Революционен метод за лекуване на аутизъм и инсулт обсъждат на форум във Варна

Уникален за света научен форум , посветен на образуването на нервни клетки от стволови клетки започна във Варна. Организатор е Медицинския университет в морската столица, участници са известни учени от Германия, Испания и Швеция. Професор Антон Тончев от МУ-Варна обясни, че става дума за революционен метод, който до 10 години може да доведе до терапевтичен метод за подобряване на състоянието на  болни от аутизъм, шизофрения, умствено изоставане и  след  инсулт. Проф.Тончев заяви:


Стана ясно, че между Медицинския университет и Института по биофизична химия в Гьотинген, Германия, се реализира съвместен проект за изследване на образуването на нервни клетки в развиващия се и възрастен мозък на примати.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Драстична рестрикция на бюджета за болнично здравеопазване във Варна

Орязването на парите за здраве във Варна предизвика среща в общината по идея на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз с народните представители от морската столица. Председателят на колегията   проф. д-р Радослав Радев заяви,че намалението на средствата е с 3-4 милиона лева.Според проф.Радев това ще доведе до отлив на кадри и до влошаване..

публикувано на 22.05.17 в 17:14

Добрич стана най-зелен град на България

Министърът на околната среда и водите Нено Димов връчи наградата на Добрич за най-зелен град на България през 2016 г. Той беше отличен в тази категория в годишната класация за най-добър град за живеене, съобщиха от МОСВ. Добрич е избран заради най-малко замърсяване на въздуха с фини прахове частици..

публикувано на 22.05.17 в 15:34

Неправоспособен шофьор блъсна 77-годишна жена в Добрич и избяга

77-годишна жена от Добрич е настанена в болницата с мозъчно-черепна травма и с опасност за живота, след като е била блъсната от автомобил, чийто шофьор е избягал и се укрил. За инцидента, станал на 20 май сутринта около 7.25 ч. по ул. „Агликина поляна”, съобщиха от областната дирекция на полицията. Пострадалата е и с фрактура на долен десен..

публикувано на 22.05.17 в 15:26

Пиян варненец блъсна трактор с пчели в Балчик

Пиян водач от Варна се блъсна в трактор, превозващ пчелни кошери на кръговото кръстовище на Балчик. Настанен е с порезни рани и нажилвания от пчели в балчишката болница, съобщават днес от пресцентъра на МВР. Инцидентът предизвиква верижна катастрофа. Сигналът за пътното произшествие е подаден на 19 май в 21,45 часа. Установено е,..

публикувано на 22.05.17 в 15:18

Хасковско дружество поема Централен плаж - Балчик за 5 г.

Хасковското дружество „Тоталс” ЕООД и през следващите пет години ще бъде стопанин на Централен плаж – Балчик . Това е вторият класиран участник след проведен търг през февруари т. г. С уведомление до Министерство на туризма се отказва да бъде наемател класираното на първо място варненско дружество, което предложи малко над 82 хиляди лева годишно..

публикувано на 22.05.17 в 14:57

Отбелязване на 24 май в Добрич

В Добрич празничните прояви на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост започват с училищни тържества от 8 до 9 и 30 ч. В 9 ч. в храма „Свети Георги” ще бъде отслужен благодарствен молебен, посветен на делото на братята равноапостоли Кирил и Методий. В 9.45 ч. пред паметника на създателите на славянското писмо на..

публикувано на 22.05.17 в 14:48

Над 60 блока се включват в шествието за 24-ти май

Над 60 блока ще се включат в празничното шествие във Варна по случай 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Програмата започва в 9,20 ч. с благодарствен молебен в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Точно в 10 ч. на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ под звуците на националния химн ще бъде издигнат..

публикувано на 22.05.17 в 14:44