Районните кметства раздават чиповете за велопаркингите във Варна

| обновено на 28.06.17 в 15:17
8
До ОУ "Ст.Михайловски"
Снимка: Радио Варна

Безплатните чипове за ползване на закритите  велопаркинги във Варна се раздават от районните кметства в града. Гражданите, които желаят,  могат да ги получат след подписване на договор в съответното кметство,  към което са адресно регистрирани. Единствено в район "Одесос" се заплаща 10 лева депозит.

2 от общо 10 велопаркинга във Варна в момента не работят. Те се намират в кв. „Владиславово”.  Системата за контрол на достъпа и на двете съоръжения  е повреден, а в този до училище „Стоян Михайловски” са окрадени видеокамерата и ел. таблото.За Радио Варна кметът на "Владиславово" Николай Костадинов каза, че  е направил пълен опис на щетите и е изпратил документа до община Варна, за да се вземат мерки за ремонтни дейности.  Оказва се, обаче, че към момента общината не може да прави ремонти на велопаркингите, тъй като първо трябва да проведе процедура по избор на фирма за поддръжката им. Налага се да бъде направена и актуализация на  бюджетите на районните кметства, съобразно новият им ангажимент. Чуйте повече от Николай Костадинов:

Велопаркингите бяха направени като пилотна мярка по проекта MOBISEC от Черноморската регионална агенция за управление на енергията (ЧРАУЕ) за 224 000 лева. И  в партньорство с две общини от  Испания и Англия.  Паркингите са проектирани от испанския партньор на проекта, с идеята да осигурят безплатно по-сигурно място за съхраняване на велосипедите, а това да мотивира повече граждани да използват този вид транспорт. Сигурността се осигурява чрез видеонаблюдение и чипове с уникален код за достъп, който се записва и проверява при всяко влизане. Разпределението на паркингите е направено на принципа по два паркинга на районно кметство. Първите около 100 чипа бяха раздадени с помощта на Велоклуб "Устрем".

Днес, обаче, съоръженията почти не се използват, каза за Радио Варна Здравко Василев от Велоклуб "Устрем":

Година и половина след като бяха открити, поддръжката на велопаркингите е вече ангажимент на районните кметства. От там можете да получите и безплатен чип за достъп до съоръженията в целия град. Как се случва това можете да видите тук.

Единствено в район "Одесос"  вземат по 10лв. депозит за безплатен чип. Елена Георгиева, началник отдел Социално икономически дейности в район Одесос каза:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Извънредно положение в столицата на Канада заради наводнения

Извънредно положение бе обявено в канадската столица Отава на фона на покачването на водното равнище. Най-малко един човек е загинал в провинция Квебек, където има опасност от скъсване на язовирна стена във водноелектрическа централа, предаде Ройтерс. Кметът на Отава Джим Уотсън обяви извънредно положение в канадската столица..

публикувано на 26.04.19 в 13:43
Няма вода

Отровена е водата в квартал на Генерал Тошево, двама са в болница

Водата на 300 домакинства в квартал на град Генерал Тошево е била отровена вероятно с пестициди и не е годна за битова и стопанска употреба. Вчера и днес всички къщи в квартала са били обиколени от служители на общината и полицията и са били информирани за проблема с водата и предупредени да не я използват за никакви нужди. Иззети са..

публикувано на 26.04.19 в 13:36

Внимавайте за разлика в цената върху етикета и касовата бележка

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов подчерта, че при проблем е важно да има реакция от страна на потребителите към търговеца, както и сигнал към контролния орган. Тогава инспекторите ще могат да установят случилото се и да наложат санкция. И най-важното е да съдействат на потребителя да получи обратно парите си...

публикувано на 26.04.19 в 11:15

Водата в квартал "Пастир" в Генерал Тошево не става за пиене

Окръжната прокуратура в Добрич е започнала досъдебно производство срещу неизвестен извършител заради отравянето на водата в квартал "Пастир" в Генерал Тошево. От вчера водата не е годна за битови нужди и населението е предупредено от полицията да не я използва срещу подпис за информирано съгласие. Днес на място полиция, екипи на ВиК..

публикувано на 26.04.19 в 09:31

Открийте вашата секция за гласуване

Това би могло да стане на страницата на Гражданска Регистрация и Административно Обслужване /ГРАО/. За справката е необходимо да въведете своя Единен граждански новер /ЕГН/ и първо име. Тогава ще видите изписани мястото на гласуване, номер и адрес на избирателната секция. https://www.grao.bg/elections/Secure/Public/EgnSearch.cshtml Общият..

публикувано на 26.04.19 в 08:37

Защо минаваме "под масата" на Разпети петък?

В представите на не малко хора Велики Петък се свързва с минаване под ''масата''. Извършването на този така наречен ритуал носи здраве, късмет, а според някои и опрощаване на греховете. Тези тълкувания са неправилни и плод на пълно суеверие. Петък сутринта преди началото на службата, в средата на храма се издига ''гробът'' Христов,..

публикувано на 26.04.19 в 08:27

Разпети петък е

Днес е Разпети петък - денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. Богослуженията в най-тъжния ден от годината за православните християни, проследяват издаването на присъдата, разпятието и погребението на Божия син. Богослуженията на Разпети петък започват сутринта с..

публикувано на 26.04.19 в 07:57