Проф. Андонова: Времето е решаващ фактор при лечение на инсулт

Снимка: Радио Варна

Обучение на лекари от болници в Североизточна България за вътрешносъдово лечение на исхемичен инсулт започна на 16 септември. То ще се проведе в Мозъчно-съдовия център на УМБАЛ „Света Марина” във Варна и по програма на Министерстово на здравеопазването. Това съобщи националният конкултант по неврология професор Силва Андонова. В началото ще бъдат обучени началници на неврологични отделения и лекари от спешните кабинети в болниците в Шумен, Търговище, Провадия, Силистра, Разград, както и във Варна. Целта на обучението е пациентите навреме и точно да бъдат диагностицирани и, ако отговарят на критериите, да бъдат бързо насочени към центъра в болница „Света Марина”.

Професор Андонова подчерта, че колкото по-рано започне лечението на инсулта, толкова е по-голям шанса болният да бъде спасен, както и да не остане инвалид. Максималното време, до което трябва да започне вътрешносъдовото лечение, е 6 часа. „Инсултът продължава да бъде на първо място по причиняване на смърт в България. Според проучвания, у нас лечението започна едва след 12-тия час, а тогава, в повечето случаи, е много късно. За това е важно и лекарите, и пациентите да знаят колко решаващ фактор е бързото започване на лечение”, подчерта проф. Андонова.

В звуковите файлове можете да чуете подробности за обучението и значението на бързото диагностициране:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Паркирането пред жп-гара Варна - мисия невъзможна

След всеки по-силен дъжд паркинга на жп-гарата във Варна се превръща в езеро и става неизползваем. Това видя на място репортер на Радио Варна днес.   Докато собствениците на автомобилите се чудят как да стигнат до колите си, по-изобретателни шофьори решават проблема, като спират директно на тротоара до централния вход на..

публикувано на 21.11.17 в 15:52

Търсят се доброволци за почистване на Каменната гора край Повеляново

Община Девня и БНТ2 набират доброволци, които искат да се включат в разчистването на нерегламентирано сметище по черния път за местността Дренака край квартал „Повеляново“, в която се намира уникална каменна гора – част от природния феномен Побити камъни, който е без аналог в света.  Предстоящата екоакция е в процес на организация, като за..

публикувано на 21.11.17 в 15:05

Обучават на социални умения доброволците от детските полицейски управления на Варна

На 16 ноември започна обучението на доброволците от Детските полицейски управления по модул „Социални умения”. Социални работници от „Център за обществена подкрепа” – Варна стартираха курса с темата „Как по-добре да работим в група”. Чрез разнообразни ролеви игри, упражнения и дискусии се развиват уменията за наблюдаване на взаимоотношенията в група...

публикувано на 21.11.17 в 14:00

Затворническите надзиратели протестират срещу ниските заплати

Надзиратели от затвора във Варна излязоха на пореден протест с искания за увеличаване на заплатите с 20 процента и за подобряване на условията им на труд.Те заявиха, че вече не си спомнят колко пъти са излизали на протест, но за последните осем години заплатите им са били повишавани еднократно и то с 5%. Председателят на Синдиката на служителите..

публикувано на 21.11.17 в 13:49

МВР - Варна издирва 15-годишната Микаела Петрова Джабарска

Микаела Джабарска е на 15 години, висока е около 150 см, със слабо телосложение. Очите й са кафяви, а косата й е дълга, тъмно кестенява, често прибрана в кок. Непълнолетното момиче е в неизвестност от 9 ноември 2017 година, когато е напуснала дома си в гр. Девня. Била е облечена с черно шушляково яке и черни ботуши. За последно Микаела е..

публикувано на 21.11.17 в 12:34

Двореца и голф игрищата край Балчик предпочитани за бракосъчетания

Броят на сключените бракове в община Балчик тази година се запазва спрямо миналата. До днес 21 ноември – Ден на християнското семейство и младеж, са организирани 192 венчавки. Смесените двойки са с англичани, американци, германци, индийци, турци и други националности. Предпочитани места за изнесени ритуали са Двореца и голф игрищата..

публикувано на 21.11.17 в 11:58

Ученици и студенти майсториха инженерни съоръжения от спагети

14 отбора взеха участие в петото национално състезание VARNASPAGHETTIENGENEERING 2017. 9 от тях бяха съставени от ученици от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия от цялата страна, а в 5 екипа участваха студенти по архитектура и строителство от Варненския свободен университет „Черноризец..

обновено на 21.11.17 в 11:47