Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Матилда" е най-разпознаваемата книга на Роaлд Дал, твърди Здравка Георгиева

Здравка Георгиева

Датата 13 септември е ключова за феновете на "Матилда", "ГДВ", "Чарли и шоколадената фабрика", "Вещиците"...

Причината?

Тогава се навършват 101 г. от рождението на Роалд Дал,  за когото твърдят, че е разказвач №1 в света. По този повод Ви срещаме със Здравка Георгиева. За втора поредна година тя е инициатор за отбелязване на годишнината от рождението на Роалд Дал във Варна.

Как ще премине денят на Роалд Дал във Варна?

- Тази година събитието ще бъде само на самия ден - в сряда, на 13 септември. За разлика от миналата година, когато имахме почти цяла тематична седмица - три поредни дни с прожекции, а на четвъртия ден организирано посетихме и премиерата на "ГДВ" ("Големия дружелюбен великан" - бел. м.). Беше прекрасна седмица и решихме да го превърнем в традиция.

Какво предвиждате за самия ден 13-ти септември?

- Отново имаме торта, още по-голяма от миналогодишната. Очакваме повече деца. Освен тортата пак ще има прожекция. Тя ще е на филма "Големия дружелюбен великан", който както казах излезе миналата година. По-късно ще има забавни занимания, които ще са свързани с книгите на Роалд Дал.

Кога започвате?

- Започваме в 14 ч. и ще приключим горе-долу към 18 ч.

От около 10 години Роалд Дал е част от задължителната литература на българските деца. Това увеличава ли интереса към него?

_ Не мога да кажа дали това е провокирало по-голям интерес към него, но това, което съм забелязала е, че когато кажа Роалд Дал и всички казват "А, Матилда...". Явно, това е книгата, която е и в задължителната литература за четене. Забелязала съм, че повечето деца са чели книгата.

Как звучи Роалд Дал на английски език?

- Страхотно. Снощи пак си го препрочетох.

Това, което искам да кажа и което е интересното е,че миналата година излезе филма, режисиран от Стивън Спилбърг, а тази година интересното, което горе-долу съвпада с рождението на Роалд Дал е, че на 7-ми септември на световния пазар излезе ново издание на книгата Billy and the Minpins, която не е преведена на български затова не е позната тук в България. Тя е издавана и преди, но това ново издание е илюстрирано от любимия илюстратор на Роалд Дал - Куентин Блейк. Той е човекът, който е илюстрирал всичките му романи. Рисунките му са много разпознаваеми. Всеки може, ако желае, да си купи книгата с тези илюстрации.

Цялото интервю със Здравка Георгиева, чуйте в звуковия файл:



Ако желаете да чуете как звучи последната издадена книга на Роалд Дал на английски език, която всъщност е и последната написана от него детска книга, преди смъртта му през 1990 г., може да го направите като последвате линка.

Също там може да видите и част от илюстрациите на Куентин Блейк.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Превалутират влоговете без такса

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има период, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. През това време търговците ще са задължени да връщат ресто в евро. Това е записано в публикувания проект на Закон за въвеждане на еврото. Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05