Проф.Попконстантинов: Празникът на Св.Богородица е честван още преди 1 100 г. във Варна

Проф.Попконстантинов по време на интервюто
Снимка: Радио Варна

Археологът и преподавател проф.Казимир Попконстантинов получи званието "Почетен гражданин на Варна", за дългогодишната му работа в проучването на забележителните средновековни манастири в с.Равна, Провадийско и в месността Караач теке, свързани със Света Богородица, покровителка на Варна.

Честито за званието “Почетен гражданин”, което получихте! Как го приемате?

С огромно вълнение! Казвам го не от куртоазия. Въпреки, че съм получавал много награди, както в България, така и в чужбина. Но вълнението ми е двойно и тройно, защото съм спомогнал за популяризирането на почитането на Св.Богородица, която е патрон на град Варна.

Да, Вие сте потомък на свещеник и богослов по образование. Това ни подсказва и Вашето бащино име Попконстантинов. Разкажете какво е какво е значението на Св.Богородица за Варна и региона? 

Значението е огромно, но това не е някаква хипербола. Първо защото Св.Богородица е била патрон на Цар Борисовия род. Цар Борис Покръстителя, който е бил и обединител на славяни, прабългари, завареното местно население. Личност, която не трябва да бъде забравяна и за една минута! Защото благодарение именно на него, днес ние съществуваме и като държава и като народ! Той е бил изключително проникновен.

А образът на Богородица?

И именно, през този ранен период Св.Богородица е била защитница първо на Плиска, след това на Преслав. Когато Василий Втори Българоубиец превзема Преслав, за него не е било толкова важно да вземе като пленници синовете на Цар Петър – Борис и Роман, а е взел чудотворната икона на Св.Богородица! И по този начин той десакрализира Преслав. Св.Богородица е била патрон на Цар Борисовия род съдим по оловен печат, първият открит именно в месността Караач теке през 1921 г.  И затова Св.Цар Борис е посветил на Св.Богородица изключително много храмове. Два от тях, този при с.Равна, Провадийско и другият е манастирът, който проучваме вече 20 г. в Караач теке. В Равна, това е видно от надпис, който открихме. Там единия от проучвателите бе и проф.Алекасндър Кузев, Бог да го прости, и колегата Павел Георгиев от Шумен. Тримата посветихме 10 г. на този манастир. Вторият манастир, в месността Караач теке, известна като Пчелина, започнахме да го проучваме през 1996 г. благодарение на покойният вече мой колега и състудент Иван Иванов, проучвателят на Варненския златен халколитен некропол, затова приятелски му казвахме Златния Иван. Ако не беше нюха и усета на колегата и приятеля Иван Иванов, ние сега нямаше да разговаряме за този манастир. Той е важната брънка от тази верига от манастири, скриптори и манастирски училища, за които се е погрижил Св.Цар Борис.

Къде по света, където сте представяли  това културно-историческо наследство на Варна и региона, свързано с Богородица е имало най-впечатляващ за Вас интерес?

Много са. Но манастирът при с.Равна бе шлагер сред учените не по-малко от 30 г., защото за първи път в целия славянски свят се откриват на едно място близо 240 надписа, за чието изписване са ползвани пет графични системи! Нещо непознато! В Равна имаме роническо писмо, чиито носители са прабългарите, гръцко писмо по понятни причини, латинско писмо, също така кирилица, глаголица и двуезични надписи.

Кое е най-важното, което варненци трябва да знаят за Караач теке и да разказват на своите гости?

Не е необходимо да ги убеждавам. Само ще добавя, че празникът на Св.Богородица е честван още преди 1 100 г. във Варна. В средновековна Варна, в нейните покрайнини, пак благодарение на този манастир, който проучваме над 20 г.

За Вас Варна е...

Варна за мен е град, в който съм посветил 20 г. Ако събера месеците, аз съм живял тук близо две години. Един от скъпите ми градове и ми е легнал на сърце, иначе нямаше да отделя 20 г., за да проуча заедно с моя екип, в който влизат проф.Валентин Плетньов, директор на РИМ-Варна и доц.Росина Костова от катедрата по „Археология”.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да запазим балконските цветя през зимата?

Няколко дни преди да настъпи астрономическата есен – на 23 септември,   когато очакваме и времето значително да се захлади, потърсихме специалист, който отглежда цветя, за съвет как да се погрижим за балконските растения. Красивото мушкато и сакъзчето цяло лято радват очите ни на балкона и съвсем естествено е да искаме да ги запазим за..

публикувано на 20.09.18 в 08:00

Млад художник помага на децата да открият своя талант

Важно е да оставим децата сами да развиват въобръжението си, а не да налагаме нашите възгледи за света и изкуството, сподели младият художник и преподавател Илияна Петкова. Тя подреди трета самостоятелна изложба в Арт салона на Радио Варна. Илияна Петкова е родена в Тервел, където започва да рисува като дете. Спомня си, че още в детската..

публикувано на 15.09.18 в 12:38
Анри Кулев

80 филма от 30 държави в официалната програма на анимационния фестивал

Световният фестивал на анимационния филм във Варна се провежда от 12-сти до 16-сти септември във Фестивалния и конгресен център. Конкурсната програма представя актуални и добри филми от анимационния свят. Разширява се и традиционната детска работилница, където децата ще имат възможност да направят собствен филм. Очакват Ви..

обновено на 12.09.18 в 22:46
Александър Кръстев (вторият отдясно наляво) с българския отбор по информатика.

Александър Кръстев: Рано или късно компютрите ще надделеят

На провелата се от 1 до 8 септември 30-та Международна олимпиада по информатика в Япония, български ученици спечелиха четири медала - един златен и три бронзови. Варненецът Александър Кръстев, от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ в града, взе златен медал. В интервю пред ,,Радио Варна” гимназистът сподели своите преживявания в ,,Страната на..

публикувано на 12.09.18 в 15:19

Нещо със заглавие просто: "Сигнал”

Една от най-обичаните български групи, създадена в София през юни 1978 година, празнува 40 години на сцена. С вокала на група ,,Сигнал”, Данчо Караджов разговаряме  по повод на техния юбилеен концерт, който беше на 4 септември в Летния театър, споделяйки как се поддържа успех вече четири десетилетия. В 40-годишната си кариера "Сигнал" издават  11..

публикувано на 11.09.18 в 16:45

Шевицата е жив огън в душата

Многообразие от багри, красиви шевици, вплетени в дрехи и аксесоари, уникални дърворезби, картини, керамика и най-вече български дух, може да усетите на Фестивала на шевицата на 8-ми и 9-ти септември в Белослав. Ирина Райкова Караджова е член на кръжока по национална носия "Райна Княгиня" във варненския квартал Аспарухово. От втори клас се..

публикувано на 08.09.18 в 13:49
Христо Наумов Ботев

В годината на Съединението Катедралата била с високи, а не куполни кубета

В сградата на Държавния архив във Варна е подредена изложба, посветена на оповестяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Творбите представят събитията, които са се разиграли във Варна на 6 септември 1885 година, през погледа на автора им Христо Наумов Ботев.  Той е направил проучване на събитията през този ден, като част от тях..

публикувано на 06.09.18 в 16:15