Когато Варна беше град Сталин

| обновено на 27.09.17 в 14:29

Снимка
Представители на 5 града от Източна Европа обсъждат във Варна темата „Аз бях жител на град Сталин”. Името на съветския лидер в годините на Втората световна война и след това са носили днешните Брашов /Румъния/, Дунауйварош /Унгария/, Катовице /Полша/, Кучова /Албания/ и Варна. От декември 1949 година Варна също носи името но Йосиф Висарионович в продължение на седем години.


Снимка"Днес от този период не е останало много", припомня уредникът от отдел „Най-нова история” на Рeгионалния исторически музей - Варна Златка Антова.

След построените тогава сгради обаче е тази на Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров”.

Паметниците, създадени през комунистическия период трябва да станат част от туристическото представяне на страната ни, предлага проф. Станислав Иванов, зам.-ректор на Висшето училище по мениджмънт във Варна и преподавател по туризъм.

Проф. Иванов предлага още да бъде подобрена инфраструктурата около паметниците и да се „успокои” настроението в обществото, а историческото време на социализма трябва да се разглежда като период от развитието на държавата.

Според проучване, направено преди три години, българското общество одобрява включването на паметниците от времето на социализма в туристически маршрути, но настроението сред българите по отношение на периода е силно политизирано.

Тази практика не е нова по света. Такива турове се организират в много от бившите социалистически държави. Пример за това са Москва, Берлин и Будапеща.

При добро желание бизнесът би могъл да подкрепи финансово възстановяването на паметниците, но ангажиментът е на местната и национална власт, защото ще възникне проблемът със собствеността.Снимка

"Такова беше времето, имаше залитания,  всичко беше под един общ знаменател, но хората трудно приемаха промяната на името на Варна", сподели дългогодишният говорител и журналист в Радио Варна Ганчо Минчев, започнал работа в обществената медия през 1950 г. – година след официалната промяна на името на града.

Проектът "Аз бях жител на град Сталин" продължава с обиколка на Варна и запознаване на участниците с емблематични паметници от времето, когато градът е носел името на Сталин. Освен спомени, сгради и други, от този период са и капаците по уличните шахти,  на които още се чете "Сталин".
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без тежкотоварни автомобили по пътя Обзор-Слънчев бряг

От днес - 21 октомври, ще бъде забранено преминаването на тежкотоварни автомобили с тегло над 12 тона по пътя Обзор – Слънчев бряг. Причина са ремонтните дейности на водосток при 185-ти км., съобщават от Агенция пътна инфраструктура. Тежкотоварните автомобили ще бъдат пренасочвани по обходни маршрути през проходите „Айтоски“ и „Ришки“...

публикувано на 21.10.19 в 06:58

Адреси без ток

До края на октомври от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Цонево - абонатите, електрозахранени от ТП 3 и МТП 23, с. Царевци - абонатите, електрозахранени от ТП 4.  За същия период от 09:00 ч. до 17:00 ч. ,..

публикувано на 21.10.19 в 06:37
Евгения и Николай Баневи в съда

Делото срещу Баневи тръгва по същество

Съдебното следствие срещу Николай, Евгения и Мария Баневи тръгва по същество с разпити на свидетели. Заседанието срещу фамилията в Специализирания наказателен съд е насрочено за 10.00 часа днес. Бизнесменът Николай Банев е с мярка за неотклонение „Задържане под стража”, въпреки че няколко пъти я обжалва..

публикувано на 21.10.19 в 06:12

Предсрочни избори в Северна Македония на 12 април 2020 г.

Предсрочните парламентарни избори в република Северна Македония ще се проведат на 12 април 2020 г. СДСМ призова предсрочните парламентарни избори да се проведат на 22 или 29 декември, но представителите на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ са реагирали остро на това и са поискали друга дата през март или април следващата година...

публикувано на 21.10.19 в 06:05

ЕС е готов да отложи Брекзит до февруари 2020 година

Европейският съюз е готов да отложи датата за напускане на Великобритания до февруари 2020 година, съобщава вестник Times, като се позовава на дипломатически източници. Според източника на изданието, че в рамките на тази отсрочка, Брекзит може да се състои на 1 или 15 ноември, през декември или..

публикувано на 21.10.19 в 06:03

Вестниците в Австралия - с празни първи страници

Най-големите вестници в Австралия показаха рядко единство, като публикуваха празни първи страници в знак на протест срещу свободата на словото. Всички вестници излязоха със зачертан текст и червен печат, на който пише „секретно“. Протестът е насочен към законите за национална сигурност, за които..

публикувано на 21.10.19 в 06:02

Понеделник започва с мъгли

Сутринта на места отново ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Около и следобед в районите с мъгла видимостта ще се подобри, а облачността ще намалее до слънчево време. Ще е почти тихо, по Черноморието около и следобед със слаб вятър предимно от източна четвърт. Максимални температури между 21 и 26 градуса, по Черноморието от 19 до 22, за..

публикувано на 21.10.19 в 05:57