Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За по-уютна Варна...

| обновено на 16.09.17 в 21:32
2
Снимка: Радио Варна,Габриела Гаврилова
Да превърнеш части от локомотив в части от архитектурната среда на Варна – това предлага Георги Найденов, студент по архитектура 5 курс във Варненския свободен университет. Неговият дизайнерски подход е представен в проекта на учебното заведение  „Варна –град за хората”.

Неговият прадядо е бил киномеханик в Лятно кино „Тракия” и още през 40-те години е снимал града.

Как изглежда в момента Варна през очите на един млад архитект, който още не е получил своята диплома?

Средата в град Варна за момента е добра, но трябва да стане по-човешка, защото сега е леко сива и мрачна.

Какво разбирате под „по-човешка”?

Всичко да се съобрази с човешкия мащаб и може би – по-цветна. В момента материалите, които се използват, са по-добри и интересни, самото усещане на хората може да бъде по-приятно.

Снимка

На Вас самия какво най-много Ви липсва?

Липсва ми човешкия мащаб, който при нас малко се губи. Имаше един период, когато строителството не е съобразявано с хората и са правени строежи с големи мащаби, грандомандско строене е било, но и това е интересен период, какъвто и да е той.

Как това може да се промени?

Да вземем пример от световната практика, защото това вече е реализирано. После – да вложим нещо и от себе си, защото като хора от Балканите  ние има какво да направим. Мисля, че това ще е достатъчно и нещата ще се получат.

В България или чужбина ще се реализирате?

И в България има възможност човек да работи. Както казах, тук не се влагат пари за това, но си заслужава да се опита. Надявам се да може да реализираме идеите си във вида, в който сме ги замислили.  Често се среща реализацията да е различна от първоначалния замисъл заради липса на добри материали, недостатъчно финансиране и други, но се надявам това да се промени.


Снимка


В проекта Вие какво предлагате?

Мое дизайнерско решение е използването на части от локомотиви в кошчетата и пейките. Предлагам пейките да се „качат” на борда на алеите, защото така се спестява място. И алеите са с по-малка ширина, за да не се губи човешкия мащаб...

Общината и главният архитект на Варна са отворени за идеи, въпросът е, че не се предлагат такива. Хората не искат да правят нещо безплатно, но то все отнякъде трябва да се започне.

Вашето любимо място сега кое е?

Морската градина. Много приятно, сенчесто място.  Целият парк е много добре проектиран от чешки архитект, но се надявам и от български архитекти да видим такива добри неща в бъдеще, защото и Морската градина е на доста години, а в последно време не се е случвало такова красиво нещо...

Кое прави архитектурата интересна, запомняща се?

Може би предпоставката за интересни събития на самите места, защото не може един архитект да направи пространството и да го осмисли от началото докрай. Пространството се осмисля от събитията, които са се случили там.


СнимкаКакво искате да проектирате?

Аз имам интерес към градоустройство, урбанизъм – по-големи части от града. Напоследък се говори за разширяване на Варна в посока юг.  Харесва ми да реализирам и паркови среди... Може би по-близо до природата, това ме привлича...

По-красиво е градът да се развива близо до морето...

Вие къде живеете сега?

До Лятно кино „Тракия”, води се широк център...Смятам, че във Варна трябва да се въведат зоните за паркиране, защото аз имам гараж, а повечето ми съседи нямат...

А имате ли достъп до своя гараж, след като съседите нямат?

Ако оставят телефонния си номер на предното стъкло... Ако се въведе синя и зелена зона, ще стане по-добре. Може би на кмета му трябва подкрепа от хората, защото ако няма одобрението на обществото, той няма как да го направи. Трябва да го подкрепим.

Бихте ли останали да живеете на същото място, ако градът се развие в южна посока?

Естествено. Аз съм пето поколение гражданин на Варна, който живее на това място. Много харесвам мястото....Тук единствения проблем е паркирането....

СнимкаВъв Вашия род събирани ли са снимки на Варна?

Прадядо ми е бил киномеханик в Лятно кино „Тракия” и го е снимал.  Аз направих дигитални копия, за да ги съхраня по-дълго време.

