Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Варна показват изложба „13 безсмъртни българи”

  Изложба с наслов „13 безсмъртни българи” ще бъде открита днес от 13 часа във ФКЦ-Варна. Тя ще бъде изложена за варненци и гостите на града до 14 септември. 13 портрета представят 13 исторически личности оставили следа в миналото и бъдещето на България.

Заедно с изложбата ще бъде представен и албумът "Ден и Дом-светилище на 13 поименни безсмъртни българи", посветен на идеята на Ваклуш Толев. След откриването родители с децата си, облечени с фанелки на Фондацията, ще направят велопоход от ФКЦ до паметниците на централната алея в Морска градина и ще бъдет поднесени цветя. Събитието е част от програмата на "Варна - Европейска младежка столица". Изложбата ще може да бъде разгледана до 14.09.2017 г.

Снимка

На 28-ми август 1993 година в гр. Варна, по повод 50 години от кончината на цар Борис ІІІ Обединителя, за първи път Ваклуш Толев прокламира идеята за изграждане на Дом-светилище и утвърждаване на 28 август за Ден на безсмъртните българи. В своето слово тогава той казва: „Нека царе и патриарси, мислители и воини, майки жетварки (както един Ботев ги възпява в тревожни робски дни), майки раждащи герои, които пращаха в Анадола – всички да бъдат споменати и един такъв ден да бъде „Ден на безсмъртните българи“. Да, това беше 28 август. Не сте виждали едно море от сълзи и едно море наистина така развълнувано... И ония български синове, облечени в своите национални дрехи, от четирите краища на България – да дойде един добруджанец със своето златно жито и да носи една шепа пръст от Добруджа, за да се сложи в гроба на царя; да дойде охридчанинът и той да донесе своята земя; да дойде беломорецът; да дойде тракиецът и всичкото това – събрано в една гробна тайна. Ето това бяха дни на историческа скръб и свято признание. И той ги заслужаваше.“ 

Четири  години по-късно – на 28 август 1997 г. , отново в град Варна, за първи път е конкретизирана идеята, като са посочени поименно 13-те личности, които да бъдат чествани. 

С годините инициативата придобива национален характер, а тази година, на 6 септември 2017 г. от 13 ч., във ФКЦ Варна,  фондация „Безсмъртни българи“, създадена да набира средства за изграждането на Дом-светилището на 13-те поименни безсмъртни българи  и да работи за утвърждаването на 28 август като Ден на 13-те безсмъртни българи, в рамките на инициативата „Варна –европейска младежка столица“ ще запознае варненската общественост  с идеята на Ваклуш Толев, като открие пътуващата изложба „13 безсмъртни българи“  и представи актуализираното и допълнено към днешна дата издание на Албума  „Ден и Дом-светилище на 13 поименни безсмъртни българи“ .

Снимка

Като част от национално честване на Деня на 13-те поименни безсмъртни българи на 28-ми август 2017 г. в гр .Варна бяха поднесени цветя на балерефа на цар Борис ІІІ Обединител, находящ се в градинката зад съдебната палата срещу паметника на Цар Калоян. След това участниците в това поклонение отпътуваха до град Велики Преслав, за да посетят мястото, определено там за изграждане на Дом-светилището.

Но защо именно Денят на Съединението,  бе избран, за да бъде представена идеята в рамките на инициативата „Варна – европейска младежка столица“?

Защото Варна е изключително свързана не само с кхан Аспарух, определен в листата на 13-те безсмърници като Основател (защото в град Варна е бил изграден т.нар. Старобългарски землен (Аспарух) вал), а и с един друг безсмъртен българин: Княз Александър І Батенберг – наречен от Ваклуш Толев Съединител.

Именно от град Варна, в двореца Сандрово (по-късно Евксиноград ),където актът на Съединението сварва младия княз, е изпратена паметната телеграма, която започва така: "Моето мнение е, че не мога да не приема Съединението!..."  Така Александър І Батенберг узаконява съединението между Княжество България и Източна Румелия  и „жертва трон и династия“, както многократно в години в различни слова и интервюта е подчертавал Ваклуш Толев.

И може би неслучайно честта да положи основния камък  на един от най-популярните символи на град Варна – а именно катедрален храм-паметник „Св. Успение Богородично“, е имал лично княз Александър І Батенбег – на 22 август 1880 г. след тържествен молебен, с благословията на митрополит Симеон  и в присъствието на много българи и арменци.

