Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как един ветеринар превърна любовта си към животните в бизнес?

| обновено на 06.05.17 в 13:06

На Гергьовден ви срещаме с ветеринарния лекар Данаил Николов, който отглежда 500 овце, 100 кози и 30 родопски крави в Аксаковското село Доброглед.

От 12 години е превърнал любовта си към животните в бизнес. Повече за биопродукцията и все по-голямото й търсене, прочетете или чуйте в прикачения звуков файл от интервюто на Сияна Спиридонова с фермера.








-  Как започна всичко и защо решихте да се занимавате с животновъдство?

-  От 2004 година започнахме семейно със съпругата ми животновъдство. С малък кредит купихме 150 овце и така вече 12 години реинвестираме, мъчим се, трудим се... В момента имам 500 овце, 30 родопски крави и 30 кози.

-  Колко човека се грижите за това голямо стопанство?

-  Около 7-8 души има постоянно заети да работят в него. От една година имаме и малка мандра към фермата за преработка на нашето мляко, за да може да излезем до крайния потребител и да предлагаме директно на хората продукцията си.

-  Какво произвеждате?

-  Сирена от трите вида животни – овче, краве и козе, както и кисели млека и масла.

-  Трудно ли е? Как успявате да се наложите на пазара? Предполагам, че срещате редица трудности по пътя си...

-  Трудностите са много още от самото начало, но при магарешки инат и упоритост се справя човек с тях. От две години сме по фермерските пазари. Установявам бум в интереса към натуралните продукти. Потребителите явно се умориха да купуват фалшиви и тунинговани такива. Не малка част от хората искат да ядат освен натурално, да видят къде се произвежда и как се гледат животните. Има доста хора, които идват на място, купуват нашите продукти по пазарите и проявяват интерес да видят животните къде се гледат, как се гледат. В търговските вериги информацията, която е по етикетите, е недостатъчна. Българинът вече иска да види всичко с очите си. 

-  В какво се крие тайната и какво харесва българинът?

-  Оказва се, че българинът е забравил традиционния вкус на млечните продукти. Ние сме животновъдна нация. На времето голям процент от населението се е занимавало със скотовъдство. По-старите хора казват: „да, това е, което беше едно време като вкус” и една нова по-млада част от клиентите сега го преоткриват и търсят.

-Как решихте да се заемете с това трудоемко начинание и да отглеждате толкова много животни?

-  Аз съм станал ветеринарен лекар поради любовта ми към животните. Закърмен съм от малък с любовта към тях.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48

Масово хора от по-малки градове купуват жилища във Варна с готови пари

65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна.  63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..

публикувано на 13.02.25 в 08:05

Клубът на варненските краеведи очаква своите нови членове

23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед".  Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..

публикувано на 12.02.25 в 08:30