Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново "Алея на книгата" във Варна

Осмото издание на "Алея на книгата" ще представи над 60 издателства от цялата страна във Варна. Те ще разположат своите книги в 16 шатри на открито по пешеходната зона на бул. „Сливница” до входа на Морската градина. Книгите ще се продават с отстъпка, всеки ден между 10 и 22 часа, а в съпътстващата културна програма са включени 30 събития. Организатори на Алея на книгата са Община Варна и Асоциация „Българска книга“. Официалното откриване е тази вечер в 18:00 ч. в обособения литературен кът в близост до пресечката на бул. Сливница и ул. „Стефан Караджа“. Очаква се кметът на града Иван Портних официално да даде старт на най-голямата книжарница на открито.

Литературният кът ще бъде място за премиери на книги, срещи с писатели и преводачи, дискусии и детски работилници. Част от гостите му тази година са Ангел Ангелов, Борислав Мирчев, Владимир Димитров, Георги Томов, Елена Владова, Иван Димитров, Ивинела Самуилова, Ирина Вълчева-Кръстева, Кирил Аспарухов, Людмила Людмилова, Михаил Вешим, преводачите Емил Минчев и Росица Цветанова, проф. Цветан Георгиев, Райна Пенева и др. Достъпът до всички събития в Културната програма на „Алея на книгата“ е свободен.

Историята разказва, че Варна е домакин на първата национална литературна изложба у нас, открита на 18 юли 1927 г. 90 години по-късно „Алея на книгата" ще отбележи традицията, която градът съхранява и до днес в провеждането на книжни изложения.

Програма
Участници в Алея на книгата:

Шатра 1 – Варненски издатели: Алекс Принт, Алфиола, Морски свят, Славена, Стено, Църковно издателство

Шатра 2 – Сиела, Хермес

Шатра 3 – Атеа, Коала прес, Персей, Посоки

Шатра 4 – Бард

Шатра 5 – АМГ, Инфодар, Книжарници „Приятели“, Кръгозор

Шатра 6 – Жануа '98, Жар, Клевър Бук, Просвета

Шатра 7 – Ера, Унискорп

Шатра 8 – Фют,

Шатра 9 – Анубис,Булвест 2000, Букохолик, Вакон, 

Шатра 10 - Агата-А, Дамян Яков, Милениум

Шатра 11 – Емас, Рива

Шатра 12 - Жанет 45, Парадокс, Шамбала

Шатра 13 – Лабиринт, Лира Принт, Прес

Шатра 14 – Асеневци, Бяло Братство, Симетро, Хартиен свят

Шатра 15 - Артлайн Студиос,  Колибри

Шатра 16 - Захарий Стоянов, Пан, Труд

Шатра 17 – Ай Си Ю, Ибис, Ина, Пергамент прес

Шатра 18 – Инле, Нов живот, Пух, Хелиопол

Шатра 19 – Ентусиаст, Ергон, Издателски център на НБУ, Списание 8




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Чернокоп

Дигитализацията на риболова ще обсъждат на форум край Варна

Консултативният съвет за Черно море ще заседава в курорта "Св. Св. Константин и Елена" край Варна днес. Работните групи към съвета ще обсъждат дигитализация на риболова, отчитането и контрола на улова и продажбата на риба. От рибарските сдружения акцентират върху това, че дигитализацията ще спомогне за изсветляване на сивия сектор в бранша...

публикувано на 16.10.24 в 07:45

Акция срещу купуването на гласове във Варна

Полицията във Варна провежда акция срещу конвенционалната престъпност и купуването на гласове. Има задържани, научи Радио Варна.  Акцията започна в ранните часове на днешния ден във Варненска област. Очаквайте подробности! 15 задържани при акцията срещу купуването на гласове във Варна и областта Снимки: Румен Сарандев

публикувано на 16.10.24 в 06:31
Снимка е илюстративна

Ремонт по пътя Неофит Рилски - Девня

От 16 октомври, се ограничава движението по 5,4-километровия участък от първокласния път I-2 Шумен – Варна между Неофит Рилски и Девня в област Варна. Спирането на трафика е за текущ ремонт на трасето.   По време на строително-монтажните дейности трафикът ще преминава по обходни маршрути: От Неофит Рилски за Девня движението по..

публикувано на 16.10.24 в 06:10

Адреси без ток днес

·   На  16.10.2024  г. В периода  13:30  ч. до  14:30  ч. Поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна - ул. Братя Миладинови 120, 122, 124, ул. Македония 125, 127, ул. Оборище 44, 46, фирма АРХАНГЕЛ 55 ЕООД, електрозахранени от..

публикувано на 16.10.24 в 06:05
Есенно море

Облачно време в сряда

Днес облачността ще е променлива, до обяд по Черноморието временно значителна, където не е изключено слабо да превали. Ще духа до умерен, по Северното Черноморие и временно силен вятър от север-североизток. С него дневните температури ще се понижат, спрямо предходните дни и преобладаващи ще са между 15° и 18°, за Варна около 17°.  Вълнението на..

публикувано на 16.10.24 в 05:59

Протест във Варна срещу кандидатурата на Борислав Сарафов за главен прокурор

Протест срещу предложението Борислав Сарафов да бъде избран за главен прокурор се проведе пред Съдебната палата във Варна. Недоволството под надслов  "#КОЙ ПРЕГРУПИРА ГЛАВНИТЕ ПРОКУРОРИ" се проведе и в столицата.  Протест срещу кандидатурата на Борислав Сарафов за главен прокурор в центъра на София "Длъжни сме да спрем заедно порочната..

публикувано на 15.10.24 в 19:35

Wizz Air спира временно всички полети от и до Тел Авив

Wizz Air съобщава, че временно преустановява всички свои полети от и до Тел Авив до 14 януари 2025 г. включително, поради текущата ситуация в региона.  Авиокомпанията искрено се извинява на своите пътници за причиненото неудобство, но текущите извънредни обстоятелства са напълно извън нейния контрол.  Засегнатите пътници могат да изберат пълно..

публикувано на 15.10.24 в 17:35