До 16 май работим за държавата

До 16 май ще работим, за да си платим данъците към държавата. Образно казано, това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано – ние я наричаме Ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day.

През настоящата година българите ще изработват средно по 261 млн. лв. за един календарен ден. Заложените приходи в бюджета са заложени в рамките на 35 440 млн. лева. Това означава, че през текущата година ще са необходими почти 136 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове.

От тук идва съответно датата 16 май, тъй като тя с най-голяма точност отчита преразпределението през приходната част на бюджета. Най-много дни през 2017 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 34 дни.

За приходите от акцизи ще са ни нужни малко над 19 дни. За осигуровките ще ни е нужен пълен месец – 22 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за близо 8 дни. Други 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция датата да идва все по-късно, което означава, че реално изземваното от данъкоплатците нараства. След 2009 г. на практика данъчната тежест постепенно нараства - както по отношение на националния бюджет, така и на общинско ниво и в осигурителното дело.

Единият от примерите тази година е увеличението на осигурителната вноска за пенсии, която бърка в джоба на работещите българи, става ясно от данните на института за пазарна икономика.

Сметката разпределя тежестта върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, тоест за тях денят на свобода от правителството идва чак в първите дни на юли.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС реже със 105 млн. евро средствата за Турция

Днес беше обявено, че ЕС съкращава бюджетните средства, предназначени за Турция, като постави под съмнение ангажимента на Анкара към демокрацията и правата на човека. Германският канцлер Ангела Меркел е призовала за намаляване на средствата, свързани с неуспешната кандидатура на Турция за присъединяване към блока след масовите арести в страната след..

публикувано на 18.11.17 в 16:43

13-годишно момче загина при нова тежка катастрофа край Микре

13-годишно момче загина на място при нова тежка катастрофа, която стана днес преди обяд на главния път София-Варна, между селата Микре и Сопот. При инцидента пострадаха други шестима души.  Инцидентът е станал след челен сблъсък между два леки автомобила. 13-годишното дете, което е загинало на място, е пътувало на предната седалка в единия от..

обновено на 18.11.17 в 16:27

Българо-турски кулинарен фестивал в Кешан

Град Кешан в окръг Одрин е домакин на българо-турски кулинарен фестивал под наслов "вкусовете на комшиите", съобщава за БТА кореспондентът Нахиде Дениз. Фестивалът е съвместна инициатива на Палатата на ресторантьорите и хотелиерите в Кешан и Дружеството Био нет от България. За откриването на фестивала пристигна внушителна група от България. Турци и..

публикувано на 18.11.17 в 13:41

Ангелина Пискова от Гьотеборг: Лидерите на ЕС разбраха, че "хората са на първо място"

"Време е Европа да покаже на гражданите си, че мисли за тях". Около това мнение са се обединили участниците в първата по рода си социална среща на върха на Европейския съюз, която се проведе в шведския град Гьотеборг. Това съобщи в предаването „Позиция” специалният пратеник на БНР Ангелина Пискова. Тя цитира премиерът на Швеция Стефан Льовен, който..

публикувано на 18.11.17 в 13:25

Университетите ще имат спортни клубове

До средата на декември законът за спорта може да бъде приет от Народното събрание на първо четене, това съобщи във Варна заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева, която присъства на Общото събрание на националното представителство на студентските съвети в Икономическия университет. Колева коментира, че чрез него се създава възможността..

публикувано на 18.11.17 в 13:24
Димитър Ганев

Димитър Ганев: Скандалите между ГЕРБ и БСП изместват важните теми за обществото

В последните месеци наблюдаваме остра конфронтация между ГЕРБ и БСП. Скандалите между тях устройват и двете партии, защото ги мобилизират и консолидират. Това коментира в „Позиция” политологът от Изледователски център „Тренд” Димитър Ганев. Според него обаче скандалите изместват вниманието от истински важните теми в обществото. Димитър Ганев..

публикувано на 18.11.17 в 12:51

Гърция е ударена от нов ураган. Жертвите се увеличават

Трима души са открити мъртви тази сутрин след наводненията в Гърция, така общият брой на загиналите става 19. Това съобщи в предаването „Позиция” на Радио Варна кореспондентът на Българското национално радио в Гърция Катя Пеева. След бурята „Евридика”, тази нощ южната ни съседка е ударена от нов ураган, наречен „Зенон”. Обезлесяването след..

публикувано на 18.11.17 в 12:31