Районните кметства раздават чиповете за велопаркингите във Варна

| обновено на 28.06.17 в 15:17
До ОУ "Ст.Михайловски"
Снимка: Радио Варна

Безплатните чипове за ползване на закритите  велопаркинги във Варна се раздават от районните кметства в града. Гражданите, които желаят,  могат да ги получат след подписване на договор в съответното кметство,  към което са адресно регистрирани. Единствено в район "Одесос" се заплаща 10 лева депозит.

2 от общо 10 велопаркинга във Варна в момента не работят. Те се намират в кв. „Владиславово”.  Системата за контрол на достъпа и на двете съоръжения  е повреден, а в този до училище „Стоян Михайловски” са окрадени видеокамерата и ел. таблото.За Радио Варна кметът на "Владиславово" Николай Костадинов каза, че  е направил пълен опис на щетите и е изпратил документа до община Варна, за да се вземат мерки за ремонтни дейности.  Оказва се, обаче, че към момента общината не може да прави ремонти на велопаркингите, тъй като първо трябва да проведе процедура по избор на фирма за поддръжката им. Налага се да бъде направена и актуализация на  бюджетите на районните кметства, съобразно новият им ангажимент. Чуйте повече от Николай Костадинов:

Велопаркингите бяха направени като пилотна мярка по проекта MOBISEC от Черноморската регионална агенция за управление на енергията (ЧРАУЕ) за 224 000 лева. И  в партньорство с две общини от  Испания и Англия.  Паркингите са проектирани от испанския партньор на проекта, с идеята да осигурят безплатно по-сигурно място за съхраняване на велосипедите, а това да мотивира повече граждани да използват този вид транспорт. Сигурността се осигурява чрез видеонаблюдение и чипове с уникален код за достъп, който се записва и проверява при всяко влизане. Разпределението на паркингите е направено на принципа по два паркинга на районно кметство. Първите около 100 чипа бяха раздадени с помощта на Велоклуб "Устрем".

Днес, обаче, съоръженията почти не се използват, каза за Радио Варна Здравко Василев от Велоклуб "Устрем":

Година и половина след като бяха открити, поддръжката на велопаркингите е вече ангажимент на районните кметства. От там можете да получите и безплатен чип за достъп до съоръженията в целия град. Как се случва това можете да видите тук.

Единствено в район "Одесос"  вземат по 10лв. депозит за безплатен чип. Елена Георгиева, началник отдел Социално икономически дейности в район Одесос каза:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна се включва в Европейската седмица на спорта

За трета поредна година България ще се включи в и нициативата "Европейска седмица на спорта". През 2017 г. тя е обявена за периода от 23 до 30 септември и ще бъде открита днес с мащабни събития в София и Благоевград. Европейската седмица на спорта е инициатива на Европейската комисия, с която се насърчават спорта и физическата активност в цяла..

публикувано на 23.09.17 в 10:24

"Летяща феерия" в района на Шабленския фар

Местността „Малкото море“, южно от Фара на нос Шабла ще се преобрази в още по-приказно място, посрещайки ежегодния Фестивал на хвърчилата   „Летяща феерия”. Той е посветен на хората и птиците от Приморска Добруджа и е организиран от община Шабла и Зелен образователен център. За шестгодишното си съществуване фестивалът бързо успя да се превърне в..

публикувано на 23.09.17 в 06:43

Първият есенен ден с по-високи от вчерашните температури

И през първия есенен ден (снощи започна астрономическата есен) облачността ще е променлива, често значителна, но само на отделни места е възможно да превали слаб дъжд. Сутринта все още ще духа слаб до умерен западен вятър, който постепенно ще отслабне, привечер на места до стихване. След хладната сутрин дневните температури слабо ще се повишат..

публикувано на 23.09.17 в 05:55

За силата на усмивката....

"Усмивката може всичко ", в това е убедена млада жена, която от 7 години работи в Детския кът във Варна като аниматор. Евелина Николова рисува любими детски герои с безвредни бои върху лицата на малчуганите, свикнала е да прави всичко с бои и е сред участниците в „Продавалника”, който до 19 часа работи на булевард „Княз Борис Първи”..

публикувано на 22.09.17 в 17:04

Златна есен жълти листи рони....фоторепортаж

В очакване на астрономическата есен, която ще настъпи в 23.01 часа....

публикувано на 22.09.17 в 16:45

Грамофонни плочи- какво е това?

Повече от 20 години грамофонни плочи събира Красимир Делийски от Варна. Колекцията му включва близо 3000, като сред най-старите са записи от 60-те години.   В последната година неговото хоби прераства и сега се занимава и с търговия като помага на други колекционери да открият любимия запис на винил.   Той е сред участниците в Продавалника на..

обновено на 22.09.17 в 16:15

Газови бутилки се търкалят по пътя за Сл. бряг

Камион разсипа бутилки за битова газ по пътя за Слънчев бряг. Става дума за последния голям завой преди курорта след Ханска шатра. Шофьорите по платната намаляват и си присветват, за да няма пострадали. Службите са информирани, но засега шофьорът сам събира товара си.

публикувано на 22.09.17 в 15:27