Българска "Марсианска лаборатория" проучва живота на Марс

Атанас Симов - бъдещ космически инженер
Снимка: личен архив

Марс е изключително интересна планета, враждебна и привлекателна едновременно. Тя е студена, безжизнена и облъчена от радиация. Ние искаме да променим това, искаме да докажем, че на Марс може да се живее, че Марс е нашето бъдеще, че Марс е нашият втори дом. Ние сме уверени, че с новите технологии, с изследователски методи ние можем да можем да осъществим мечта си – да достигнем Марс и се заселим там. Днес обаче ние се изправяме пред опасностите на планета, с които трябва да се справим. Ние трябва да намерим начини да оцеляваме на това отдалечено от нас място на 78 млн.км. Това е истински вълнуващо приключение! С тези думи започва проектът "Марсианска лаборатория" на учениците от МГ "Д-р Петър Берон" във Варна, Атанас Симов, Михаил Серафимов и Никола Славов. Още за любопитното изследване Ви разказваме с Атанас Симов:

Какво представлява самият проект и какво може да даде на човечеството той?

Главната цел на изследванията е да търсим бактерии във водните запаси и измерването на количеството на метан в атмосферата като сравняваме миналото на Земята и Марс чрез вулканите. На базата на задачите, които те ще трябва да изпълняват, ние разработихме от инженерна гледна точка апаратурата, с която трябва да разполагат. За да отговорим на поставените въпроси за метана и живота на Марс ние планираме да бъда създадена система от три спътника около Марс, които ще бъдат в арео-синхронична орбита.  Сателитите около Марс, ще правят проучвания за времето и състоянието на хората в базата. Поради голямото разстояние между Земята и Марс, на сигналите им отнема около 12 мин. за да пропътуват от едната до другата планета. Ще се наложи да изпратим и два сателита в хелио орбита, които да приемат сигналите и да ги препращат към Земята.

Как би оцелял човек в условията на една такава планета каквато е Марс?

Една от най-големите опасности на Марс са пясъчните бури. Друга опасност, която може да застраши живота на хората в базата е слънчева буря. Човешкият организъм не може да издържи на такива високи нива на радиация без предпазни средства на базата. За да се защитим от това базата трябва да има облицовка от алуминии, олово или титаний. Друг начин е да се използват йонизирани капсули или помещения под земята.

Какво би се случило на Марс ако хората, които се заселят под формата на колонии, правят същите бъркотии както на Земята? Хората са основната причина за глобалното затопляне на нашата планета заради различните дейности, които се извършват. Това как би повлияло на живота на Марс?

Марс е студена планета и ако започнем с действията си да причиняваме глобално затопляне би трябвало да създадем изкуствена атмосфера. Така може след време да се стигне до същия ефект както и на Земята. Бих казал, че ако след време искаме да телеформираме тази планета и да отглеждаме различни растения, трябва да използваме точно такъв метод-затопляне.

Много напред във времето мислите,чак до 2060-2070г. посредством проекта "Космическа лаборатория". Мислиш ли, че един ден това ще се случи на Марс?

Да, дори има краткосрочни планове на Марс да се извърши първата колонизация още през 2030-та година. А до 2060-та година технологиите ще напреднат още повече, така че това със сигурност ще се случи.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:

Атанас Симов и екип изказват благодарност за помощта и подкрепата, които оказаха ръководителят на проекта Силвия Захариева, инж. Костадин Левков, менторът - д-р Веселка Радева, учителят по химия Валери Лилов, съучениците и приятели Георги Войков и Онник Пюзантян.
 

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мечтата за двор с брезички ...

Да сбъднеш мечтата си – къща с две брези отпред, това успяла да постигне Нели Вълчева. Е, мечтата за къща не била нейна, а на съпруга й, но с времето   се убедила, че животът сред природата е това, което харесва. От десетина години семейството има къща с двор в едно от съседните на Варна села, където вече са посадили 15-тина дървета. Те все..

обновено на 28.05.17 в 22:34

Д-р Радослав Минков: Не е страшно, че бяха въведени отпечатъци. Страшното е, че се налага да бъдат въвеждани!

Д-р Радослав Минков е познато име на варненци- шест години беше управител на СБАГАЛ „Проф. др. Д. Стаматов“. Известна като АГ болница. Преди година и половина беше освободен от поста от Общински съвет Варна. Без обяснения и без изслушване. Въпреки, че общинското здравно заведение беше на печалба. Д-р Радослав Минков замина за Германия, от където беше..

публикувано на 27.05.17 в 13:50

Националният балет на Испания танцува фламенко във Варна

На 14 юни варненската публика ще може да се наслади на страстно фламенко, звуци на кастанети и пищни костюми в спектакъла на Националния балет на Испания. Представлението ще е в Двореца на културата и спорта, а билетите са вече в продажба. Повече за спектакъла разказа в интервю за Радио Варна Катя Карагюурова - организатор на събитието:..

публикувано на 27.05.17 в 09:46
Тони

Тони: Пробуждането може да бъде за всеки

Най-хубавите неща се постигат с цената на голямата болка.  Но пък аз не се отказвам. - каза за  предаването "Джем сешън" певицата Тони по повод новата си песен "Пробуждане" Тони:  Тази песен е вдъхновена от кам п анията на сайта probudise.bg , която има за цел да достигне до младите хора и да ги информира относно шестте..

публикувано на 25.05.17 в 12:42
Милена Караджова

Милена Караджова: Имаш ли – даваш. За когото не е – отминава!

Имаш ли – даваш. Не питаш! Който иска, си го взема. За когото не е – отминава!  - това изведе като верую певицата Милена Караджова в предаването "Джем сешън" с водещ Кристиян Неделчев  Милена Караджова е учител по професия и артист по душа. Пее, рисува и преподава с вдъхновение. У частва в проекти, свързани с изкуството като..

публикувано на 25.05.17 в 08:10

Мариян Желев: Българската душа познава много измерения

Мариян Желев е писател, автор на 6 книги, а само преди дни представи първия си филм в Радио Варна. Какво е 24 май за  Вас? Малко странно може да звучи, но на такъв голям празник като 24 май, на мен ми се мълчи. На мен ми се остава някъде на тихо. На такъв ден човек трябва да остане сам и да осмисли какво му се е случило благодарение на..

обновено на 24.05.17 в 15:43
Таисия Фьодоровна-Лазарова, в ляво

Учителят Таисия Фьодоровна-Лазарова: Родители, които се вълнуват какво формира детето им, имат успешно дете!

На 24-ти май представяме г-жа Таисия Фьодоровна-Лазарова, част от руската диаспора във Варна, живее тук от 53 г. Днес е пенсионер, но поколения ученици от Руското училище ”Александър Сергеевич Пушкин” я помнят като своя учител по музика. За Радио Варна тя разказа: От самото начало ние приехме много сериозно нашето пребиваване тук, защото..

публикувано на 24.05.17 в 15:27