Михаил Белчев представя юбилейна стихосбирка в концертното студио на Радио Варна

Михаил Белчев – поетът и автор на стихове, по които са композирани едни от най-хубавите български песни, ще представи своя юбилеен сборник „В полумрака на спомена”. Това ще стане във Варна на 19 май от 18 часа в концертното студио на БНР – Радио Варна. Събитието е част от програмата на 26-тия международен музикален фестивал „Откритие”. Поетичната стихосбирка включва над 200 творби, писани в различни етапи от живота на Мишо Белчев и обединени в няколко тематични направления. Любимите на няколко поколения вечни български песни - „По първи петли” – музика на Стефан Димитров и в изпълнение на Васил Найденов и „Жалба за младост” - музика на Морис Аладжем и в изпълнение на незабравимия Тодор Колев, са по негови стихове. Не са малко и световните хитове, станали популярни у нас най-вече заради текстовете на Михаил Белчев – сред тези примери са химнът „След 10 години” на ФСБ, „Ще продължавам да пея” на Хосе Фелисиано, в изпълнение на Йорданка Христова. Песни по негови текстове са изпълнявани още от Валди Тотев, Илия Ангелов, Нели Рангелова, Маргарита Хранова, Стефан Димитров, групите „Сигнал” и „Фактор”, дует „Ритон”, „Фамилия Тоника” и много други изпълнители.

Поетът-певец навърши 70 години , а издателство „Дамян Яков” избра точно този период за пускането от печат на юбилейния сборник „В полумрака на спомена” заради огромната вълна от интерес към личността на Михаил Белчев. В интервю за БНР, което дава след бенефиса, поетът споделя: „Залагам на това, което ме е запазило жив – приятелството, любовта и семейството. „Златният Орфей беше велик празник на българската песен и съжалявам, че няма вече такъв велик и популярен форум на песента. Ние бяхме в евопейските класации на второ място след „Сан Ремо”. Той блестеше със златото си. Навсякъде по света музикантите получават подкрепа от държавата си. Тук се изкриви понятието за балада, за песен, за шансон. Какво ще продължавам да правя оттук нататък? Аз съм го написал „Ще продължавам да пея до последния си честен миг”. Във Варна Михаил Белчев ще изпее и някои от своите стихове, превърнали се в песни. До него ще бъде и съпругата му Кристина Белчева.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деветдесет и една години ММФ „Варненско лято”

За тържествения концерт в неделя на откриването на фестивала в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще излязат Минчо Минчев и Евгени Божанов заедно с госта от Сеул Янг Чанг Чо. На диригентския пулт ще застане маестро Емил Табаков, знаковата Рапсодия „Вардар" ще изпълни оркестърът домакин на Варненската филхармония. Ще прозвучат Тройният..

публикувано на 23.06.17 в 16:09

Представяне на алманаха "Диря в морето" в Арт салона на Радио Варна

23 юни, петък, Арт салон на Радио Варна, 18:00 часа Международният ден на моряка се отбелязва на 25 юни. Едно от съпътстващите събитие е в Арт салона на Радио Варна - представяне на алманаха "Диря в морето" с наградени творби на поети, белетристи, художници и фотографи. Избрани стихове ще изпълни актрисата Светлана Ефендулова. На..

публикувано на 23.06.17 в 13:10

Художникът Андрей Лекарски постави скулптурата „SideStory” в курорта Албена

Гостите на вaканционно селище Албена имат възможността да се насладят на нова впечатляваща скулптура, съобщи пресцентърът на курорта.Произведението на изкуството е с наименованието „SideStory” и е дело от световноизвестния български художник – Андрей Лекарски. Скулптурата се намира  срещу хотел „Добруджа” и представлява една изключително..

публикувано на 22.06.17 в 16:28

Премиера на две поетични книги в Арт салона на Радио Варна

На творческа среща в Арт салона на Радио Варна днес - 22 юни, четвъртък, кани поетесата Надя Тодорова. От 19.00 часа тя ще представи двете си стихосбирки „Ухание на любовта” и „Бленуван сън”, както и свои картини. Творческата вечер ще бъде съпътствана и от музикална програма, с участието на Теди Генев и Мария Добрева. Повече за..

публикувано на 22.06.17 в 15:59

"Котки" - мюзикъл от Андрю Лойд Уебър в Летния театър

22 юни 2017, четвъртък, 21:00 - 23:00 часа в Летен театър Варна ПРЕМИЕРА Режисьор СВЕТОЗАР ДОНЕВ Хореограф-постановчик АННА ДОНЕВА Диригент  СТРАЦИМИР ПАВЛОВ Сценограф ИВАН ТОКАДЖИЕВ Костюмограф АСЯ СТОИМЕНОВА Диригент на хора СТЕФАН БОЯДЖИЕВ Превод ХАРАЛАМПИ АНИЧКИН Асистент – режисьор СРЕБРИНА СОКОЛОВА В ролите: ОТЕЦ ДВУЗАКОНИЕ - Людмил Петров;..

публикувано на 22.06.17 в 06:20

Ди джей Диян Соло: "Младежите у нас слушат предимно бг музика"

Ди джей Диян Соло бе гост в следобедния блок "На светло", за да сподели за новите си проекти, за летните участия по морето и за новата песен с фолклорни мотиви "Mistery". На 28-mи юни ще излезе най-новата съвместна песен на Deep Zone Project с популярния за 90-те години Dr. Alban. Песента има много свежо лятно звучене и ще бъде истински летен хит, това..

публикувано на 21.06.17 в 16:34

Димитър Кулев открива изложба в Художествената галерия Добрич

  „Много често са ме упреквали, че предпочитам черния цвят. Но за мен този цвят не е носител на траур и тъга.  По-скоро ми дава една силна изразителност, чрез която в графичните листове мога да постигам оня ефект, който съм си поставил като идея.” Така художникът Димитър Кулев обяснява преобладаващия черен цвят в своите графики и рисунки, подредени в..

публикувано на 21.06.17 в 15:50