Социален дъмпинг или свободно движение на работниците?

След  края на източно-европейската обиколка на френския президент Еманюел Макрон, разговаряме с Адриян Николов, икономист в Института за пазарна икономика. Интервю на Емилия Николова в предаването  "POST FACTUM"

- Каква е конкретната цел на Макрон, какви са измеренията на исканията му и възможно ли е това да се случи? 

Това, което прави Макрон е насочено не толкова към българската публика, колкото към френската. Той изпълнява едно предизборно обещание и се опитва да демонстрира своето желание да разсъждава и да действа по въпроса, отколкото да очаква да достигне до реално политическо действие за ограничаване периода на командировките до една година.  Неговото предложение е много по-умерено от това, което представителите в България са очаквали, включително на организациите на шофьорите се опитаха да представят т.е. в никакъв случай няма да стане дума за изтегляне на каквито и да било командировани работници, а за съкращаване на максималната продължителност, която могат да прекарат в друга европейска държава в рамките на една година.

- Намеренията, които визира Макрон в България, за цяла Европа ли се отнасят?

- Именно, да. Тук става въпрос за промяна на европейска регулация, която вече съществува. Настоящият режим казва, че командировани работници, които работят във фирма в изпращаща страна са задължени да получават поне минималната работна заплата на приемащата страна, но имат право да плащат своите социални осигуровки в страната,  която ги изпраща. Това е елемента, който Макрон се опитва да представи като социален дъмпинг, т.е. предоставя конкурентно предимство пред местните работници, които работят на френския пазар в неговия случай. Дали това е така, е доста съмнителна тема. Лично аз не съм виждал убедителни доказателства, че подобен социален дъмпинг изобщо се случва.

- Числата говорят сами по себе си. Колко са командированите работещи българи във Франция  и да видим дали е сериозно влиянието им на пазара на труда?

- Има около 2 милиона души, които са изпратени от Източна в Западна Европа. Около 14 хиляди българи работят по този тип командировъчни отношения в Западна Европа, но дори те до един да са на френския пазар, макар да не е така  /само в Германия има два пъти повече командировани работници, отколкото във Франция/, те не са в състояние да повлияят по какъвто и било начин на местния пазар, пък било то и да са в един сектор.

- В кой сектор са съсредоточени?

- Според данни на Евростат това най-често се случва в строителството. Второто място е транспортът, но тук говорим за много по-кратки командировки. Строителят отива в друга държава и работи между четири и шест месеца, а шофьорите на камиони пътуват за много по-кратки периоди от време "от и до" дестинацията си, но времето, през което са извън страната си, се води командировка. Затова техните организации се изказаха най-остро за тези регулации.

- Само че синдикалните организации у нас казаха "да" на това предложение.

- Аз лично не можах да си обясня реакцията на синдикатите. По-скоро ми се струва, че те се опитват да играят на нотата "честно заплащане", което е много лесно продаваемо съобщение за техните членове и хората, които ги подкрепят. Тяхната реакция беше много бърза, в рамките на няколко часа след първоначалните разговори. По-скоро синдикатите се опитват да защитават позицията си за равно заплащане в рамките на ЕС.

- Да, но ако беше еднакво заплащането, едва ли щяхме да имаме тази тема.

- ЕС изобщо не включва идея за равно заплащане. Няма го в начина, по който сме се конституирали тази политическа организация.

Има ли бъдеще тази идея и как източно-европейските държави гледат на тази идея, чуйте в интервюто на Емилия Николова с икономиста Адриян Николов:
ВИЖТЕ ОЩЕ
Счупени съоръжения на детска площадка

Стоян Аргиров: Детските площадки във Варна се проверяват редовно

Кой е отговорен за поддръжката на детските площадки във Варна? Тема с продължение, в която търсим отговорите от Стоян Аргиров, директор на общинско предприятие “Управление на проекти и озеленяване” . Ако става дума за укрепващ ремонтът, веднага изпращам екип, който да отстрани неизправностите, но ако става дума за вандалска проява върху..

публикувано на 20.09.17 в 15:33

Диригентът Галина Станишева: Има засилен интерес към хоровото пеене

В средата на октомври детския хор "Добри Христов" към ЦПЛР - Общински детски комплекс Варна ще участва в един от най-престижните фестивали за хорово пеене в Рива дел Гарда, област Тренто в Италия. Това е 11-то издание на фестивала. В селекцията на фестивалната програма влизат 12 хорови състава, като един от тях е именно варненския детски хор...

публикувано на 20.09.17 в 12:35
мед

Алергиите могат да се лекуват с апитерапия

Д-р Пламен Енчев практикува апитерапия повече от 25 години. Негов учител е Стоимир Младенов, наричан бащата на съвременната апитерапия в България – лекар, отдал целия си живот и практика в тази насока, издал много книги по апитерапия и работил в областта на лечението с пчелни продукти. Д-р Енчев е любител пчелар, има 25 кошера, а в..

публикувано на 20.09.17 в 10:53

Основно млади семейства търсят жилища във Варна

Бяла спретната къщурка с две липи отпред- от детството си знаем тези строфи, които остават дълбоко в съзнанието ни. В родопските песни се казва, че мъжът трябва да съгради къща, а жената да роди деца. От край време в народопсихологията ни е заложена представата за дом. И в най-големия палат човек може да е нещастен, и в най-малката колиба –..

публикувано на 19.09.17 в 11:57
mihail_nedelchev

Михаил Неделчев: "Яворов е моята позиция не спрямо литературата, а спрямо света"

Най новата книга на писателя и критик Михаил Неделчев е посветена на житейския път на Яворов в годините от 1910 до 1914. Това са новонаписани интерпретации и драматически разкази за   единствената  поетическа книга „Подир сенките на облаците“, за трагическия финал на любовта към Мина и за представянето на този интимен сюжет във..

публикувано на 18.09.17 в 12:34

Модна библиотека ни "подарява" време и възможност за нови запознанства

Модна библиотека, в която можем да оставим свои дрехи, аксесоари, та дори и предмети за дома, ни помага да продадем ненужните вещи. Хрумването е на Надя Илиева, която обикаля света и се среща с много различни хора, за да стигне до тази идея тук във Варна. Мястото е вдъхновено от идеята за социални срещи и разговори с хора, които се занимават с различни..

обновено на 18.09.17 в 09:13

Любов извън времето ( по действителен случай )

Във времената, в които бракът е отживелица и рядко съществува повече от 6 години, а според Фр. Бегбеде любовта трае само три години, семейство Шокови ни шокират със своя 60-годишен семеен съюз, започнал ненадейно за леля Денка. Пила съм горчиво кафе на брифинга на един бивш кмет. Наскоро хапнах от сладоледа на друг варненски политик, но като..

публикувано на 17.09.17 в 09:43