Проф.Попконстантинов: Празникът на Св.Богородица е честван още преди 1 100 г. във Варна

2
Проф.Попконстантинов по време на интервюто
Снимка: Радио Варна

Археологът и преподавател проф.Казимир Попконстантинов получи званието "Почетен гражданин на Варна", за дългогодишната му работа в проучването на забележителните средновековни манастири в с.Равна, Провадийско и в месността Караач теке, свързани със Света Богородица, покровителка на Варна.

Честито за званието “Почетен гражданин”, което получихте! Как го приемате?

С огромно вълнение! Казвам го не от куртоазия. Въпреки, че съм получавал много награди, както в България, така и в чужбина. Но вълнението ми е двойно и тройно, защото съм спомогнал за популяризирането на почитането на Св.Богородица, която е патрон на град Варна.

Да, Вие сте потомък на свещеник и богослов по образование. Това ни подсказва и Вашето бащино име Попконстантинов. Разкажете какво е какво е значението на Св.Богородица за Варна и региона? 

Значението е огромно, но това не е някаква хипербола. Първо защото Св.Богородица е била патрон на Цар Борисовия род. Цар Борис Покръстителя, който е бил и обединител на славяни, прабългари, завареното местно население. Личност, която не трябва да бъде забравяна и за една минута! Защото благодарение именно на него, днес ние съществуваме и като държава и като народ! Той е бил изключително проникновен.

А образът на Богородица?

И именно, през този ранен период Св.Богородица е била защитница първо на Плиска, след това на Преслав. Когато Василий Втори Българоубиец превзема Преслав, за него не е било толкова важно да вземе като пленници синовете на Цар Петър – Борис и Роман, а е взел чудотворната икона на Св.Богородица! И по този начин той десакрализира Преслав. Св.Богородица е била патрон на Цар Борисовия род съдим по оловен печат, първият открит именно в месността Караач теке през 1921 г.  И затова Св.Цар Борис е посветил на Св.Богородица изключително много храмове. Два от тях, този при с.Равна, Провадийско и другият е манастирът, който проучваме вече 20 г. в Караач теке. В Равна, това е видно от надпис, който открихме. Там единия от проучвателите бе и проф.Алекасндър Кузев, Бог да го прости, и колегата Павел Георгиев от Шумен. Тримата посветихме 10 г. на този манастир. Вторият манастир, в месността Караач теке, известна като Пчелина, започнахме да го проучваме през 1996 г. благодарение на покойният вече мой колега и състудент Иван Иванов, проучвателят на Варненския златен халколитен некропол, затова приятелски му казвахме Златния Иван. Ако не беше нюха и усета на колегата и приятеля Иван Иванов, ние сега нямаше да разговаряме за този манастир. Той е важната брънка от тази верига от манастири, скриптори и манастирски училища, за които се е погрижил Св.Цар Борис.

Къде по света, където сте представяли  това културно-историческо наследство на Варна и региона, свързано с Богородица е имало най-впечатляващ за Вас интерес?

Много са. Но манастирът при с.Равна бе шлагер сред учените не по-малко от 30 г., защото за първи път в целия славянски свят се откриват на едно място близо 240 надписа, за чието изписване са ползвани пет графични системи! Нещо непознато! В Равна имаме роническо писмо, чиито носители са прабългарите, гръцко писмо по понятни причини, латинско писмо, също така кирилица, глаголица и двуезични надписи.

Кое е най-важното, което варненци трябва да знаят за Караач теке и да разказват на своите гости?

Не е необходимо да ги убеждавам. Само ще добавя, че празникът на Св.Богородица е честван още преди 1 100 г. във Варна. В средновековна Варна, в нейните покрайнини, пак благодарение на този манастир, който проучваме над 20 г.

За Вас Варна е...

Варна за мен е град, в който съм посветил 20 г. Ако събера месеците, аз съм живял тук близо две години. Един от скъпите ми градове и ми е легнал на сърце, иначе нямаше да отделя 20 г., за да проуча заедно с моя екип, в който влизат проф.Валентин Плетньов, директор на РИМ-Варна и доц.Росина Костова от катедрата по „Археология”.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пропаганда: „Използваните срещу нас инструменти се развиват непрестанно“

В доклад, който Европейският парламент ще разгледа и гласува на пленарната сесия през месец март, се изразява безпокойство от разпространението на кампании за дезинформация, особено в социалните медии. Текстът посочва, че развитието на технологиите прави по-лесно манипулирането на звук и изображения и достигането до голям брой потребители на..

публикувано на 22.02.19 в 17:23

Народната певица Стаматка Кирилова празнува 70 години

"Всичко се постига с много труд, постоянство, упоритост. Никога не се отказвайте от намеренията си". Това е посланието на народната певица от Добруджа, дългогодишен педагог и общественик Стаматка Кирилова. На 13 февруари тя отбеляза своята 70-годишнина. Десетки пожелания за здраве и още много добри дела към нея изпратиха близки, приятели,..

публикувано на 22.02.19 в 13:52

Кого слуша НАП?

В Интернет, а и в повечето дискусионни групи, се открояват основно гласовете на лаици по темата с фискалните устройства (касовите апарати и фискалните принтери) или специалисти в съвсем различни области, но не и на хората, които от години се занимават с изграждане и поддържане на системи за управление на продажбите в търговски обекти (СУПТО). Дори..

обновено на 21.02.19 в 16:26

С подкуп и лихва строели църквите през Възраждането

Всички участвали в строителството на храмове в годините на робство, разказва журналистът и краевед Иван Миланов , наследник на главния инициатор за строежа на църквата в село Изгрев - Ханджи Дойчо Янев, който водил и сметките по строителството, а написаното отразява специфичното наречие на тогавашното население. На Петковден храмът..

обновено на 21.02.19 в 16:25

Когато вярваш в себе си, може да промениш всичко

Това прави българката Миглена Йорданова. Тя смело променя професии и географските ширини, на които живее. Родена е в Генерал Тошево, учила е  ветеринарна медицина в Москва, била е мениджър в Германия, учила е счетоводство във Варна, в момента изработва щамповани тениски в Испания. Прави всичко това, защото вярва в себе си. Живее в Малага..

публикувано на 17.02.19 в 09:05

Варна пази първата подвързия на Софроний Врачански

Водни знаци са поставяни   върху хартия далеч преди това да се прави на банкноти. Обичайно през късното Средновековие производителите маркирали по този начин своето производство, разказва директорът на Музея на Възраждането във Варна Мариана Николова. Той съхранява изроботената подвързия на първия препис на История славянобългарска, направен от..

публикувано на 16.02.19 в 17:52

Кафето в крафт бирите... или как едно хоби се превърна в бизнес

Нестандартен старт в деня на виното и любовта ще дадем с глътка ароматна крафт бира с кафе... И ще отговорим на въпроса кое е по-полезно – бирата или виното? И още...как хобито се превръща в бизнес и то за човек със сериозна професия на юрист. За крафт бирите с аромат на малини, какао, кафе, а скоро и с люти чушки разговаряме с адв. Николай Балачев,..

публикувано на 14.02.19 в 08:37