Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои приемането на нова европейска Директива за авторските права

Нова европейска директива за авторските права ще хармонизира законодателставата на страните-членки на ЕС, за да може да работи единният дигитален пазар, каза днес във Варна Тереза Комодини докладчик на Европейския парламент по предложението за директивата. Тя участва в кръгла маса, организирана от евродепутата Емил Радев /ЕНП/ и Научноизследователския институт при Икономическия университет в града. В дискусията се включиха представители на съдебната власт, библиотеките, Съюза на издателите и университетски преподаватели.
Работата по изработването на директивата трябва да приключи до средата на годината, след това са дебатите и приемането й, обясни Комодини. По думите й проектодокументът предвижда някои изключения от общите правила за авторските права. Те са най-вече в сферата на образованието - трансгранично и дигитално. Другото изключение е за извличане на данни и текст, защото много често тези процеси са трансгранични, обясни Комодини. На въпрос за бъдещето на торент сайтовете, тя посочи, че тази тема касае по-скоро правоприлагането. В тази посока също се работи за хармонизиране на законодателството и ЕК е обещала до няколко месеца да представи нова директива. Според нея ще се търси вариант съдържанието да се получава по легален начин, а не да се пиратства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министърът на транспорта: Мастърпланът на пристанище Варна е вече в МОСВ

"Мастърпланът на пристанище Варна ще даде възможност за развитието на двата терминала. Той вече е в Министерството на околната среда и водите, където колегите ще направят оценка за въздействието върху околната среда". Това заяви в Девня министърът на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, която присъства в Музея на мозайките в общината на..

публикувано на 05.09.24 в 18:35

Предстои обявяване на обществената поръчка за избор на изпълнител на строежа на МГ

Заместник-кметът на община Варна Диан Иванов съобщи, че вече е задействана процедурата за връщане на държавата на терена, определен за изграждане на нов кампус на Математическата гимназия. Вчера е подписан приемо-предавателният протокол и със съдействието на Областната администрация документите са изпратени до МРРБ. Докъде стигна проектът за..

публикувано на 05.09.24 в 18:25

Промени в маршрута на линия 409 в понеделник

В понеделник (9 септември) автобусите на „Градски транспорт“ ЕАД Варна по линия 409 след 09,00 часа, няма да обслужват спирки „Ген.Заимов“, „Писател“, „Хоризонт“, „Журналист“, ВСУ, „Ален мак“ - двупосочно. Автобусите след сп. „Странджа“ ще обслужват спирки „Дървен мост“, „Изгрев“, „Майстор Манол“ и спирките по маршрута до сп. „Ривиера“. Маршрутните..

публикувано на 05.09.24 в 18:02

Ще обезщетят пострадалия от паднал клон в градинката зад театъра във Варна

Община Варна ще направи всичко необходимо, за да бъдат компенсирани вредите, болките и страданията, които пострадалият, от паднал клон, гражданин е претърпял. Това заяви заместник-кметът по правните въпроси Диан Иванов.   По време на брифинг по-рано днес заместник-кметът по сигурността Илия Коев напомни, че още преди две седмици, с оглед наближаването..

публикувано на 05.09.24 в 16:00

До края на 2025-а във Варна ще заработи най-модерната система за видеонаблюдение в страната

До края на 2025-а година във Варна ще бъде инсталирана най-модерната система за видеонаблюдение в страната. Близо 2000 камери, последен модел на техниката, ще бъдат монтирани на 36 екоточки. Към системата ще могат да се включат и желаещите институции в морската столица.  Стойността на проекта е близо 7 милиона лева. Той ще се осъществи на два..

публикувано на 05.09.24 в 14:17

Клон падна на сантиметри от минувач в градинката около общината във Варна

Пореден случай на паднал клон във Варна за щастие се размина без пострадали. След като вчера мъж получи сериозна травма - счупени прешлени, в градинката зад операта, днес друг получи само уплах на метри от сградата на общината. За инцидента ни разказа потърпевшият. По думите му и други клони от дървото изглеждат изсъхнали и крият рискове...

публикувано на 05.09.24 в 12:39

Забраниха продажбата на вейпове на деца

Народното събрание единодушно и окончателно въведе забраната за употреба, продажба и предлагане на бездимните и нагреваеми тютюневи изделия на деца под 18-годишна възраст. Освен това депутатите гласуваха и пълна забрана за рекламирането им по радиа и телевизии, предаде БНР. С приетите на второ четене промени в Закона за закрила на детето, внесени от..

публикувано на 05.09.24 в 12:03