Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слънчевите топлофикации - тема на семинар във Варна

Институт за нулевоенергийни сгради открива обучителен семинар „Слънчеви топлофикации – технологии за устойчиво енергийно развитие“. Събитието е насрочено за 09.00 ч. в конферентна зала на Нов учебен корпус в Технически университет – Варна. В 11.30 ще има среща с медиите на тема Над половината от зимното отопление във Варна може да се осигурява от слънчева енергия“. Това е първото по рода си у нас обучение по технологията на така наречените „слънчеви топлофикации“- мащабни системи за добиване на топлинна енергия от слънцето. За форума у нас пристига един от основоположниците на устойчивата енергийна технология - Пер Алекс Сьоренсен, специалист с над 30 г. опит в разработване и внедряване на интелигентни централизирани топлофикационни отоплителни системи и председател на къстера „FlexEnergi“. В рамките на форума ще бъде представено технико-икономическо изследване, което разкрива, че един типичен квартал на Варна – ж. к. „Кайсиева градина“ – може да добива над половината от топлинната енергия, нужна на жителите през зимата – както за отопление, така и за битова гореща вода – само от слънчевата топлина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха мигранти в безпомощно състояние край Бургас

6-ма нелегални мигранти в тежко състояние със задух са приети в областната болница в Бургас, след като на КПП на входа на града е спрян товарен автомобил, пълен с млади мъже от Афганистан. Те са открити в тайници на автомобила, а кола на бургаската дирекция на „Гранична полиция“ е преследвала товарния автомобил от странджанското село Крушевец, предаде..

публикувано на 11.09.24 в 15:55

Върховният съд допусна "ДПС - Ново начало" да участва в изборите

Върховният административен съд отмени решение, с което ЦИК отказва да регистрира коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“ за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. Преписката се изпраща на ЦИК за незабавното регистриране на коалицията, съобщиха от пресцентъра на Съда. По безспорен и несъмнен начин е установено..

публикувано на 11.09.24 в 15:35
Снимката е илюстративна.

Евакуират децата от детска градина "Детски свят" във "Владиславово" заради наводнение

Децата от детска градина "Детски свят" в квартал "Владислав Варненчик" във Варна ще бъдат евакуирани в спортна зала "Владислав", която се намира в района, съобщиха от областната администрация. Осигурен е автобус за превозването им. Причината е, че заради дъжда е наводнен дворът на детското заведение, засегната е и сградата.

публикувано на 11.09.24 в 15:27

Дейности по сдвояване на електронното пациентско досие с телефона на 19 и 20 септември в Балчик

Мобилното приложение еЗдраве осигурява на всеки българин възможността за персонализиран достъп до личното му електронно здравно доси е. Най-важното, което трябва да знаят желаещите, е, че за да бъде сдвоено здравното им досие с мобилния телефон, се изисква единствено  да инсталират предварително приложението,  което се случва напълно безплатно от..

публикувано на 11.09.24 в 14:46

Обилният дъжд предизвика проблеми и в община Каварна

Обилният дъжд предизвика проблеми в община Каварна. Подадени са около десет сигнала за наводнени приземни етажа в морския град, наводнени са и улици. По информация на началника на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Дарин Димитров са изпратени на място за реакция на сигналите три екипа.   От..

публикувано на 11.09.24 в 14:33

Обявиха частично бедствено положение в Белослав (СНИМКИ)

Частично бедствено положение беше обявено в община Белослав след гръмотевичната буря и излелия се проливен дъжд, съобщават от администрацията. Мярката е във връзка с възникналата необходимост от провеждане на неотложни аварийно-възстановителни работи и ликвидиране на щетите. Зоната на пораженията е районът на открития отводнителен канал по..

публикувано на 11.09.24 в 14:28

Над 20 сигнала за нанесени от бурята щети са получени в Община Варна

Над 20 сигнала за нанесени от бурята щети са получени днес от дежурния служител при Община Варна. 12 от тях са за наводнени улици и два подлеза – до Икономическия университет и спирка „Стамболийски“. От рано сутринта екипи, които имат сключен договор с Община Варна за поддръжка на града, работят по отстраняване на щетите от снощната буря във Варна..

публикувано на 11.09.24 в 14:10