Проф.Попконстантинов: Празникът на Св.Богородица е честван още преди 1 100 г. във Варна

Проф.Попконстантинов по време на интервюто
Снимка: Радио Варна

Археологът и преподавател проф.Казимир Попконстантинов получи званието "Почетен гражданин на Варна", за дългогодишната му работа в проучването на забележителните средновековни манастири в с.Равна, Провадийско и в месността Караач теке, свързани със Света Богородица, покровителка на Варна.

Честито за званието “Почетен гражданин”, което получихте! Как го приемате?

С огромно вълнение! Казвам го не от куртоазия. Въпреки, че съм получавал много награди, както в България, така и в чужбина. Но вълнението ми е двойно и тройно, защото съм спомогнал за популяризирането на почитането на Св.Богородица, която е патрон на град Варна.

Да, Вие сте потомък на свещеник и богослов по образование. Това ни подсказва и Вашето бащино име Попконстантинов. Разкажете какво е какво е значението на Св.Богородица за Варна и региона? 

Значението е огромно, но това не е някаква хипербола. Първо защото Св.Богородица е била патрон на Цар Борисовия род. Цар Борис Покръстителя, който е бил и обединител на славяни, прабългари, завареното местно население. Личност, която не трябва да бъде забравяна и за една минута! Защото благодарение именно на него, днес ние съществуваме и като държава и като народ! Той е бил изключително проникновен.

А образът на Богородица?

И именно, през този ранен период Св.Богородица е била защитница първо на Плиска, след това на Преслав. Когато Василий Втори Българоубиец превзема Преслав, за него не е било толкова важно да вземе като пленници синовете на Цар Петър – Борис и Роман, а е взел чудотворната икона на Св.Богородица! И по този начин той десакрализира Преслав. Св.Богородица е била патрон на Цар Борисовия род съдим по оловен печат, първият открит именно в месността Караач теке през 1921 г.  И затова Св.Цар Борис е посветил на Св.Богородица изключително много храмове. Два от тях, този при с.Равна, Провадийско и другият е манастирът, който проучваме вече 20 г. в Караач теке. В Равна, това е видно от надпис, който открихме. Там единия от проучвателите бе и проф.Алекасндър Кузев, Бог да го прости, и колегата Павел Георгиев от Шумен. Тримата посветихме 10 г. на този манастир. Вторият манастир, в месността Караач теке, известна като Пчелина, започнахме да го проучваме през 1996 г. благодарение на покойният вече мой колега и състудент Иван Иванов, проучвателят на Варненския златен халколитен некропол, затова приятелски му казвахме Златния Иван. Ако не беше нюха и усета на колегата и приятеля Иван Иванов, ние сега нямаше да разговаряме за този манастир. Той е важната брънка от тази верига от манастири, скриптори и манастирски училища, за които се е погрижил Св.Цар Борис.

Къде по света, където сте представяли  това културно-историческо наследство на Варна и региона, свързано с Богородица е имало най-впечатляващ за Вас интерес?

Много са. Но манастирът при с.Равна бе шлагер сред учените не по-малко от 30 г., защото за първи път в целия славянски свят се откриват на едно място близо 240 надписа, за чието изписване са ползвани пет графични системи! Нещо непознато! В Равна имаме роническо писмо, чиито носители са прабългарите, гръцко писмо по понятни причини, латинско писмо, също така кирилица, глаголица и двуезични надписи.

Кое е най-важното, което варненци трябва да знаят за Караач теке и да разказват на своите гости?

Не е необходимо да ги убеждавам. Само ще добавя, че празникът на Св.Богородица е честван още преди 1 100 г. във Варна. В средновековна Варна, в нейните покрайнини, пак благодарение на този манастир, който проучваме над 20 г.

За Вас Варна е...

Варна за мен е град, в който съм посветил 20 г. Ако събера месеците, аз съм живял тук близо две години. Един от скъпите ми градове и ми е легнал на сърце, иначе нямаше да отделя 20 г., за да проуча заедно с моя екип, в който влизат проф.Валентин Плетньов, директор на РИМ-Варна и доц.Росина Костова от катедрата по „Археология”.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

В ловешко село произвеждат "жив шоколад"

„Жив” шоколад произвеждат в ловешкото село Дойренци Любомир Христов и съпругата му,бивши IT специалисти.Даниела Стойнова разказва за специалната технология и за смисъла да предпочетеш селото пред шума на големия град: Шоколадът се прави от сурови зърна, без термична обработка. те се мелят в гранитна каменна мелница за 48 часа, след което се..

публикувано на 14.07.18 в 14:44

Бабините черги влизат в дома ни?

На съвременното в изработката на тъканите черги залага Росица Станева от Варна. Използва само естествени материали. На нейния стан са сядали стотици хора, които искат да опитат как нашите баби са изтъкавали и дрехи, и черги, и завивки. Тя е зад хоризонталния стан вече 8 години, била е ученичка на Дария Апостолова, а преди това е завършила и..

публикувано на 12.07.18 в 17:20

Как да съхраним коженото яке през лятото?

Да обичаш   миризмата на кожа и да изпитваш удоволствие от това да я обработваш – това прави почти 40 години Ангел Зарев. Той е доктор на науките и има патенти за това как да се обработват по-качествено и бързо кожените изделия. Преди години имал сериозен бизнес в бранша, а днес ремонтира повредени чанти и якета или дава нов живот на..

обновено на 12.07.18 в 11:49

Какво подаряват свекървите?

По накитите някога определяли социалния статус на една жена. Колкото повече и от по-благородни метали са пафтите и пендарите, толкова по-богато е нейното семейство, най-вече това на съпруга й. Пафтите се носели само от омъжени жени, след като ги получат като дар при годежа или сватбата си. Традицията позволява само на тях да носят метални..

публикувано на 11.07.18 в 13:30

Изложба разкрива духа на Чили и Мексико във Варна

Първата си самостоятелна изложба представя тази седмица Паола Монтиглио във Варна. Озаглавена "Пътешествие към душата", тя е вдъхновена в по-голямата си част от стила, зародил се от т.нар. Dia de Los Muertos. Сред най-известните му символи е този на мексиканският череп, който може да се види в най-различни области. Той вдъхновява модни облекла,..

публикувано на 11.07.18 в 08:45

Божидар Чапаров: Искаме "Спартак" да развива детско – юношеската школа

"Стадион „Спартак” е част от една сага, която е започнала преди 10-12 години. Тогава при управлението на един друг кмет в друг състав на общински съвет, с друг председател на ОбС се взема решение общината да стане съакционер в едно дружество, коментира в предаването "Позиция" на Радио Варна председателят на Комисията по благоустройство и..

публикувано на 10.07.18 в 16:25

Грамотен ли е българинът?

Има ли проблем с правилното и грамотно писане българинът? На какво се дължат все по-многобройните двойки на матурата по български език и литература? Кой е отговорен за ненаучените уроци – ученици, родители, учители? Отговори на тези въпроси потърсихме от Евелина Гечева – от образователния портал „Академика БГ“, който за пореден път проведе..

публикувано на 10.07.18 в 10:00