Джаз, класика и неравноделни ритми в двора на Археологическия музей

В Английския двор на музея на 11 август гостува проектът на пианиста Константин Костов, който представлява микс от жанрове и стилове. Димитър Карамфилов - контрабас и Невян Ленков - перкусии обещават миш маш от класически теми, фолклорно вдъхновение и модерен джаз. Ключовата дума е импровизация. "Ако живееш извън границите на България, ти започваш да разбираш много добре корените си, а когато свириш музиката, с която си израснал, тогава се получава най-истинското преживяване. Очаквам във Варна да го постигнем", казва Константин.

Началото на концерта на 11 август е от 21:00 в Английския двор на Археологическия музей.

ОЩЕ ЗА МУЗИКАНТИТЕ:

СнимкаКонстантин Костов, пиано

Константин Костов работи в областта на modern jazz, crossover jazz, folk jazz. Много от концертите му са излъчвани пряко и като записи по радио и телевизионни канали в Европа. През 2010 г. неговото трио в състав Константин Костов (пиано), Невян Ленков (перкусии) и Михаил Леончик (цимбали), печели втора награда и награда на публиката на първия конкурс Terem Crossover - Clasic/Jazz в Санкт Петербург. Следват концерти в залата на Филхармонията „Шостакович“ в Санкт Петербург, в малката зала на Дома на композиторите в Москва, Концертната зала в Иркутск. Изнася съвместни концерти в Русия с Данил Крамер, Анатоли Крол, Игор Бутман, Ана Валюлина. От 2007 г. Костов участва често на фестивали в Япония, сред които Sapporo Jazzfest, Takatsuki Jazz Street, Tokushima Jazzfest, Blue Note-Nagoya, Kyoto- Jazz RAG, Yokohama Jazzfest и концертира в различни клубове в Япония. От 2011 до сега е ангажиран с интензивна концертна дейност в Полша.

СнимкаДимитър Карамфилов, контрабас

Димитър Карамфилов е един от най-търсените концертиращи и студийни контрабасисти в България. Свири с популярни български музиканти, както и с много международно признати артисти. В музикалната му биография са отбелязани участия на всички значими годишни джаз фестивали в България, както и на много престижни музикални форуми в чужбина. През 2007 г. взима участие в композирането и записването на музиката към последния спектакъл на Нешка Робева “Бежанци“.

Снимка


Невян Ленков, перкусии

Перкусионистът Невян Ленков се отдава на изпълнителска и преподавателска дейност в Европа и Русия. Едно от най-големите му постижения е спечелването с триото на Константин Костов на специалната награда на публиката и втората награда на международния конкурс „Терем Кросовер“ в Санкт Петербург през 2010 г.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Провокация за духовност

Да се обърнем към духовното с помощта на творчеството - това е идеята на варненския художник Веселин Костадинов, който прави изложба в градинката на Севастопол. В почивните дни той показва в пространството пред Градската художествена галерия " Борис Георгиев" малка част от творбите, които ще бъдат изложени на 23 март в галерията. Веселин Костадинов е..

обновено на 18.03.18 в 09:50

Балетен концерт на НУИ „Добри Христов”- Варна днес

Младите балетисти и танцьори от Национално училище по изкуствата “Добри Христов“ – Варна ще представят балетен концерт-спектакъл, в който ще вземат участие ученици от І до ХІІ клас от специалностите „Класически танц” и „Български танци“. Първата част на концерта включва класически екзерсис по музика на Клод Дебюси, след което на сцената ще видим..

публикувано на 18.03.18 в 08:18

На вълнолома във Варна откриха скулптурата "Очакване"

Скулптурата "Очакване", поставена върху варненския вълнолом, беше открита от арх.Владимир Попов - автор на композицията и от Коста Базитов -заместник-кмет на община Варна. Изпълнител на творбата е Андрей Лекарски - български творец, който живее в Париж и е един от тримата български автори, излагали свои произведения в Музея на модерното изкуство. Стих..

публикувано на 17.03.18 в 15:32

С филмова прожекция и музикален акцент започва София Филм Фест във Варна

Деветото издание на София Филм Фест във Варна започва днес и ще продължи до 23 март. В рамките на десет дни фестивалът ще предложи на киноманите 18 от най-новите световно признати ленти на голям екран. От 19,00 часа в зала 1 на Фестивалния комплекс е първата прожекция, с която официално ще бъде даден старт на престижното кино събитие. Публиката..

обновено на 16.03.18 в 09:43

Кои са семейство Стоянови?

Експозицията "Семейство Стоянови" показва снимки от живота на едно въображаемо семейство от годините преди Прехода . Снимките са събирани от Тихомир Стоянов - фотограф, колекционер и основател на най-големия архив от типа "намерена фотография" - Imaginary Archive. Това е едно въображаемо пътуване във времето и в историята на едно измислено..

обновено на 15.03.18 в 14:58

Пролетен салон на изкуствата - ПРОГРАМА

13 събития са включени в първото издание на Пролетния салон на изкуствата, предназначен за любители на музиката, литературата, живописта и народния танц. Събитието се провежда под патронажа на кмета на Община Варна Иван Портних и с благословията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Инициативата е наследник на досегашния Майски салон..

обновено на 15.03.18 в 14:11
орган

Виенски Великден във Варна

Органистът на виенската катедрала Щефанс Дом пристига във Варна на втория ден от великденските празници. Капелмайсторът на знаковата за християнския свят виенски храм ще гостува на варненска сцена - тази на ФКЦ. Проф. Йоханес Ебербауер ще представи традиционна си програма за орган и глас. В концерта ще му партнира  лиричното сопрано Сузане Курц. В..

публикувано на 15.03.18 в 12:39