Има спорове и всякакви хипотези за произхода на съвременното име на град Варна, което той получава щом става част от пределите на Първото българско царство, но най-често застъпваната е, че името означава „крепост, защитено място, град“. В своето слово през далечната 1993 година Ваклуш Толев казва: „Историята не се пише от факти – историята се прави от провиденция, а после са фактите. За съжаление историята ни дори не се писа от факти, а от идеологии. Това е трагедия и вие сте поколение, което беше лишено от идеята за исторически истини. Но както виждате, Слънцето може да бъде затулено от облак, но никога не може да бъде лишено от светлина.” И ако някога Варна е била крепост, защитен вал срещу нашественика, то прокламирането на тази идея на българското самосъзнание в нашия град, го прави един друг вид крепост, един друг вид защитен вал – вал отстояващ историческите истини и българското достойнство. Както  Ваклуш Толев казва: „Дом-светилището трябва да бъде българският социален учебник на приложна отговорност и национална доблест! В този Дом могат да се срещнат гладният за хляб и бедният за идеи. Защото идеята за бъдещето не е само социална – тя е творческа, за да прави историзъм, както всеки от тези 13 осъществи националното си предназначение!“






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма активни пожари във Варна и областта, обстановката се нормализира

Големите пожари на територията на община Аксаково между селата Слънчево, Баново и Припек са под контрол, съобщи оперативния дежурен в Областната администрация във Варна. По информация от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна, още към 22 часа снощи пожарът, който застрашаваше къщите на с. Припек, е бил овладян,..

публикувано на 16.07.24 в 10:50
СУ

Хуманитарната гимназия е в челната тройка за прием с най-висок бал на изпита след седми клас във Варна

За поредна година Математическата гимназия /МГ/ във Варна води пред останалите средни училища в областта по най-висок бал за прием след националното външно оценяване /НВО/ за седми клас. Това сочат резултатите от класирането за кандидатстване след 7 клас на Регионалното управление на образованието /РУО/ във Варна. Максималният бал, с който..

публикувано на 16.07.24 в 10:25

БСП иска изслушване на служебния премиер и двама министри заради пожарите в страната

Парламентарната група "БСП за България" поиска изслушване на служебния министър-председател Димитър Главчев, служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, и служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов, съобщава БНР...

публикувано на 16.07.24 в 10:15
Снимката е илюстративна

Спират движението на камиони във Варна и областта заради високите температури

От 13 ч. до 21 ч. днес, 16 юли, поради очакваните високи температури над 35 градуса, ще бъде ограничено движението на камиони над 20 тона по пътни участъци на територията на  девет  области в страната, сред които и Варненска.  В областите Шумен и Варна временно ще бъде ограничено движението в отсечка от АМ „Хемус“ от 311-и км при..

публикувано на 16.07.24 в 09:28
Снимката е илюстративна

Около 1 500 дка гори е унищожил пожарът край Слънчево

Около 1500 декара гори са унищожени от големия пожар край варненското село Слънчево, съобщава БНТ.  Няма опасност за нито едно от населените места в района.  Девет екипа на пожарната и десетки доброволци участваха в потушаването на пожарите до късно след полунощ Късно снощи всички огнища са били изгасени, но заради изключително високите..

публикувано на 16.07.24 в 09:10

АПИ: Шофирайте с повишено внимание по пътя Девня-Варна край село Слънчево

Временно движението по автомагистрала "Хемус" и път I-2 Девня – Варна в района на село Слънчево се осъществява с повишено внимание, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".  Причина за ограничението е задимяване от пожар, допълват от АПИ.  Припомняме, че от 6 часа тази сутрин магистрала "Хемус", в района на село Слънчево, на около 20 км западно..

публикувано на 16.07.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Препоръчват на варненци да купуват абонаментни карти заради неработещите валидатори

Абонаментни карти за предпочитан период да закупуват варненци заради масово неработещите валидатори, препоръчват от общинското предприятие ТАСРУД, което отговаря за автоматизираната система, каза неговият директор Георги Киряков. Той посочи, че кредитът в предплатените карти може да бъде използван до изчерпване, но временно няма да бъдат продавани нови..

публикувано на 16.07.24 в 08:40