Търсят се работници с по-ниско образование

Бургаската структура на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България / КРАБ/ и Община Бургас ще представят на местния бизнес алтернативни начини за справяне с проблема с недостига на работна ръка в региона в краткосрочен план. От Регионалната структура посочват, че причините се коренят в липсващата връзка между образованието у нас и пазара на труда. За задълбочаването на проблема допринася и демографската криза, тъй като България е една от страните с най-застаряващо население, което намалява с над 33 000 души на година.

Най-търсените професии в България са свързани с високо квалифицирани работници, общи работници, оператори на машини, както и такива в сферата на ресторантьорство и хотелиерство.Статистиката за 2015 г. показва, че на първа позиция сред най-търсените специалисти са били IT експертите, сега те са на десета. А на първа позиция излизат хора с по-ниско образование. 


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безработицата във Варна намалява

На работа в област Варна през март 2017 г. са постъпили 1 450 безработни лица. На първичния пазар на труда работа са започнали 1404 лица, с 537 повече спрямо предходния месец. С посредничеството на бюрата по труда от Варненска област 1085 лица са постъпили на работа на първичния трудов пазар. По програми и мерки за заетост и схеми на Оперативна..

публикувано на 27.04.17 в 13:03

Медицинският университет с приз за иновации

Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“- Варна бе отличен в категория „Best Innovation for Education“ по време на осмото издание на един от най-мащабните форуми за технологии, иновации и предприемачество в Европа – Webit Festival 2017.   Интегрирането на съвременни IT решения, системи и иновации в образователния процес е част от..

публикувано на 27.04.17 в 12:44

Слушателите споделят, Радио Варна проверява

Шахтите в района на булевард „Александър Стамболийски” във Варна не се почистват редовно, сподели слушател на Радио Варна. Анкета с част от хората, които живеят или работят в района показа, че повечето не са виждали   шахтите да се почистват. Храстите около блоковете или поне част от тях, не са подрязвани тази година. Има и стари листа на земята..

публикувано на 27.04.17 в 11:32
Милена Михайлова, Цвети и Живко на гости в Радио Варна

Благотворителен фестивал подкрепя деца на загинали служители на МВР

Благотворителен национален фестивал „Завинаги с нас – деца помагат на деца” в помощ на семействата на загинали служители в системата на МВР ще се проведе на 7 май от 18.00 часа в Двореца на културата и спорта във Варна. За втора поредна година събитието приканва варненци да подкрепят благотворителната кауза и да почетат паметта на загиналите..

публикувано на 27.04.17 в 11:24

3D макет на пясъчни фигури представят утре в Бургас

Макет на всички фигури от изданието на Фестивала на пясъчните фигури през 2016 е изработен от 3D дизайнери и ще бъде изложен в Експо център „Флора Бургас“ утре, на 28 април. Триизмерното произведение пресъздава с абсолютна точност формите и пропорциите на пясъчните творби. Такива миниатюри се изготвят за втора поредна година с цел да бъде..

публикувано на 27.04.17 в 10:44

Полицейска спецакция в Бургас

Спецакция заварди изходите на Бургас. Тя се провежда както в града, така и на територията на други населени места, информира ст. комисар Калоян Калоянов, директор на ОДМВР-Бургас. Причината е документиране и задържане на лица, осъществявали престъпна дейност на територията на Бургаска област. Акцията се извършва под надзора на Прокуратурата. На..

публикувано на 27.04.17 в 10:42

Поетапното газифициране на ДКЦ-4 - вариант за овладяване на студа в коридорите му

Отоплението на коридорите в ДКЦ-4 (до Окръжна болница) е сред основните проблеми пред управата на лечебното заведение. Това каза за Радио Варна управителят му д-р Соня Цекова. Тя присъства на комисията „Собственост и стопанство” към Варненския общински съвет тази седмица, когато бяха поставени ред проблеми на общинските лечебни заведения –..

обновено на 27.04.17 в 10:21