Районните кметства раздават чиповете за велопаркингите във Варна

| обновено на 28.06.17 в 15:17
До ОУ "Ст.Михайловски"
Снимка: Радио Варна

Безплатните чипове за ползване на закритите  велопаркинги във Варна се раздават от районните кметства в града. Гражданите, които желаят,  могат да ги получат след подписване на договор в съответното кметство,  към което са адресно регистрирани. Единствено в район "Одесос" се заплаща 10 лева депозит.

2 от общо 10 велопаркинга във Варна в момента не работят. Те се намират в кв. „Владиславово”.  Системата за контрол на достъпа и на двете съоръжения  е повреден, а в този до училище „Стоян Михайловски” са окрадени видеокамерата и ел. таблото.За Радио Варна кметът на "Владиславово" Николай Костадинов каза, че  е направил пълен опис на щетите и е изпратил документа до община Варна, за да се вземат мерки за ремонтни дейности.  Оказва се, обаче, че към момента общината не може да прави ремонти на велопаркингите, тъй като първо трябва да проведе процедура по избор на фирма за поддръжката им. Налага се да бъде направена и актуализация на  бюджетите на районните кметства, съобразно новият им ангажимент. Чуйте повече от Николай Костадинов:

Велопаркингите бяха направени като пилотна мярка по проекта MOBISEC от Черноморската регионална агенция за управление на енергията (ЧРАУЕ) за 224 000 лева. И  в партньорство с две общини от  Испания и Англия.  Паркингите са проектирани от испанския партньор на проекта, с идеята да осигурят безплатно по-сигурно място за съхраняване на велосипедите, а това да мотивира повече граждани да използват този вид транспорт. Сигурността се осигурява чрез видеонаблюдение и чипове с уникален код за достъп, който се записва и проверява при всяко влизане. Разпределението на паркингите е направено на принципа по два паркинга на районно кметство. Първите около 100 чипа бяха раздадени с помощта на Велоклуб "Устрем".

Днес, обаче, съоръженията почти не се използват, каза за Радио Варна Здравко Василев от Велоклуб "Устрем":

Година и половина след като бяха открити, поддръжката на велопаркингите е вече ангажимент на районните кметства. От там можете да получите и безплатен чип за достъп до съоръженията в целия град. Как се случва това можете да видите тук.

Единствено в район "Одесос"  вземат по 10лв. депозит за безплатен чип. Елена Георгиева, началник отдел Социално икономически дейности в район Одесос каза:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Приеха програма за проектиране на обекти по бюджета на община Варна за 2018-2020 г.

Съветниците от постоянната комисия “Архитектура, строителство, устройство, организация и развитие на територията на общината и населените места” приеха приложение №23 по проекто-бюджета на Варна – Програма за проектиране на обекти за 2018 – 2020 г. Той е на стойност 3 671 491 лв. и включва преходни и нови обекти. По време на задседанието стана..

публикувано на 23.01.18 в 16:54

Общински съвет – Варна ще заседава извънредно по казуса "Спартак"

Общински съвет – Варна се събира на извънредно заседание, на което ще реши дали да започне процедура по преобразуване на Спортен комплекс „Спартак“. Сесията е насрочена за 25 януари 2018 г. от 9:00 часа в зала „Пленарна“. Съветниците от ПК „Собственост и стопанство“ и ВрК „Правна комисия“ днес дадоха съгласието си за стартиране на..

публикувано на 23.01.18 в 16:19

Siemens открива инженерингов хъб във Варна

Два нови хъба ще открие Siemens в България до пролетта на тази година. Хъбовете ще бъдат разположени във Варна и София, съобщиха от компанията. Инженеринговият хъб във Варна ще обслужва автомобилната индустрия, като в него ще се разработват и внедряват системи за производство и автоматизация. За Варна се търсят инженери в сферата на..

публикувано на 23.01.18 в 16:13

Д-р Милен Врабевски: Европа има бъдеще и се движи напред

Среща на министрите на образованието от страните-членки на Европейския съюз ще се проведе на 1 февруари в София в рамките на програмата на европредседателството. Освен еврокомисари и министър Красимир Вълчев, на срещата е поканен   да  произнесе реч и д-р Милен Врабевски – председател на фондация „Българска памет” и създател на частно училище и..

публикувано на 23.01.18 в 14:46
MTV Presents Varna Beach

Варна отново домакин на "MTV Varna Beach"

Мащабното музикално събитие с голям успех се реализира през миналата година на един от плажовете на морската столица с участието на международни изпълнители. Това стана ясно по време на заседание на постоянната комисия по култура и духовно развитие към Общинския съвет. В бюджета на общината за тази година са предвидени 300 000 лева, което е 15..

публикувано на 23.01.18 в 14:25

Гре­ба­не за здра­ве е една от новите инициативи на Морски клуб – Балчик

Мероприятието стартира този уикенд. Първите гребания на Ял-6 за сезона са на 27 и 28 януари от 11,00 ч. на яхтеното пристанище. Участието е свободно,единствено изискване към желаещите да се включат в тренировките е да си носят топли дрехи, съобщават от клуба. При ло­шо вре­ме ще се во­ди те­о­ре­ти­ч­на­та по­д­го­то­в­ка, а в ху­ба­ви­те..

публикувано на 23.01.18 в 14:13

Стартираха изкопните работи по бул. "Приморски"

Кметът на Варна Иван Портних даде старт на два обекта, финансирани от оперативна програма "Региони в растеж" по проекта "Интегриран градски транспорт на Варна - втора фаза". Става дума за реконструкция и ремонт на улична мрежа в районите "Одесос" и "Приморски". Първата копка беше направена на бул."Приморски", в близост до Летния театър, където..

публикувано на 23.01.18 в 13:11