Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Варна показват изложба „13 безсмъртни българи”

  Изложба с наслов „13 безсмъртни българи” ще бъде открита днес от 13 часа във ФКЦ-Варна. Тя ще бъде изложена за варненци и гостите на града до 14 септември. 13 портрета представят 13 исторически личности оставили следа в миналото и бъдещето на България.

Заедно с изложбата ще бъде представен и албумът "Ден и Дом-светилище на 13 поименни безсмъртни българи", посветен на идеята на Ваклуш Толев. След откриването родители с децата си, облечени с фанелки на Фондацията, ще направят велопоход от ФКЦ до паметниците на централната алея в Морска градина и ще бъдет поднесени цветя. Събитието е част от програмата на "Варна - Европейска младежка столица". Изложбата ще може да бъде разгледана до 14.09.2017 г.

Снимка

На 28-ми август 1993 година в гр. Варна, по повод 50 години от кончината на цар Борис ІІІ Обединителя, за първи път Ваклуш Толев прокламира идеята за изграждане на Дом-светилище и утвърждаване на 28 август за Ден на безсмъртните българи. В своето слово тогава той казва: „Нека царе и патриарси, мислители и воини, майки жетварки (както един Ботев ги възпява в тревожни робски дни), майки раждащи герои, които пращаха в Анадола – всички да бъдат споменати и един такъв ден да бъде „Ден на безсмъртните българи“. Да, това беше 28 август. Не сте виждали едно море от сълзи и едно море наистина така развълнувано... И ония български синове, облечени в своите национални дрехи, от четирите краища на България – да дойде един добруджанец със своето златно жито и да носи една шепа пръст от Добруджа, за да се сложи в гроба на царя; да дойде охридчанинът и той да донесе своята земя; да дойде беломорецът; да дойде тракиецът и всичкото това – събрано в една гробна тайна. Ето това бяха дни на историческа скръб и свято признание. И той ги заслужаваше.“ 

Четири  години по-късно – на 28 август 1997 г. , отново в град Варна, за първи път е конкретизирана идеята, като са посочени поименно 13-те личности, които да бъдат чествани. 

С годините инициативата придобива национален характер, а тази година, на 6 септември 2017 г. от 13 ч., във ФКЦ Варна,  фондация „Безсмъртни българи“, създадена да набира средства за изграждането на Дом-светилището на 13-те поименни безсмъртни българи  и да работи за утвърждаването на 28 август като Ден на 13-те безсмъртни българи, в рамките на инициативата „Варна –европейска младежка столица“ ще запознае варненската общественост  с идеята на Ваклуш Толев, като открие пътуващата изложба „13 безсмъртни българи“  и представи актуализираното и допълнено към днешна дата издание на Албума  „Ден и Дом-светилище на 13 поименни безсмъртни българи“ .

Снимка

Като част от национално честване на Деня на 13-те поименни безсмъртни българи на 28-ми август 2017 г. в гр .Варна бяха поднесени цветя на балерефа на цар Борис ІІІ Обединител, находящ се в градинката зад съдебната палата срещу паметника на Цар Калоян. След това участниците в това поклонение отпътуваха до град Велики Преслав, за да посетят мястото, определено там за изграждане на Дом-светилището.

Но защо именно Денят на Съединението,  бе избран, за да бъде представена идеята в рамките на инициативата „Варна – европейска младежка столица“?

Защото Варна е изключително свързана не само с кхан Аспарух, определен в листата на 13-те безсмърници като Основател (защото в град Варна е бил изграден т.нар. Старобългарски землен (Аспарух) вал), а и с един друг безсмъртен българин: Княз Александър І Батенберг – наречен от Ваклуш Толев Съединител.

Именно от град Варна, в двореца Сандрово (по-късно Евксиноград ),където актът на Съединението сварва младия княз, е изпратена паметната телеграма, която започва така: "Моето мнение е, че не мога да не приема Съединението!..."  Така Александър І Батенберг узаконява съединението между Княжество България и Източна Румелия  и „жертва трон и династия“, както многократно в години в различни слова и интервюта е подчертавал Ваклуш Толев.

И може би неслучайно честта да положи основния камък  на един от най-популярните символи на град Варна – а именно катедрален храм-паметник „Св. Успение Богородично“, е имал лично княз Александър І Батенбег – на 22 август 1880 г. след тържествен молебен, с благословията на митрополит Симеон  и в присъствието на много българи и арменци.

Има спорове и всякакви хипотези за произхода на съвременното име на град Варна, което той получава щом става част от пределите на Първото българско царство, но най-често застъпваната е, че името означава „крепост, защитено място, град“. В своето слово през далечната 1993 година Ваклуш Толев казва: „Историята не се пише от факти – историята се прави от провиденция, а после са фактите. За съжаление историята ни дори не се писа от факти, а от идеологии. Това е трагедия и вие сте поколение, което беше лишено от идеята за исторически истини. Но както виждате, Слънцето може да бъде затулено от облак, но никога не може да бъде лишено от светлина.” И ако някога Варна е била крепост, защитен вал срещу нашественика, то прокламирането на тази идея на българското самосъзнание в нашия град, го прави един друг вид крепост, един друг вид защитен вал – вал отстояващ историческите истини и българското достойнство. Както  Ваклуш Толев казва: „Дом-светилището трябва да бъде българският социален учебник на приложна отговорност и национална доблест! В този Дом могат да се срещнат гладният за хляб и бедният за идеи. Защото идеята за бъдещето не е само социална – тя е творческа, за да прави историзъм, както всеки от тези 13 осъществи националното си предназначение!“






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29