Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любов извън времето ( по действителен случай )

Във времената, в които бракът е отживелица и рядко съществува повече от 6 години, а според Фр. Бегбеде любовта трае само три години, семейство Шокови ни шокират със своя 60-годишен семеен съюз, започнал ненадейно за леля Денка.

Пила съм горчиво кафе на брифинга на един бивш кмет. Наскоро хапнах от сладоледа на друг варненски политик, но като бисквитките на леля Денка не бях вкусвала. Поднесени с огромна любов. Подобна на семейната.

Често искаме да имаме много, понякога искаме всичко. А е нужно съвсем малко за пълното човешко щастие.

Богатството на едно семейство не е в банковата сметка, която притежава то. Богатството на Денка и Младен Шокови стои закачено на стената в панелния им апартамент във Варненския квартал "Възраждане". Не, не е сейф за скъпоценности, а колаж от снимки с най-ценните мигове от семейния им живот: включващ любовта от А до Я.

Дали любовта е само миг от вечността или е безкрайна вечност за две души, слели сърцата си в един пулс-философите и поетите ще определят. А сега нека дадем думата на самите влюбени- семейство Шокови:

- Аз съм Денка Пенчева Шокова.

-Младен Цветков Шоков.

-Шейсет години брак. Как се получава тази магия?

-От 57-ма година. Той пристигна. Аз бях в комшиите. И вечерта той седнал на стълбите в къщата ни, която бе на два етажа. И майка ми го пита какво правиш тука, а той отвърна: "Аз харесах вашата дъщеря и чакам за нея".

-Чаках. Тя дойде и каза не. Аз бях на 27 години, тракторист и за три години спестих 27 хиляди лева. Работих по 16-18 часа на ден сам с една машина.

-Събирахте пари за дом, за жена?

-Да.

-Кажете сега пак за срещата на стълбите? Какво стана?

-Майка ми каза: "Младене, ти си отивай, тя Денка чака брат си ( понеже брат ми е по-голям от мене 4 години, беше войник и трябваше октомври месец да се уволни, пък аз септември ще се женя ). А той отвърна: "Не, дали са ми карта за почивка във Варна и ще я взема с мене".

-Вие на колко години бяхте?

-На 19.

-Познавахте ли се преди това двамата?

-Познавахме се. Само сме се виждали. И така. Обаче той има брат. Вечерта чичовците ми дойдоха, събраха се всичките и казаха: " Денке, той е добър човек, айде!"

-Вие така лесно ли се дадохте?

-Точно така, много лесно се предадох. Защо толкова лесно, не мога да отговоря. И родителите ме дадоха. Отидохме направо на Медковец.

-При майка, при татко, при братята там.

-Те знаеха ли? Бяхте ли ги предупредили?

-Не, не, не.

-Така работата стана, че се омъжих без да искам.

-Важното е, че Младен е имал голямо желание. Нали така?

-Реших. Бях на 27 години.

-Аз бях хубаво момиченце...Той беше също много хубав, със сини очи...

-Виждат се. Те очите не остаряват.

- Строен беше, много красив, а моите приятелки ми казваха: "Денке, ти без да се любиш, без нищо, как успя да го излъжиш?!" Пък аз им отговарям: "Той мене ме излъга".

-То и вие сте  много хубава.

-И аз бях хубавичка. Ей там горе на снимката съм на 17 години.

-В момента виждаме една голяма колажна картина с много малки снимки на цялото семейство, нали така?

-Да. Младене, покажи тук албумчето да ни види. Тук съм на 23 години, ето може да видите. Това е синът ни, на две години, аз на 22, той на 30. Той ме е обичал още като момиче и си е казал: "Аз това черничкото ще си го взема". И така стана и до ден днешен си живеем хубаво!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15