Как се прави лимонада? С много любов!

Лимонадата е една от най-старите безалкохолни напитки. В миналото за лимонада се е приемал изцеденият лимон, разреден с вода. През 1676 г. във Франция се учредява дори сдружение на производителите на безалкохолната напитка - Compagnie de Limonadiers, което започва да я популяризира из страната.

Днес у нас, както и в по-голямата част от Европа, под "лимонада" се разбира газирана напитка, направена на основата на лимонена киселина, подсладители и още куп други химикали.

В последните години обаче има тенденция за връщане към старите начини на производство на лимонада.

Петър Велков - майстор на лимонада в Социалната чайна във Варна ви предлага една по-различна рецепта за правене на традиционната напитка... От лавандула.

С Петър разговаря Доротея Николова.

Как се прави лимонада?

- Първо трябва да направиш лавандулова запарка, а после медена запарка. Изцеждат се лимоните и се изсипва лимоновия сок в лавандуловата запарка заедно с медената. Разбъркваш и ако е много топло трябва да добавиш и лед, и отново да разбъркаш. Така се получава лавандулова лимонада.

На какво ухае, лично на теб, лавандуловата лимонада?

- На свежест, живот... Една глътка свежест.

Колко лавандула се слага?

- Около 3-4 лъжици са достатъчни.

Какви други лимонади правиш?

- Миналата година правех диненада. Тя също много бързо се приготвя и става много вкусна.

Как се прави диненада?

- По същия начин си правиш запарка от лавандула. И запарка от мед. Изцеждаш и лимони. Изцеждаш и диня.

Поясненията на Петър Велков може да чуете и в звуковия файл:


Димитър Петков е другият майстор на лимонада в Социалната чайна във Варна. Ето какво сподели той пред репортера на Радио Варна Доротея Николова.

Как се прави лимонада?

- Задължително е да я правиш с много любов. Едната специална наша лимонада, тя е специалитет на Чайната, е диненада. Хората много я харесват, но нея я правят за специални моменти.

Други лимонади за специални моменти има ли?

- За момента правим нещо като експерименти - да видим дали ще се хареса на екипа. След това ще я предложим и на хората. За момента обмисляме нещо с мащерка, но все още е тайна.

Как ще се казва?

- Не сме измислили име.

С колко лимонада се разхлажда човек?

 - О, има някои хора, които са пили по три чаши и не им стига. За мен две чашки са достатъчни.

Може ли да се опияниш от лимонадите?

- По-скоро не.

А, да се пристрастиш?

- Да се пристрастиш, да!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва записването на бъдещите първокласници

Точно в 10 ч. във вторник, 28-и май, ще бъде отворена електронната система за прием в първи клас в общинските училища на територията на Варна, съобщават от общинската администрация. През учебната 2019/2020 година са осигурени 3050 места в 37 училища. Всички първолаци ще са с целодневна организация на обучение, съобщават от дирекция „Образование и..

публикувано на 27.05.19 в 12:42

Хора с увреждания от Балчик настояват за по-достъпна градска среда

Придвижването на хо­ра­та с дви­га­тел­ни ув­реж­да­ния е зат­руд­не­но. То­ва алар­ми­ра 70-го­диш­ният Ис­маил Алиев от ул. “Ра­ков­ски” в Балчик. Той е при­ко­ван в ин­ва­лид­на­та ко­лич­ка преди пет го­ди­ни, ко­га­то гу­би кра­ка си и от­то­га­ва "ка­те­ри" стъл­би­те с па­те­ри­ци. Вся­ко вли­за­не в сгра­да е..

публикувано на 27.05.19 в 12:38

Пет партии ще изпратят свои представители в Европейския парламент (ЕП)

При обработени 74.92% от протоколите на секционните комисии ГЕРБ получава 30.62% от гласовете. Това показва справка на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). БСП е с резултат от 24.59%, ДПС - 15,01%, а ВМРО - с 7.76%. За "Демократична България" са гласували 6.82% от избирателите на провелите се вчера у нас европейски избори...

публикувано на 27.05.19 в 11:54

Ромите от село Каменар: "Надежда няма, за България няма надежда"

Не бяха както очаквахме тези избори, коментират двама наблюдатели на изборите в секция във варненското село Каменар. "Не се интересувам от евроизборите, макар да е важно кой ще отиде в Европа, по-важно ни е кой ще стане кмет", обясняват те И още: "Нищо не се променя, отиват в Европа и забравят за България" На въпроса на Румен Генов..

публикувано на 27.05.19 в 11:49

Битка с преференциите в листите на ГЕРБ и БСП

Битката с преференциалния вот се е водила основно в листите на големите партии, показват данните от протоколите на секционните избирателни комисии във Варненска област. От възможността да посочат своето предпочитание за евродепутат са се възползвали предимно симпатизантите на БСП и ГЕРБ. Сравнително по-рядко са преференциите, регистрирани в бюлетините,..

публикувано на 27.05.19 в 11:29

При 99% от протоколите: 31,5% за ГЕРБ, 21,7 за БСП във Варненска област

130 300 души са гласували на европейските избори във Варна и областта. Машинно са упражнили вота си 8000 гласоподаватели. Недействителните бюлетини са 4600. За ГЕРБ са гласували близо 40 000 души, или 31,5 процента БСП "За България" получават 21,7 процента от гласовете или 27 300 гласа ДПС има 13,25 процента -16 650 гласа "Воля" - 9100..

публикувано на 27.05.19 в 11:03

В 10 часа ще са ясни окончателни резултати от изборите за европейски парламент във Варненска област

Последните данни от сайта на ЦИК на база обработени 66,98 процента от протоколите на СИК от Районната избирателна   комисия  във Варна , показват, че ГЕРБ получават 32,92 процента от подадените на евроизборите гласове, БСП „За България” - 22,78 процента, ДПС - 13,59 процента, Воля - 7,62%, ВМРО - 6,90 процента, "Демократична България" - 5,22..

публикувано на 27.05.19 в 09:33