Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български ученици кандидатстват за едногодишна стипендия и обучение в САЩ

До 31 октомври 2017 български ученици могат да кандидатстват за обменна програма Кенеди Лугар (YES - Youth exchange and study), предоставяща стипендии за едногодишен престой и обучение в Съединените щати. Програмата е насочена към ученици от 9 и 10 клас (родени между 01 януари 2001 и 15 юли 2003) с познания по английски език и се финансира изцяло от Държавния департамент на САЩ. Стипендията покрива разходите по транспорт, настаняване и обучение. Ученици с увреждания също могат да кандидатстват, като за тях има разширени възрастови критерии (от 8 до 12 клас - родени между 15 февруари 200 и 15 юли 2003), също така адаптирани тестове и допълнителна подкрепа.

Обменната програма за ученици Кенеди Лугар (YES) е основана от Американския конгрес през октомври 2002 като отговор на събитията от 11 септември 2001. Програмата предоставя стипендии на гимназисти от страни от Източна,  Югоизточна Европа и Евразия, които да прекарат една академична година в САЩ. Учениците живеят в приемно семейство, посещават средно училище и се ангажират с дейности, чрез които научават повече за Американското общество и неговите ценности. Същевременно те са и посланици на собствената си култура, споделяйки българския език и традиции сред американската общност.

Програмата се реализира в България от 2009 година и досега 55 ученика са преминали успешно през нея. Към момента 10 ученика учат и живеят в различни американски щати, а още единадесет стипендии ще бъдат раздадени в рамките на тазгодишното издание.

„Програмата ми даде възможност да бъда част от едно голямо и задружно семейство, да реализирам идеите си и да съм полезна за обществото“ споделя Назмие Мустафа, участничка в програмата през 2015-2016 и координатор на YES общността в Българиа

Кандидатстването за програмата е напълно безплатно, като желаещите следва да попълнят електронен апликационна форма в срок до 31 октомври 2017. Формулярът е достъпен на следният адрес (https://ais.americancouncils.org/yes). Комисия по подбор ще разгледа получените кандидатури и ще селектира полуфиналистите през ноември-декември 2017. Те ще преминат през допълнително интервю и тест за владеене на английски език, ще трябва да напишат есе и да попълнят по-дълга форма за кандидатстване. Един ученик може да подаде само една електронна кандидатура и  да участва само в едно интервю.

Програма YES се администрира от Американски съвет за международно образование - клон България. За повече информация посетете сайта на организацията (http://ac-see.org/new/yesbulgaria/).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12