Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Белчев представя юбилейна стихосбирка в концертното студио на Радио Варна

Михаил Белчев – поетът и автор на стихове, по които са композирани едни от най-хубавите български песни, ще представи своя юбилеен сборник „В полумрака на спомена”. Това ще стане във Варна на 19 май от 18 часа в концертното студио на БНР – Радио Варна. Събитието е част от програмата на 26-тия международен музикален фестивал „Откритие”. Поетичната стихосбирка включва над 200 творби, писани в различни етапи от живота на Мишо Белчев и обединени в няколко тематични направления. Любимите на няколко поколения вечни български песни - „По първи петли” – музика на Стефан Димитров и в изпълнение на Васил Найденов и „Жалба за младост” - музика на Морис Аладжем и в изпълнение на незабравимия Тодор Колев, са по негови стихове. Не са малко и световните хитове, станали популярни у нас най-вече заради текстовете на Михаил Белчев – сред тези примери са химнът „След 10 години” на ФСБ, „Ще продължавам да пея” на Хосе Фелисиано, в изпълнение на Йорданка Христова. Песни по негови текстове са изпълнявани още от Валди Тотев, Илия Ангелов, Нели Рангелова, Маргарита Хранова, Стефан Димитров, групите „Сигнал” и „Фактор”, дует „Ритон”, „Фамилия Тоника” и много други изпълнители.

Поетът-певец навърши 70 години , а издателство „Дамян Яков” избра точно този период за пускането от печат на юбилейния сборник „В полумрака на спомена” заради огромната вълна от интерес към личността на Михаил Белчев. В интервю за БНР, което дава след бенефиса, поетът споделя: „Залагам на това, което ме е запазило жив – приятелството, любовта и семейството. „Златният Орфей беше велик празник на българската песен и съжалявам, че няма вече такъв велик и популярен форум на песента. Ние бяхме в евопейските класации на второ място след „Сан Ремо”. Той блестеше със златото си. Навсякъде по света музикантите получават подкрепа от държавата си. Тук се изкриви понятието за балада, за песен, за шансон. Какво ще продължавам да правя оттук нататък? Аз съм го написал „Ще продължавам да пея до последния си честен миг”. Във Варна Михаил Белчев ще изпее и някои от своите стихове, превърнали се в песни. До него ще бъде и съпругата му Кристина Белчева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна се прощава с Венцеслав Антонов

От 11 часа днес, 8 май, в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна ще бъде поклонението пред Венцеслав Антонов.  Художникът, посветил десетилетия от своя живот на графичното изкуство,  ни напусна на 2 май.  Венцеслав Антонов беше директор на Галерията за графично изкуство във Варна и на Международното биенале на графиката във Варна...

публикувано на 08.05.24 в 09:26

Радио Варна награди с професионален звукозапис участници в конкурса "Музикални бисери"

Приключи деветото издание на конкурса „Музикални бисери“, организиран от НЧ „Елин Пелин – 1977“ и СУ за ХНИ „К. Преславски“, гр. Варна, с медийнoто партньорство на Радио Варна. В него взеха участие ученици от трети до десети клас в два раздела – Музикални инструменти (пиано, акордеон и класическа китара) и Поп, рок и джаз пеене, които..

публикувано на 08.05.24 в 00:14

Ученик от НУИ "Добри Христов" във Варна с най-висок резултат от конкурс по пиано в Италия

Жельо Тодоров, ученик от Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна, стана носител на първата награда от Международен конкурс по пиано в Италия. Единайсетокласникът  завоюва най-високия резултат както в своята категория , така и за целия конкурс - 99 от 100 точки.  Жельо Тодоров е част от класа по пиано на Боян Бъчваров...

публикувано на 07.05.24 в 18:15

"Малък фестивал на куклите 2" предстои във Варна

Едни от най-добрите куклени спектакли от София, Пловдив и Бургас гостуват на варненските деца по време на второто издание на Малък фестивал на куклите. Детският празник ще се проведе от 11 до 13 май в Народно читалище "Отец Паисий" и във Фестивален и конгресен център. Малчуганите и техните родители ще могат да се насладят на пет театрални спектакъла в..

публикувано на 07.05.24 в 13:15

Детският танцов театър "Дея" и посланията му

„Чарли и шоколадовата фабрика“, „Алиса в страната на чудесата“, „Седем“, „Хотел Трансилвания“ са само част от заглавията на Музикален танцов театър „Дея“ в Добрич. На сцената малките танцьори и актьори пресъздават множество персонажи, но винаги говорят чрез силата на музиката, танца и театралното изкуство за любов, надежда и доброта. Своите съкровени..

обновено на 07.05.24 в 11:13

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов. Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност - едно от най-ярките си лица. Творец на категоричния жест и изказ, Венци Антонов ще остане в сърцата ни със силата на своя дух и своите произведения, пишат за колегата си от Градската художествена галерия..

публикувано на 02.05.24 в 16:54

Писателят Атанас Стойчев за последните си книги

Писателят Атанас Стойчев се появява отново на сцената на Радио Варна и пред /по/читателите на неговото творчество с двете си последни книги: „Любов до повръщане“ / 2021/ и „Още една натрапница“ /2023/. Доколко невинни са фантазиите на автора, както той сам ги определя, читателите ще решат сами, но че е „наблюдателен и прозорлив събеседник“, по думите..

публикувано на 02.05.24 в 15:54