Икономическата свобода у нас - като сред държавите от Африка и Близкия изток

„Фрейзър”: Икономическата свобода в България остава ниска

Хонконг и Сингапур отново са на челните две позиции, а Топ 10 се допълва от Нова Зеландия, Швейцария, Ирландия, Великобритания, Мавриций, Грузия, Австралия и Естония.

България се нарежда на 48-мо място от 159 държави и територии, включени в „Икономическа свобода по света: годишен доклад 2017”, изготвен от канадския институт „Фрейзър” и разпространен за България от Института за пазарна икономика.

Докладът представя картината през 2015 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни.

В световен мащаб икономическата свобода слабо се увеличава спрямо миналогодишното издание, а за последните три десетилетия пропастта между развитите и развиващите се страни се свива значително.

Изследването измерва икономическата свобода (свободния избор, конкурентните пазари, защитата на частната собственост, принципите на правовата държава и т.н.), анализирайки политиките и институциите в 159 държави. Представянето на държавите се измерва по скала от 0 до 10 т., като 10 т. е максималната икономическа свобода.

Докладът емпирично доказва, че по-високата икономическа свобода води до по-високи доходи на човек от населението; по-големи доходи на най-бедните 10% от населението; по-малък дял на хората в бедност; по-дълга продължителност на живота; по-добра защита на гражданските свободи; по-голям икономически растеж.

Резултатът на България в тазгодишното изследване е 7,39 т. от максималните 10 точки (при 7,37 т. и 50-то място в миналогодишното), което нарежда страната на 48-мо място между Катар и Сейшелите (с по-висок резултат) и Бахрейн и Ботсвана (с по-нисък).

Мястото на България е обусловено от оценката на икономическата свобода по няколко показателя: Размер на правителството (7,01 т.) – тук България получава максимални точки за плоския данък, но общият резултат е намален заради големия размер на правителствените разходи и високото ниво на държавните трансфери и субсидии. Съдебна система и право на собственост (4,88 т.) - България продължава да получава най-ниска оценка именно за тази група показатели. Основните причини за това са ниските оценки за независимостта и безпристрастността на съда, както и за доверието в полицията. От всичките 42 индикатора в индекса най-ниската оценка за България за поредна година е за независимостта на съда – 3,37 т. от максималните 10 точки.

Достъп до сигурни и стабилни пари (9,36 т.) – в тази категория България от години получава най-високата си оценка. Валутният борд продължава да гарантира стабилни пари, а инфлация е ниска и дори отрицателна през 2015 година. Страната отново получава максималния брой точки за възможността за свободно поддържане на банкови сметки в чуждестранна валута.

Свобода на международната търговия (8,13 т.) – резултатът отразява ниските мита в международната търговия, но и отрицателното влияние на нетарифните ограничения.

Регулиране на кредита, труда и бизнеса (7,57 т.) – резултатът е следствие от относително слабото регулиране на кредитните пазари и същевременно - от тежките регулации за труда и бизнеса. Оценките отразяват сериозните регулации при наемането и освобождаването на работници, тежката и скъпа бюрокрация, множеството административни изисквания към бизнеса, както и високото ниво на възприятията за корупция.

През 1990 г. резултатът на България е по-нисък от представянето последните години основно заради големия размер на правителството, тежкото регулиране на икономиката и пречките пред международната търговия. Стойностите на тези компоненти се подобряват значително през годините на прехода с присъединяването на страната в ЕС, отварянето на пазарите и установяването на пазарна икономика. Същевременно, обаче, докато през 1990 г. в категорията „Съдебна система и право на собственост” България получава най-високия си резултат от 7,25 т., стойността му рязко намалява и през 2005 г. вече е под 5 точки, превръщайки се в най-проблемната област за страната. Десет години по-късно, през 2015 г., няма никакъв напредък в оценката за функционирането на съдебната система и защитата на правото на собственост (което се вижда ясно и от Международния индекс „Право на собственост”, чието последно издание ИПИ представи преди няколко месеца).

Добрата новина е, че (предвид ниската база) България е на второ място след Румъния по най-висок ръст на резултата в индекса в периода 2000-2015 година. Но докато Румъния вече е на 20-то място в света, слабата съдебна система в България все още задържа страната сред държавите от Африка и Близкия изток и подкопава развитието на икономиката. /БГНЕС


ВИЖТЕ ОЩЕ

Вече няма да ни искат излишни хартии от регистрите

Шест от най-масово издаваните хартиени удостоверения вече няма да  изискват от гражданите и бизнеса. Данните за тях се проверяват служебно и справките се извършват само по електронен път чрез достъп на служителите до основните регистри като Търговския, Имотния, БУЛСТАТ, Регистъра на задълженията към митническата администрация и др. , съобщават..

публикувано на 16.07.18 в 18:20

Колко губим, ако укриваме доходи

С калкулатор на загубите всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход. Софтуерът е достъпен на интернет страницата www.zaplatavplik.bg и до момента е използван над 4 200 пъти, съобщават от НАП . Калкулаторът позволява, след попълване на данни за действителния и деклариран доход,..

публикувано на 16.07.18 в 16:35

В съседна Румъния вече има 350 огнища на африканска чума по свинете

В Румъния вече има регистрирани над 350 огнища на африканска чума по свинете, сочат данните на Областна дирекция „Безопасност на храните“ . Затова на двата гранични пункта – в Дуранкулак и Йовково, вече са поставени фризери, в които да се изхвърля храна, съдържаща свински продукти, информира директорът на ведомството д-р Анелия Андонова. Мярката..

публикувано на 16.07.18 в 16:22

Кога е най-подходящото време за правене на бебе?

Семействата, които искат бебе, трябва да правят секс в 7,30 ч. сутринта, твърдят учени от университетската болница в Цюрих, цитирани от в. "Дейли мейл". Най-подходящи за зачеване са пролетните месеци - март, април, май. През останалите сезони спермата е с много по-ниско качество. Швейцарските учени са анализирали проби сперма на 7068 мъже..

публикувано на 16.07.18 в 16:00

Туристически данък ще има и за апартхотелите

Такса за апартхотелите ще извади „на светло” бизнеса на тези от собствениците им, които ги отдават под наем. Това предвиждат промените в Закона за местните данъци и такси, които вече се разглеждат в парламентарните комисии, каза днес във Варна вицепремиерът Валери Симеонов. Така ще бъдат обложени всички жилища, които под прикритието на..

публикувано на 16.07.18 в 15:32

Майки излизат на "брутален" протест

Нов протест готвят майките на деца с увреждания, стана ясно днес по време на заседание в социалното министерство с участието на омбудсмана Мая Манолова. Протестът, който беше обявен от организаторите като "брутален", е насрочен за 30 юли и е в знак на несъгласие с готвените поправки в Закона за личната помощ. Самата Манолова присъствала на..

публикувано на 16.07.18 в 10:42
Отборът на Франция със световната купа

Франция е новият световен шампион по футбол

Франция е новият световен шампион по футбол, като победи Хърватия с 4 на 2. Отборът на Дидие Дешан получи купата на Мондиал 2018 под силния дъжд на стадион "Лужники" в Москва в присъствието на трима президенти - Владимир Путин, Еманюел Макрон и Колинда Грабар-Китарич. И тримата участваха в церемонията по награждаването, заедно с президента на..

публикувано на 16.07.18 в 05:53