Проф. Вилиан Платиканов: Няма по-страшно число от това на чакащите трансплантация

"Частица от теб може да бъде за някого целия свят!" - под този наслов до 15 октомври за пети път у нас се провежда Европейската седмица на донорството.

Три донорски ситуации е имало във Варна от началото на годината, съобщи за Радио Варна проф. Вилиан Платиканов, национален консултант по трансплантология.

В момента листата на чакащите в страната е над 1100 души.


Склонни ли са вече хората да даряват органите на роднините си?

- Някои са склонни. Други не. Като че ли се забелязва тенденция за повишаване на съгласието от семействата. Слушах една статистика, че за миналата година несъгласията са не повече от 30 процента. Това е осреднено за държавата ни. На различните места е различно.

Нашата дейност е непрекъсната. Непрекъсната е, защото ако се разчита на кампания, нищо няма да се получи. Кампанията е, как да кажа, нещо като взрив. Минава и заминава. Тя избухва, свърши каквото свърши и останалата част от годината или от периода стои някак си на тъмно.

Откъде тръгва осъзнаването, че в една такава ситуация можеш да дариш органите на роднините си на някой друг?

- Трудно ми е да ви кажа откъде тръгва. Само знам, че трябва непрекъснато да върви. Тази тема би трябвало да се коментира непрекъснато. Разбира се, не натрапчиво, не досадно, но непрекъснато трябва да има припомняне за това, че ние сме тленни, че сме временно тук. И независимо от нашата кончина, от нашата смърт бихме могли да подпомогнем някой друг. И както и в Библията пише и в редица псалми се пее "Смертю смерт поправ".

За мене обаче, желанието да подпомогнеш някой, да му помогнеш в тежък момент е въпрос на възпитание, въпрос на семеен дух. Фактът на дарителство, дори на орган или тъкани, е въпрос на доброта в човека, въпрос на семеен дух, въпрос на възпитание. Ако обществото ни е настроено за агресия и омраза към ближния си, естествено, че дарителството няма да върви. И обратно.

Нуждаещите се от бъбречна трансплантация ли са най-много все още?

- Да. Те са над 900 човека. Това е така, защото, може да прозвучи цинично малко, но така е защото има машина, която поема функцията на увредения бъбрек. Това е хемодиализата. Ако има такава функция, която да поема функцията на сърцето, на увреденото сърце, хората, които имат нужда от сърдечна трансплантация ще бъдат повече като бройка.

За съжаление част от тези, които имат нужда от сърдечна трансплантация просто не я дочакват. Същото важи за чернодробните трансплантации, същото важи и за панкреатичните трансплантации.

Колко са приблизително чакащите трансплантации у нас?

- Събрани чакащи органна трансплантация са приблизително 1100. За мен специално няма по-страшно число от това на чакащите. Така наречената листа на чакащите, защото това е силно динамична величина. Ако днес е 1100, утре може да бъде 1098, защото нощес са си отишли двама...Или да е 1103, защото други трима души са се разболяли тежко и влизат в тази чакаща листа.


Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Петиция за българския език влезе Европейския парламент

Асоциацията на българските училища в чужбина внесе в Европейския парламент петиция, в която настоява българските деца, които живеят в чужбина да могат да полагат изпит и по български език. Българският е от езиците, които не могат да бъдат избирани като чужд език в Европейския съюз. Избираеми езици са само английски, френски, немски, испански и..

публикувано на 22.03.18 в 11:29
капитан Мирослав Трифонов

Капитан Мирослав Трифонов: Оркестърът на ВМС свири еднакво добре и Моцарт, и Майкъл Джексън

Представителният духов оркестър на ВМС навърши 134 години от своето създаване. Началото е в Русе през 1884 година, а първите десетилетия ръководителите на оркестъра са от Чехия. Изключително богат е репертоарът на формацията, който включва над 2500 заглавия. Годишнината бе повод да поканим диригента на оркестъра на ВМС капитан Мирослав Трифонов, който..

публикувано на 22.03.18 в 10:25
Искра Урумова

Искра Урумова: Човек пише лесно, когато обича историята си

Втората книга от трилогията за чудесата на Искра Урумова вече е факт. Позната най-вече като журналист, Искра има опит в писането за вестници, уебсайтове, радио, телевизия и дори и в момента е кореспондент на Нова ТВ във Варна. Първият роман от поредицата ѝ - "Откраднато" , беше представен в навечерието на Игнажден. Вторият - "Обречено"..

публикувано на 22.03.18 в 10:21

Медиация в университета или "Как да водим успешни преговори?"

Икономически университет - Варна и Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове „Итера“ организират обучение по водене на преговори за студенти. То е насочено към студенти от Икономически университет -  Варна. Темите, включени в програмата, ще помогнат на участниците да идентифицират навреме конфликтните ситуации и ще получат..

обновено на 21.03.18 в 10:33

Има ли грешки в транспортното планиране във Варна?

В транспортното планиране във Варна има много грешки, смята живеещият от няколко години в града руснак Дмитрий Галихин, програмист по професия и гражданин по призвание, той изследва градоустройтвото, там където е решено в полза на пешеходците. Така създава страницата си http://bgurban.com/ , където публикува възможни практически решения,..

публикувано на 20.03.18 в 16:50

Варна с най-младия световен шампион по муай тай

Световният шампион по муай тай Али Юзеир се прибира във Варна тази вечер с полет от София в 19.45 часа. Али е състезател на варненския спортен клуб "Вокил", като в кариерата си е спечелил всичко възможно. Преди три дни грабна и единственият липсващ му трофей - Световната титла на шампионата на планетата в Банког. Негов откривател и личен треньор е Галин..

публикувано на 20.03.18 в 17:00

Емил Михов: Старите киноленти са история, която умира

Емил Михов e професионален фотограф и оператор, който всъщност е завършил история. Той е един от хората, които стоят зад реализацията на първия документален филм за българските индустриалци. За лентата "Дързостта да бъдеш пръв" , която представя историята на Иван Хаджиберов, когото приживе наричали Патриарх на българската индустрия, вече ви..

публикувано на 20.03.18 в 11:00