Михаил Белчев представя юбилейна стихосбирка в концертното студио на Радио Варна

Михаил Белчев – поетът и автор на стихове, по които са композирани едни от най-хубавите български песни, ще представи своя юбилеен сборник „В полумрака на спомена”. Това ще стане във Варна на 19 май от 18 часа в концертното студио на БНР – Радио Варна. Събитието е част от програмата на 26-тия международен музикален фестивал „Откритие”. Поетичната стихосбирка включва над 200 творби, писани в различни етапи от живота на Мишо Белчев и обединени в няколко тематични направления. Любимите на няколко поколения вечни български песни - „По първи петли” – музика на Стефан Димитров и в изпълнение на Васил Найденов и „Жалба за младост” - музика на Морис Аладжем и в изпълнение на незабравимия Тодор Колев, са по негови стихове. Не са малко и световните хитове, станали популярни у нас най-вече заради текстовете на Михаил Белчев – сред тези примери са химнът „След 10 години” на ФСБ, „Ще продължавам да пея” на Хосе Фелисиано, в изпълнение на Йорданка Христова. Песни по негови текстове са изпълнявани още от Валди Тотев, Илия Ангелов, Нели Рангелова, Маргарита Хранова, Стефан Димитров, групите „Сигнал” и „Фактор”, дует „Ритон”, „Фамилия Тоника” и много други изпълнители.

Поетът-певец навърши 70 години , а издателство „Дамян Яков” избра точно този период за пускането от печат на юбилейния сборник „В полумрака на спомена” заради огромната вълна от интерес към личността на Михаил Белчев. В интервю за БНР, което дава след бенефиса, поетът споделя: „Залагам на това, което ме е запазило жив – приятелството, любовта и семейството. „Златният Орфей беше велик празник на българската песен и съжалявам, че няма вече такъв велик и популярен форум на песента. Ние бяхме в евопейските класации на второ място след „Сан Ремо”. Той блестеше със златото си. Навсякъде по света музикантите получават подкрепа от държавата си. Тук се изкриви понятието за балада, за песен, за шансон. Какво ще продължавам да правя оттук нататък? Аз съм го написал „Ще продължавам да пея до последния си честен миг”. Във Варна Михаил Белчев ще изпее и някои от своите стихове, превърнали се в песни. До него ще бъде и съпругата му Кристина Белчева.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тържествен концерт по случай 24 май в Добрич

Тържествен концерт по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост ще започне днес /22 май/ в 18 ч. в Огледална зала „Нели Божкова” в Добрич. Слово за делото на славянските първоучители, Светите братя Кирил и Методий, ще произнесе писателят Владимир Зарев. Празникът ще продължи с церемония за награждаване на 26..

публикувано на 22.05.17 в 13:47

НУИ "Добри Христов" - Варна проведе пленер в Балчик

Ежегоден пленер на Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна се проведе в Двореца в Балчик от 19 до 22 май. Традиционната учебно-творческа практика на учениците от осми  клас, специалност "Изящни изкуства" и "Рекламна графика", е част от учебната програма. Водени от техните преподаватели Свилен Георгиев и Васил Пенчев,..

публикувано на 22.05.17 в 13:16

Трети художествен пленер в Балчик на Училището по стъкларство и дизайн от Валашске Мезиржичи - Чехия

За трети пореден път, от 13 до 20 май, Държавен културен институт – културен център „Двореца” в Балчик бе домакин на художествен пленер на Училище по стъкларство и дизайн от чешкия град Валашске Мезиржичи. След взискателен подбор най-добрите възпитаници на училището получават възможност да усъвършенстват своите умения  в Архитектурно -..

публикувано на 22.05.17 в 13:02

Представяне на стихосбирката "Зверобой" в Радио Варна

23 май, вторник, Арт салон на Радио Варна, 18.00 часа Представяне на книгата със стихове на Красимир Симеонов "Зверобой". За автора: Красимир Симеонов е роден през 1967 г. в гр. Варна. Завършва Българска филология в ШУ “Епископ Константин Преславски”. Публикувал е свои стихове в студентския и националния печат. Автор е на стихосбирките “Видове”..

публикувано на 22.05.17 в 08:30

Млади таланти изнасят концерт в Радио Варна на 21 май

21 май, неделя, Арт салона на Радио Варна, 17.00 часа Годишен концерт на школата по пиано при ЦПЛР-ОДК гр. Варна с ръководител Боряна Шопова. За децата от школата по пиано е много важна тази възможност за изява на сцена, тъй като през учебната 2016-2017 година 20 от тях са новоприетите и правят първите си стъпки в клавирното изкуството, а 5..

обновено на 21.05.17 в 07:37

Премиера на филма "Тюленово- бряг под небето" на 20 май в Радио Варна

На север, много на север, където скалистият бряг е най-упорит и така разрошва облаците, че морето е все неспокойно, Тюленово хвърля въдицата си в най-източната точка на страната ни. За да улови енергията на изгревите. Пък ние, привлечени от силата на вълните, винаги тръгваме натам с надеждата да се заредим. "Тюленово - бряг под небето" е..

публикувано на 20.05.17 в 15:52

Радио Варна се включва в "Нощта на музеите и галериите"

Радио Варна също се включва в инициативата "Нощта на музеите и галериите" във Варна. Арт салонът с неговите две зали и Концертното студио на Радио Варна са разположени в сградата на медията в централната част на града, близо до входа на Морската градина. Тази вечер варненци и гостите на града ще имат възможността да се насладят на..

публикувано на 20.05.17 в 06:45