Проф. Андонова: Времето е решаващ фактор при лечение на инсулт

Снимка: Радио Варна

Обучение на лекари от болници в Североизточна България за вътрешносъдово лечение на исхемичен инсулт започна на 16 септември. То ще се проведе в Мозъчно-съдовия център на УМБАЛ „Света Марина” във Варна и по програма на Министерстово на здравеопазването. Това съобщи националният конкултант по неврология професор Силва Андонова. В началото ще бъдат обучени началници на неврологични отделения и лекари от спешните кабинети в болниците в Шумен, Търговище, Провадия, Силистра, Разград, както и във Варна. Целта на обучението е пациентите навреме и точно да бъдат диагностицирани и, ако отговарят на критериите, да бъдат бързо насочени към центъра в болница „Света Марина”.

Професор Андонова подчерта, че колкото по-рано започне лечението на инсулта, толкова е по-голям шанса болният да бъде спасен, както и да не остане инвалид. Максималното време, до което трябва да започне вътрешносъдовото лечение, е 6 часа. „Инсултът продължава да бъде на първо място по причиняване на смърт в България. Според проучвания, у нас лечението започна едва след 12-тия час, а тогава, в повечето случаи, е много късно. За това е важно и лекарите, и пациентите да знаят колко решаващ фактор е бързото започване на лечение”, подчерта проф. Андонова.

В звуковите файлове можете да чуете подробности за обучението и значението на бързото диагностициране:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отлагат се честванията на Тодоровден във Виница

Празничният и традиционен Тодоровден, планиран за тази събота, на конната база във Виница, няма да се проведе. За съжаление, плацът е доста сериозно наводнен, в следствие на обилните валежи и няма да позволи участниците да демонстрират уменията си. Очаквайте допълнителна информация за коя дата ще бъде пренасочен „Тодоровден“.

публикувано на 22.02.18 в 17:33

Съдът отмени глобата от 4,2 млн. лв., наложена на община Добрич заради сметището в Стожер

Административният съд във Велико Търново отмени като незаконосъобразен акта на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013 за налагане на финансова корекция на община Добрич в размер на 4,2 милиона лева по проекта за изграждане на Регионалното депо за отпадъци в с. Стожер. Това съобщи на пресконференция днес кметът на Добрич..

публикувано на 22.02.18 в 17:28

Първият български институт за производство на ваксини е създаден във Варна

Първият у нас институт за производство на ваксини е създаден във Варна от д-р Борис Окс. Това съобщи доц. Димитър Ставрев от Медицинския университет, който заедно с колегите си проф. Златислав Стоянов и доц. Емануела Мутафова представи програмата за отбелязване на 135 години от основаването на Варненското медицинско дружество. Доц...

публикувано на 22.02.18 в 16:54
Награда Варна

Избраха новото жури за награди "Варна" 2018 г.

Новото жури, което ще определя номинациите за награда Варна през 2018 година бе избрано на заседание на ПК „Култура” към варненския Общински съвет. По регламент журито трябва да бъде съставено от 6 миналогодишни носители на престижната награда, плюс председателя на   комисията по култура. Предложенията тази година са за Венцеслав Антонов, който..

публикувано на 22.02.18 в 16:22

Внасят втори проект за плоча в памет на Пламен Горанов

Втори проект за това как да изглежда плочата в памет на самозапалилия се Пламен Горанов, трябва да внесе инициативния граждански комитет до община Варна. Това стана ясно след като  Кънчо Бонев, от страна на гражданите, попита защо се бави  вземането на решение  от общината. Въпросът бе зададен по време на заседание на ПК „Култура" към варненския..

публикувано на 22.02.18 в 16:18

В Добричката община ще бъде направено проучване за състоянието на водоснабдяването

В община Добричка ще бъде направено проучване за състоянието на водопреносната мрежа и водоснабдяването на всички селища, реши общинският съвет на свое заседание днес. Има села, които с дни остават без вода, и хората бедстват, коментира кметът на общината Тошко Петков, като добави, че подмяната на водопроводи е особено належаща по отсечки от..

публикувано на 22.02.18 в 16:10

Продължава безплатното начално обучение по спорт за деца

Продължава началното обучение по различни видове спорт за деца. Инициативата се организира съвместно от дирекция „Спорт“ към Община Варна, предприятието „Спорт Варна“, в партньорство със спортните клубове, ползващи безвъзмездно общинската база. Обучението е безплатно и се провежда от квалифицирани треньори.  Подробна информация, графици и..

обновено на 22.02.18 в 15:43