Когато Варна беше град Сталин

| обновено на 27.09.17 в 14:29

Снимка
Представители на 5 града от Източна Европа обсъждат във Варна темата „Аз бях жител на град Сталин”. Името на съветския лидер в годините на Втората световна война и след това са носили днешните Брашов /Румъния/, Дунауйварош /Унгария/, Катовице /Полша/, Кучова /Албания/ и Варна. От декември 1949 година Варна също носи името но Йосиф Висарионович в продължение на седем години.


Снимка"Днес от този период не е останало много", припомня уредникът от отдел „Най-нова история” на Рeгионалния исторически музей - Варна Златка Антова.

След построените тогава сгради обаче е тази на Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров”.

Паметниците, създадени през комунистическия период трябва да станат част от туристическото представяне на страната ни, предлага проф. Станислав Иванов, зам.-ректор на Висшето училище по мениджмънт във Варна и преподавател по туризъм.

Проф. Иванов предлага още да бъде подобрена инфраструктурата около паметниците и да се „успокои” настроението в обществото, а историческото време на социализма трябва да се разглежда като период от развитието на държавата.

Според проучване, направено преди три години, българското общество одобрява включването на паметниците от времето на социализма в туристически маршрути, но настроението сред българите по отношение на периода е силно политизирано.

Тази практика не е нова по света. Такива турове се организират в много от бившите социалистически държави. Пример за това са Москва, Берлин и Будапеща.

При добро желание бизнесът би могъл да подкрепи финансово възстановяването на паметниците, но ангажиментът е на местната и национална власт, защото ще възникне проблемът със собствеността.Снимка

"Такова беше времето, имаше залитания,  всичко беше под един общ знаменател, но хората трудно приемаха промяната на името на Варна", сподели дългогодишният говорител и журналист в Радио Варна Ганчо Минчев, започнал работа в обществената медия през 1950 г. – година след официалната промяна на името на града.

Проектът "Аз бях жител на град Сталин" продължава с обиколка на Варна и запознаване на участниците с емблематични паметници от времето, когато градът е носел името на Сталин. Освен спомени, сгради и други, от този период са и капаците по уличните шахти,  на които още се чете "Сталин".
ВИЖТЕ ОЩЕ

Листериоза в испанското свинско, у нас - в риба и рибни продукти

Листерията е опасна бактерия, която води до висок процент смъртност сред заболелите, каза за Радио Варна проф. Христо Даскалов , ръководител на Националния център по безопасност на храните към БАБХ. Възрастните хора и малките деца са най-чувствителни към този вид микроорганизми, както и хората с проблеми в имунитета. Листерията е почвен..

публикувано на 22.08.19 в 08:17

Къде спира токът днес?

В периода  01.08.2019 г. - 30.08.2019 г. от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Цонево - абонатите, електрозахранени от ТП 5 и с. Гроздьово - абонатите, електрозахранени от ТП 1 и ТП 5. Прекъсването ще бъде само в..

публикувано на 22.08.19 в 07:46

С 25 градуса посрещаме утрото във Варна

В 6 часа тази сутрин термометрите показват температури от 18 градуса в Русе и Шумен, до 19 градуса на нос Емине. Във Варна и на нос Калиакра температурата е 25 радуса. В Бургас, Ахтопол и Силистра термометрите сочат 22. 24 са градусите в Шабла, 19 в Добрич, 20 в Карнобат. 21 градуса са измерени в Разград. Във Варна атмосферното налягане е 1016..

обновено на 22.08.19 в 06:54

Открит урок по музика ще се проведе в кв.Владиславово

"Хайде, Владиславово! Чакаме ви в парка с китари, да се забавляваме заедно", призовават организаторите на музикалната среща в социалните мрежи. От 16:00-18:00 във варненския квартал Владиславово ще се проведат безплатни музикални работилници с професионални преподаватели. Всеки ще има възможност да се докосне до някои от най-популярните..

публикувано на 22.08.19 в 06:43

Слънчево и горещо е времето в четвъртък

Днес ще е предимно слънчево, във вътрешността горещо, около обяд с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър – сутринта от северозапад, а следобед ще се преориентира от североизток и още малко ще се усили. Максималните температури ще са между 30 и 35 градуса, а по крайбрежието от 28 до 33 градуса. За Варна очакваната..

публикувано на 22.08.19 в 06:29

Всички "домашни" прасета във Варненско трябва да бъдат ликвидирани

Представители на Министерството на земеделието и храните се срещнаха с жители на община Долни чифлик и село Тутраканци, община Провадия. Te трябваше да разяснят на хората защо трябва да ликвидират в най-кратки срокове прасетата, които отглеждат в  дворовете си.  Управителят на Варненска област Стоян Пасев посочи, че след като цялата територия на..

публикувано на 21.08.19 в 16:42

Фалшив сигнал за бомба затвори летищата във Варна, Бургас и Пловдив по обед

Съобщение за взривно устройство на летище Варна е било получено на 10 служебни електронни адреса на аеропорта в 11.30 часа тази сутрин, съобщиха от летището. Сигналът е бил написан на  кирилица. Същият е бил подаден и на летище Бургас. Подателят не посочва име, но пише, че става дума за терористична групировка. И на двете летища е извършена..

публикувано на 21.08.19 в 16:15