Районните кметства раздават чиповете за велопаркингите във Варна

| обновено на 28.06.17 в 15:17
7
До ОУ "Ст.Михайловски"
Снимка: Радио Варна

Безплатните чипове за ползване на закритите  велопаркинги във Варна се раздават от районните кметства в града. Гражданите, които желаят,  могат да ги получат след подписване на договор в съответното кметство,  към което са адресно регистрирани. Единствено в район "Одесос" се заплаща 10 лева депозит.

2 от общо 10 велопаркинга във Варна в момента не работят. Те се намират в кв. „Владиславово”.  Системата за контрол на достъпа и на двете съоръжения  е повреден, а в този до училище „Стоян Михайловски” са окрадени видеокамерата и ел. таблото.За Радио Варна кметът на "Владиславово" Николай Костадинов каза, че  е направил пълен опис на щетите и е изпратил документа до община Варна, за да се вземат мерки за ремонтни дейности.  Оказва се, обаче, че към момента общината не може да прави ремонти на велопаркингите, тъй като първо трябва да проведе процедура по избор на фирма за поддръжката им. Налага се да бъде направена и актуализация на  бюджетите на районните кметства, съобразно новият им ангажимент. Чуйте повече от Николай Костадинов:

Велопаркингите бяха направени като пилотна мярка по проекта MOBISEC от Черноморската регионална агенция за управление на енергията (ЧРАУЕ) за 224 000 лева. И  в партньорство с две общини от  Испания и Англия.  Паркингите са проектирани от испанския партньор на проекта, с идеята да осигурят безплатно по-сигурно място за съхраняване на велосипедите, а това да мотивира повече граждани да използват този вид транспорт. Сигурността се осигурява чрез видеонаблюдение и чипове с уникален код за достъп, който се записва и проверява при всяко влизане. Разпределението на паркингите е направено на принципа по два паркинга на районно кметство. Първите около 100 чипа бяха раздадени с помощта на Велоклуб "Устрем".

Днес, обаче, съоръженията почти не се използват, каза за Радио Варна Здравко Василев от Велоклуб "Устрем":

Година и половина след като бяха открити, поддръжката на велопаркингите е вече ангажимент на районните кметства. От там можете да получите и безплатен чип за достъп до съоръженията в целия град. Как се случва това можете да видите тук.

Единствено в район "Одесос"  вземат по 10лв. депозит за безплатен чип. Елена Георгиева, началник отдел Социално икономически дейности в район Одесос каза:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сутринта мъгла, следобед слънце

Днес сутринта на много места ще е мъгливо, по-късно през деня видимостта ще се подобри, временно в отделни райони ще е предимно слънчево, но следобед от югозапад постепенно ще се заоблачава и в началото над Югоизточна България, а към нощта и над останалата част от района ще завали дъжд, който през нощта в Североизточна България ще преминава и..

публикувано на 10.12.18 в 05:53
Част от проекта на новия бул.

Заради ремонта по бул. "Васил Левски" затварят улици и булеварди

От днес се затваря кръстовището на бул. „Васил Левски“ с ул. „Прилеп“. Временната организация на движение ще продължи до приключване на строително-монтажните дейности. Ще бъде извършен пробив на ул. „Кестен“ към бул. „Цар Освободител“, така ще ще бъде осигурен обходен маршрут за бул. „Цар Освободител“.  Движещите се по бул. „Васил..

публикувано на 09.12.18 в 17:45

Третото издание на коледния базар "Сръчко" се провежда във Варна

Над 50 майстори участват в третото издание на коледния базар "Сръчко" във Фестивалния и конгресен център във Варна. Много са щандовете с ръчно изработени  коледни украси и играчки. Люси Павлова- Фиклинг е варненка и от години прави картички и ароматни свещи в навечерието на празниците. Даниела Стойнова я попита какво е посланието на всичко,..

публикувано на 09.12.18 в 15:10

Ученик от Варна прослави България в Москва

Руслан Настаев стана първи на  XVI  Международната олимпиада по руски език в Москва. Признанието му позволява  безплатно обучение в престижния Държавен институт "А.С. Пушкин" в руската столица. Единайсетокласникът в частното средно училище „Юрий Гагарин“ спечели наградата в конкуренция от над 300 участника от цял свят. Преди това той е..

публикувано на 09.12.18 в 13:20

Благотворителна кампания в Генерал Тошево

Акция за набиране на средства в помощ на самотни възрастни хора или семейство със социални проблеми организира Община Генерал Тошево. Кампанията е под мотото "Благотворителна Коледа" , съобщава сайта на местната администрация. Целта е повече хора да почувстват светлите празници в  по-уютна и топла атмосфера. Всеки дарител ще получи отчет за..

публикувано на 09.12.18 в 12:57
pregyrni_me

Конкурс за детска картичка

До 14 декември трябва да се изпратят предложенията за конкурса за детска коледна картичка, който организира Община Бяла. Участниците ще бъдат разделени в четири възрастови групи - до 5, до 8, до 11 и до 15 години.  Конкурсът е индивидуален, уточняват организаторите от местната администрация. Творбите трябва да са нарисувани на формат  А5 (или прегънат на..

публикувано на 09.12.18 в 12:47

Школа "Дедал" набира дарения в Glogal Giving

Варненската школа "Дедал" е първата у нас, която търси финансиране чрез дарения в глобална платформа Global Giving, каза за Радио Варна един от основателите на школата – Дарин Сотиров. Целта на това събитие е да отбележи две важни дати от кампанията ни в платформата - 12-ти декември, когато се отличават най-добрите кампании с..

публикувано на 09.12.18 в 10:25