Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненски и шуменски ученици откриха 123 нови астероида

Сто двадесет и три нови астероида откриха студенти и ученици от Варна и Шумен в две наблюдателни кампании на Международна програма за търсене на астероиди. В Българо-Люксембургската кампания участваха  студенти от Висшето военно морско училище , ръководени от доц. д-р Веселка Радева от Планетариума на ВВМУ „Никола Вапцаров”; студенти от Астрономическия център и Астрономическата обсерватория на Шуменския университет, ръководени от доц. д-р Сунай Ибрямов; ученици от Ученическата космическа агенция  на доц. Веселка Радева и ученици от шуменската езикова гимназия „Никола Вапцаров” с ръководител Анета Маринова.  В продължение на 45 дена младежите получаваха астрономически изображения от големи телескопи, намиращи се в Обсерватория на Хавайските острови. Те обработиха стотици изображения и измериха координатите стотици астероиди. Откритията на новите 123 астероида са  предварителни, предстоят нови продължителни наблюдения на новите астероиди за точно и прецизно определяне на техните орбити. И през месеците юни и юли продължава участието на студентските екипи от Висшето Военно Морско Училище „Никола Вапцаров”и екипите на Ученическата Космическа Агенция в нови кампании за откриване и проследяване на астероиди. 

На 29 и 30 юни в Планетариума на Морското училище ще бъде отбелязан Международния ден на астероида.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Стоев

Тест по природни науки ще правят деветокласниците в два поредни дни

Измерването на умения в областта на природните науки за деветокласниците ще се проведе на 14 и 15 октомври и ще се осъществи на електронни устройства. Това няма да е външно оценяване и за да не се създава стрес у учениците, резултатите при желание от страна на ученика и по преценка на учителя ще се..

публикувано на 14.10.24 в 04:04

Честваме Св. Параскева (Петка)

Св. Параскева (Петка) е особено обичана и почитана светица в много поместни църкви. На нея са посветени и много храмове. преподобната Параскева (Петка) Епиватска Българска , живяла в X-XI век (чествана на 14 октомври).  Тя била родом от Епиват (Тракия) от родители българи. Животът й и посмъртните чудеса вдъхновено е описал св...

публикувано на 14.10.24 в 03:48
Св.Св. Константин и Елена - Златни пясъци

Началото на ВиК ремонта от резиденция "Евксиноград" в посока Златни пясъци се отлага за 21 октомври

Началото на проекта за изграждане на водопровод и канализация от резиденция "Евксиноград" в посока курорта "Златни пясъци" се отлага за 21 октомври. Това съобщи за Радио Варна кметът на Варна Благомир Коцев. Причината е, че все още не са приключили ремонтите на улици в местността "Траката" и ако се започне ново разкопаване, животът на хората..

публикувано на 13.10.24 в 15:26

Опасна маска за Halloween крие химически рискове

Маска на калоун за Halloween е забранена за продажба в Европейския съюз и са разпоредени мерки по изтеглянето на партидите от пазара заради прекомерна концентрация на фталат, информират от онлайн платформата „Ние, потребителите“. Става дума за химическото съединение бис(2-етилхексил). Лабораторните тестове са измерили стойност 40,96% от..

публикувано на 13.10.24 в 14:18

Пожар в хотел в Италия, 40 души са в болница

Повече от 270 гости бяха евакуирани от хотел в северния италиански град Абано Терме, близо до Падуа, след като през нощта избухнал  пожар , съобщи италианската информационна агенция АНСА. АНСА предаде, че на около 40 души е оказана помощ на място, но след това са били откарани в болница, тъй като са вдишали дим. Хотелът е напълно евакуиран и..

публикувано на 13.10.24 в 14:08

Празник на баницата се проведе в село Тополи

За първи път се организира Празник на точената баница в с. Тополи. Празникът е с фолклорна тематика, а идеята му е да покаже на гостите богатството и разнообразието на точената баница. По време на събитието, освен конкурс за най-вкусна баница, имаше открит урок по точене на кори, фолклорна програма, пресъздаване на обичаи, игри от..

публикувано на 13.10.24 в 13:49
Грациозните лебеди във Варна

Очаква ни слънчев понеделник

Ще преобладава слънчево време с по-значителна висока облачност.  През нощта ще духа слаб югозападен вятър, а утре слаб до умерен от запад, следобед по Черноморието от южна четвърт.  Минимални температури между 7° и 12°, по крайбрежието до 14°, максимални от 19° до 24°. За Варна минимална температура 13°, максимална 21°. Вълнение на морето..

публикувано на 13.10.24 в 13:47