Имам и снимки на дядо от 30-те години в центъра на града, които са интересни, защото Варна вече не изглежда така...

Как е изглеждал тогава града?

С типичните малки дюкяни. Занаятчиите са работели и са произвеждали нещо за себе си и хората.

Сега големите  търговски центрове не могат да ни дадат чара на тези дюкянчета, въпреки съвременните климатици .


Пример за детайлност по фасада


Някои от Вашия род да е бил архитект?

Не, аз съм втори. Сестра ми завърши архитектура и покрай нея виждам каква е реализацията на професията във Варна. Заплащането, както казах, не е добро, но има къде да се работи....


Снимка

Архитектурата през очите на един бъдещ архитект?

Много красива картина, която трябва да се довърши.

Още идеи за това как Варна да придобие „човешки” облик, за премахването на зелените площи, за паркирането на автомобилите – от интервюто на Габриела Гаврилова с Георги Найденов.



Снимките са личен архив на Георги Найденов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Иван Плачков: Усетихме се българи едва в свободна Украйна

Никога не съм учил специално български език, говорехме го само вкъщи. Дори, когато започвахме училище по времето на СССР, първата година в Чушмелий (Криничкое) беше нулева и учихме само руски език. Съветския съюз правеше всичко възможно да не се чувстваме българи. Това разказва украинският политик от български произход Иван Плачков, с когото..

публикувано на 24.08.24 в 08:45

Новият наставник на БК "Черно море-Тича" Георги Давидов: Когато всички сме обединени, нещата се получават

Новият наставник на баскетболния тим на "Черно море-Тича" Георги Давидов вече е във Варна и работи по селекцията на тима.  Отборът се събира за официална първа тренировка на 26 август. Новите сигурни двама са Николай Стоянов и Цветомир Чернокожев, които идват от „Спартак“-Плевен. Чакат се и двама американци, съобщи за Радио Варна Давидов. В момента..

публикувано на 23.08.24 в 08:00

Художничката Светла Косева: Варна все още носи духа на Belle Époque

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се откри самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с композициите,..

публикувано на 22.08.24 в 08:00

Младият скулптор Мартиан Табаков за опитите да разкрие свойствата на звука

Младият скулптор Мартиан Табаков показва на варненска публика звука "Преди музикалните инструменти" в едноименна изложба. Музикалните му скулптури демонстрират естественото взаимодействие между материалите. Творческата му амбиция успява да извади от метална фуния духа на Алпите с наподобяващи тонове от алпийски рог. Скулптурите си разработва от..

публикувано на 21.08.24 в 08:40

Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER): Не можеш да угодиш на всички

Интервю с Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER) По-малко от две седмици ни делят от седмия "Running Free Festival". Подробностите – накратко - 30-31 август, къмпинг "Стринава“, Дряново. Двудневното мероприятие ще бъде закрито с концерт на дет пионерите BENEDICTION. С помощта на организаторите от HMC "Metal Force" специално интервю за „От..

публикувано на 21.08.24 в 07:30

Даяна Иванова: Виетнамците са постоянно забързани, но винаги намират време за приятел, за разходка, за почивка...

Фотоизложбата "Простор по виетнамски" е подредена до 22 август в пространството за култура и обучение "Аморфа" на ул. "Драган Цанков" 10 във Варна. Неин автор е виетнамистът Даяна Иванова, куратор е фотографът Михаела Аройо. Експозицията е част от обучителната програма на Фондация "Аморфа", която има за цел да подбере с конкурс младежи на..

публикувано на 20.08.24 в 08:15

Dire Straits Legacy: Автентичността е нещото, което издържа проверката на времето

Рок легендите от Dire Straits Legacy бяха част от първия фестивален ден на Breeze by Exit във Варна. Празничният концерт събра хиляди край Пантеона.  Групата е в състав  Алън Кларк (кийборд),  Тревър Хорн (бас),  Дани Къмингс (барабани),  Фил Палмър и Джак Сони (китари),  саксофонистът Мел Колинс (член на King Crimson, свирил с Нопфлър,..

публикувано на 19.08.24 в 12:10