Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пратеникът на БНР в Турция Мариян Карагьозов: "Южната ни съседка е дълбоко разделена след референдума"

Турският президент Ердоган се отправя към трибуната, за да обяви победата на референдума за конституционни промени
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалният пратеник на БНР за референдума в Турция- Мариян Карагьозов:

Президентът Ердоган от години използва слогана „Нова Турция”. За реализирането на целта нова Турция, беше предложен този комплекс от 18 точки които да променят Конституцията. Те не събраха необходимата парламентарна подкрепа за да влязат автоматично в действие, но събраха необходимите гласове в турския Меджлис за да бъдат подложени на гласуване на референдум. След като през януари мина вотът в парламента, на 10 февруари президентът подписа указа, така се стигна до референдума на 16-ти април.






Сред основните промени в Конституцията са отпадането на поста министър председател, президентът ще съчетава тази функция. Намаляват се някои правомощия на турския парламент, въпреки, че депутатите се увеличават от 550 на 600. Намалява е възрастта на която гражданин може да се избира член на народното събрание от 25 на 18 години. По важното е, че отпада функцията на парламентарния контрол.

Водещ: До какво ще доведат тези промени, това концентриране на власт в ръцете на Ердоган, дали и към този момент тя не беше достатъчна да се справи със своите опоненти, да подмени голяма част от съдиите, прокурорите, дори военни?

М. К. Безспорно фигурата на президента Реджеп Ердоган, беше силната фигура в турския политически живот от 2002-ра година насам. Той изгради едно трайно политическо наследство, което често пъти е сравнявано с това на Мустафа Кемал Ататюрк. Правят се оценки, че след основателя и пръв президент на турската република, Ердоган е вторият политик, най трайно маркирал и белязал съвременна Турция.

Снимка

Водещ: Ердоган се справи с няколко свои опоненти по време на своето управление. С Фетхуллах Гюлен който дълго време беше негов приятел и пътеводна светлина. Имаше проблеми и със своя министър председател Ахмет Давутоглу, чието премахване премина безболезнено, без особени трусове във власт, въпреки, че фигурата на Давутоглу беше влиятелна, неслучайна. Т.е. Ердоган има инстинкт за политическо оцеляване?

М. К. Можем всъщност да кажем, че първите битки които Ердоган проведе бяха срещу военните срещу цивилната бюрокрация. Това бяха неговите най важни и тежки политически сблъсъци. Властта на военните постепенно беше ограничена в първите два мандата на управлението на Партията на справедливостта и развитието от 2002-2007 и 2007 до 20011-та. Тогава за пръв път през 2004 та беше назначен цивилен за председател на могъщата институция Съвет за национална сигурност.

Ердоган и Партията на справедливостта и развитието провеждаха ускорена проевропейска интеграция и всъщност поставянето на военните под контрола на избраните чрез избори власти беше важна от пътя на Турция към ЕС. Впоследствие дойдоха и двата големи процеса „Eргенекон” и „Чук” за конспирация и опити за държавен преврат. С тях също беше нанесен силен удар срещу противниците на Ердоган. След това имаше и един процес на укротяване на до този момент доста силната съдебна власт. Тя наистина беше в един модел който не се вписва в европейските ценности. Много често тя се намесваше пряко политически. Това постепенно се промени и съдебната система беше поставена под своего рода контрол.

Водещ: Без съмнение Турция е разделена- политически, географски, социално, културно, образователен ценз- все по дълбока ли ще става пропастта между отделни слоеве на населението и може ли това да доведе до гражданска война каквато е имало в близкото минало на южната ни съседка?

М.К. Мисля, че това са твърде отиващи надалеч прогнози и предположения. Наистина е факт очертаващото се разделение. Например крайбрежните райони по егейското и средиземноморско крайбрежие които са силно свързани с туризма като отрасъл и поминък. Гласуваха твърдо против предлаганите промени в Конституцията, докато централния Анадол, вътрешността на страната, където населението е по консервативно гласува в подкрепа на предложените промени. В големите градове имаше големи разлики. Някои истанбулски и анкарски квартали демонстрираха много висока подкрепа за една от двете опции. Въпреки че като цяло резултатът в двата града изглежда изравнен, с лек превес 2 на сто в Истанбул и 1% в Анкара за отговора НЕ. Вътре в тези огромни мегаполиси има големи разлики. Нека да не забравяме, че в Истанбул гласуваха 10 милиона турски граждани, близо 1/5 от имащите право да гласуват на референдума.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15