21 студентски идеи могат да направят Варна по-достъпна смята арх. Цвета Жекова

Над 100 идейни проекта за различни публични зони във Варна, от които 21 са селектирани и представени на Община Варна за одобрение. Това е равносметката след първия етап на студентската лаборатория към ВСУ "Черноризец Храбър", която цели разработка на по-достъпна градска среда.

По този повод разговаряме с координатора на студентската лаборатория арх. Цвета Жекова:

Какво се крие зад всички тези цифри?

- Зад тези цифри се крие работата на доста колеги от университета и най-вече вдъхновението на студентите. Те разработиха около 20 теми в различни варианти. Понякога по 5-6. Избрахме, на базата на селекция около 20 варианта, които да представим на варненската общественост и гостите на града.

За какво са тези проекти? Какво ще правите?

- Те са насочени към подобряване на градската среда, в частност това са най-неглижираните места на Варна - подлезите, спирките, площадните места... За целта обходихме три от варненските райони - "Приморски", "Младост" и "Владиславово". Получихме страхотна подкрепа както от районните кметове, така и от администрацията. Самите граждани ни насочиха при тези обходи към зоните, които биха искали да бъдат облагородени.

Как студентите виждат облагородяването на една градинка, на един подлез?

- Някои от идеите бяха доста креативни, нестандартни и бих казала, трудно изпълними в нашите условия. Въпреки всичко за тези проекти ние сме извлекли само идеите. Като тази, подлезите да станат примерно картинни галерии. Много красиви и нестандартни идеи имахме за спирките. Как да изглеждат спирките във Варна.


Цялото интервю с арх. Цвета Жекова чуйте в звуковия файл:


Всички 21 идеи са включени в изложба на входа на Морската градина, която ще продължи от 14 септември до 3 октомври. Всички варненци и жители на града могат да дадат мнението си, което студентите ще отчетат в началото на октомври, след края на изложбата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Освежават историческия център на Варна

  Младежки архитектурен пленер ще се проведе във Варна от 27.09. до 03.10.17 г.   Целта е събиране на свежи идеи за развитие на част от историческия център на град Варна, условно наречена „Таляна“. Най-практичните имат шанс да бъдат заложени в бъдещата стратегия на общината за тази най-стара градска част. Вече има заявки от екипи-архитекти от..

публикувано на 21.09.17 в 08:51
Счупени съоръжения на детска площадка

Стоян Аргиров: Детските площадки във Варна се проверяват редовно

Кой е отговорен за поддръжката на детските площадки във Варна? Тема с продължение, в която търсим отговорите от Стоян Аргиров, директор на общинско предприятие “Управление на проекти и озеленяване” . Ако става дума за укрепващ ремонтът, веднага изпращам екип, който да отстрани неизправностите, но ако става дума за вандалска проява върху..

публикувано на 20.09.17 в 15:33

Диригентът Галина Станишева: Има засилен интерес към хоровото пеене

В средата на октомври детския хор "Добри Христов" към ЦПЛР - Общински детски комплекс Варна ще участва в един от най-престижните фестивали за хорово пеене в Рива дел Гарда, област Тренто в Италия. Това е 11-то издание на фестивала. В селекцията на фестивалната програма влизат 12 хорови състава, като един от тях е именно варненския детски хор...

публикувано на 20.09.17 в 12:35
мед

Алергиите могат да се лекуват с апитерапия

Д-р Пламен Енчев практикува апитерапия повече от 25 години. Негов учител е Стоимир Младенов, наричан бащата на съвременната апитерапия в България – лекар, отдал целия си живот и практика в тази насока, издал много книги по апитерапия и работил в областта на лечението с пчелни продукти. Д-р Енчев е любител пчелар, има 25 кошера, а в..

публикувано на 20.09.17 в 10:53

Основно млади семейства търсят жилища във Варна

Бяла спретната къщурка с две липи отпред- от детството си знаем тези строфи, които остават дълбоко в съзнанието ни. В родопските песни се казва, че мъжът трябва да съгради къща, а жената да роди деца. От край време в народопсихологията ни е заложена представата за дом. И в най-големия палат човек може да е нещастен, и в най-малката колиба –..

публикувано на 19.09.17 в 11:57
mihail_nedelchev

Михаил Неделчев: "Яворов е моята позиция не спрямо литературата, а спрямо света"

Най новата книга на писателя и критик Михаил Неделчев е посветена на житейския път на Яворов в годините от 1910 до 1914. Това са новонаписани интерпретации и драматически разкази за   единствената  поетическа книга „Подир сенките на облаците“, за трагическия финал на любовта към Мина и за представянето на този интимен сюжет във..

публикувано на 18.09.17 в 12:34

Модна библиотека ни "подарява" време и възможност за нови запознанства

Модна библиотека, в която можем да оставим свои дрехи, аксесоари, та дори и предмети за дома, ни помага да продадем ненужните вещи. Хрумването е на Надя Илиева, която обикаля света и се среща с много различни хора, за да стигне до тази идея тук във Варна. Мястото е вдъхновено от идеята за социални срещи и разговори с хора, които се занимават с различни..

обновено на 18.09.17 в 09:13