Търсят се работници с по-ниско образование

Бургаската структура на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България / КРАБ/ и Община Бургас ще представят на местния бизнес алтернативни начини за справяне с проблема с недостига на работна ръка в региона в краткосрочен план. От Регионалната структура посочват, че причините се коренят в липсващата връзка между образованието у нас и пазара на труда. За задълбочаването на проблема допринася и демографската криза, тъй като България е една от страните с най-застаряващо население, което намалява с над 33 000 души на година.

Най-търсените професии в България са свързани с високо квалифицирани работници, общи работници, оператори на машини, както и такива в сферата на ресторантьорство и хотелиерство.Статистиката за 2015 г. показва, че на първа позиция сред най-търсените специалисти са били IT експертите, сега те са на десета. А на първа позиция излизат хора с по-ниско образование. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътуване към миналото край Военноморския музей

Тази вечер в двора на музея започва младежкият фестивал „Пътуване към миналото“.  До 26 август, в пет последователни концертни вечери, на принципа на отворената сцена там ще се представят детски и младежки творчески формации от Варна. В програмата тази вечер ще се включат деца от музикално-артистична формация „Палас“, фолклорна вокална формация..

публикувано на 23.08.17 в 18:11

И утре ще е лято с температури до 30 градуса

Времето на 24 август ще е предимно ясно и слънчево, почти тихо. По Черноморието ще има бриз. Сутринта ще е хладно с преобладаващи минимални температури между 10 и 15 градуса, но бързо ще се затопли и максималните ще са от 25 до 30 градуса, за Варна минимална около 14, максимална около 27 градуса. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на..

публикувано на 23.08.17 в 18:00

Плажовете „Ветеран“, "Паша дере", „Аспарухово“ и „Сент Елиас“ с най-чисто море това лято

Това потвърждават и последните данни от пробите, взети в средата на август от инспектори на Регионалната здравна инспекция. Анализът на резултатите при направеното преди седмица пробониране и за четирите плажа сочи показател от 61 mpn/100 ml за чревни ентерококи. Под 15 mpn/100 ml е количеството на Ешерихия коли. За сравнение – допустимите..

публикувано на 23.08.17 в 17:44

Бели мечти на черна дъска в Стената на желанията

Може би сте забелязали във Варна Стеаната на желанията, която се намира в непосредствена близост до шадраваните и статуята на Рибаря със златната рибка. Определено това място в центъра на града ни ще е обособената зона за надежди и мечти. В краен случай там има и чешма, винаги за успокоение да пийнете една студена вода. Всъщност дъската,..

публикувано на 23.08.17 в 17:15

Община Варна получи държавен имот

Правителството предостави на община Варна за временно управление държавен имот на ул. "Овеч" 2 в кв. "Виница". В него ще бъдат настанени децата от предучилищна и яслена възраст от Детска градина 23 "Иглика"  до 31 декември 2018 г.  Решението ще позволи децата да продължат да посещават заниманията си, докато основната сграда на детската градина..

публикувано на 23.08.17 в 16:57

Участниците в колопохода Варна-Болград се завръщат тази вечер

Тази вечер се очаква във Варна да пристигнат участниците в Първия международен Колопоход Варна – Болград. Участниците поеха по маршрута в Деня на Варна на 15 август. Тази сутрин велосипедистите преминаха границата между Румъния и България и поеха обратно към Варна. Международният колопоход се провежда за 19 пореден път. В колопохода се..

публикувано на 23.08.17 в 16:29

Частните атракциони искат равнопоставеност с държавните и настояват за законодателни промени

Частните туристически атракциони развиват потенциала на регионите и създават работни места. Превърнали се сами по себе си в дестинации, те спомагат за икономическия растеж, но не получават адекватно отношение от държавата и общините. Изводът бе направен на кръгла маса на тема „Приносът на туристическите атракицони в създаването на устойчиво..

публикувано на 23.08.17 в 16:28