Вял парламентарен контрол на петък, 13-ти

Красимир Вълчев
БГНЕС

Парламентарният контрол в петъчния ден с фаталната дата 13-и се оформя да бъде вял, с участието само на четирима ресорни министри. 

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката ще отговори на въпрос за Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения към Министерството на образованието и науката. Върчев се очаква да разясни в парламентарната зала и държавния образователен стандарт за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.

Вътрешният министър Валентин Радев ще представи картината за мерките, които МВР ще предприеме по курортите през зимния туристически сезон. Към него е отправено и питане за тежката пътна обстановка на АМ "Марица" в участъка от гр. Свиленград до ГКПП "Капитан Андреево".

Енергийният министър Теменужка Петкова ще даде информация относно бъдещето на Давидковското руднично поле.

В парламентарния контрол ще участва и Боил Банов, министър на културата. Към него е отправен депутатски въпрос за конкурс за заемане на длъжността "директор" на Държавна опера – Бургас и за това какви средства постъпват в Национален фонд "Култура" съгласно чл. 31, ал. 1 от Закона за закрила и развитие на културата.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Признават дипломите за висше образование без апостил от страните по Лисабонската конвенция

Отпада изискването за легализация и заверка на дипломите с апостил на студентите, завършили в САЩ, Канада, Израел, Австралия, Нова Зеландия и още редица други държави, страни по т. нар. Лисабонска конвенция, съобщи пресслужбата на кабинета. Към момента това облекчение е било в сила единствено за завършилите висше образование в страните от..

публикувано на 18.10.17 в 13:19

БНР среща децата с музиката

Безплатната детска образователна програма на Българското национално радио започва на 19 октомври, четвъртък, в 10:30 ч в Първо студио на БНР с вълшебно пътешествие в света на пианото. За шеста поредна година детската образователната програма на „Музикална къща БНР“ среща деца и ученици със света..

публикувано на 18.10.17 в 11:11

Максим Минчев остава още 5 г. директор на БТА

Депутатите избраха днес отново Максим Минчев за генерален директор на БТА за още 5 години. Процедурата по избор е съгласно правила, приети с решение на Народното събрание от 20.9.2017 г. Той бе избран с пълно мнозинство от 141 гласа, след което Максим Минчев се закле в пленарна зала.

публикувано на 18.10.17 в 11:00
NATFIZ

НАТФИЗ чества 80-годишнината на акад. Людмил Стайков

НАТФИЗ "Кр. Сарафов" чества 80-годишнината на акад. Людмил Стайков днес, навръх рождения ден на именития режисьор. Тържеството ще бъде в Учебния театър, съобщават от академията. "Моята искрена благодарност и най-дълбок поклон към зрителите, без които филмът остава само като самотно заглавие в статистиката" - казва маестрото, подписал..

публикувано на 18.10.17 в 08:35
Си Цзинпин

Си Цзинпин: Бъдещето пред Китай е светло, но предизвикателствата са тежки

Бъдещето пред Китай е светло, но предизвикателствата, в частност икономическите, са тежки. Това заяви във встъпителното си слово при откриването на 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия президентът Си Цзипин, цитиран от Асошиейтед прес. Сред сериозните предизвикателства, които Си открои като нерешени в достатъчна степен, са разширяваща..

публикувано на 18.10.17 в 08:27

Хиляди на протест в Барселона

В Барселона се проведе митинг в подкрепа на задържаните ръководители на две каталунски организации, подкрепящи независимостта от Испания, предадоха агенциите. Участниците, чийто брой достигна приблизително 200 000 души, отправиха искания да бъдат освободени Жорди Санчес и Жорди Куишарт, ръководители съответно на организациите "Каталунско..

публикувано на 18.10.17 в 07:52

Напусна ни певицата Андрония Попова

На 16 октомври си отиде огромният Великан, малкото Джудже  Андрония Попова-Рони  - м айка на две деца, певица, инструменталист, преподавател и приятел. Рони работи като композитор и изпълнител в много български и международни  театрални постановки, кино и телевизионни продукции, и най-вече музикални албуми за  пораснали и деца.  Преподавател е..

публикувано на 17.10.17 в 18:57