Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненска детска градина подмени пластмасовите чаши с иноксови

Варненската детска градина”Мечо Пух” се отказва от пластмасовите чашки за еднократна употреба за пиене на вода. Инициативата за замяната им с чаши от инокс с гравирана картинка е на Сабина Максимова, майка на дете от 2-ра А група в ”Мечо Пух”. В разговор с Мариела Димитрова тя каза:


- Може би в много други случаи еднократната пластмаса е по-евтина от всички други алтернативи, но конкретно в казуса на детските градини излиза, че пластмасата за еднократна употреба е най-скъпият възможен вариант, който превишава цената на всички други алтернативи между 5 и 10 пъти.
- Вие сте икономист по образование и по природа, както сама се представяте. На каква сума е този пластмасов проблем ежедневно и може би ежегодно?
-  Всеки родител, във всяка една детска градина плаща по 25 лв. на учебна година за пластмасови изделия за еднократна употреба и то конкретно за чаши за пиене на вода.  Вариантът, който представих на родителите и заедно наложихме в нашата група, това са метални чаши от инокс, които са лазерно гравирани с различна картинка.
- Каква първоначална инвестиция изискваха?
- В нашият конкретен случай горе-долу всеки родител трябва да знае, че около 5 лв. излиза една такава чаша или канче с дръжка и още около 5-6 лв. за гравирането й. Издържат на висока температура, на удар, на всякакви измивни вещества.
- Къде остават РИОКОЗ и другите органи, които определят режимите за това как битуват децата?
- Първата ми стъпка беше именно Регионалната здравна инспекция. Техният отговор беше да прочета Наредба номер 3 за хигиенните изисквания към детските общински заведения. Това, което видях в наредбата и моят прочит без да съм юрист, но като интелигентен човек видях, че в една точка се коментира общият инвентар за хранене, а в съвсем отделна точка се коментира инвентар за пиене на вода. И там много ясно е посочено - "индивидуална чаша за пиене на вода за всяко едно дете". Коментирах с директора, коментирах с медицинските сестри и в крайна сметка така стигнах до извода, че това ще е най-добрият вариант за всички. Искам да окуража всички родители да потърсят това или подобно решение, за да спестят енергия, пари и в крайна сметка да възпитат децата си като едни отговорни деца.






Директорът на детската градина Анна Тасева обяви в сутрешния блок на Радио Варна, че заради добрия възпитателен ефект от ползването на чаши за многократна употреба градината кандидатства за финансиране от различни екогрантове за закупуване на иноксови чаши за всички групи в ”Мечо Пух”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15