Проф. Вилиан Платиканов: Няма по-страшно число от това на чакащите трансплантация

"Частица от теб може да бъде за някого целия свят!" - под този наслов до 15 октомври за пети път у нас се провежда Европейската седмица на донорството.

Три донорски ситуации е имало във Варна от началото на годината, съобщи за Радио Варна проф. Вилиан Платиканов, национален консултант по трансплантология.

В момента листата на чакащите в страната е над 1100 души.


Склонни ли са вече хората да даряват органите на роднините си?

- Някои са склонни. Други не. Като че ли се забелязва тенденция за повишаване на съгласието от семействата. Слушах една статистика, че за миналата година несъгласията са не повече от 30 процента. Това е осреднено за държавата ни. На различните места е различно.

Нашата дейност е непрекъсната. Непрекъсната е, защото ако се разчита на кампания, нищо няма да се получи. Кампанията е, как да кажа, нещо като взрив. Минава и заминава. Тя избухва, свърши каквото свърши и останалата част от годината или от периода стои някак си на тъмно.

Откъде тръгва осъзнаването, че в една такава ситуация можеш да дариш органите на роднините си на някой друг?

- Трудно ми е да ви кажа откъде тръгва. Само знам, че трябва непрекъснато да върви. Тази тема би трябвало да се коментира непрекъснато. Разбира се, не натрапчиво, не досадно, но непрекъснато трябва да има припомняне за това, че ние сме тленни, че сме временно тук. И независимо от нашата кончина, от нашата смърт бихме могли да подпомогнем някой друг. И както и в Библията пише и в редица псалми се пее "Смертю смерт поправ".

За мене обаче, желанието да подпомогнеш някой, да му помогнеш в тежък момент е въпрос на възпитание, въпрос на семеен дух. Фактът на дарителство, дори на орган или тъкани, е въпрос на доброта в човека, въпрос на семеен дух, въпрос на възпитание. Ако обществото ни е настроено за агресия и омраза към ближния си, естествено, че дарителството няма да върви. И обратно.

Нуждаещите се от бъбречна трансплантация ли са най-много все още?

- Да. Те са над 900 човека. Това е така, защото, може да прозвучи цинично малко, но така е защото има машина, която поема функцията на увредения бъбрек. Това е хемодиализата. Ако има такава функция, която да поема функцията на сърцето, на увреденото сърце, хората, които имат нужда от сърдечна трансплантация ще бъдат повече като бройка.

За съжаление част от тези, които имат нужда от сърдечна трансплантация просто не я дочакват. Същото важи за чернодробните трансплантации, същото важи и за панкреатичните трансплантации.

Колко са приблизително чакащите трансплантации у нас?

- Събрани чакащи органна трансплантация са приблизително 1100. За мен специално няма по-страшно число от това на чакащите. Така наречената листа на чакащите, защото това е силно динамична величина. Ако днес е 1100, утре може да бъде 1098, защото нощес са си отишли двама...Или да е 1103, защото други трима души са се разболяли тежко и влизат в тази чакаща листа.


Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Победителят в детския конкурс на Радио Варна

Да рисуваш с любов - това правят в семейството на победителката в конкурса за детска рисунка на Радио Варна "Подаръци ще има " Калина Петрова от Бургас. Тя е само на 9 години,обича да играе и да чете книги, мечтае да направи снежни човеци реално, но когато ги няма, рисува върху белия лист.  Тя не посещава професионално школи по рисуване, но се учи от..

обновено на 17.12.17 в 20:30

Усмихнатите личица на Елена от Украйна

Тя е на 70 години, не спира да се усмихва, да работи и да се стреми да прави добро. Така се чувства щастлива. Родена е в Донбас, Украйна. Там среща голямата си любов и идва във Варна, защото той е роден в морската столица. По професия е пианист. Но поради разделението на бившия СССР и напрежението в Украйна, не признават стажа й във втората й..

обновено на 16.12.17 в 08:54

От Айфеловата кула до Бърдарево

Красотата на природата, тишината и спокойствието – това са част от нещата, които връщат в родния край Катя. Водена от желанието за свобода, тя е от първите българи, които тръгват да я търсят по света.   Завършва програмиране, работи на много места, включително заема и ръководни постове. Зад граница среща своята половинка  Ерве, който е..

обновено на 16.12.17 в 05:50

Биляна Раева: Проектите от младежката столица продължават и през 2018 г.

Варна - европейската младежка столица за 2017 г. официално се разделя с титлата си на 15 декември, когато символично ще връчи ключа португалския град Кашкайш ключа за Европейска младежка столица през 2018г. Равносметката сочи над 140 реализирани проекта във Варна, сред които обособяването на т.нар. творчески квартал „Таляна“,  библиотеката на..

публикувано на 15.12.17 в 13:00

Кът на славата ще правят във Варна

Момчил Кръстев е член на клуб „Осми Приморски пехотен полк“, който започва кампания за събиране на запазени вещи, снимки, униформи от наследници на един от първите осем полка в България. Регионалният клуб е към национално дружество "Традиция", сформирано на 10 януари 1991 год в София. Инициаторите създават кът на славата на полка,..

публикувано на 13.12.17 в 17:00
Момчил Кръстев (вторият вляво), заедно с членове на клуб

Момчил Кръстев: Набираме вещи, снимки и униформи на войните от "Осми Приморски полк"

Кампанията за събиране на запазени вещи, снимки и униформи от наследници на членове на един от първите осем полка в Българската армия - "Осми Приморски полк", започват от едноименния клуб „Осми приморски пехотен полк”. Целта е обособяването на кът на славата на приморци в някой от варненските музеи. Засега вариантите са или в Музея за нова и..

публикувано на 14.12.17 в 14:05

Добруджанският певец Иван Георгиев - около него слънчице грее...

Винаги, когато съм го слушала, тогава и сега, си представям слънчице - красиво, меко, топло.  - думите са на народната певица Галина Дурмушлийска , с която разговарях в предаването "Съботна трапеза" . А повод за нашата радиосреща беше датата 29 ноември, тогава се навърши четвърт век откакто добруджанският певец Иван Георгиев не е..

обновено на 12.12.17 в 23:06