До 16 май работим за държавата

До 16 май ще работим, за да си платим данъците към държавата. Образно казано, това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано – ние я наричаме Ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day.

През настоящата година българите ще изработват средно по 261 млн. лв. за един календарен ден. Заложените приходи в бюджета са заложени в рамките на 35 440 млн. лева. Това означава, че през текущата година ще са необходими почти 136 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове.

От тук идва съответно датата 16 май, тъй като тя с най-голяма точност отчита преразпределението през приходната част на бюджета. Най-много дни през 2017 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 34 дни.

За приходите от акцизи ще са ни нужни малко над 19 дни. За осигуровките ще ни е нужен пълен месец – 22 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за близо 8 дни. Други 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция датата да идва все по-късно, което означава, че реално изземваното от данъкоплатците нараства. След 2009 г. на практика данъчната тежест постепенно нараства - както по отношение на националния бюджет, така и на общинско ниво и в осигурителното дело.

Единият от примерите тази година е увеличението на осигурителната вноска за пенсии, която бърка в джоба на работещите българи, става ясно от данните на института за пазарна икономика.

Сметката разпределя тежестта върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, тоест за тях денят на свобода от правителството идва чак в първите дни на юли.
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха граничен полицай за трафик на мигранти

Граничен полицай е арестуван за трафик на хора през "Летище София" при акция на МВР и ДАНС. Граничарят е бил член на разбита група за трафик на хора. Главният секретар на МВР Младен Маринов потвърди за ареста на граничния полицай. Той уточни, че е задържан и организаторът на групата, който е чужденец. По думите му може да има и още арестувани..

публикувано на 26.05.17 в 10:13

Учени откриха нов пласт тевтонски плочи

Учени твърдят, че са открили възможен нов пласт тектонски плочи в земната мантия, който би могъл да обясни мистериозна серия от земетресения в Тихия океан, съобщава британският в. „Гардиън“. В продължение на повече от половин век учените знаят, че континентите се движат по повърхността на нашата..

публикувано на 26.05.17 в 06:47

Индия стана най-многолюдната страна

Индия вече е надминала по численост населението на Китай и е най-многолюдната страна в света. Това се посочва в проучване, проведено от китайския демограф И Фусян, който сега работи в Уискънсинския университет в Медисън (САЩ). По данните, които той привежда и които цитира телевизия NDTV, китайските..

публикувано на 26.05.17 в 06:43

Президентът на среща с папата

Президентът Румен Радав ще направи днес посещението във Ватикана, където ще бъде приет от негово светейшество папа Франциск. Срещата „на четири очи“ между двамата е в 10 часа местно време. Българсикият президент ще бъде приет и от държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. След това..

публикувано на 26.05.17 в 06:33

Матурата по чужди езици е днес

На 26 май, в 7.15 часа, в Министерството на образованието и науката представител на медиите ще изтегли изпитния вариант за държавен зрелостен изпит по желание за зрелостниците. Вариантът ще важи за изпитите по английски, немски, френски, испански, италиански и руски език. Матурата по немски,..

публикувано на 26.05.17 в 06:29

Шестима министри на контрол в НС

Последният работен ден от тази седмица е посветен изцяло на парламентарен контрол. Депутатите ще препитат в Народното събрание общо шестима министри от кабинета, предава репортер на БГНЕС. Пръв на трибуната ще се качи министърът на вътрешните работи Валентин Радев, към когото има само един въпрос,..

публикувано на 26.05.17 в 06:28

Сагата "STAR WARS" навърши 40 години

През 1977 г. никой не бе чувал за лазерен меч и не се обръщаше към непознати с думите „Нека Силата е с нас“, предаде Франс прес. Нещата обаче бяха на път да се променят. Предстоеше да се появи по екраните третият филм на младия 33-годишен режисьор Джордж Лукас – за борбата между доброто и злото. 40 години по-късно „Междузвездни войни“ е..

публикувано на 25.05.17 в 15:09