Предстои приемането на нова европейска Директива за авторските права

Нова европейска директива за авторските права ще хармонизира законодателставата на страните-членки на ЕС, за да може да работи единният дигитален пазар, каза днес във Варна Тереза Комодини докладчик на Европейския парламент по предложението за директивата. Тя участва в кръгла маса, организирана от евродепутата Емил Радев /ЕНП/ и Научноизследователския институт при Икономическия университет в града. В дискусията се включиха представители на съдебната власт, библиотеките, Съюза на издателите и университетски преподаватели.
Работата по изработването на директивата трябва да приключи до средата на годината, след това са дебатите и приемането й, обясни Комодини. По думите й проектодокументът предвижда някои изключения от общите правила за авторските права. Те са най-вече в сферата на образованието - трансгранично и дигитално. Другото изключение е за извличане на данни и текст, защото много често тези процеси са трансгранични, обясни Комодини. На въпрос за бъдещето на торент сайтовете, тя посочи, че тази тема касае по-скоро правоприлагането. В тази посока също се работи за хармонизиране на законодателството и ЕК е обещала до няколко месеца да представи нова директива. Според нея ще се търси вариант съдържанието да се получава по легален начин, а не да се пиратства.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руският кораб „Лиман” потъна край Босфора

Плавателният съд от руския Черноморски флот „Лиман” потъна в Черно море след сблъсък с друг плавателен съд, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната. „Лиман” е получил пробойни под ватерлинията. Всички членове на екипажа на изследователския съд са живи и ще бъдат евакуирани от спасителен съд на друг руски кораб, информира..

публикувано на 27.04.17 в 16:20

Парламентарният контрол вече по БНТ 2

Парламентарният контрол вече ще се излъчва по БНТ 2, а не по Канал 1. Това решиха депутатите, които започнаха работа с дебати по правилника на парламента. Те оставиха възможността контролът да се следи и по БНР. В рамките на работния ден депутатите ще обсъдят и създаването на две временни комисии – едната за проучване на случаите на неизплатени..

публикувано на 27.04.17 в 10:56

ГЕРБ прие мандата!

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на Бойко Борисов, лидер на ПП ГЕРБ и кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 44-то Народно събрание. От своя страна Бойко Борисов прие мандата. Редът за съставяне на правителството е детайлно регламентиран в чл. 99 от Конституцията...

публикувано на 27.04.17 в 10:48

Проучвателен мандат за съставяне на правителство дава президентът Радев на ГЕРБ днес

След политическите консултации с петте парламентарни партии държавният глава започва следващата процедура по Конституция - връчване на проучвателни мандати за съставяне на правителство. Като най-голяма парламентарна група ГЕРБ получава първа правото да формира кабинет. Румен Радев ще връчи проучвателния мандат на номинирания от партията..

публикувано на 27.04.17 в 07:57

Мощна експлозия в Дамаск

Голяма експлозия е поразила района на международното летище в сирийската столица Дамаск, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. "Взривът беше огромен и е можелo да бъде чут в Дамаск ", обясни говорителят на центъра Рами Абдурахман пред Франс прес. Причината за взрива засега не е ясна, но след това на мястото е избухнал..

публикувано на 27.04.17 в 07:24

Българските туристи предпочитат дългите пътувания с продължителност над 4 дни

България е един от най-бързо развиващите се пазари за входящия туризъм на Германия, сочат данните на германския Туристически борд. Според статистиката  4,7 % е увеличението на нощувките на българските туристи в Германия през миналата година. При пазарен дял от 10% Германия заема трета позиция сред най-предпочитаните туристически дестинации за..

публикувано на 27.04.17 в 06:58
Марин Льо Пен

Отнемат имунитета на Марин льо Пен?

Европейският парламент започна процедура, която може да доведе до отнемане на имунитета на евродепутата и кандидат за президент на Франция Марин льо Пен. Френски съдии са поискали свалянето на имунитета, за да бъдат разследвани твърдения за финансови злоупотреби на Льо Пен с европейски пари. Искането беше внесено в юридическата комисия на..

публикувано на 27.04.17 в 06:55