Млади финансисти с еко идеи в банковия мениджмънт

Новите методи за финансов мениджмънт 12-те варненски специалисти са усвоили в Мадрид. Там са се запознали с т.нар. „goinggreen“ стратегии в кредитирането и финансовия мениджмънт. В дните на стажа финансистите ни са посетили 10 финансови институции в столицата на Испания. Посещението на неконвенционални банки като „Etica“ – Мадрид, доказа на учениците разширяването на възможности за кредитиране, когато се предлагат средства за изграждане на екологични обекти с цел ползването им от ограничен кръг хора. Най-любопитният пример за тях бе ексклузивното финансиране на жилищен комплекс за хора над 70 години или на обекти, предназначени за хора с особена сексуална ориентация или със специфични здравословни проблеми. Усвояването на умения за намаляване разходите на природни ресурси и отчитането на икономическата ефективност в бизнеса чрез екологична оценка, обогати професионалните знания на бъдещите финансисти.Посещението е част от съвместния проект на Частна Търговска гимназия Варна и „MADforEurope“– неправителствена организация от Мадрид по програма Erasmus+.

Получените Europass сертификати, обогатяването на личната култура с преживявания от посещения на културни обекти в столицата Мадрид и уменията им за работа в международен екип са част от незабравимите преживявания и постижения на участниците. Признание за положените от тях усилия, те получиха на заключителното мероприятие в Търговско индустриалната камара във Варна и защитата на техни екологични проекти във финансовата сфера може да станат утрешни добри примери за прилагане на екологични решения в управлението на финансови предприятия.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Градежът на манастира "Св. Марина" в Ботево започнал от намерена сребърна монета (СНИМКИ)

Стотици вярващи от Варна и Добрич дойдоха в манастира „Света Марина” в аксаковското село Ботево на празника на светицата, за да присъстват на тържествената литургия в храма и да си налеят от целебната вода до манастира.   Кога е построен първият параклис на това място, защо храмът е наречен..

публикувано на 17.07.18 в 16:51
Марк Киричев, МГ „Д-р Петър Берон“ - Варна

Варненче със злато от математически финал в Сеул

Марк Киричев - деветокласник от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ - Варна, е един от златните шампиони - математици, които се завръщат с медали от престижната надпревара World Mathematics Invitational (WMI), която се проведе в столицата на Южна Корея - Сеул. Иначе равносметката от състезателното пътешествие до източния бряг на Азия е 11..

публикувано на 17.07.18 в 16:47
За да се получи еко сертификат „Син флаг“ един плаж трябва не само да има чиста вода, но също така да отговаря на още 32 критерия относно чистотата, управлението на околната среда и организация, образование и информация за околната среда, безопасност за посетителите и услуги, както и за защита на природата, на брега и крайбрежната зона.

Къде са най-чистите плажове?

Отлични показатели на морската вода отчитат от Регионалната здравна инспекция на юг от Варна - плажовете "Фичоза", "Черноморец", "Паша дере", Шкорпиловци и  бившия къмпинг "Луна" в Бяла. Последните проби на останалите плажове показват добри показатели за ентерококи и е-коли. Колкото по-ниско е числото, толкова по-чиста е водата, уточнява д-р Веселина..

публикувано на 17.07.18 в 16:28

Животновъди от боляровското село Воден отказаха обезщетенията

Повечето животновъди от боляровското село Воден отказаха да вземат обезщетенията за умъртвените си животни. В края на юни заради огнище на чума в селото бяха евтанизирани 1284 овце и кози. Парите във Воден пристигнаха малко преди 14.00 часа, въпреки официално обявения час 12.00. Чакането изнерви стопаните, но истинското недоволство дойде,..

публикувано на 17.07.18 в 16:13
Аквариумът в Неапол, който послужил за модел на варненския.

Варненският Аквариум е копие на този в Неапол

Варненският Аквариум отбелязва 86-години от откриването си днес. Сградата на някогашната Морска биологична станция е по модел на станцията в Неапол, а идеята за нейното построяване е на цар Фердинанд. За празника днес входът в Аквариума е на половин цена. Пред сградата е подредена изложба „Рибите на Черно море” с рисунки на ученици от Руското..

публикувано на 17.07.18 в 15:39

До обед слънце, после вероятност за дъжд

През нощта ще има променлива облачност и на места главно над югоизточните райони ще превалява. Ще духа слаб до умерен вятър от запад, който призори по крайбрежието ще се ориентира от северозапад. Минимални температури от 17 до 22 градуса. Утре преди пладне ще преобладава слънчево време, а следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна..

публикувано на 17.07.18 в 15:20

Православен параклис се издига вече в село Росица, община Генерал Тошево

 Постройката е изградена в Гърция и е доставена с подемна техника в селото, съобщиха от добруджанската община. Параклисът е поставен върху предварително изградена стоманобетонна основа. Храмът носи името „Успение на преподобния Йоан Рилски Чудотворец“. Средствата за параклиса са осигурени от бюджета на община Генерал Тошево, дирекция..

публикувано на 17.07.18 в 14:42