Търсят се работници с по-ниско образование

Бургаската структура на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България / КРАБ/ и Община Бургас ще представят на местния бизнес алтернативни начини за справяне с проблема с недостига на работна ръка в региона в краткосрочен план. От Регионалната структура посочват, че причините се коренят в липсващата връзка между образованието у нас и пазара на труда. За задълбочаването на проблема допринася и демографската криза, тъй като България е една от страните с най-застаряващо население, което намалява с над 33 000 души на година.

Най-търсените професии в България са свързани с високо квалифицирани работници, общи работници, оператори на машини, както и такива в сферата на ресторантьорство и хотелиерство.Статистиката за 2015 г. показва, че на първа позиция сред най-търсените специалисти са били IT експертите, сега те са на десета. А на първа позиция излизат хора с по-ниско образование. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

КЕВР днес ще обяви новите цени на газа и парното

Комисията за енергийно и водно регулиране ще проведе днес обществено обсъждане, на което ще стана окончателно ясно с колко ще поскъпне природният газ от 1 юли. БГНЕС припомня, че на 15 юни държавният регулатор одобри на Булгаргаз 10,81%, въпреки че в доклада си до Комисията държавната компания поиска..

публикувано на 25.06.18 в 07:55

Честваме паметта на свети преподобномъченик Прокопий Варненски

В 9 часа ще бъде отслужена Архиерейска света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично" - Варна. На този ден Българската православна църква чества паметта на светия преподобномъченик Прокопий Варненски. Приканват се всички благочестиви християни да вземат участие в празничната богослужба, съобщава сайта на Варненската митрополия.  Свети..

публикувано на 25.06.18 в 07:17

Добруджанския фолклорен събор „Богородица” в Генерал Тошево събира заявки за участие

За 20-ти пореден път Генерал Тошево ще е домакин и организатор на Добруджанския фолклорен събор „Богородица”, който ще се проведе на 25 и 26 август. Подготовката за събора започна, вече се приемат заявки за участие, съобщиха от общинската управа. Фолклорният празник няма конкурсен характер. Целта на организаторите е съборът да допринесе за..

публикувано на 25.06.18 в 07:14

Забранява се паленето на огън на открито

Изгарянето на стърнища и слама,  както и на суха трева по крайпътните ивици се забранява. Това са част от правилата, които Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Добрич напомнят в навечерието на жътвата. Стопаните трябва да направят и т. нар. противопожарни ивици покрай републиканските пътища, край горските..

публикувано на 25.06.18 в 06:57

Апетитните имоти днес и колко сме готови да платим за тях?

Визията на Община Варна за развитието на града ще представи от 10ч. главният архитект Виктор Бузев. Предвидена е и дискусия по темата: Кои са най-търсените имоти във Варна и региона и какви суми са готови да платят хората при закупуване на собствено жилище. Форумът се организира от един от големите сайтове за търговия с имоти. Брокери на..

публикувано на 25.06.18 в 06:54

Винопроизводители на форум край Варна

Пети  Черноморски форум на винопроизводството 2018 ще се състои от 27 до 29 юни в курорта "Златни пясъци". На изложението ще могат да бъдат дегустирани вина от 20 страни от региона. Форумът се провежда под патронажа на Международната организация на лозарството и винопроизводството и с подкрепата на Министерството на селското стопанство на..

публикувано на 25.06.18 в 06:50

Честит празник, моряци!

Тази година за шести  поре­ден път във Варна на 25 юни 2018 ще се праз­нува Меж­ду­на­род­ния ден на моряка. В Лет­ния теа­тър ще се събе­рат мор­ски мъже, военни моряци, близки на моряци, пред­с­та­ви­тели на Община Варна, гости на града, просто хора, които се чув­с­т­ват съп­ри­час­тни на мор­с­ката идея. Кон­цер­тът ще бъде отк­рит от..

публикувано на 25.06.18 в 06:48