Варненски медици искат НЗОК да коригира финансовите рестрикции в бюджета на града

Ръководството на Националната здравноосигурителна каса да преосмисли и да коригира предвижданите финансови рестрикции в бюджета на Регионалната здравна каса във Варна за второто тримесечие на годината –това се казва в писмо до управителя на НЗОК от председателя на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз проф. д-р Радослав Радев. Той допълва, че намаляването на бюджета на здравните заведения на територията на града и региона ще доведе до драстично ограничаване на достъпа до болнична медицинска помощ на населението. Проф. Радев коментира за Радио Варна дали ще се наложи съкращаването на медицински персонал заради рестрикциите:
Възможно е да се намалят заплати или допълнителни възнаграждения на персонал, което няма да е много добра позиция. Надявам се да не се стигне до това, тъй като нашата реакция беше малко предварителна, за да имаме възможност за реакция, преди да е взето окончателното решение. Чакаме решение на Надзора, но ако не реагираш, няма как да подадеш информация в Надзора, в управлението на Здравната каса, че възниква проблем при този бюджет, който те предлагат за болничното здравеопазване.ВИЖТЕ ОЩЕ

Метеоролозите: няма пари=няма прогнози

Писмо-протест разпространиха от Националния институт по метеорология и хидрология.   "Ситуацията е критична" са първите думи в обръщението към обществеността. В момента не достигат синоптици, напускат специалисти, няма средства за заплати, транспорт и поддръжка на метеостанциите. НЕ достигат над един милион и 191 хиляди лева.  Тъй като НИМХ-..

публикувано на 24.04.18 в 19:03

Марешки запълва дупки по улиците във Варна

Заместник-председателят на Народното събрание Веселин Марешки започна кампания за запълване на уличните дупки във Варна. Началото на кърпежите бе поставено на ул. „Уилям Гладстон“ в близост до Окръжна болница. Кампанията започна първо през профила на Марешки във Фейсбук, откъдето той призова варненци да снимат дупки по улиците във Варна и да му..

публикувано на 24.04.18 в 16:33
проф.Христина Групчева

Медицинския преговаря с Общината за Очна болница

Създаване на Център за очно здраве планира ръководството на Медицинския университет във Варна. В него ще бъдат привлечени най-добрите кадри на учебното заведение, работещи сега в Очна болница. Има вариант новият Център на университета да бъде и в самата Очна болница, която е 100 % собственост на община Варна и където сега практикуват студентите и..

публикувано на 24.04.18 в 16:02
Сабина Максимова

Осем детски градини замениха пластмасовите чаши с иноксови

Осем за вече детските градини, които се присъедиха към кампанията "Аз избирам чашата за многократна употреба" на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР), каза за Радио Варна инициаторът Сабина Максимова. Според статистиката, кампанията вече е успяла да спести изхвърлянето на 223 хил. чаши за еднократна употреба. Това се равнява..

обновено на 24.04.18 в 15:44

Пак кражби преди празниците

Седмица   преди Гергьовден 30 ярета са откраднати от землището на с. Чернооково, община Генерал Тошево. Яретата се намирали в неукрепено заграждение. По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 24.04.18 в 15:22

Първи горски пожар за сезона

Човешка небрежност причини горски пожар в местността „Прибой”. Огънят обхванал частна гора в землището на Варна. Засегнал е площ от 12 дка. Огънят е унищожил само сухи листа и треви в иглолистната гора. Това е първият горски пожар от началото на пожароопасния сезон във Варненско. В тази връзка от горските и ловни стопанства към..

публикувано на 24.04.18 в 15:20
новият лазерен апарат

Лечението на диабетна ретинопатия вече по-бързо и безболезнено

Модерен апарат за бързо и безболезнено лечение на диабетна ретинопатия, която е една от водещите причини за слепота, бе представен днес в Университетския медико-дентален център във Варна. Апаратът е новост от последните две години, на специализирана френска фирма-производител, чиитo представител Стефан Брион е във Варна, за да запознае с..

публикувано на 24.04.18 в 14:00