Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска "Марсианска лаборатория" проучва живота на Марс

4
Атанас Симов - бъдещ космически инженер
Снимка: личен архив

Марс е изключително интересна планета, враждебна и привлекателна едновременно. Тя е студена, безжизнена и облъчена от радиация. Ние искаме да променим това, искаме да докажем, че на Марс може да се живее, че Марс е нашето бъдеще, че Марс е нашият втори дом. Ние сме уверени, че с новите технологии, с изследователски методи ние можем да можем да осъществим мечта си – да достигнем Марс и се заселим там. Днес обаче ние се изправяме пред опасностите на планета, с които трябва да се справим. Ние трябва да намерим начини да оцеляваме на това отдалечено от нас място на 78 млн.км. Това е истински вълнуващо приключение! С тези думи започва проектът "Марсианска лаборатория" на учениците от МГ "Д-р Петър Берон" във Варна, Атанас Симов, Михаил Серафимов и Никола Славов. Още за любопитното изследване Ви разказваме с Атанас Симов:

Какво представлява самият проект и какво може да даде на човечеството той?

Главната цел на изследванията е да търсим бактерии във водните запаси и измерването на количеството на метан в атмосферата като сравняваме миналото на Земята и Марс чрез вулканите. На базата на задачите, които те ще трябва да изпълняват, ние разработихме от инженерна гледна точка апаратурата, с която трябва да разполагат. За да отговорим на поставените въпроси за метана и живота на Марс ние планираме да бъда създадена система от три спътника около Марс, които ще бъдат в арео-синхронична орбита.  Сателитите около Марс, ще правят проучвания за времето и състоянието на хората в базата. Поради голямото разстояние между Земята и Марс, на сигналите им отнема около 12 мин. за да пропътуват от едната до другата планета. Ще се наложи да изпратим и два сателита в хелио орбита, които да приемат сигналите и да ги препращат към Земята.

Как би оцелял човек в условията на една такава планета каквато е Марс?

Една от най-големите опасности на Марс са пясъчните бури. Друга опасност, която може да застраши живота на хората в базата е слънчева буря. Човешкият организъм не може да издържи на такива високи нива на радиация без предпазни средства на базата. За да се защитим от това базата трябва да има облицовка от алуминии, олово или титаний. Друг начин е да се използват йонизирани капсули или помещения под земята.

Какво би се случило на Марс ако хората, които се заселят под формата на колонии, правят същите бъркотии както на Земята? Хората са основната причина за глобалното затопляне на нашата планета заради различните дейности, които се извършват. Това как би повлияло на живота на Марс?

Марс е студена планета и ако започнем с действията си да причиняваме глобално затопляне би трябвало да създадем изкуствена атмосфера. Така може след време да се стигне до същия ефект както и на Земята. Бих казал, че ако след време искаме да телеформираме тази планета и да отглеждаме различни растения, трябва да използваме точно такъв метод-затопляне.

Много напред във времето мислите,чак до 2060-2070г. посредством проекта "Космическа лаборатория". Мислиш ли, че един ден това ще се случи на Марс?

Да, дори има краткосрочни планове на Марс да се извърши първата колонизация още през 2030-та година. А до 2060-та година технологиите ще напреднат още повече, така че това със сигурност ще се случи.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:





Атанас Симов и екип изказват благодарност за помощта и подкрепата, които оказаха ръководителят на проекта Силвия Захариева, инж. Костадин Левков, менторът - д-р Веселка Радева, учителят по химия Валери Лилов, съучениците и приятели Георги Войков и Онник Пюзантян.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30