Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Девня - замърсяване с фини прахови частици

| обновено на 08.10.17 в 06:49
Снимка: Архив
В  реално време следят показателите на атмосферния въздух в Девня, след като по инициатива на кмета Свилен Шитов официалният сайт на общината бе свързан със сървъра на автоматичната извервателна станция  „Изворите“, която се намира в двора на поликлиниката в квартал „Река Девня“. Това е голяма крачка в битката на местната власт за осигуряване на навременна информация за нивото на контролирани замърсители, които се изпускат в атмосферата от Девненския промишлен комплекс. 
Отсега нататък гражданите могат да следят данните 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. За целта трябва да влезете в официалния сайт на Община Девня – www.devnya.bg, и да кликнете върху секция „Качество на атмосферния въздух в община Девня“. Посредством падащото меню горе вдясно можете да проследите нивата на всички контролирани замърсители, които се измерват от датчиците на АИС „Изворите“: фини прахови частици, бензен, въглероден оксид, амоняк, азотен двуокис, моно-азотни оксиди, озон, серен диоксид. Най-важно е черната хоризонтална крива да не излиза от зеленото поле, а най-добре е да е в най-долната част на диаграмата. 
Вчера диаграмата  е навлязла в розовото поле по показателя „фини прахови частици“ – за времето от 00:00 до 20:00 часа, което означава, че в продължение на 20 часа девненци са дишали наднормено запрашен въздух, макар и показателите да не надвишават значително пределно допустимите стойности от 50 mg/m3 (микрограма на кубически метър въздух). Причините за това са неизвестни. Най-близкият до станцията промишлен замърсител е циментовият завод, откъдето не спазиха поетия от тях ангажимент да предоставят ежемесечно на общината данните от собствените си непрекъснати измервания, припомнят от местната администрация.
СнимкаЧрез приложението в devnya.bg може да се следят и други показатели: слънчева радиация, температура, относителна влажност на въздуха, посока и скорост на вятъра. Падащото меню вляво (календар), което ще Ви излезе, след като кликнете върху датата, дава възможност да се проследят стойностите на контролирани замърсители за изминали периоди. 
Оттук нататък ежедневно екологичният отдел и пресслужбата на общината ще следят и анализират данните, които постъпват от АИС „Изворите“. При необходимост населението незабавно ще бъде информирано чрез социалните мрежи и медиите за регистрирани аномалии, като причините за тях ще се търсят съвместно с органите на държавната екоинспекция и с представителите на индустриалните гиганти. 
Досега ангажираните с проблема длъжностни лица в Община Девня и гражданите научаваха данните за качеството на въздуха посредством ежедневния бюлетин на Изпълнителната агенция по околна среда, откъдето ги оповестяват със закъснение от един до няколко дни и то в осреднен вид. Така например едва в понеделник след 11 часа ще стане ясно дали ИАОС ще отрази регистрираното превишение по показателя „фини прахови частици“ в Девня, или ще се окаже, че средно денонощната му стойност не превишава максимално допустимата граница. Последното би дало основание на екоагенцията да не отчете 20-часовото наднормено замърсяване на въздуха – практика, за която ИАОС е критикувана многократно. 
Автоматичната измервателна станция „Изворите“ остава в квартал „Река Девня“ на разстояние 12 км от Индустриална зона – юг, а обхватът ѝ е едва 2 километра. Вредни аерозоли, макар и с непредставителна концентрация на замърсителите, до нея биха стигнали само ако вятърът в Девня духа от югоизток към северозапад.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството решава в петък дали да бъде обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството утре, съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да бъде обявена..

публикувано на 25.04.24 в 19:16

Увеличават с около 20 % заплатите в туристическия сектор

Заплатите в туристическия сектор тази година ще бъдат вдигнати с около 20% на всички нива. Това обяви служебният министър на туризма Евтим Милошев от Слънчев бряг, предаде БГНЕС.  Милошев е на работно посещение в курорта, където се срещна с представители на туристическия бранш, за да обсъдят проблемите преди старта на летния сезон. „Това е добър знак..

публикувано на 25.04.24 в 19:11

Разрешение за ремонт получи пространството за култура "ReBonkers" във Варна

"ReBonkers" в бившите барутни погреби се класира за втори етап на финансиране по Световната програма на САЩ за възстановяване на сгр ади с културно значение, съобщиха от общинския пресцентър. Кметът Благомир Коцев е дал  съгласието си за извършване на текущ ремонт за консервацията на пространството за култура.  За Варна е от изключителна..

публикувано на 25.04.24 в 19:00
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

От 1 юли: Направленията за мамография ще важат по два месеца

Издадените от 1 юли медицински направления за ехография и мамография на млечна жлеза ще бъдат валидни за срок от 2 месеца.  Това решение е гласувано от Надзорния съвет на Здравната каса днес, съобщава БНР.  Удължаването на валидността на направленията беше договорено по време на преговорите между Касата и Българския лекарски съюз за новия Национален..

публикувано на 25.04.24 в 18:47

Апелативният съд и Морското училище във Варна подписаха меморандум за сътрудничество

Варненският апелативен съд и Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" задълбочават сътрудничеството си и ще осъществяват повече съвместни дейности от взаимен интерес. Ръководителите на двете институции д-р Ванухи Аракелян и фл.адм. проф. Боян Медникаров  подписаха меморандум.  Партньорството е обусловено от развитието на цифровите услуги,..

публикувано на 25.04.24 в 18:39

До средата на май рибарите трябва да обявят колко лодкостоянки са необходими на Варна

До 15 май сдруженията на рибарите трябва да представят информация за броя на лодкостоянките, които са необходими за Варна. Те трябва да изготвят и да внесат в администрацията на Областната управа и предложения за местата, подходящи за лодкостоянки. Община Варна от своя страна трябва да изготви и предостави на областната управа писмена информация на..

публикувано на 25.04.24 в 17:54

Национално състезание по професии се провежда край Варна

186 са участниците от 48 професионални гимназии по туризъм  и учебни заведения по ресторантьорство и хотелиерство от цялата страна, които се включват в Националното състезание по професии, което се провежда в курорта "Златни пясъци" край Варна. Състезанието е по шест професии - барман, сладкар, готвач, хотелиер, аниматор и сервитьор...

публикувано на 25.04.24 в 17:10