Проф. Андонова: Времето е решаващ фактор при лечение на инсулт

Снимка: Радио Варна

Обучение на лекари от болници в Североизточна България за вътрешносъдово лечение на исхемичен инсулт започна на 16 септември. То ще се проведе в Мозъчно-съдовия център на УМБАЛ „Света Марина” във Варна и по програма на Министерстово на здравеопазването. Това съобщи националният конкултант по неврология професор Силва Андонова. В началото ще бъдат обучени началници на неврологични отделения и лекари от спешните кабинети в болниците в Шумен, Търговище, Провадия, Силистра, Разград, както и във Варна. Целта на обучението е пациентите навреме и точно да бъдат диагностицирани и, ако отговарят на критериите, да бъдат бързо насочени към центъра в болница „Света Марина”.

Професор Андонова подчерта, че колкото по-рано започне лечението на инсулта, толкова е по-голям шанса болният да бъде спасен, както и да не остане инвалид. Максималното време, до което трябва да започне вътрешносъдовото лечение, е 6 часа. „Инсултът продължава да бъде на първо място по причиняване на смърт в България. Според проучвания, у нас лечението започна едва след 12-тия час, а тогава, в повечето случаи, е много късно. За това е важно и лекарите, и пациентите да знаят колко решаващ фактор е бързото започване на лечение”, подчерта проф. Андонова.

В звуковите файлове можете да чуете подробности за обучението и значението на бързото диагностициране:
ВИЖТЕ ОЩЕ

РИОСВ-Варна отбеляза Европейската седмица на мобилността

Регионалната инспекция по околната среда и водите отбеляза Европейската седмица на мобилността с разнообразни инициативи. Те бяха фокусирани върху темата на кампанията - „Чиста, споделена и интелигентна мобилност“ под мотото „Заедно стигаме по-далеч“. Ученици от V и VI клас на ОУ „Христо Ботев“ изследваха навиците на пътуване в района на..

публикувано на 21.09.17 в 16:19

Облачно с понижение на температурите

До края на седмицата ще има променлива облачност, по-значителна през първия ден, когато на места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен, по Черноморието умерен, временно до силен вятър от запад-северозапад, който постепенно ще отслабне, в събота привечер на места до стихване, а в неделя ще се обърне от юг-югоизток, ще е предимно слаб...

публикувано на 21.09.17 в 16:16

27-ми мъртъв делфин за това лято изхвърли морето в Балчик

27-ми мъртъв делфин за това лято изхвърли морето в Балчик на 20 септември сутринта. Този екземпляр  е най-големият. Афала, тежаща 150 килограма, 205 сантиметра дължина, каза специалистът от общинско предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство” Мариян Цветков. Наложило се влизане в морето и помощта на багер, за да бъде..

публикувано на 21.09.17 в 14:49

Балчик отбеляза 77 г. от освобождението от румънска окупация

77 години от освобождението на Балчик от румънска окупация   чества градът на 21 септември. Преди обяд на площад „21 септември” се състоя церемонията по издигане на националния флаг на Република България, поднасяне на венци и цветя пред Паметника на героите, паднали за Отечеството. С минута мълчание и падане на колене..

публикувано на 21.09.17 в 14:36

Специализирана операция на „Пътна полиция” във Варна

Специализирана   операция по широкообхватен метод на сектор „Пътна полиция” се провежда във Варна. Тя е в подкрепа на инициативата на Европейската мрежа на службите на пътната полиция –„Ден без загинали на пътя”. Целта е ограничаване до минимум на тежките пътни инциденти. С подробностите за събитието чуйте репортера Даниела Стойнова:

публикувано на 21.09.17 в 14:19

Вандали потрошиха автобусната спирка под Фестивалния комплекс

Спирката под подлеза на Фестивалния   комплекс във Варна, в посока жп гарата, е пострадала от вандалски акт. Това установи репортерска проверка на Радио Варна. Едно от стъклата е строшено и парчета стъкло са посипани не само по земята,но и върху пейката. Подаден е сигнал в общината, откъдето обещаха да изчистят пространството, за да не се нарани..

публикувано на 21.09.17 в 14:08

Уличен продавалник на открито в Световния ден без автомобили във Варна

Продавалник на открито ще има на 22 септември 2017 г. на бул. „Княз Борис I“ - от Икономическия университет до "Севастопол", по случай Световния ден без автомобили . Инициативата е по повод “Варна - Европейска младежка столица“. Движението на превозни средства в зоната ще бъде спряно от 10.00 ч. до 19.00 ч. За участие в улична разпродажба е нужно..

публикувано на 21.09.17 в 13:57