Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Метев: „Въпреки че имахме сценарий, подходът към снимките беше документален.”

Филмът „3/4“ на българския режисьор Илиян Метев е един от тези филми, които се помнят и те карат да се връщаш към тях. Той пристигна във Варна на 35-я фестивал на българския игрален филм „Златна роза”, след като спечели Голямата награда „Златен леопард“ от 70-ото юбилейно издание на престижния международен кинофестивал в Локарно, Швейцария. Не остана незабелязан и от журито на родния кинофорум, което му присъди  наградата  за най-добър режисьор. Главните роли са поверени на натуршчици- Мила Михова, Ники Машалов и Тодор Велчев. Филмът е портрет на едно семейство през последното им лято заедно.Мила е талантлива пианистка с бъдеще. Баща й Тодор, който е астрофизик обръща повече внимание на пръстените на Сатурн, отколкото на нейните цели, а пък брат й Ники неуморно я разсейва. „3/4“ е вторият пълнометражен филм на 36-годишния Метев и първи игрален 5 години след документалния му „Последната линейка на София“, донесъл му също международни отличия.

С Илиян Метев, Тодор Велчев и Николай Машалов разговаря Вяра Николаева:

Илиян Метев: Учудващо за мен много хора разбраха  това, което на нас ни беше нужно. Фокусът беше да покажем доста фини взаимоотношения в едно семейство. Не очаквах, че хората ще направят паралели с техните лични изживявания и спомени. Това мое впечатление навсякъде се потвърди. Получихме много комплименти , което е чудесно.

-Какъв път извървяхте преди да стигне лентата до екран?

-Филмът тръгва от някакво чувство. От някаква емоция, която държи в себе си. Въпреки че имахме сценарий, подходът към снимките беше документален.  Темата за липсата на комуникация между хората, за липсата на време за най-близките винаги ме е вълнувала. От години ме занимава. На човек му се иска по-често да има такива мигове. За жалост не се получава. Това беше като някакъв вид импулс за мене.

-Как градихте филма?

-Ние в началото си имахме традиционен сценарий. Текст 90-100 страници с реплики, диалог и действия, но подходихме индиректно към реализацията на филма. Запазихме стуктурата-17 сцении всяка с ясно действие, обаче този сценарий никога не го показахме по време на снимките на актьорите.Идеята беше те да го преоткрият. Да не знаят какво ги очаква в действието на филма.Да го изживеят на самите снимки. На моменти не беше много лесно за тях. Успяхме да продолеем някои кризи и се получи според мен нещо много креативно и живо като процес. Не беше лесно, но крайния резултат си заслужаваше.

-Споменавайки актьорите, как ги избрахте и защо заложихте нанатуршчици?Снимка                                                                          

- Тъй като идвам от документалното кино, за мен беше по-естествено да работя с хора, които играят себе си. На мен ми беше важно да усетя в тях някакво любопитство, желание нещо да разберат. При Тодор е голямата любов към работата му. Той е много задълбочен в нещата, с които се занимава и е над екзестенциалните проблеми в българското общество.Разбира се те го засягат до известна степен. Ники ни спечели с неговата креативност. Толкова е изобретателен във всичко, което казва и прави. Учителката по пиано Симона ни отведе при Мила , свири при нея. Беше ни нужно точно такова момиче, което иска да замине в чужбина и там да учи музика.                                                                                                       

-Дълго ли ги търсихте? -Около една година. За ролята на Ники обикаляхме училищата. Правихме кастинг.                                                                                                                                                    

-Приключение ли беше да се снимате в киното? Какво е усещането?

Николай Машалов: Първоначално беше доста странно. Преди истинските снимки близо година правехме уъркшопове. Там свикнах. Нито знаех какво ще се случва, нито знаех какво да правя, но сега като гледах филма много ми хареса.

Снимка

Тодор Велчев: Не е лесно. Пред камера имах известен опит от интервюта в медиите, но това е нещо съвсем различно. Единственият ключ за мен беше, че трябва да играем себе си в някаква степен.

Снимка

Цялото интервю на Вяра Николаева с реж. Илиян Метев и двама от изпълнителите на главните роли -Тодор Велчев и Николай Машалов, чуйте в звуковия файл:

Илиян Метев е роден през 1981 г. Прекарва детството си в Германия, където учи за цигулар и има изпълнения по германското класическо радио. Премиерата на документалния му филм „Последната линейка на София“(2012) е в рамките на “Седмица на критиката “ на фестивала в Кан (2012), където е номиниран за „Златната камера“ и печели наградата “Визионер“. Творбите му са показвани в музея на Съвременното изкуство в Ню Йорк и са получили над 40 награди.

Снимка  Снимка


Илиян Метев с наградата си в Локарно




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15