция на полския "Кралицата на тишината" и ще продължи до края на година със събития в София, Варна, Пловдив и Велико Търново.

Филмите в програмата са селектирани от международно жури и целят да предизвикат обществена дискусия. Те са разнообразни по стил и тематика, но почти всички от тях са излъчвани и награждавани на международни филмови фестивали. "Кралицата на тишината" е за 10-годишно глухо момиче от ромско гето, което мечтае да стане танцьорка, вдъхновено от боливудските филми.

В програмата са още чешкият "Един нормален аутистичен филм" (от конкурса на "София филм фест"), разказ за едно от последните оцелели независими кина в Румъния - "Кино, Любов моя!", история за първия и единствен ромски отбор в чешката футболна лига, българските "Кеймбридж" и "Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС" (на "Активист 38") и много други филми от конкурсите на Амстердам, Карлови Вари, Сараево и Док Лайпциг. Събитията от платформата ще са над 100, като ще бъдат безплатни.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба живопис на Маргарита Войнова в ИУ - Варна

Изложба живопис на художничката Маргарита Войнова ще бъде открита с подкрепата на галерия "Кавалет" на 17 октомври 2017 г. (вторник) от 18:00 ч. в галерия "Академика" на ИУ - Варна. Авторката ще подреди 23 платна /акварел и масло/ под мотото „Калейдоскоп“. Сред заглавията на картините са „Истинска приказка“, „Завръщане от юг“, „Морско..

публикувано на 16.10.17 в 11:55

Михаил Мутафов очаква своята публика тази вечер

70-годишнината на големия Михаил Мутафов и 45-годишната му сценична дейност Варненският драматичен театър ще отбележи на 16 октомври, 19.00, Сцена Филиал, с елегантната комедия „Ретро“ от Александър Галин на режисьора проф. Пламен Марков. Мутафов е в главната роля на ухажвания от няколко дами вдовец в „Ретро“. Само преди няколко дни на..

публикувано на 16.10.17 в 09:23

Свилен Георгиев с изложба в Апелативния съд

Трета поред изложба организират Школата по изкуства за деца и младежи в неравностойно положение „Дедал“ и Апелативен съд – Варна. На 16 октомври (понеделник), от 17,00 часа в Арт салона на Апелативен съд – Варна, на 5-ти етаж в Съдебната палата на площад „Независимост“ №2, ще бъде открита изложбата на Свилен Георгиев. Преподавателят по..

обновено на 16.10.17 в 06:27

Група GRIMAZE предлага за трети път хеви метъл за смет

Тази седмица започва третото издание на турнето “Метъл за Смет”, което се превръща в традиция за група GRIMAZE. Турнето ще мине и през Варна и ще включва концерти и събития за почистване на отпадъци в 8 града, като сред останалите са: Русе, Бургас, Стара Загора, Плевен, Шумен, Пловдив и София. На турнето през миналата пролет,  с помощта на..

обновено на 13.10.17 в 11:26

Ивайло Диманов представя „Колумбарий за птици и мъртви илюзии”

Срещата започва в 18:00 часа в Арт салона на Радио Варна . Колумб откри Новата земя, но старият свят й даде името на Америго Веспучи. Каква ирония! А поетът Ивайло Диманов откри невероятната метафора в думата Колумбарий. По ирония на съдбата тя означава къщичка за гълъби, но и дом за нашите души. Само изкуството може да накара душата да полети..

публикувано на 13.10.17 в 11:24

Петък 13-ти с музиката на Шопен и Брамс във Варна

Тази вечер от 19 часа на Основна сцена на Варненския драматичен театър ще чуем изпълненията на световноизвестната пианистка Антонина Бонева. Диригент е  Ералдо Салмиери. Антонина Бонева специализира в Кралската консерватория в Антверпен, Белгия. Наградата Тя е солистка на Интернационалния оркестър под егидата на ЮНЕСКО в Рим. Концертира в Белгия,..

обновено на 13.10.17 в 11:08

Българка сред новите 10 оперни гласове на света

Българката Светлина Стоянова е финалистка на авторитетен оперен конкурс в Германия. В четвъртък вечер на концерт с филхармонията на Дюселдорф бяха избрани десет от новите оперни гласове от целия свят. След подбор от няколко кръга до финала достигна и българката Светлина Стоянова. Конкурсът "Нови..

публикувано на 13.10.17 в 06:30