Млади финансисти с еко идеи в банковия мениджмънт

Новите методи за финансов мениджмънт 12-те варненски специалисти са усвоили в Мадрид. Там са се запознали с т.нар. „goinggreen“ стратегии в кредитирането и финансовия мениджмънт. В дните на стажа финансистите ни са посетили 10 финансови институции в столицата на Испания. Посещението на неконвенционални банки като „Etica“ – Мадрид, доказа на учениците разширяването на възможности за кредитиране, когато се предлагат средства за изграждане на екологични обекти с цел ползването им от ограничен кръг хора. Най-любопитният пример за тях бе ексклузивното финансиране на жилищен комплекс за хора над 70 години или на обекти, предназначени за хора с особена сексуална ориентация или със специфични здравословни проблеми. Усвояването на умения за намаляване разходите на природни ресурси и отчитането на икономическата ефективност в бизнеса чрез екологична оценка, обогати професионалните знания на бъдещите финансисти.Посещението е част от съвместния проект на Частна Търговска гимназия Варна и „MADforEurope“– неправителствена организация от Мадрид по програма Erasmus+.

Получените Europass сертификати, обогатяването на личната култура с преживявания от посещения на културни обекти в столицата Мадрид и уменията им за работа в международен екип са част от незабравимите преживявания и постижения на участниците. Признание за положените от тях усилия, те получиха на заключителното мероприятие в Търговско индустриалната камара във Варна и защитата на техни екологични проекти във финансовата сфера може да станат утрешни добри примери за прилагане на екологични решения в управлението на финансови предприятия.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна и "Златни пясъци" имат бъдеще в конгресния туризъм

Ролята на бъдещи конгресни центрове в националните ни курорти –  в Слънчев бряг и в Златни пясъци, но и в големите градове, очерта  министърът на туризма Николина Ангелкова на заседание на Националния съвет по туризъм в курорта Боровец.  Според нея те имат огромен потенциал да стъпят на картата на деловия туризъм. През 2020 г. предстои второ издание на..

публикувано на 20.11.19 в 12:17

Коледна надбавка от 40 лева за 1,276 млн. пенсионери

Правителството отпусна 51 млн. лева за изплащане на коледни добавки за бедните пенсионери. По 40 лева ще получат възрастните, които получават пенсия до 363 лева включително, колкото е линията на бедност за следващата година. Социалният министър Бисер Петков отбеляза, че, “по този начин ще бъдат подпомогнати около 1, 276 млн. пенсионери". Премиерът..

публикувано на 20.11.19 в 11:57

Как общините могат да печелят от инвестиции в енергия?

 Експерти на Черноморска агенция за управление на енергията (ЧРАУЕ) предоставят ноу-хау на български общини за това как да планират, структурират и разработят широко мащабни общински проекти за устойчиво инвестиране в енергията, които могат да бъдат приложими за финансиране по програма  ELENA и други механизми за техническа помощ. По покана на..

публикувано на 20.11.19 в 11:51

Нови разкрития от късноантичната крепост в Обзор

До около средата на миналия век в Обзор над повърхността все още са се виждали останки от величествените стени на късноантична крепост. За съжаление обаче, както на много други места в България, за съвсем кратко време тези свидетелства за славното минало на селищата не само са изравнени със земята, но заради новото строителство са тотално..

публикувано на 20.11.19 в 11:29
Валери Симеонов

Валери Симеонов е новият зам.-председател на НС

Валери Симеонов бе избран за заместник-председател на Народното събрание.„За“ кандидатурата на Симеонов гласуваха 118 народни представители, „против“ – 6“, „въздържали се“ – 6, с което предложението бе прието. Предложението за кандидатурата му бе внесена вчера от съпредседателите на ПГ на „Обединени..

публикувано на 20.11.19 в 09:42

Заседание на Общинския съвет в Каварна

В Каварна се провежда второто заседание но Общинския съвет след положената клетва преди дни.То е насрочено за 14.00 часа в залата на общинската администрация и от предварително раздаденият дневен ред е видно, че предстои избор на заместник-председател на Общинския съвет, избор на членове и председатели на постоянните комисии към Общинския съвет..

публикувано на 20.11.19 в 09:41

Проект за чистотата на въздуха беше отличен от програма „За жените в науката“

Проект, чиято цел е хората да знаят какво е качеството на въздуха в София, Пловдив, Варна и Бургас донесе награда на д -р Евгения Сарафова. Това ще става с помощта на датчик, закачен на дрон, и данни от Европейската космическа агенция. Резултатите ще бъде видими в интернет в рамките на една година. Мария Джумалиева-Стоева и д-р Юлия Романова са..

публикувано на 20.11.19 в 09:10