Търсят се работници с по-ниско образование

Бургаската структура на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България / КРАБ/ и Община Бургас ще представят на местния бизнес алтернативни начини за справяне с проблема с недостига на работна ръка в региона в краткосрочен план. От Регионалната структура посочват, че причините се коренят в липсващата връзка между образованието у нас и пазара на труда. За задълбочаването на проблема допринася и демографската криза, тъй като България е една от страните с най-застаряващо население, което намалява с над 33 000 души на година.

Най-търсените професии в България са свързани с високо квалифицирани работници, общи работници, оператори на машини, както и такива в сферата на ресторантьорство и хотелиерство.Статистиката за 2015 г. показва, че на първа позиция сред най-търсените специалисти са били IT експертите, сега те са на десета. А на първа позиция излизат хора с по-ниско образование. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Летящият холандец" предпремиерно тази вечер

Романтичната опера от Рихард Вагнер на варненска сцена поставя гост-режисьорът от Сърбия Ивана Драгутинович-Маричич. Предпремиерата е тази вечер от 19 часа под диригентството на Ян ван Маанен от Холандия. В рамките на Балканската оперна мрежа Ивана Драгутинович-Маричич отново е във Варна и заедно с главния диригент на Държавна опера-Варна Ян ван..

публикувано на 27.04.18 в 09:26

3000 любители на фолклора се събират в Суворово

Двудневни фолклорни празници „Като жива вода” ще се проведат в почивните дни в Суворово. Фестивалът се провежда за 11 път и в него ще участват повече от 60 танцови състава и над 120 певчески групи. Участниците са от цяла Североизточна България.  И този път ще излязат на три сцени в местността "Горски кладенец". Професионално жури ще оценява изпълненията,..

публикувано на 27.04.18 в 08:25

Затварят някои каси за плащане на ток във Варна

От 30 април 2018 г. сметките за консумирана електрическа енергия към ЕНЕРГО-ПРО няма да могат да се заплащат в касовите салони на "Информационно обслужване" ЕАД. Клиентите на електроснабдителното дружество, които желаят да заплащат задълженията си в брой, могат да използват Центровете за обслужване на клиенти, където вече се приемат плащания на..

публикувано на 27.04.18 в 08:17

19 варненски училища се включват в Панорама на средното образование

Панорама на професиите и профилите в средното образование ще се проведе днес от 10.00 до 18.00 ч. в Юнашкия салон. Организатор на събитието е Община Варна, а в него ще се включат 19 средни училища, професионални и профилирани гимназии, които ще представят актуална информация за учебната 2018/19 година. Представители на училища от..

обновено на 27.04.18 в 07:26

Благотворително разкриват пунктове за хартия и капачки

Днес ще бъдат разкрити пунктове за събиране на хартия и пластмасови капачки в Медицински Университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов“ – Варна от 12:00 до 15:00 часа и във Висше Военноморско Училище „Н. Й. Вапцаров“ – Варна от 15.30 до 17:00 часа.Това съобщиха организаторите на инициативата. На 28 Април 2018 година, събота, ще бъде разкрит пункт за..

публикувано на 27.04.18 в 06:39

Полагане на маркировка за Синя зона ограничава паркирането на автомобили

Във връзка с въвеждането на „синя зона“ в град Варна в дните 27-ми, 28-ми и 29-ти април ще се полага хоризонтална маркировка по улиците „Райко Жинзифов“, „Кръстьо Мирски“, „Пирот“, „Прага“, „Русе“ и част от ул. „Кавала“, съобщиха от ОП „Общински паркинги и синя зона“. За времето от 7.00 ч. до 19,30 ч. спирането на моторно-превозни средства в..

обновено на 27.04.18 в 06:25

Слънчево до обед, следобед облачно

Сутринта ще е предимно слънчево. Следобед над Източна България, под влияние на преминаващ атмосферен фронт, ще се развиват купести, на места  купесто-дъждовни облаци, очакват се краткотрайни валежи и гръмотевици. Вятърът ще е слаб от южна четвърт, следобед ще се обърне от север и североизток и временно ще се усили. Минимални температури 12-17..

публикувано на 27.04.18 в 06:17