21 студентски идеи могат да направят Варна по-достъпна смята арх. Цвета Жекова

Над 100 идейни проекта за различни публични зони във Варна, от които 21 са селектирани и представени на Община Варна за одобрение. Това е равносметката след първия етап на студентската лаборатория към ВСУ "Черноризец Храбър", която цели разработка на по-достъпна градска среда.

По този повод разговаряме с координатора на студентската лаборатория арх. Цвета Жекова:

Какво се крие зад всички тези цифри?

- Зад тези цифри се крие работата на доста колеги от университета и най-вече вдъхновението на студентите. Те разработиха около 20 теми в различни варианти. Понякога по 5-6. Избрахме, на базата на селекция около 20 варианта, които да представим на варненската общественост и гостите на града.

За какво са тези проекти? Какво ще правите?

- Те са насочени към подобряване на градската среда, в частност това са най-неглижираните места на Варна - подлезите, спирките, площадните места... За целта обходихме три от варненските райони - "Приморски", "Младост" и "Владиславово". Получихме страхотна подкрепа както от районните кметове, така и от администрацията. Самите граждани ни насочиха при тези обходи към зоните, които биха искали да бъдат облагородени.

Как студентите виждат облагородяването на една градинка, на един подлез?

- Някои от идеите бяха доста креативни, нестандартни и бих казала, трудно изпълними в нашите условия. Въпреки всичко за тези проекти ние сме извлекли само идеите. Като тази, подлезите да станат примерно картинни галерии. Много красиви и нестандартни идеи имахме за спирките. Как да изглеждат спирките във Варна.


Цялото интервю с арх. Цвета Жекова чуйте в звуковия файл:


Всички 21 идеи са включени в изложба на входа на Морската градина, която ще продължи от 14 септември до 3 октомври. Всички варненци и жители на града могат да дадат мнението си, което студентите ще отчетат в началото на октомври, след края на изложбата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Елизабет Костова: България е в средата на всичко

Тя нарича себе си "бавна" писателка". Първата ѝ книга - "Историкът" , която през 2005 г. се превърна в абсолютен бестселър №1 на „Ню Йорк Таймс” и в една от 10-те най-добри книги на годината, ѝ отнема 10 години. Последният си роман - "Земя на сенки" , пише осем години. Съживяващ трагична история от недалечното минало на България, "Земя на сенки"..

обновено на 21.06.18 в 10:08

Посланието на режисьора и продуцент Стивън Л. Симпсън: „Ние всички трябва да се научим да се изслушваме“

Независимият шотландски режисьор и продуцент Стивън Л. Симпсън се влюбва в Пловдив и мести компанията си от Лос Анджелис в българския град. За първи път идва в България, в София, преди седем години за два-три дена и остава цели 10 седмици. Миналия петък, 15.06.2018, той представи филма „Нито вълк – нито куче“ във Варна на сцената на Фестивален и..

публикувано на 20.06.18 в 16:29

Марияна Йорданова: Трудно българските работодатели приемат хора с увреждания

Какъв е животът на хората с увреждания от първо лице? С какви трудности се сблъскват и какъв е пътят за тяхната социална интеграция? Отговори на тези въпроси даде в интервю за Радио Варна Марияна Йорданова от Търговище, която е потребител на Комплекс за психично-здравни грижи в общността, кв. "Бряг", гр.Търговище. - Имам..

публикувано на 19.06.18 в 10:49

Камбаните - връзка между Бога и хората

Институтът по математика и информатика към БАН представя изложба "Между Бога и хората", която разказва за камбаните на България по уникален и атрактивен начин – чрез снимки, паспорти и дори записи от звука на всяка отделна камбана.Сред изложените снимки има камбани от храмове във Велико Търново, Рилски манастир, храма „Рождество Христово“ в..

публикувано на 18.06.18 в 10:47

Езиков лагер за деца с английски преподаватели откриват в Царево

За първи път през това лято ще се проведе лагер за деца с английски език и спорт, който ще предостави възможност на курсистите да учат езика в среда, възможно най-близка до тази на типичните езикови курсове в Англия или Америка, без нуждата да се пътува извън България. Езиковите ваканции ще се провеждат в Царево. Още за тях разказа в интервю за..

публикувано на 13.06.18 в 10:55

Човещината побеждава

Докато е жив, човек не знае какво ще видят очите му, какво ще чуят ушите му и как ще се завърти съдбата му. Вярата в доброто е нещото, което крепи надеждата, че човещината винаги побеждава. Завихрени във въртележката на фейсбук, загледани в чуждия блясък на снимките, понякога подминаваме наистина значимите сигнали от социалната мрежа. Но..

обновено на 12.06.18 в 15:09
Росен Марангозов и Жан Люк Мишон

Жак Люк Мишон: Имаме цел да развием класа Лазер в този регион на Европа

Жак Люк Мишон e представител на Европейската асоциация по ветроходство в клас Лазер . Французинът гостува във Варна за Laser Europa Cup - четвърти от общо десет кръга в календара на Европейската класна асоциация EurILCA за 2018 г . Градът ни е кандидат да организира европейско първенство в този клас и Мишон трябва да даде становище дали..

публикувано на 12.06.18 в 11:25