Проф. Вилиан Платиканов: Няма по-страшно число от това на чакащите трансплантация

"Частица от теб може да бъде за някого целия свят!" - под този наслов до 15 октомври за пети път у нас се провежда Европейската седмица на донорството.

Три донорски ситуации е имало във Варна от началото на годината, съобщи за Радио Варна проф. Вилиан Платиканов, национален консултант по трансплантология.

В момента листата на чакащите в страната е над 1100 души.


Склонни ли са вече хората да даряват органите на роднините си?

- Някои са склонни. Други не. Като че ли се забелязва тенденция за повишаване на съгласието от семействата. Слушах една статистика, че за миналата година несъгласията са не повече от 30 процента. Това е осреднено за държавата ни. На различните места е различно.

Нашата дейност е непрекъсната. Непрекъсната е, защото ако се разчита на кампания, нищо няма да се получи. Кампанията е, как да кажа, нещо като взрив. Минава и заминава. Тя избухва, свърши каквото свърши и останалата част от годината или от периода стои някак си на тъмно.

Откъде тръгва осъзнаването, че в една такава ситуация можеш да дариш органите на роднините си на някой друг?

- Трудно ми е да ви кажа откъде тръгва. Само знам, че трябва непрекъснато да върви. Тази тема би трябвало да се коментира непрекъснато. Разбира се, не натрапчиво, не досадно, но непрекъснато трябва да има припомняне за това, че ние сме тленни, че сме временно тук. И независимо от нашата кончина, от нашата смърт бихме могли да подпомогнем някой друг. И както и в Библията пише и в редица псалми се пее "Смертю смерт поправ".

За мене обаче, желанието да подпомогнеш някой, да му помогнеш в тежък момент е въпрос на възпитание, въпрос на семеен дух. Фактът на дарителство, дори на орган или тъкани, е въпрос на доброта в човека, въпрос на семеен дух, въпрос на възпитание. Ако обществото ни е настроено за агресия и омраза към ближния си, естествено, че дарителството няма да върви. И обратно.

Нуждаещите се от бъбречна трансплантация ли са най-много все още?

- Да. Те са над 900 човека. Това е така, защото, може да прозвучи цинично малко, но така е защото има машина, която поема функцията на увредения бъбрек. Това е хемодиализата. Ако има такава функция, която да поема функцията на сърцето, на увреденото сърце, хората, които имат нужда от сърдечна трансплантация ще бъдат повече като бройка.

За съжаление част от тези, които имат нужда от сърдечна трансплантация просто не я дочакват. Същото важи за чернодробните трансплантации, същото важи и за панкреатичните трансплантации.

Колко са приблизително чакащите трансплантации у нас?

- Събрани чакащи органна трансплантация са приблизително 1100. За мен специално няма по-страшно число от това на чакащите. Така наречената листа на чакащите, защото това е силно динамична величина. Ако днес е 1100, утре може да бъде 1098, защото нощес са си отишли двама...Или да е 1103, защото други трима души са се разболяли тежко и влизат в тази чакаща листа.


Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънцето - наш приятел или враг?

Безспорен факт e, че в разумни дози слънцето е полезно и важно за нашето здраве. Неговите ултравиолетови лъчи играят основна роля в синтеза на витамин D, който помага на калция да се усвои пълноценно от костната система. Ултравиолетовите лъчи благоприятстват лечението и на някои кожни заболявания, но прекалено дългото излагане под слънцето..

публикувано на 18.07.18 в 13:31
Върбан Петков

От Варна до Елбрус - най-високия връх в Европа

Изкачване на върховете Казбек и Елбрус в Кавказ ще предприемат членове на ТД „Владислав Варненчик“. Групата включва  - Красимир Керчев, Цветалин Цонев, Недялко Недялков и Върбан Петков. Те тръгват от Варна на 19 юли, а връщането им е планирано за 1 август. Връх Казбек е висок 5033 м. Той ще бъде спирка за аклиматизация на групата,..

публикувано на 18.07.18 в 05:45

В ловешко село произвеждат "жив шоколад"

„Жив” шоколад произвеждат в ловешкото село Дойренци Любомир Христов и съпругата му - бивши IT специалисти. Даниела Стойнова разказва за специалната технология и за смисъла да предпочетеш селото пред шума на големия град: Шоколадът се прави от сурови зърна, без термична обработка. Те се мелят в гранитна каменна мелница за 48 часа, след което..

публикувано на 14.07.18 в 14:44

Бабините черги влизат в дома ни?

На съвременното в изработката на тъканите черги залага Росица Станева от Варна. Използва само естествени материали. На нейния стан са сядали стотици хора, които искат да опитат как нашите баби са изтъкавали и дрехи, и черги, и завивки. Тя е зад хоризонталния стан вече 8 години, била е ученичка на Дария Апостолова, а преди това е завършила и..

публикувано на 12.07.18 в 17:20

Как да съхраним коженото яке през лятото?

Да обичаш   миризмата на кожа и да изпитваш удоволствие от това да я обработваш – това прави почти 40 години Ангел Зарев. Той е доктор на науките и има патенти за това как да се обработват по-качествено и бързо кожените изделия. Преди години имал сериозен бизнес в бранша, а днес ремонтира повредени чанти и якета или дава нов живот на..

обновено на 12.07.18 в 11:49

Какво подаряват свекървите?

По накитите някога определяли социалния статус на една жена. Колкото повече и от по-благородни метали са пафтите и пендарите, толкова по-богато е нейното семейство, най-вече това на съпруга й. Пафтите се носели само от омъжени жени, след като ги получат като дар при годежа или сватбата си. Традицията позволява само на тях да носят метални..

публикувано на 11.07.18 в 13:30

Изложба разкрива духа на Чили и Мексико във Варна

Първата си самостоятелна изложба представя тази седмица Паола Монтиглио във Варна. Озаглавена "Пътешествие към душата", тя е вдъхновена в по-голямата си част от стила, зародил се от т.нар. Dia de Los Muertos. Сред най-известните му символи е този на мексиканският череп, който може да се види в най-различни области. Той вдъхновява модни облекла,..

публикувано на 11.07.18 в 08:45