"Матилда" е най-разпознаваемата книга на Роaлд Дал, твърди Здравка Георгиева

Датата 13 септември е ключова за феновете на "Матилда", "ГДВ", "Чарли и шоколадената фабрика", "Вещиците"...

Причината?

Тогава се навършват 101 г. от рождението на Роалд Дал,  за когото твърдят, че е разказвач №1 в света. По този повод Ви срещаме със Здравка Георгиева. За втора поредна година тя е инициатор за отбелязване на годишнината от рождението на Роалд Дал във Варна.

Как ще премине денят на Роалд Дал във Варна?

- Тази година събитието ще бъде само на самия ден - в сряда, на 13 септември. За разлика от миналата година, когато имахме почти цяла тематична седмица - три поредни дни с прожекции, а на четвъртия ден организирано посетихме и премиерата на "ГДВ" ("Големия дружелюбен великан" - бел. м.). Беше прекрасна седмица и решихме да го превърнем в традиция.

Какво предвиждате за самия ден 13-ти септември?

- Отново имаме торта, още по-голяма от миналогодишната. Очакваме повече деца. Освен тортата пак ще има прожекция. Тя ще е на филма "Големия дружелюбен великан", който както казах излезе миналата година. По-късно ще има забавни занимания, които ще са свързани с книгите на Роалд Дал.

Кога започвате?

- Започваме в 14 ч. и ще приключим горе-долу към 18 ч.

От около 10 години Роалд Дал е част от задължителната литература на българските деца. Това увеличава ли интереса към него?

_ Не мога да кажа дали това е провокирало по-голям интерес към него, но това, което съм забелязала е, че когато кажа Роалд Дал и всички казват "А, Матилда...". Явно, това е книгата, която е и в задължителната литература за четене. Забелязала съм, че повечето деца са чели книгата.

Как звучи Роалд Дал на английски език?

- Страхотно. Снощи пак си го препрочетох.

Това, което искам да кажа и което е интересното е,че миналата година излезе филма, режисиран от Стивън Спилбърг, а тази година интересното, което горе-долу съвпада с рождението на Роалд Дал е, че на 7-ми септември на световния пазар излезе ново издание на книгата Billy and the Minpins, която не е преведена на български затова не е позната тук в България. Тя е издавана и преди, но това ново издание е илюстрирано от любимия илюстратор на Роалд Дал - Куентин Блейк. Той е човекът, който е илюстрирал всичките му романи. Рисунките му са много разпознаваеми. Всеки може, ако желае, да си купи книгата с тези илюстрации.

Цялото интервю със Здравка Георгиева, чуйте в звуковия файл:Ако желаете да чуете как звучи последната издадена книга на Роалд Дал на английски език, която всъщност е и последната написана от него детска книга, преди смъртта му през 1990 г., може да го направите като последвате линка.

Също там може да видите и част от илюстрациите на Куентин Блейк.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Камен Балкански: "Златна роза" 2017 с изключителна програма

От 30 септември до 7 октомври 2017 г. във Варна ще се проведе 35-ият юбилеен фестивал “Златна роза”. Началото на фестивала е през лятото на 1961 г. Първото издание обхваща игрални, документални, научно-популярни и анимационни филми. Основният девиз е “Родното киноизкуство за мир и социализъм”. Фестивалът се провежда в разгара на лятото, от..

обновено на 25.09.17 в 03:52

За мисията на българите ...

В най-високото селище на Балканите книгите си пише един българин, който е убеден в мисията на своя народ да предложи по-добър живот за останалите. Вярва, че всеки може да промени съдбата си и всеки има шанс.    "Одухотворените хора правят историята, а истинският писател пише за вечността" . Мнението е на писателя Стоян Цветкашки, автор на близо..

обновено на 24.09.17 в 08:29

Доколко сме независими днес?

В Деня, в който отбелязваме 109 години от обявяването на Независимостта на България ви срещаме с Александър Стойчев - философ и социолог. От 1979г. е асистент по философия в МУ – Варна. От 1997г. – главен асистент по медицинска етика и философия в Катедрата по Социална медицина и организация на здравеопазването – МУ-Варна. Член е на..

публикувано на 22.09.17 в 08:58

Освежават историческия център на Варна

  Младежки архитектурен пленер ще се проведе във Варна от 27.09. до 03.10.17 г.   Целта е събиране на свежи идеи за развитие на част от историческия център на град Варна, условно наречена „Таляна“. Най-практичните имат шанс да бъдат заложени в бъдещата стратегия на общината за тази най-стара градска част. Вече има заявки от екипи-архитекти от..

публикувано на 21.09.17 в 08:51
Счупени съоръжения на детска площадка

Стоян Аргиров: Детските площадки във Варна се проверяват редовно

Кой е отговорен за поддръжката на детските площадки във Варна? Тема с продължение, в която търсим отговорите от Стоян Аргиров, директор на общинско предприятие “Управление на проекти и озеленяване” . Ако става дума за укрепващ ремонтът, веднага изпращам екип, който да отстрани неизправностите, но ако става дума за вандалска проява върху..

публикувано на 20.09.17 в 15:33

Диригентът Галина Станишева: Има засилен интерес към хоровото пеене

В средата на октомври детския хор "Добри Христов" към ЦПЛР - Общински детски комплекс Варна ще участва в един от най-престижните фестивали за хорово пеене в Рива дел Гарда, област Тренто в Италия. Това е 11-то издание на фестивала. В селекцията на фестивалната програма влизат 12 хорови състава, като един от тях е именно варненския детски хор...

публикувано на 20.09.17 в 12:35
мед

Алергиите могат да се лекуват с апитерапия

Д-р Пламен Енчев практикува апитерапия повече от 25 години. Негов учител е Стоимир Младенов, наричан бащата на съвременната апитерапия в България – лекар, отдал целия си живот и практика в тази насока, издал много книги по апитерапия и работил в областта на лечението с пчелни продукти. Д-р Енчев е любител пчелар, има 25 кошера, а в..

публикувано на 20.09.17 в 10:53