Районните кметства раздават чиповете за велопаркингите във Варна

| обновено на 28.06.17 в 15:17
До ОУ "Ст.Михайловски"
Снимка: Радио Варна

Безплатните чипове за ползване на закритите  велопаркинги във Варна се раздават от районните кметства в града. Гражданите, които желаят,  могат да ги получат след подписване на договор в съответното кметство,  към което са адресно регистрирани. Единствено в район "Одесос" се заплаща 10 лева депозит.

2 от общо 10 велопаркинга във Варна в момента не работят. Те се намират в кв. „Владиславово”.  Системата за контрол на достъпа и на двете съоръжения  е повреден, а в този до училище „Стоян Михайловски” са окрадени видеокамерата и ел. таблото.За Радио Варна кметът на "Владиславово" Николай Костадинов каза, че  е направил пълен опис на щетите и е изпратил документа до община Варна, за да се вземат мерки за ремонтни дейности.  Оказва се, обаче, че към момента общината не може да прави ремонти на велопаркингите, тъй като първо трябва да проведе процедура по избор на фирма за поддръжката им. Налага се да бъде направена и актуализация на  бюджетите на районните кметства, съобразно новият им ангажимент. Чуйте повече от Николай Костадинов:

Велопаркингите бяха направени като пилотна мярка по проекта MOBISEC от Черноморската регионална агенция за управление на енергията (ЧРАУЕ) за 224 000 лева. И  в партньорство с две общини от  Испания и Англия.  Паркингите са проектирани от испанския партньор на проекта, с идеята да осигурят безплатно по-сигурно място за съхраняване на велосипедите, а това да мотивира повече граждани да използват този вид транспорт. Сигурността се осигурява чрез видеонаблюдение и чипове с уникален код за достъп, който се записва и проверява при всяко влизане. Разпределението на паркингите е направено на принципа по два паркинга на районно кметство. Първите около 100 чипа бяха раздадени с помощта на Велоклуб "Устрем".

Днес, обаче, съоръженията почти не се използват, каза за Радио Варна Здравко Василев от Велоклуб "Устрем":

Година и половина след като бяха открити, поддръжката на велопаркингите е вече ангажимент на районните кметства. От там можете да получите и безплатен чип за достъп до съоръженията в целия град. Как се случва това можете да видите тук.

Единствено в район "Одесос"  вземат по 10лв. депозит за безплатен чип. Елена Георгиева, началник отдел Социално икономически дейности в район Одесос каза:

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

649 свободни места в яслите през август

649 са свободните места през август за целодневен прием в детските ясли, съобщиха от дирекция "Здравеопазване" към Община Варна. Класирането ще бъде обявено на 7-ми август. Документите се приемат целогодишно по електронен път. Свободни места са:  №1 “Щастливо детство“ – 25 места №2 “Моряче“ – 60 места №3 “Зайо Байо“ – 32 места №4..

публикувано на 24.07.17 в 16:29

Изобретатели решават проблеми на хора със специални нужди във Варна

Варна ще бъде домакин на технологичния маратон TOM, част от световното движение ТОМ (Tikkun Olam Makers),  който събира на едно място хора с физически предизвикателства и специалисти, които да ги разрешават.   По своята същност ТОМ е 72-часово събитие, на което инженери, дизайнери и програмисти, и изобретатели се обединяват, за да открият..

публикувано на 24.07.17 в 16:18
Росен Марков пуска гълъби за медицинските ни сестри

Пет бели гълъба полетяха в небето над Варна

Варненецът   Росен Марков пусна пет бели гълъба в небето пред катедралния храм „Свето Успение Богородично” в морската столица по повод навършването на 10 години от освобождаването на българските медици , които осем години бяха в затвора в Либия. Той каза, че винаги се вълнува, когато си спомня за посрещането им на летището в София. Даниела..

публикувано на 24.07.17 в 14:50

Проверяват заведения за некачествен алкохол

  Комисията за защита на потребителите (КЗП) проверява заведения край Варна за некачествен алкохол . Само от началото на юли в учреждението са взели осем проби след сигнали на граждани, че на места се предлагат концентрати със съмнителни качества.  Сред баровете, дискотеките, ресторантите и кръчмите, които са попаднали в полезрението на..

публикувано на 24.07.17 в 14:31

НАП проверява търговци в Добрич и областта

Павилион за бърза закуска в Добрич ще бъде затворен за срок до 30 дни заради неиздадена касова бележка, съобщиха от офиса на НАП в града. Нарушението е констатирано при контролна покупка, извършена от инспектор. На търговеца, който не е издал касов бон, е съставен акт.  От началото на юли до момента данъчните са извършили 137 проверки на обекти в..

публикувано на 24.07.17 в 13:40

"Таратанци" с графики ще учи как се играят хора

Организацията „Таратанци“ ще представи във Варна изложбата „Последвай стъпките“, която ще гостува тук от 1 до 12 август. Изложбата среща съвременния човек с българските народни хора чрез уникалните форми от стъпките на хор а та в комбинация с типичните етно цветове за всеки регион! Създаването на този "графичен език“ цели народните ни хор а..

публикувано на 24.07.17 в 13:12

Български и румънски общини си партнират в проект за 372 хил. евро

Общините Генерал Тошево и Каварна са партньори на  румънските общини Лумина, Овидиу и Михаил Когълничану в проект за трансгранично сътрудничество в сферата на професионалното консултиране на младежи. Проектът е на обща стойност 372 000 евро и се изпълнява с финансовата подкрепа на Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег..

публикувано на 24.07.17 в 12:53