Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин патентова родно саламурено сирене с трюфели

Българин майстор-готвач патентова родно саламурено сирене с трюфели. Бутиковото кулинарно изкушение представяме в интервюто на Даниела Стойнова с шеф-готвач Станимир Радичев.

Не е ли твърде луксозно за българския пазар сирене с трюфели – веднага си представяме Франция и много високи цени?

Не, не е луксозно, но е нещо много различно все пак.

Вие как започнахте, как решихте с това да се занимавате и къде ги отглеждате тези трюфели?

Аз не ги отглеждам трюфелите. Обикновено като ме питат казвам, че ги ловя на портфейл. Трюфелите ги купувам. Аз съм готвач и преди три години измислих това сирене. Сега вече го произвеждам в една голяма фабрика.

Какво сирене е?

Те са български сирена с трюфели – има краве и козе сирене. Има и едно различно, което е овче с манатарки.

И как става – нарязвате на ситно... Каква е технологията?

Има една голяма сумичка, която трябва да дадете, за да ви кажа

СнимкаНе, питам ви в смисъл дали се следват някакви чуждестранни рецепти или е българска

Напълно моя си е рецептата, патентована е. Има официален патент вече.

Това означава ли, че изнасяте за европейския, за световния пазар?

Не още, не се изнася, само тук в България. По принцип цялата рецепта със саламурени сирена е моя.

А къде най-вече са популярни такива сирена – в Европа и по света?

О, саламурени няма никъде. Аз иначе нямаше как да имам патент.

А какви са техните?

Тип „Камамбер“, тип „Гауда“ с трюфели. Италианците имат доста, и французите имат даже колбаси с трюфели, но саламурено няма никъде в света.

Значи вашата рецепта е уникална?

Да уникална е. Костваше ми две години и няколко месеца да ми излезе патента

Къде пласирате сега това сирене?

Основно в ресторанти и малки бутикови магазинчета, защото за големите вериги е мъничко моето производство – за миналата година е два тона, а по предната година – един.

В какви разфасовки ги продавате?

По 200 грама са пакетчетата и 10-12 лв излиза едно пакетче

Е, то не е за закуска всяка сутрин

О, то е много силно. Едно пакетче от 200 грама може спокойно да стигне за цяла вечер на четири човека

Като мезе за вино?

Като мезе за вино е уникално и те кара да пиеш все повече вино.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 15.04.24 в 09:10

БУНА 2 - да разбуним духовете с изкуство

За втора година вълна от съвременно визуално изкуство, музика и дебати ще разплиска варненския залив. А ние ще се изправим на първа линия, ще оставим вълните да ни намокрят и ще се опитаме да съзрем взаимовръзката между съвременната изразност и общочовешкото състояние. Това твърдят организаторите на Фестивала за съвременно изкуство БУНА, който..

публикувано на 15.04.24 в 08:00