Българска "Марсианска лаборатория" проучва живота на Марс

Атанас Симов - бъдещ космически инженер
Снимка: личен архив

Марс е изключително интересна планета, враждебна и привлекателна едновременно. Тя е студена, безжизнена и облъчена от радиация. Ние искаме да променим това, искаме да докажем, че на Марс може да се живее, че Марс е нашето бъдеще, че Марс е нашият втори дом. Ние сме уверени, че с новите технологии, с изследователски методи ние можем да можем да осъществим мечта си – да достигнем Марс и се заселим там. Днес обаче ние се изправяме пред опасностите на планета, с които трябва да се справим. Ние трябва да намерим начини да оцеляваме на това отдалечено от нас място на 78 млн.км. Това е истински вълнуващо приключение! С тези думи започва проектът "Марсианска лаборатория" на учениците от МГ "Д-р Петър Берон" във Варна, Атанас Симов, Михаил Серафимов и Никола Славов. Още за любопитното изследване Ви разказваме с Атанас Симов:

Какво представлява самият проект и какво може да даде на човечеството той?

Главната цел на изследванията е да търсим бактерии във водните запаси и измерването на количеството на метан в атмосферата като сравняваме миналото на Земята и Марс чрез вулканите. На базата на задачите, които те ще трябва да изпълняват, ние разработихме от инженерна гледна точка апаратурата, с която трябва да разполагат. За да отговорим на поставените въпроси за метана и живота на Марс ние планираме да бъда създадена система от три спътника около Марс, които ще бъдат в арео-синхронична орбита.  Сателитите около Марс, ще правят проучвания за времето и състоянието на хората в базата. Поради голямото разстояние между Земята и Марс, на сигналите им отнема около 12 мин. за да пропътуват от едната до другата планета. Ще се наложи да изпратим и два сателита в хелио орбита, които да приемат сигналите и да ги препращат към Земята.

Как би оцелял човек в условията на една такава планета каквато е Марс?

Една от най-големите опасности на Марс са пясъчните бури. Друга опасност, която може да застраши живота на хората в базата е слънчева буря. Човешкият организъм не може да издържи на такива високи нива на радиация без предпазни средства на базата. За да се защитим от това базата трябва да има облицовка от алуминии, олово или титаний. Друг начин е да се използват йонизирани капсули или помещения под земята.

Какво би се случило на Марс ако хората, които се заселят под формата на колонии, правят същите бъркотии както на Земята? Хората са основната причина за глобалното затопляне на нашата планета заради различните дейности, които се извършват. Това как би повлияло на живота на Марс?

Марс е студена планета и ако започнем с действията си да причиняваме глобално затопляне би трябвало да създадем изкуствена атмосфера. Така може след време да се стигне до същия ефект както и на Земята. Бих казал, че ако след време искаме да телеформираме тази планета и да отглеждаме различни растения, трябва да използваме точно такъв метод-затопляне.

Много напред във времето мислите,чак до 2060-2070г. посредством проекта "Космическа лаборатория". Мислиш ли, че един ден това ще се случи на Марс?

Да, дори има краткосрочни планове на Марс да се извърши първата колонизация още през 2030-та година. А до 2060-та година технологиите ще напреднат още повече, така че това със сигурност ще се случи.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:

Атанас Симов и екип изказват благодарност за помощта и подкрепата, които оказаха ръководителят на проекта Силвия Захариева, инж. Костадин Левков, менторът - д-р Веселка Радева, учителят по химия Валери Лилов, съучениците и приятели Георги Войков и Онник Пюзантян.
 

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

”Великото скачане-2” - предизвикателство всеки да достигне своите лимити и да се надскочи

"Великото скачане -2" предстои тази събота-29 юли на скалите в Тюленово. Разказваме с Христо Узунов, експериментатор, събирач на истории, разказвач и фотограф със собствен блог http://urbex.bg/ и любител на екстремните преживявания. Вие сте един от организаторите на ”Великото скачане-2”, т.г. участниците повече ли ще са? Да, във фейсбук..

публикувано на 28.07.17 в 15:46

Българин патентова родно саламурено сирене с трюфели

Българин майстор-готвач патентова родно саламурено сирене с трюфели. Бутиковото кулинарно изкушение представяме в интервюто на Даниела Стойнова с шеф-готвач Станимир Радичев. Не е ли твърде луксозно за българския пазар сирене с трюфели – веднага си представяме Франция и много високи цени? Не, не е луксозно, но е нещо много..

публикувано на 28.07.17 в 11:19

Дами на тротинетки в града: Важно е косата да се вее...

Бърза справка в Google ни препраща към Карл Драйс, немски изобретател, който през 1817 г. създава първата тротинетка, която нарича „машина за бързо ходене“, като прототипът е бил снабден с дървена рама, две дървени колела, кормило и седалка. Придвижването е ставало или чрез отблъскване от земята, или чрез правене на големи крачки. Сега..

публикувано на 25.07.17 в 13:59

Ултрамаратонецът Иван Димитров: Само ако е трудно, си струва да се пробваме отново и отново, и отново

Той е на 38 години, роден е край морето – във Варна, но предпочита планините. Започнал случайно преди 10-тина години, днес е в листата на непрекъснато разрастващия се брой български ултрамартатонци. Онези, за които разстояния като 100 км. или 100 мили се измерват не в час или два по магистралата, а в примерно няколко алпийски върха, толкова..

публикувано на 25.07.17 в 12:51

Намаляват кандидатите за спасители на плажа

Намалява броят на кандидатите за спасители на плажа. Шест пъти повече са желаещите за спасители на басейн, отколкото тези за море, стана ясно по време на кръгла маса по проблемите на водното спасяване, с която се закри Седмицата на водното спасяване във Варна. На какво се дължи отливът на кандидати за спасители и достатъчни ли са плувните..

публикувано на 24.07.17 в 11:23

Как да се държим по време на класически концерт? Шумящи опаковки от бонбони, звуци от неизключени телефони, закъснения или...

Анна Халамян е родена във Варна и има висше музикално образование – оперно пеене. Тя живее отдавна в Германия и през 1993 г. открива във Франкфурт на Майн своя собствена галерия, наречена „Титан“. Представя художници от Южна Германия, но и няколко български артисти – Милко Божков, Емил Попов, Стоян Цанев, Светлин Русев, Десислава..

публикувано на 23.07.17 в 16:56

Уволнения заплашват всички участвали в стачката на работещите в туризма в Гърция

„За пръв път усещам такъв страх у хората в Гърция, когато стачкуват. Те се страхуваха да се покажат с лице пред камерата." Това каза за предаването "Позиции" на Радио Варна кореспондентът на БНР в Атина Катя Пеева по повод 24 - часовата стачка в туристическия бранш в южната ни съседка. „Такъв страх аз не познавам в друг сектор” допълни Пеева...

публикувано на 22.07.17 в 13:09