Проф. Вилиан Платиканов: Няма по-страшно число от това на чакащите трансплантация

"Частица от теб може да бъде за някого целия свят!" - под този наслов до 15 октомври за пети път у нас се провежда Европейската седмица на донорството.

Три донорски ситуации е имало във Варна от началото на годината, съобщи за Радио Варна проф. Вилиан Платиканов, национален консултант по трансплантология.

В момента листата на чакащите в страната е над 1100 души.


Склонни ли са вече хората да даряват органите на роднините си?

- Някои са склонни. Други не. Като че ли се забелязва тенденция за повишаване на съгласието от семействата. Слушах една статистика, че за миналата година несъгласията са не повече от 30 процента. Това е осреднено за държавата ни. На различните места е различно.

Нашата дейност е непрекъсната. Непрекъсната е, защото ако се разчита на кампания, нищо няма да се получи. Кампанията е, как да кажа, нещо като взрив. Минава и заминава. Тя избухва, свърши каквото свърши и останалата част от годината или от периода стои някак си на тъмно.

Откъде тръгва осъзнаването, че в една такава ситуация можеш да дариш органите на роднините си на някой друг?

- Трудно ми е да ви кажа откъде тръгва. Само знам, че трябва непрекъснато да върви. Тази тема би трябвало да се коментира непрекъснато. Разбира се, не натрапчиво, не досадно, но непрекъснато трябва да има припомняне за това, че ние сме тленни, че сме временно тук. И независимо от нашата кончина, от нашата смърт бихме могли да подпомогнем някой друг. И както и в Библията пише и в редица псалми се пее "Смертю смерт поправ".

За мене обаче, желанието да подпомогнеш някой, да му помогнеш в тежък момент е въпрос на възпитание, въпрос на семеен дух. Фактът на дарителство, дори на орган или тъкани, е въпрос на доброта в човека, въпрос на семеен дух, въпрос на възпитание. Ако обществото ни е настроено за агресия и омраза към ближния си, естествено, че дарителството няма да върви. И обратно.

Нуждаещите се от бъбречна трансплантация ли са най-много все още?

- Да. Те са над 900 човека. Това е така, защото, може да прозвучи цинично малко, но така е защото има машина, която поема функцията на увредения бъбрек. Това е хемодиализата. Ако има такава функция, която да поема функцията на сърцето, на увреденото сърце, хората, които имат нужда от сърдечна трансплантация ще бъдат повече като бройка.

За съжаление част от тези, които имат нужда от сърдечна трансплантация просто не я дочакват. Същото важи за чернодробните трансплантации, същото важи и за панкреатичните трансплантации.

Колко са приблизително чакащите трансплантации у нас?

- Събрани чакащи органна трансплантация са приблизително 1100. За мен специално няма по-страшно число от това на чакащите. Така наречената листа на чакащите, защото това е силно динамична величина. Ако днес е 1100, утре може да бъде 1098, защото нощес са си отишли двама...Или да е 1103, защото други трима души са се разболяли тежко и влизат в тази чакаща листа.


Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Режисьорът Виктор Чучков: Ще запазим заглавието ”18 % сиво” и за филма

Тази седмица във Варна започнаха снимките на филма "18% сиво" по бестселъра на Захари Карабашлиев. Режисьор е Виктор Чучков - син, а в главните роли ще видим Руши Вид и нлиев и Доля Гавански . Гавански е родена във Варна, майка й е българка, а баща й – черногорец. Актрисата живее във Великобритания, играе в театъра, има участия в..

публикувано на 20.10.17 в 18:36
Димитър Димитров

Банкер или готвач - за избора на Димитър Димитров

Да си шеф готвач на четири заведения означава тежък работен ден, постоянно движение, военна дисциплина и късно прибиране у дома. Такова е ежедневието на  37-годишния  Димитър Димитров. Той е главен готвач във Варна на 4 ресторанта от верига, вече 8 години. Толкова е зает, че днес няма да има време да отпразнува с колегите си от други..

обновено на 20.10.17 в 10:22

Еколози: Пластмасовите еднократни чаши не се рециклират, заменете ги с порцеланови или метални

Премахване на пластмасовите чашки за еднократна употреба от варненските детски градини и замяната им с лесните за стерилизацая и нечупливи от инокс. Това е целта на мисията „ Аз избирам чашата за многократна употреба “ на варненския Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) http://ecovarna.info/node/200 . Те обединиха усилията..

публикувано на 19.10.17 в 16:28

Актьори без маски в кадрите на фотографа Веселин Василев

“Понякога завиждам на фотографите, те могат в 1/125 sес. да разкажат повече за човека, отколкото аз в 30 страници,” твърди американският писател от арменски произход Уилям Сароян. Наративът от снимки, които прави фотографът Веселин Василев , е обаятелен. Също като актьорите в неговите кадри, завладени от театралната магия: излъчващи и даряващи..

публикувано на 19.10.17 в 10:23

Подаръци от душа и сърце, изработени от сръчни ръце

  Подаръците са нещо, без което не можем. Заради радостта, която доставят, поради вниманието, с което са избрани. Не винаги изборът на подарък е лесна задача. Наскоро погледът ми се спря на едно кокетно магазинче с ръчно направени продукти. Такива, които имат душа и сърце, защото са изработени с мерак от сръчни ръце. Тези на Фантима Иванова . Ваня..

публикувано на 18.10.17 в 10:12

Адреналинът да караш яхта

15-годишната Ванеса Атанасова и 16-годишният Симеон Нейков са най-новият екипаж, обучен по проекта на Яхт клуб "Кап. Г. Георгиев - Порт Варна" "Плавай с нас". 40 младежи от варненските училища и университети на възраст между 15 и 20 години се включиха в проекта това лято. Екстремният ветроходен курс започна с теоретични занятия - обучение по..

публикувано на 17.10.17 в 11:54

Здравословната храна - разпознаваме ли я?

През последните години българинът все повече започна да обръща внимание на качеството на храната, която слага на трапазата си... Респективно се появиха все повече продукти с етикет БИО, ЕКО, ОРГАНИК, но знаем ли всъщност кои храни наистина отговарят на приетите изисквания и регламенти?... За да сме сигурни, че продуктът, който купуваме е..

публикувано на 16.10.17 в 11:05