Районните кметства раздават чиповете за велопаркингите във Варна

| обновено на 28.06.17 в 15:17
До ОУ "Ст.Михайловски"
Снимка: Радио Варна

Безплатните чипове за ползване на закритите  велопаркинги във Варна се раздават от районните кметства в града. Гражданите, които желаят,  могат да ги получат след подписване на договор в съответното кметство,  към което са адресно регистрирани. Единствено в район "Одесос" се заплаща 10 лева депозит.

2 от общо 10 велопаркинга във Варна в момента не работят. Те се намират в кв. „Владиславово”.  Системата за контрол на достъпа и на двете съоръжения  е повреден, а в този до училище „Стоян Михайловски” са окрадени видеокамерата и ел. таблото.За Радио Варна кметът на "Владиславово" Николай Костадинов каза, че  е направил пълен опис на щетите и е изпратил документа до община Варна, за да се вземат мерки за ремонтни дейности.  Оказва се, обаче, че към момента общината не може да прави ремонти на велопаркингите, тъй като първо трябва да проведе процедура по избор на фирма за поддръжката им. Налага се да бъде направена и актуализация на  бюджетите на районните кметства, съобразно новият им ангажимент. Чуйте повече от Николай Костадинов:

Велопаркингите бяха направени като пилотна мярка по проекта MOBISEC от Черноморската регионална агенция за управление на енергията (ЧРАУЕ) за 224 000 лева. И  в партньорство с две общини от  Испания и Англия.  Паркингите са проектирани от испанския партньор на проекта, с идеята да осигурят безплатно по-сигурно място за съхраняване на велосипедите, а това да мотивира повече граждани да използват този вид транспорт. Сигурността се осигурява чрез видеонаблюдение и чипове с уникален код за достъп, който се записва и проверява при всяко влизане. Разпределението на паркингите е направено на принципа по два паркинга на районно кметство. Първите около 100 чипа бяха раздадени с помощта на Велоклуб "Устрем".

Днес, обаче, съоръженията почти не се използват, каза за Радио Варна Здравко Василев от Велоклуб "Устрем":

Година и половина след като бяха открити, поддръжката на велопаркингите е вече ангажимент на районните кметства. От там можете да получите и безплатен чип за достъп до съоръженията в целия град. Как се случва това можете да видите тук.

Единствено в район "Одесос"  вземат по 10лв. депозит за безплатен чип. Елена Георгиева, началник отдел Социално икономически дейности в район Одесос каза:

ВИЖТЕ ОЩЕ

И в Добрич майки на деца с увреждания поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов

Майки на деца с увреждания в Добрич се събраха на протест пред сградата на Областната управа с искане на оставката на вицепремиера Валери Симеонов. И за пореден път настояха за реални реформи в сферата на социалните услуги. Какво накара протестиращите да се съберат? На този въпрос отговори Стела Илиева, майка на 10-годишно момиченце с детска..

публикувано на 23.10.18 в 12:38

Бесарабски българи изнасят концерт в София, Търново и Балчик

50 бесарабски българи от няколко сценични състава, сред които и деца, ще изнесат концерт по случай Деня на бесарабските българи на 29-и октомври във военния клуб в София. В столицата те гостуват по покана на Културно-просветно дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи "Родолюбец". Веднага след това четирите..

публикувано на 23.10.18 в 12:25

Варна домакин на най-престижното гейминг събитие в България

Варна ще бъде домакин на най-престижното гейминг събитие в България. По време на Let’s Play Varna, който ще се проведе на 27 и 28 октомври, любимите игри Fortnite, PUBG и FIFA 19 ще окупират главната сцена на събитието. Ще можете да участвате на турнири по CS:GO и League of Legends, както и ще има още много интересни игри и надпревари свързани с..

публикувано на 23.10.18 в 11:27

Свлачищата са от основните проблеми на Северното Черноморие

От години един от основните проблеми на Варна са свлачищните процеси, които тормозят собствениците на имоти. Много са факторите, които влияят за "пробуждане" на старите свлачища и активиране на нови. Сред тях са масовото застрояване на опасните райони и интензивните дъждове. За укрепването на всички..

публикувано на 23.10.18 в 11:15

Старата гара в Добрич да стане общинска собственост, предлагат общински съветници от ГЕРБ

Старата сграда на железопътната гара в Добрич, обявена за паметник на културата, трябва да бъде запазена. Имотът е държавна собственост и, за да се възстанови, са необходими ефективни действия. Това смятат група общински съветници от ГЕРБ, които предлагат да се предприемат стъпки към безвъзмездното прехвърляне на собствеността  на общината...

публикувано на 23.10.18 в 11:04

Ремонтът, който днес трябваше да остави хиляди варненци без вода, се отлага

По технически причини плановият ремонт, предвиден за 23 октомври, вторник, се отлага за неопределено време, информира на сайта си ВиК-Варна. Първоначално беше обявено, че заради ремонта на бул."Васил Левски" днес без вода от 9 ч. до около 24 ч трябваше да бъде районът на ул."Кирил Шиваров", районът, заключен между улиците бул."Чаталджа", "Ген.Колев" и..

обновено на 23.10.18 в 09:26
кметство

Район "Одесос" празнува за седми път

Програмата за тържествата предвижда в 11.00 часа връчване грамоти на ученици от ОУ „П. Р. Славейков“ за отлично представяне в конкурс „ГРАФИКА 2018“ на тема „СВОБОДА“, организиран от община Високо Мито - Чешка Република. От 15.00 до 16. 30 часа гражданите ще имат възможност да посетят кметството в инициативата  „Отворена администрация“. В 17.30..

публикувано на 23.10.18 в 08:36