Проф.Попконстантинов: Празникът на Св.Богородица е честван още преди 1 100 г. във Варна

Проф.Попконстантинов по време на интервюто
Снимка: Радио Варна

Археологът и преподавател проф.Казимир Попконстантинов получи званието "Почетен гражданин на Варна", за дългогодишната му работа в проучването на забележителните средновековни манастири в с.Равна, Провадийско и в месността Караач теке, свързани със Света Богородица, покровителка на Варна.

Честито за званието “Почетен гражданин”, което получихте! Как го приемате?

С огромно вълнение! Казвам го не от куртоазия. Въпреки, че съм получавал много награди, както в България, така и в чужбина. Но вълнението ми е двойно и тройно, защото съм спомогнал за популяризирането на почитането на Св.Богородица, която е патрон на град Варна.

Да, Вие сте потомък на свещеник и богослов по образование. Това ни подсказва и Вашето бащино име Попконстантинов. Разкажете какво е какво е значението на Св.Богородица за Варна и региона? 

Значението е огромно, но това не е някаква хипербола. Първо защото Св.Богородица е била патрон на Цар Борисовия род. Цар Борис Покръстителя, който е бил и обединител на славяни, прабългари, завареното местно население. Личност, която не трябва да бъде забравяна и за една минута! Защото благодарение именно на него, днес ние съществуваме и като държава и като народ! Той е бил изключително проникновен.

А образът на Богородица?

И именно, през този ранен период Св.Богородица е била защитница първо на Плиска, след това на Преслав. Когато Василий Втори Българоубиец превзема Преслав, за него не е било толкова важно да вземе като пленници синовете на Цар Петър – Борис и Роман, а е взел чудотворната икона на Св.Богородица! И по този начин той десакрализира Преслав. Св.Богородица е била патрон на Цар Борисовия род съдим по оловен печат, първият открит именно в месността Караач теке през 1921 г.  И затова Св.Цар Борис е посветил на Св.Богородица изключително много храмове. Два от тях, този при с.Равна, Провадийско и другият е манастирът, който проучваме вече 20 г. в Караач теке. В Равна, това е видно от надпис, който открихме. Там единия от проучвателите бе и проф.Алекасндър Кузев, Бог да го прости, и колегата Павел Георгиев от Шумен. Тримата посветихме 10 г. на този манастир. Вторият манастир, в месността Караач теке, известна като Пчелина, започнахме да го проучваме през 1996 г. благодарение на покойният вече мой колега и състудент Иван Иванов, проучвателят на Варненския златен халколитен некропол, затова приятелски му казвахме Златния Иван. Ако не беше нюха и усета на колегата и приятеля Иван Иванов, ние сега нямаше да разговаряме за този манастир. Той е важната брънка от тази верига от манастири, скриптори и манастирски училища, за които се е погрижил Св.Цар Борис.

Къде по света, където сте представяли  това културно-историческо наследство на Варна и региона, свързано с Богородица е имало най-впечатляващ за Вас интерес?

Много са. Но манастирът при с.Равна бе шлагер сред учените не по-малко от 30 г., защото за първи път в целия славянски свят се откриват на едно място близо 240 надписа, за чието изписване са ползвани пет графични системи! Нещо непознато! В Равна имаме роническо писмо, чиито носители са прабългарите, гръцко писмо по понятни причини, латинско писмо, също така кирилица, глаголица и двуезични надписи.

Кое е най-важното, което варненци трябва да знаят за Караач теке и да разказват на своите гости?

Не е необходимо да ги убеждавам. Само ще добавя, че празникът на Св.Богородица е честван още преди 1 100 г. във Варна. В средновековна Варна, в нейните покрайнини, пак благодарение на този манастир, който проучваме над 20 г.

За Вас Варна е...

Варна за мен е град, в който съм посветил 20 г. Ако събера месеците, аз съм живял тук близо две години. Един от скъпите ми градове и ми е легнал на сърце, иначе нямаше да отделя 20 г., за да проуча заедно с моя екип, в който влизат проф.Валентин Плетньов, директор на РИМ-Варна и доц.Росина Костова от катедрата по „Археология”.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ
доктор Георги Панайотов, уролог

Програма "Мъжко здраве" започна в "Аджибадем Сити Клиник Варна"

Месец ноември стана традиционен за профилактика на мъжкото здраве. По този повод медицински център "Аджибадем Сити Клиник - Варна" започна програма "Мъжко здраве" с 35% отстъпка за платеното изследване на туморен маркер PSA тотал и ехография на простата. Намалението се прави с цел да мотивира представителите на силния пол да са преглеждат редовно за..

публикувано на 14.11.18 в 10:04

Барабанистите Ямато представят новата си програма във Варна

Дванадесетте японски барабанисти от група Ямато ще представят новата си програма „Предизвикателството” на 13 ноември в двореца на културата и спорта във Варна. Варненци за първи път ще се насладят на звуците на тайко-барабаните по време на турнето на групата. Зрелищното шоу предлага на зрителите както звукови така и визуални преживявания -..

обновено на 13.11.18 в 07:23

Поглед с усмивка към трагичните моменти в историята ни

На 11 ноември светът отбеляза 100 години от края на Първата световна война. Днес, на 12 ноември от 18 часа, във Варна по този повод ще бъде открита уникална изложба на политически карикатури. Тя ще бъде представена в Дома на архитекта. Краеведът Християн Облаков разкри интересни детайли за нея в ефира на Радио Варна. Въпреки че слушателите го..

публикувано на 12.11.18 в 14:29

Райската ябълка от центъра на Варна

Най-красивата райска ябълка - така определят минувачи дървото, което се намира в частен двор на метри от кооперативния пазар във Варна. За него ми разказаха продавачите от сергиите. И докато чаках собствениците да отворят вратата, хората потвърдиха, че чакането е оправдано, тъй като това е най-вкусната райска ябълка.  Природата е била щедра и тази..

обновено на 11.11.18 в 09:58
Марин Костов

Битката при Варна от 1444г. променя съдбата на Европа

Има битки, които променят историята. Има битки, които остават в паметта на народите. Има младежи, които дават живота си за идеали. Това се случва в 1444 година, когато за последен път Европа прави опит организирано да се противопостави на настъпващите от Азия османски орди.  През 1439 г. във Флоренция се сключва уния между православната и..

обновено на 10.11.18 в 20:50

До Лондон и назад

Д-р Вълкан Иванов е хирург и консултант по онкопластична хирургия на гърда. След 7-годишен престой в Обединеното кралство и с натрупан значителен опит в областта на хирургията на гърда се завръща в България.  Във Великобритания обществото е подредено, всичко се случва, когато трябва да се случи, дори и най-баналното "автобусите не закъсняват",..

публикувано на 06.11.18 в 11:27

"Вместо сладко - кръшкайте веднъж седмично!", д-р Огнян Пелов

Д-р Огнян Пелов е интересен човек. Роден на 9 август 1960 г. в гр. Бяла Слатина в семейство на лекари. През 1984 г. той завършва медицина и започва да практикува акушерство и гинекология в родния си град (до 1990 г). Следва обучение в “University of Stellenbosch” – Южна Африка, работи в “Еdendale Hospital” – Pietermaritzburg и Университетската..

публикувано на 04.11.18 в 14:42