Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архиерейска служба за празника на Св.Св.Константин и Елена

| обновено на 21.05.17 в 20:44
4
Снимка: Радио Варна

Архиерейска света литургия ще отслужи негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в манастира „Св.Св.Константин и Елена” в едноименния курорт край Варна. Поводът е празника на Светите равноапостоли Константин и Елена, който е и празник на курортния комплекс.

Най-ранните писмени сведения за Варненския манастира "Св. св. Константин и Елена" са от 18в. и се съдържат в книгата "Писма от България" на известния руски пътешественик Виктор Тепляков, публикувана в Москва през 1832г. Според преданието обаче още през 16в. тук е живяло монашеско братство. Възникването на манастира се свързва с чудотворната икона на "Св. Св. Константин и Елена" и с лечебния извор (аязмо), който е запазен до днес и се намира под олтара на църквата. Смята се, че неговата вода помага при лечението на очни болести, както и при други заболявания. Споменатата икона с лика на двамата светци се е пазела в църквата до средата на 20в.

По време на руско-турската война от 1828-1829г. Варненския манастира "Св. Св. Константин и Елена" е бил разрушен. Няколко години след това благодарение на усилията на двамата братя Теодосий и Агапий Кантарджиеви от Велико Търново, започнало неговото възстановяване. След заселването на двамата братя в манастира и приходите от местното население от село Кестрич (дн. Виница), се устроила църквата, помагало са за издръжката на училища и за подпомагане на бедните.

Снимка

До създаването на Българската екзархия през 1870г., манастира "Св. св. Константин и Елена" е бил под ведомството на Гръцката патриаршия. Независимо от това йеромонах Теодосий извършвал богослужение на български език. Само на големи празници, когато манастира бил посещаван от гръцкия митрополит, или от някой друг влиятелен грък, службите се водили на гръцки език.

След смъртта на двамата братя за Варненския манастира полагал грижи Константин Дъновски от с. Устово, Смолянско. Той бил ръкоположен за свещеник във Варна през 1857г. и извършил първото богослужение в новопостроения български параклис "Св. Архангел Михаил ".


До последно миряни помагаха за почистването на храма и района около него. Диляна Иванова не живее близо, но бе отишла да помогне в подготовката за празника. Интервю на Габриела Гаврилова.



Литийното шествие с чудотворната икона е от 10.30 от манастира до алея „Колелото” и ще завърши с освещаване на празничен курбан. По-късно на поляната с ключовете в централната част на курорта ще бъде открита сборна изложба на готовите творби от Третия пленер по скулптура от камък „Докосване до природата”.

Много хора продължават да търсят помощ в светената вода от аязмото на манастира "Св.Св. Константин и Елена", но първо " трябва да се изчистим от вътре, Бог е чистота, истина и любов", споделя отец Михаил Миленков.


Снимки: авторът.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12