Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Неделчев представя: „Яворов. Сюжетите на последните години“

Проф. Михаил Неделчев
Снимка: БГНЕС

Снимка



Книгата на Михаил Неделчев е посветена на житейския път на Яворов в годините от 1910 до 1914. Това са новонаписани интерпретации и драматически разкази за  единствената  поетическа книга „Подир сенките на облаците“, за трагическия финал на любовта към Мина и за представянето на този интимен сюжет във Философско-поетическия дневник. За драмите „В полите на Витоша“ и „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“, за Яворовата година на траура и за битието в смъртта с Лора са част от посоките, в които разсъждава авторът.

Проф. Михаил Неделчев е литературен историк и критик, автор на десетки книги, преподавател по теория и история на литературата в Нов български университет. Деен участник в демократичните промени у нас: депутат във Великото и в 36-ото Народно събрание. Носител на множество отличия (вкл. на орден „Св. св. Кирил и Методий“, І степен) и на литературни награди (единственият литературовед, носител на Национална Яворова награда през 2008 г.).

Михаил Неделчев създава персоналистическата си концепция за Яворовата литературна личност, за трите социални роли, за автобиографизма на творчеството му и за посмъртното битие на тази литературна личност, за великата българска система от биографии: Левски и Ботев, Гоце Делчев и Яворов. В следващите десетилетия  темата  Яворов  продължава да е централна в изследователското му дело. Освен в десетки студии, етюди и есета, в няколко юбилейни самостоятелни книжки, идеите му за Яворов и творчеството му са представени най-пълно в книгата „Яворов. Литературна личност. Истории на книги и стихотворения“.

Представянето на книгата тази вечер е в 18.30 в АРТ САЛОНА на Радио Варна.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

"Царствените ботаници" в Ботаническата градина - Балчик

В Университетска ботаническа градина - Балчик е подредена изложба "Царствените ботаници". Тя е посветена на 130-годишнината от рождението на Цар Борис III Обединител и цели да покаже приноса на българските царе Фердинанд I и Борис III за развитието на ботаническата наука и естествознанието в България. Баща и син, те са едни..

публикувано на 24.04.24 в 16:59

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35

Етнически групи в креативен спектакъл на Арлекин

Всички деца имат таланти и всички ги проявяват по различен начин. Младите таланти на "Арлекин" в партньорство с Международната асоциация на театър за деца и младежи ASSITEJ NORWEY - осъщетсвиха спектакъла "Какво мислиш за мен? /Приятелство чрез изкуства/". Участниците са от  Суворово, Пет могили, Игнатиево, Казашко, Каменар...

публикувано на 24.04.24 в 11:19

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна. Концертът на 29 април е финален за 20-тото издание на Европейския музикален фестивал - Варна и първи от съпътстващата програма на ММФ „Варненско лято“ 2024. „Работата с такива изключителни професионалисти е едно творческо..

публикувано на 23.04.24 в 16:34

Фестивал на любителските състави в Балчик на Лазаровден

Традиционният общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” ще се проведе и тази година в Балчик.  19-ото издание ще събере na 27 април колективи от общинските читалища и пенсионерските клубове.  Тази година обичайната сцена на проявата се променя и мястото ще бъде информационният център "Мелницата", като за първа година там ще се организира и..

публикувано на 23.04.24 в 14:39

Маратон на четящите хора във Варна

И тази година на 23 април (Международния ден на книгата и авторското право) празнуваме книгите и четящите хора в една инициатива, родена във Варна, и превърнала се вече в национална кампания. 22-то издание на „Маратон на четящите хора“ се провежда под мотото „Литературата среща образите” и търси връзките между пространствата на въображението, които..

публикувано на 22.04.24 в 19:04