Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разказите на старите къщи....

| обновено на 07.05.17 в 20:57

Стари къщи от 11 български града включва книгата „Къщите говорят”.  Журналистът Марияна Мелнишка е проверила в архивите историите, които е допълнила с разказите на хората, които живеят в къщите сега. По няколко пъти е снимана всяка сграда, за да се избере най-добрата снимка, допълва фотографът Александър Геров.

И двамата обичат Варна, защото тя ги свързва. Александър Геров е живял тук още от 2 годишна възраст, та чак до своето пълнолетие. И сега прекарват  лятото в околностите на Варна, защото обичат дивите места за къмпингуване.

Той е правнук на възрожденския деец Найден Геров. Заедно  с баща си, който носи същото име, идва за първи път в Радио Варна през 1952-53 година и вижда лентите със записи. Първата къща, в която е живял, е на Желябов  на улица Приморска. Марияна Мелнишка също има връзка с  радиото, но годините са различни и тя не може да продължи професионално тогава заради семейната биография, но никога не се отказва от журналистиката, която  според нея е била винаги „Червената нишка” в живота й. Тя е потомък на Екимовия род от Свищов, който е жертва на убийствата на 9 септември 1944 година. Тази история също присъства в книгата „Къщите говорят”.

Какво съдържа книгата?

Историята на 300  къщи във всички големи български градове. Ние започнахме с Варна, това е доказателство за нашата любов към Варна.

Коя беше първата къща, която снимахте и писахте за нея във Варна?

СнимкаКъщата на Железови. Много  е красива. Все още е запазена. Надявам се, в ръцете на едни добри наследници  да бъде съхранена, може би подобрена. И за щастие, след много години мъки, има паметник на Железния полковник пред Военноморския музей във Варна. И други прекрасни сгради от Варна сме включили...

Четири години събирате историите...

Това са красивите къщи с архитектура от времето след Освобождението. Това не е възрожденска архитектура. Европейската архитектура от периода след Освобождението до 1944 година – това е културния мост на България към Европа- архитектурата. България бързо възприема европейската архитектура с европейски архитекти, поканени в страната след Освобождението да строят на свободните площи, а не както сега става. И българските архитекти , образовани с помощта на български дарители, като например братята Евлоги и Христо Георгиеви, които също са родственици на съавтора ми доц. Александър Геров.

А фотографията?

В Пионерския дом във Варна  бях в един кръжок по фотография  още на 14 години. Там един фотограф ни водеше в  курорта „Св.Св. Константин и Елена” да ни показва как се снимат хотели . Ето защо снимам къщи....

Кой от Вас избира коя снимка да се включи в книгата, разбрах, че и сутрин, и вечер сте снимали....

От историята на къщата зависи дали ще попадне в книгата. Предпочитаме да е драматична, да има значение, за предпочитане – паметник на културата да е.

СнимкаИсторията, която искате да споделите ?

За мен това е историята на най-невзрачната къща – на Райна Княгиня в София. Учениците я учат като героиня, но това е малка част от живота й в нейното младежко увлечение по Георги Бенковски и най-вече неговата заплаха :” Ако не го ушиеш, няма да излезеш жива оттук”. Това е документирано. Семейството е достатъчно поборническо – баща й е убит пред очите й от турците. Това, което извършва – минава със знамето на един кон с Бенковски през Копривщица, й навлича страдание за цял живот. И когато завършва за акушерка в Русия, тя започва да помага на дипломатическите жени в София, тя е останала вдовица с 5 нейни деца и едно осиновено, тя е ужасно бедна, дават й някакво парцелче, на което да си построи къща с помощта на близки хора. Тази къща е един паралелепипед, но драмите, които са станали в нея, са достойни за документален филм.

Райна Княгиня е болна от затворите. Дава синовете си да учат във военни училища, защото обучението там е безплатно. Като герои от бойните полета на Балканските войни те са наградени, но  Народния съд и новото правителство ги осъжда на затвори и лагери и никои от тях не излиза жив. Слава Богу, Райна Княгиня умира по-рано и не вижда това... това е толкова страшно.... А децата учат как тя е носела знамето. Това го е правела в младежките си години. Другото е страшно – как властта и тези хора, които са останали живи, са се разправили с героите на страната.

СнимкаЗащо тези неща не ги знаем, защо ги няма в учебниците?

Защо 25 години няма кой да ги каже. Ето това е отговорът на въпроса ...

Но сега се пишат нови учебници...

Явно авторите им не четат тези книги. Една много добра мисъл беше казана от режисьора Асен Шопов, който поставя пиеси на Георги Марков и се е борил това да се случи, а те са били сваляни от сцената . Преди няколко месеца при поредното представяне на Георги Марков  той каза „Държавата, която уби Георги Марков, е същата, в която сега ние живеем”.  Това е нашата мисия – читателите на тази книга  ще знаят тези неща. То така се почва...

В интервюто на Габриела Гаврилова с Марияна Мелнишка и Александър Геров може да разберете за какво плачат нощем авторите, каква е историята на Сирак Скитник, какъв е приносът на предците ни и още  ....



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34