Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненската Sea Harmony спечели световно състезание за зелени идеи

Иновативният проект за изкуствени вертикални мидени рифове на варненската компания Sea Harmony спечели първа награда в раздел "Системи за устойчиво производство на храна" на международния конкурс Climate LaunchPad 2017.

Това е най-голямото международно състезание за зелени бизнес идеи и иновации, насочен към по-зелено и чисто бъдеще.

В конкурса участваха 105 проекта от 35 държави. Снощи в Лимасол, Кипър се състоя големият финал и връчването на наградите на победителите.

Изкуствените мидени рифове са изключително полезни за пречистването на моретата, могат да се разполагат в открито море, а не само в заливи и крайбрежни пространства, каквато е масовата международната технология за отглеждане на миди в момента.

Това не е първото отличие на варненците.

Преди година те спечелиха и първа награда на т.нар. норвежка програма за зелени технологии - Innovation Norway, както и българския финал на един от водещите брандове уиски за социално – отговорен бизнес.

Екипът на компанията ще бъде и сред участниците в стартъп-панела на най-мащабното предприемаческо събитие в България тази година - Innowave 2017 Business and Startup Conference, чийто домакин е Варна на 20 и 21 октомври.

Форумът  ще събере на едно място над 750 собственици, управители и мениджъри на фирми, представители на бизнеса, startup-и от 23 държави, световни дигитални брандове и фондове за рисков капитал от три континента.

Повече очаквайте в предаването за предприемачество StartUp на Радио Варна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Спортните обекти във Варна - с празничен график

Спортните игрища на територията на Общинския спортно-развлекателен комплекс  „Младост“, спортния комплекс „Морска градина“ и плувния басейн „Делфини“ ще бъдат отворени от 8 до 20 часа за майските празници и почивните дни този месец, съобщиха от Общинското предприятие "Спорт".  Детските площадки и кътове, стопанисвани от ОП „Спорт“, на територията на..

публикувано на 26.04.24 в 11:00

Биляна Якова с коментар по темата за интегрирания градски транспорт и валидаторите

Ръководителят на проекта "Интегриран градски транспорт"-Варна инж. Биляна Якова изпрати писмо до редакцията на Радио Варна  във връзка с публикации в медиите, в които е отразена пресконференция на кмета на Община Варна Благомир Коцев и неговия екип от 18 април 2024 г.  Внесоха сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на проекта за интегриран..

публикувано на 26.04.24 в 10:31
Ангел Кунчев

Доц. Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюша

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи за БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш. Според Кунчев не се налагат извънредни мерки, а карантина ще се въвежда само в конкретни училища и..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Днес трябва да бъде последният работен ден на депутатите от 49-ото Народно събрание. Заседанието ще се проведе без председател на институцията, след като в четвъртък бе гласувана оставката на Росен Желязков. Парламентът освободи предсрочно председателя на НС Росен Желязков Очаква се депутатите да гласуват на първо четене забраната на реклама на..

публикувано на 26.04.24 в 08:35

Започва изплащането на великденските добавки на пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Майските пенсии ще се изплащат..

публикувано на 26.04.24 в 08:18

Правителството решава днес дали да бъде обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството днес,  съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да бъде обявена..

публикувано на 26.04.24 в 08:00

Адресите без ток на 26 април

На 26.04.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - ул. Люлебургаз бл. 1, бул. Чаталджа 22, ул. Лозенград 3, ул. Уилям Гладстон 2, 4, 6, 8, 10, 12, ул. Черна 1, 3, ул. Джеймс Баучер 1,..

публикувано на 26.04.24 в 06:14