"Матилда" е най-разпознаваемата книга на Роaлд Дал, твърди Здравка Георгиева

Датата 13 септември е ключова за феновете на "Матилда", "ГДВ", "Чарли и шоколадената фабрика", "Вещиците"...

Причината?

Тогава се навършват 101 г. от рождението на Роалд Дал,  за когото твърдят, че е разказвач №1 в света. По този повод Ви срещаме със Здравка Георгиева. За втора поредна година тя е инициатор за отбелязване на годишнината от рождението на Роалд Дал във Варна.

Как ще премине денят на Роалд Дал във Варна?

- Тази година събитието ще бъде само на самия ден - в сряда, на 13 септември. За разлика от миналата година, когато имахме почти цяла тематична седмица - три поредни дни с прожекции, а на четвъртия ден организирано посетихме и премиерата на "ГДВ" ("Големия дружелюбен великан" - бел. м.). Беше прекрасна седмица и решихме да го превърнем в традиция.

Какво предвиждате за самия ден 13-ти септември?

- Отново имаме торта, още по-голяма от миналогодишната. Очакваме повече деца. Освен тортата пак ще има прожекция. Тя ще е на филма "Големия дружелюбен великан", който както казах излезе миналата година. По-късно ще има забавни занимания, които ще са свързани с книгите на Роалд Дал.

Кога започвате?

- Започваме в 14 ч. и ще приключим горе-долу към 18 ч.

От около 10 години Роалд Дал е част от задължителната литература на българските деца. Това увеличава ли интереса към него?

_ Не мога да кажа дали това е провокирало по-голям интерес към него, но това, което съм забелязала е, че когато кажа Роалд Дал и всички казват "А, Матилда...". Явно, това е книгата, която е и в задължителната литература за четене. Забелязала съм, че повечето деца са чели книгата.

Как звучи Роалд Дал на английски език?

- Страхотно. Снощи пак си го препрочетох.

Това, което искам да кажа и което е интересното е,че миналата година излезе филма, режисиран от Стивън Спилбърг, а тази година интересното, което горе-долу съвпада с рождението на Роалд Дал е, че на 7-ми септември на световния пазар излезе ново издание на книгата Billy and the Minpins, която не е преведена на български затова не е позната тук в България. Тя е издавана и преди, но това ново издание е илюстрирано от любимия илюстратор на Роалд Дал - Куентин Блейк. Той е човекът, който е илюстрирал всичките му романи. Рисунките му са много разпознаваеми. Всеки може, ако желае, да си купи книгата с тези илюстрации.

Цялото интервю със Здравка Георгиева, чуйте в звуковия файл:Ако желаете да чуете как звучи последната издадена книга на Роалд Дал на английски език, която всъщност е и последната написана от него детска книга, преди смъртта му през 1990 г., може да го направите като последвате линка.

Също там може да видите и част от илюстрациите на Куентин Блейк.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваня Маркова: "Nostalgie" е копнеж по нещо, което не мога да назова

Сборна изложба живопис и графика се открива във варненската галерия "Арт Мркони". Можете да видите творбите на: Ангел Атанасов/ Ачо, Антон Антонов, Анна Пирева, Антони Гюров, Васил Петров, Валентин Балев, Димитър Манолов, Димитър Михайлов, Димитър Кавръков, Ивайло Евстатиев, Камен Кисимов, Киро Янев, Клементина Манчева, Любен Пашкулски, Маргарита..

обновено на 22.02.18 в 15:18

Марин Урумов: Човек винаги има шансове

"Бакъреният кон" е новоиздадената книга с разкази на варненеца Марин Урумов . Икономист по образование и писател по призвание, той не е безразличен към проблемите на село Константиново, където живее и не веднъж е алармирал за тях и в местната администрация и в радио Варна. Това е първата му книга с проза, след стихосбирката от младежките му..

обновено на 22.02.18 в 14:53

Екскурзоводът Елка Цветанова: Туристи ми посвещават стихове

Детските си мечти да стане археолог, психолог и артист варненката Елка Цветанова сбъдва наведнъж ставайки... екскурзовод. Когато е в България изявява артистичните си заложби и пред микрофона на Радио Варна, в развлекателното предаване „Ала Бала”. В Световния ден на екскурзовода, 21 февруари представяме щастливия в професията си..

публикувано на 21.02.18 в 10:47
Къню Тодоров

Конната езда - начин за възпитание на децата

Почти цял живот Къню Тодоров тренира конен спорт. От Ямбол e, но от десетина години живее във Варна. 50-ет години не слиза от седлото. И продължава да се състезава. Първият му спомен е как като дете пада от магаре и си чупи ръката. След подобен инцидент повечето деца не поглеждат вече ездитни животни. Не и Къню Тодоров, който и днес продължава да..

публикувано на 20.02.18 в 14:04

Какво е бъдещето на хомеопатията?

Защо учени от БАН призоваха обучението по класическа хомеопатия в медицинските вузове у нас да се прекрати и какво е бъдещето на този вид алтернативна медицина? За Радио Варна коментираха двама лекари-практици. "В един Медицински университет трябва да се изучават само тези научни дисциплини, които почиват на доказателствата. Не би трябвало да..

публикувано на 19.02.18 в 16:58

Историята е жива! Паметта се препредава!

Учениците от предаването на РАДИО ВАРНА "Свободен час" Олга Ангелова и Павло Славов са в редакторския екип на клуб "История" към Първа езикова гимназия във Варна. Миналата година те издадоха брой първи на училищно печатното издание, посветено тематично на 180 години от рождението на Васил Левски. Преди дни излезе от печат брой втори, посветен на..

обновено на 19.02.18 в 08:13

Неда Антонова: Ние нямаме мярка, с която да измерим Левски. Той е недостижим!

"Ако печеля, печели цял народ, ако губя, губя само мене си!" "...времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме" "Без изпит не е приет никой" "Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре - магаре" "Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и..

обновено на 19.02.18 в 06:27