21 студентски идеи могат да направят Варна по-достъпна смята арх. Цвета Жекова

Над 100 идейни проекта за различни публични зони във Варна, от които 21 са селектирани и представени на Община Варна за одобрение. Това е равносметката след първия етап на студентската лаборатория към ВСУ "Черноризец Храбър", която цели разработка на по-достъпна градска среда.

По този повод разговаряме с координатора на студентската лаборатория арх. Цвета Жекова:

Какво се крие зад всички тези цифри?

- Зад тези цифри се крие работата на доста колеги от университета и най-вече вдъхновението на студентите. Те разработиха около 20 теми в различни варианти. Понякога по 5-6. Избрахме, на базата на селекция около 20 варианта, които да представим на варненската общественост и гостите на града.

За какво са тези проекти? Какво ще правите?

- Те са насочени към подобряване на градската среда, в частност това са най-неглижираните места на Варна - подлезите, спирките, площадните места... За целта обходихме три от варненските райони - "Приморски", "Младост" и "Владиславово". Получихме страхотна подкрепа както от районните кметове, така и от администрацията. Самите граждани ни насочиха при тези обходи към зоните, които биха искали да бъдат облагородени.

Как студентите виждат облагородяването на една градинка, на един подлез?

- Някои от идеите бяха доста креативни, нестандартни и бих казала, трудно изпълними в нашите условия. Въпреки всичко за тези проекти ние сме извлекли само идеите. Като тази, подлезите да станат примерно картинни галерии. Много красиви и нестандартни идеи имахме за спирките. Как да изглеждат спирките във Варна.


Цялото интервю с арх. Цвета Жекова чуйте в звуковия файл:


Всички 21 идеи са включени в изложба на входа на Морската градина, която ще продължи от 14 септември до 3 октомври. Всички варненци и жители на града могат да дадат мнението си, което студентите ще отчетат в началото на октомври, след края на изложбата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваня Маркова: "Nostalgie" е копнеж по нещо, което не мога да назова

Сборна изложба живопис и графика се открива във варненската галерия "Арт Мркони". Можете да видите творбите на: Ангел Атанасов/ Ачо, Антон Антонов, Анна Пирева, Антони Гюров, Васил Петров, Валентин Балев, Димитър Манолов, Димитър Михайлов, Димитър Кавръков, Ивайло Евстатиев, Камен Кисимов, Киро Янев, Клементина Манчева, Любен Пашкулски, Маргарита..

обновено на 22.02.18 в 15:18

Марин Урумов: Човек винаги има шансове

"Бакъреният кон" е новоиздадената книга с разкази на варненеца Марин Урумов . Икономист по образование и писател по призвание, той не е безразличен към проблемите на село Константиново, където живее и не веднъж е алармирал за тях и в местната администрация и в радио Варна. Това е първата му книга с проза, след стихосбирката от младежките му..

обновено на 22.02.18 в 14:53

Екскурзоводът Елка Цветанова: Туристи ми посвещават стихове

Детските си мечти да стане археолог, психолог и артист варненката Елка Цветанова сбъдва наведнъж ставайки... екскурзовод. Когато е в България изявява артистичните си заложби и пред микрофона на Радио Варна, в развлекателното предаване „Ала Бала”. В Световния ден на екскурзовода, 21 февруари представяме щастливия в професията си..

публикувано на 21.02.18 в 10:47
Къню Тодоров

Конната езда - начин за възпитание на децата

Почти цял живот Къню Тодоров тренира конен спорт. От Ямбол e, но от десетина години живее във Варна. 50-ет години не слиза от седлото. И продължава да се състезава. Първият му спомен е как като дете пада от магаре и си чупи ръката. След подобен инцидент повечето деца не поглеждат вече ездитни животни. Не и Къню Тодоров, който и днес продължава да..

публикувано на 20.02.18 в 14:04

Какво е бъдещето на хомеопатията?

Защо учени от БАН призоваха обучението по класическа хомеопатия в медицинските вузове у нас да се прекрати и какво е бъдещето на този вид алтернативна медицина? За Радио Варна коментираха двама лекари-практици. "В един Медицински университет трябва да се изучават само тези научни дисциплини, които почиват на доказателствата. Не би трябвало да..

публикувано на 19.02.18 в 16:58

Историята е жива! Паметта се препредава!

Учениците от предаването на РАДИО ВАРНА "Свободен час" Олга Ангелова и Павло Славов са в редакторския екип на клуб "История" към Първа езикова гимназия във Варна. Миналата година те издадоха брой първи на училищно печатното издание, посветено тематично на 180 години от рождението на Васил Левски. Преди дни излезе от печат брой втори, посветен на..

обновено на 19.02.18 в 08:13

Неда Антонова: Ние нямаме мярка, с която да измерим Левски. Той е недостижим!

"Ако печеля, печели цял народ, ако губя, губя само мене си!" "...времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме" "Без изпит не е приет никой" "Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре - магаре" "Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и..

обновено на 19.02.18 в 06:27