"Матилда" е най-разпознаваемата книга на Роaлд Дал, твърди Здравка Георгиева

Датата 13 септември е ключова за феновете на "Матилда", "ГДВ", "Чарли и шоколадената фабрика", "Вещиците"...

Причината?

Тогава се навършват 101 г. от рождението на Роалд Дал,  за когото твърдят, че е разказвач №1 в света. По този повод Ви срещаме със Здравка Георгиева. За втора поредна година тя е инициатор за отбелязване на годишнината от рождението на Роалд Дал във Варна.

Как ще премине денят на Роалд Дал във Варна?

- Тази година събитието ще бъде само на самия ден - в сряда, на 13 септември. За разлика от миналата година, когато имахме почти цяла тематична седмица - три поредни дни с прожекции, а на четвъртия ден организирано посетихме и премиерата на "ГДВ" ("Големия дружелюбен великан" - бел. м.). Беше прекрасна седмица и решихме да го превърнем в традиция.

Какво предвиждате за самия ден 13-ти септември?

- Отново имаме торта, още по-голяма от миналогодишната. Очакваме повече деца. Освен тортата пак ще има прожекция. Тя ще е на филма "Големия дружелюбен великан", който както казах излезе миналата година. По-късно ще има забавни занимания, които ще са свързани с книгите на Роалд Дал.

Кога започвате?

- Започваме в 14 ч. и ще приключим горе-долу към 18 ч.

От около 10 години Роалд Дал е част от задължителната литература на българските деца. Това увеличава ли интереса към него?

_ Не мога да кажа дали това е провокирало по-голям интерес към него, но това, което съм забелязала е, че когато кажа Роалд Дал и всички казват "А, Матилда...". Явно, това е книгата, която е и в задължителната литература за четене. Забелязала съм, че повечето деца са чели книгата.

Как звучи Роалд Дал на английски език?

- Страхотно. Снощи пак си го препрочетох.

Това, което искам да кажа и което е интересното е,че миналата година излезе филма, режисиран от Стивън Спилбърг, а тази година интересното, което горе-долу съвпада с рождението на Роалд Дал е, че на 7-ми септември на световния пазар излезе ново издание на книгата Billy and the Minpins, която не е преведена на български затова не е позната тук в България. Тя е издавана и преди, но това ново издание е илюстрирано от любимия илюстратор на Роалд Дал - Куентин Блейк. Той е човекът, който е илюстрирал всичките му романи. Рисунките му са много разпознаваеми. Всеки може, ако желае, да си купи книгата с тези илюстрации.

Цялото интервю със Здравка Георгиева, чуйте в звуковия файл:Ако желаете да чуете как звучи последната издадена книга на Роалд Дал на английски език, която всъщност е и последната написана от него детска книга, преди смъртта му през 1990 г., може да го направите като последвате линка.

Също там може да видите и част от илюстрациите на Куентин Блейк.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Камбаните - връзка между Бога и хората

Институтът по математика и информатика към БАН представя изложба "Между Бога и хората", която разказва за камбаните на България по уникален и атрактивен начин – чрез снимки, паспорти и дори записи от звука на всяка отделна камбана.Сред изложените снимки има камбани от храмове във Велико Търново, Рилски манастир, храма „Рождество Христово“ в..

публикувано на 18.06.18 в 10:47

Езиков лагер за деца с английски преподаватели откриват в Царево

За първи път през това лято ще се проведе лагер за деца с английски език и спорт, който ще предостави възможност на курсистите да учат езика в среда, възможно най-близка до тази на типичните езикови курсове в Англия или Америка, без нуждата да се пътува извън България. Езиковите ваканции ще се провеждат в Царево. Още за тях разказа в интервю за..

публикувано на 13.06.18 в 10:55

Човещината побеждава

Докато е жив, човек не знае какво ще видят очите му, какво ще чуят ушите му и как ще се завърти съдбата му. Вярата в доброто е нещото, което крепи надеждата, че човещината винаги побеждава. Завихрени във въртележката на фейсбук, загледани в чуждия блясък на снимките, понякога подминаваме наистина значимите сигнали от социалната мрежа. Но..

обновено на 12.06.18 в 15:09
Росен Марангозов и Жан Люк Мишон

Жак Люк Мишон: Имаме цел да развием класа Лазер в този регион на Европа

Жак Люк Мишон e представител на Европейската асоциация по ветроходство в клас Лазер . Французинът гостува във Варна за Laser Europa Cup - четвърти от общо десет кръга в календара на Европейската класна асоциация EurILCA за 2018 г . Градът ни е кандидат да организира европейско първенство в този клас и Мишон трябва да даде становище дали..

публикувано на 12.06.18 в 11:25
доц. д-р Ана Джумалиева

Как да се защитим, ако сме жертва на дискриминация?

Напоследък доста често се заговори за дискриминация по всевъзможни поводи и на всевъзможни места. Но всъщност знаем ли как да постъпим, в случай че сме жертва на дискриминация? Кой най-често търси помощ и закрила от отговорната институция за това? Отговорите на тези и още въпроси даде в интервю за Радио Варна доц. д-р Ана Джумалиева – председател на..

публикувано на 11.06.18 в 11:10

Тръстиков кораб в Черно море

Колко здрав е кораб от тръстика и може ли са се плува с кораб, копие на плавателен съд от преди 5 000 години? Това ще разберат членовете на международната морска експедиция АБОРА IV. В нея от българска страна ще участва Теодор Роков от РИМ- Варна.   Това ще негово второ участие в подобни експедиции и е плод на негов личен интерес, но е продължение..

публикувано на 07.06.18 в 14:05

Програмирането - стрес и артистичност

Професията на програмиста е сред най- предпочитаните. Най-често говорим за предимствата - работата на климатик, без   физически усилия  и с развиване на  креативната мисъл. В последната година – две се променя и мястото на комуникацията при програмирането.  Каква е цената на високото заплащане за програмистите? Габриела Гаврилова се срещна с..

публикувано на 06.06.18 в 19:00