Проф. Андонова: Времето е решаващ фактор при лечение на инсулт

Снимка: Радио Варна

Обучение на лекари от болници в Североизточна България за вътрешносъдово лечение на исхемичен инсулт започна на 16 септември. То ще се проведе в Мозъчно-съдовия център на УМБАЛ „Света Марина” във Варна и по програма на Министерстово на здравеопазването. Това съобщи националният конкултант по неврология професор Силва Андонова. В началото ще бъдат обучени началници на неврологични отделения и лекари от спешните кабинети в болниците в Шумен, Търговище, Провадия, Силистра, Разград, както и във Варна. Целта на обучението е пациентите навреме и точно да бъдат диагностицирани и, ако отговарят на критериите, да бъдат бързо насочени към центъра в болница „Света Марина”.

Професор Андонова подчерта, че колкото по-рано започне лечението на инсулта, толкова е по-голям шанса болният да бъде спасен, както и да не остане инвалид. Максималното време, до което трябва да започне вътрешносъдовото лечение, е 6 часа. „Инсултът продължава да бъде на първо място по причиняване на смърт в България. Според проучвания, у нас лечението започна едва след 12-тия час, а тогава, в повечето случаи, е много късно. За това е важно и лекарите, и пациентите да знаят колко решаващ фактор е бързото започване на лечение”, подчерта проф. Андонова.

В звуковите файлове можете да чуете подробности за обучението и значението на бързото диагностициране:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адреси без ток

На 22.06.2018 г. от 09:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - част местност Ваялар, местност Св. Никола . На 22.06.2018 г. от 09:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на обслужване на съоръженията за..

публикувано на 22.06.18 в 05:00

Дупка в асфалта в кв. "Възраждане"

Дупка е зейнала в асфалта до шахтата по пътя към микрорайон 4 на квартал „Възраждане” във Варна /до „Кооптърговия/. Добре е шофьорите да внимават, а при преминаване на по-тежка кола не е изключено да пропадне асфалта и да предизвика сериозен инцидент. Идентично пропадане на пътната настилка има и на крайезерния път, сигнализира слушателят на..

публикувано на 21.06.18 в 16:53
Срещата между родителите и представители на общината

Местят децата от НУ "Васил Левски" в Морската гимназия. Родителите им са против (ЗВУК И ВИДЕО)

Децата от Начално училище „Васил Левски“ в квартал Аспарухово да бъдат преместени в Морската гимназия, това предложиха от общината на протестиращите родители, които днес се срещнаха с кмета Иван Портних и представители на администрацията. По време на срещата напрежението ескалира, след като родителите заявиха, че не са съгласни с този..

обновено на 21.06.18 в 16:14

Сянката на плажа "Кабакум" в пъти по-евтина от тази във Варна

Цената на сянката на плажа "Кабакум" край Варна е в пъти по-евтина, от тази по варненските плажове, показа репортерска проверка на Радио Варна. Най-ниски са цените на плаж „Кабакум - Север", където за шезлонг и чадър се плаща по 2 лева. На съседния „Кабакум - Централен" цените са с по 2 лева по-високи. По плажната ивица табели с надпис..

обновено на 21.06.18 в 15:35

Адреси без вода, 21 юни

Без вода във Варна са абонатите заключени между улиците "Пирин", "Отец Паисий", бул."Цар Освободител" и бул."Сливница" до около 19 часа. Без вода са и абонатите от бл.104 до бл.111 в кв."Младост" до около 17 ч. До 22ч. вода няма да имат и живеещите около и на ул. "Алеко Константинов". В Добрич без вода до около 17ч. ул. "Кап. Димитър Списаревски", ул...

публикувано на 21.06.18 в 15:12

Ще обновяват градския парк в Каварна

Според инвестиционното предложение за обновяване на парковото пространство, публикувано на сайта на крайморската община, проектът предвижда цялостно реновиране на пешеходните зони, изграждане на нови алеи и подмяна на настилките. Дейностите по озеленяване и облагородяване на парковото пространство ще обхванат площ от 8 000 кв метра. Ще бъде..

публикувано на 21.06.18 в 15:12

Фолклорен фестивал затваря бул. "Съединение" в Девня

Платното на девненския булевард "Съединение" - от "Лукойл" в посока читалище "Просвета", ще бъде затворено за движение на 24 юни, неделя, от 8:00 до 18:00 часа. Ще се допускат само участници и гости на танцовия фестивал "Фолклорна палитра". Обходният маршрут ще е през отбивката за Девня, която се намира на пътя за с. Неофит Рилски.

публикувано на 21.06.18 в 15:05