Джаз, класика и неравноделни ритми в двора на Археологическия музей

В Английския двор на музея на 11 август гостува проектът на пианиста Константин Костов, който представлява микс от жанрове и стилове. Димитър Карамфилов - контрабас и Невян Ленков - перкусии обещават миш маш от класически теми, фолклорно вдъхновение и модерен джаз. Ключовата дума е импровизация. "Ако живееш извън границите на България, ти започваш да разбираш много добре корените си, а когато свириш музиката, с която си израснал, тогава се получава най-истинското преживяване. Очаквам във Варна да го постигнем", казва Константин.

Началото на концерта на 11 август е от 21:00 в Английския двор на Археологическия музей.

ОЩЕ ЗА МУЗИКАНТИТЕ:

СнимкаКонстантин Костов, пиано

Константин Костов работи в областта на modern jazz, crossover jazz, folk jazz. Много от концертите му са излъчвани пряко и като записи по радио и телевизионни канали в Европа. През 2010 г. неговото трио в състав Константин Костов (пиано), Невян Ленков (перкусии) и Михаил Леончик (цимбали), печели втора награда и награда на публиката на първия конкурс Terem Crossover - Clasic/Jazz в Санкт Петербург. Следват концерти в залата на Филхармонията „Шостакович“ в Санкт Петербург, в малката зала на Дома на композиторите в Москва, Концертната зала в Иркутск. Изнася съвместни концерти в Русия с Данил Крамер, Анатоли Крол, Игор Бутман, Ана Валюлина. От 2007 г. Костов участва често на фестивали в Япония, сред които Sapporo Jazzfest, Takatsuki Jazz Street, Tokushima Jazzfest, Blue Note-Nagoya, Kyoto- Jazz RAG, Yokohama Jazzfest и концертира в различни клубове в Япония. От 2011 до сега е ангажиран с интензивна концертна дейност в Полша.

СнимкаДимитър Карамфилов, контрабас

Димитър Карамфилов е един от най-търсените концертиращи и студийни контрабасисти в България. Свири с популярни български музиканти, както и с много международно признати артисти. В музикалната му биография са отбелязани участия на всички значими годишни джаз фестивали в България, както и на много престижни музикални форуми в чужбина. През 2007 г. взима участие в композирането и записването на музиката към последния спектакъл на Нешка Робева “Бежанци“.

Снимка


Невян Ленков, перкусии

Перкусионистът Невян Ленков се отдава на изпълнителска и преподавателска дейност в Европа и Русия. Едно от най-големите му постижения е спечелването с триото на Константин Костов на специалната награда на публиката и втората награда на международния конкурс „Терем Кросовер“ в Санкт Петербург през 2010 г.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Бащи, лъжи и още нещо" ще се играе и на сцена "Римски терми"

Комедията от Рей Куни „Бащи, лъжи и още нещо” ще бъде представена за 25-ти път на варненска сцена тази вечер. Началото е в 21 часа. ДТ „Стоян Бъчваров“ откри своя 97-ми творчески сезон с този спектакъл, чийто режисьор е Костадин Бандутов. За него казват, че открива Рей Куни за българската сцена. В пиесата има много изненади и неочаквани..

обновено на 21.07.18 в 06:13

Гостуват седем нови фолклорни формации от чужбина

21 юли, събота , и още от програмата на Балкан Фолк Фест на 25, 28 юли 2018 и 1, 4, 8, 11 /в Опера/, 15, 18, 22, 27 /в Опера/, 29 /открита сцена/ август 2018. Всички концерти са от 18 часа. Входът е свободен Международният фестивал Balkan Folk Fest 2018 ще омагьоса жителите и гостите на град Варна на..

публикувано на 20.07.18 в 17:31

Показват скъпоценни и декоративни камъни в изложба в "Двореца" в Балчик

Националният музей “Земята и хората” представя в Балчик специално подбрана колекция скъпоценни и декоративни камъни под наслов „Съкровищата на Земята“. Това е една от най-важните изложби в културната програма на „Двореца“ в Балчик, подчерта директорът Жени Михайлова.   Особен акцент в нея е нефритената катарама, открита от екип на доц. д-р..

публикувано на 19.07.18 в 09:49
Картина на Димитър Киров

Изложба "Балет" в Градската художествена галерия

Изложба  с картини от ателието на художника Димитър Киров (1935-2008) се открива тази вечер от 18.00 часа в Градската художествена галерия във Варна. Тя е под надслов "БАЛЕТ", а живописните платна на Димитър Киров са любезно предоставени от неговата съпруга, балерината Русалия Кирова. Картините дават представа за предпочитанията му към..

публикувано на 18.07.18 в 08:07

Варна е домакин за 28-ми път на Международния балетен конкурс

По традиция пламъкът на Балетната Олимпиада ще бъде запален от най-малките участници, които тази година са Антонио Касалинхо (Antonio Casalinho) от Португалия и Рейра Икеда (Reira Ikeda) от Сингапур. Тази вечер на тържествена церемония на сцената на емблематичния Летен театър в морската столица председателят на Народното събрание Цвета..

публикувано на 15.07.18 в 12:27

Какво се крие "Зад обявите"?

Любовта към изкуството може всичко. Като това да инвестираш собствени средства, за да докажеш, че съвременният танц има място във Варна. Това правят две млади балерини, които желаят да създадат постоянна трупа в морската столица. Проектът няма финансиране – нито държавно, нито общинско. Карина Илиева и Силвия Христова разчитат на себе си и..

обновено на 14.07.18 в 11:10

Кукли от Варна гостуват в Южна Корея

Спектакъл на Държавен куклен театър - Варна гостува в Южна Корея. Четиримата най-млади актьори ще покажат пред най-младата публика една от хитовите постановки - "Приказна полянка", каза за Радио Варна директорът на театъра Вера Стойкова. Да влязат във вълшебния свят на онези приказки, които ни нашепват птичките, тревичките, мушичките ще помогнат Мария..

публикувано на 13.07.18 в 09:55