НАП Варна проверява 93 фирми за скрити печалби

Инспекторите по приходите от НАП Варна започнаха проверка на 93 фирми от обхвата на териториалната дирекция за скрито разпределение на печалби.  65 от проверяваните дружества осъществяват дейността си в морската столица, а други 6 на територията на област Добрич. Проверките на приходната агенция се извършват, тъй като данните от счетоводните баланси на хиляди юридически лица сочат, че имат голяма сума пари в брой. По време на проверките се изследва дали  търговските дружества  и нестопанските организации не са извършили скрито разпределение на печалба. Според данните, които сами са подали в НАП, 1 289 от фирмите в страната имат в касите си по над 1 милион лева в брой. Над 10 000 са дружествата с налични пари в брой над 100 000 лв. Очаква се броят на  възложените проверки да нарасне значително в близките месеци.

Съмненията на ревизорите са, че като декларират голяма сума пари в кеш, фирмите избягват плащането на корпоративни данъци и данък върху дивидентите. В най-масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници и свързани с тях лица за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството– например, скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и т. н. Подозренията на данъчните се засилват и от факта, че в момента съществува забрана за разплащания в брой над 10 000 лв.

Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години, предупреждават от НАП. 

Междувременно фирмите, които са извършили скрито разпределение на печалби, могат да уведомят НАП и да поискат разрешение за подаване на коригиращи декларации, като обложат с данък недекларираните дивиденти, допълват от приходното ведомство. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

400-годишен дъб в Тервел

400-годишен дъб в Тервел е финалист в конкурса "Дърво с корен", организиран от фондацията "Еко Общност". Гласуването започва   днес  и ще продължи до 31-ви октомври. Старият дъб се намира в центъра на града, насред площада, където преди столетие е имало дъбова гора. Разказва се, че това дърво е единственото запазено от нея при заселването и строежа..

публикувано на 25.09.17 в 07:22

На 25 септември се навършват 77 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България

На този ден гражданите на Добрич посрещат българските войски начело с генерал Георги Попов в резултат на Крайовския договор от 7 септември 1940 г. Регионалният исторически музей, библиотека «Дора Габе» и други културни институти съхраняват ценни документи, вещи, снимки и периодични издания, които проследяват паметното събитие. Сред ценните реликви в..

публикувано на 25.09.17 в 07:13

Ремонт затвори отново тунела “Витиня" към София

От днес изцяло се затваря за движение тръбата тунела "Витиня" в посока София. Тръбата ще остане затворена няколко месеца, тъй като там започва огромен ремонт, изцяло ще бъде реновирано тунелното съоръжение подобна на тръбата в посока Варна. От Агенция "Пътна инфраструктура" призовават шофьорите, които ще пътуват към София  да използват и стария път..

публикувано на 25.09.17 в 07:11

Седмица на отворените врати в Тубдиспансера

Безплатните консултации ще са от 25 до 29 септември. Безплатен скрининг на риска от туберколоза, но чрез анкета е другата инициатива на Тубдиспансера. Оттам обещават безплатни прегледи и допълнителна консултация на "съмнителните за туберкулоза лица".

публикувано на 25.09.17 в 06:26

Орфей и Евридика на варненска сцена

„Орфей” – това е новият спектакъл в програмата на Държавен куклен театър Варна, чиято премиера е на 4 октомври. За първи път се прави премиера по време на международния куклен фестивал „Златният делфин”, сподели за Радио Варна директорът на Кукления театър – Варна Вера Стойкова . " Това е съвременен прочит на една стара легенда, което е и..

обновено на 24.09.17 в 21:22

12 души пострадаха при две катастрофи днес във Варна

Малко преди 10 ч. в местност "Ален мак", на ул. "П. Попов" до № 69 /в района на х-л "Журналист/ е възникнало ПТП. На място е установено, че водачът П. Й.,  44 г., на  микробус "Исузо", първоначално се блъска в бордюр вдясно, отклонява се и се блъска в телена ограда, блъска 2 паркирани 2 автомобила  - "Рено Меган" и Пежо 206", удря се в скат и..

публикувано на 24.09.17 в 14:44

Започва захлаждане на времето

През нощта облачността постепенно ще се увеличи и утре ще е значителна, но все още без валежи. Преди полунощ ще духа слаб предимно южен вятър, който до сутринта ще се обърне от североизток, а през деня ще се усили до умерен. Минималните температури ще се повишат и ще са между12 и 17 градуса, а максималните ще останат все още почти без промяна –..

публикувано на 24.09.17 в 14:37