Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 550 български първокурсници в университети във Великобритания

Ценни указания и пакети с документи за регистрация, настаняване и кредитиране на образованието им в Англия, получиха днес над 550 български първокурсници, приети да учат от тази есен в университети Великобритания . Това съобщиха от международния проект "Световно образование", с който традиционно пътуват между 60 и 80 процента от българските студенти във Великобритания.
        В София днес се е състояла среща между българските първокурсници в британските университети, като на нея бъдещите колеги от един университет са се запознали още преди да отпътуват от България.
        Учебната година в британските университети се открива между 15 септември и 7 октомври, докогато първокурсниците трябва да са свършили основни технически изисквания, за да започнат обучението си.
          От тази есен българи ще се обучават в над 100 британски университети, като най-предпочитаните са Ковънтри /Coventry University/, за където ще отпътуват над 80 българи, 31 български студенти очаква лондонският Гринуич /University of Greenwich/, а над 20 българи ще посрещнат от тази есен елитните - Абърдийн /University of Aberdeen/, Ланкастър /Lancaster University/, университетът Уестминстър /University of Westminster/ и разположеният на брега на океана и предпочитан от българи - Портсмут /University of Portsmouth/.
            Във Великобритания българите са предпочели да изучават специалности като "Изкуства и дизайн", по която ще се обучават над 100 българи, "Международен бизнес мениджмънт", по която кандидатите са нараснали три пъти в сравнение с миналата година и са над 90. Предпочитани също от нашите първокурсници са специалностите - "Компютърни науки", "Медии и комуникации", "Психология", "Политически науки", "Архитектура" и "Правни науки".
            Според образователните консултанти интересът към образованието в Англия остава непроменен след Брекзит, тъй като условията за кандидатстване за българи все още не са променени. Британското правителство потвърди прием при същите условия и за новата 2018 г., поради което през тази есен се очаква "бум" на кандидатите за Острова, тъй като финансирането на обучението им там е гарантирано за пълния период на обучение. Очакванията са студентите, които са отлагали обучението си в Англия, също да кандидатстват, за да се възползват от сегашните условия за прием.
            През последните пет години документи за обучение във Великобритания подават средно между 2150 и 2300 българи, от които между 1200 и 1500 са с успешен прием. От влизането си в ЕС до сега България е в "Топ 10" на европейските страни с най-голям брой студенти за Англия, като изпреварва страни с голямо население като Румъния и се нарежда заедно с Германия, Испания и Италия, коментират образователните експерти./BTA



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ветровито с по-студен въздух

Сутринта ще има разкъсана облачност, която постепенно ще намалее до предимно слънчево време. Ще духа до умерен, по крайбрежието временно силен вятър от север. Ще продължи да прониква все по-студен въздух и дневните температури ще са предимно между 13° и 16°, за Варна около 15°. Вълнението на морето в заливите 2-3 бала, в открито море и..

публикувано на 17.10.24 в 05:54

Адресите без ток

На 17.10.2024, от 9:00 до 16:00 , поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Варна - карето, заключено между ул. Брегалница, бул. Васил Левски, ул. Полковник Свещаров и ул. Кюстенджа, електрозахранени от ТП 97 и ТП 1066. Временни смущения в електрозахранването са..

публикувано на 17.10.24 в 05:00

Тестват системата BG-Alert утре

Утре ще бъде проведен отложеният национален тест на Системата BG-Alert. В продължение на половин час – от 13,00 до 13,30 часа, ще бъде извършена проверка на функционирането на всички компоненти на системата. Чрез Системата BG-Alert ще бъде разпространено съобщение до крайни мобилни устройства на абонати на територията на цялата страна, съдържащо..

публикувано на 16.10.24 в 19:32

ВиК: Редуцират водата за Варна от язовир "Камчия" (ВИДЕО)

Водните количества от язовир "Камчия" за  Варна се намаляват от 2,6 милиона кубика на 2 млн. кубика месечно. Ограничението е определено от Министерството на околната среда и водите след среща с ВиК дружествата и представители на МРРБ. Това съобщи управителят на ВиК-Варна Веселин Русев. Той се опасява, че намаленото водно количество може да..

обновено на 16.10.24 в 15:18

Ремонтираха част от помещенията в Клиниката по инфекциозни болести във Варна

Част от болничните стаи и санитарните помещения в Клиниката по инфекциозни болести към Университетската болница за активно лечение "Св. Марина" във Варна бяха реновирани и освежени с помощта на дарители и със собствени средства на болницата. Клиниката е единственото място за лечение на тежки и проблемни диагностични случаи за пациенти от цяла..

публикувано на 16.10.24 в 15:15

Одитът на дружество "Пазари" откри нарушения при отдаването на имоти под наем

В дружеството „Пазари“ ЕАД са апортирани само два имота, а са отдавани под наем още осем. Общинският съвет във Варна не е одобрил правилник за дейността на „Пазари“ ЕАД и как да се отдават под наем имоти. То не притежава никакви вътрешни правила за събиране и отчитане на приходите с разписан ред и отговорни лица, каквито са изискванията на закона...

публикувано на 16.10.24 в 15:10
Снимката е илюстративна

МОН обяви 28 октомври за неучебен ден в училищата с изборни секции

28 октомври (понеделник) ще бъде неучебен за учениците от училищата в страната, в които има разположени избирателни секции. Това е разписано в заповед на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, публикувана на сайта на ведомството. Денят след изборите за Народно събрание се обявява за неучебен в училищата, ангажирани с изборния..

публикувано на 16.10.24 в 14:59