Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усмивката няма граници

| обновено на 22.10.17 в 11:30

Защо у дома " И стените помагат" и какъв е вкуса на живота за един 26-годишен младеж? -  Петър Стойков от Варна, който учи "Хотелиерство" в Холандия, но се връща в родния дом. Прилича на своя дядо, на когото е кръстен, който без да знае език, отива в Аржентина и донася първия в тяхното село телевизор. Той е посетил много места в Европа и все по-малко стават местата по света, където не е бил.

Убеден е, че "България е неразработен пазар за бизнеса, където и да "копнеш", ще избие петрол. Но най-важното е човек да не се отказва.

Като студент успях да посетя толкова много градове... Всичките представи, които имах, се сбъднаха. За цял живот вероятно ще помня моите студентски години. Успях да се запозная с хора от всякакви националности. ...Когато живеете заедно, когато споделиш всякакви моменти с тях, ставате като брат и сестра. Когато си далеч от семейството, разчиташ на тях. Ти си на 3 000 километра от в къщи и няма как да разчиташ "на мама и на тати" да те спаси...

Какво най-много Ви липсваше на тези 3 000 километра разстояние?

Българският език. На седмица може би по 10-15 минути ми се случваше да го говоря.... Аз предпочитах да съм с международните студенти, защото исках да опозная тази среда.... Сега прилагам всеки ден това, което научих. Учих в областта на хотелиерството...

Какво е общото между България и Холандия в тази област?

Работих в такива фирми и мога да кажа, че са на двете противоположни полярни точки...Самото отношение към клиентите е много различно. В Холандия учат, че клиентът е "крал". Каквото и да направи, може само с усмивка да го изслушате и да приемете и най-нелогичната негова молба. Целта Ви е да погасите каквато и да е ситуация. Броите до три, поемате дълбоко въздух и ... обяснявате с усмивка ...

Вие как балансирате между това, което сте учили, и това, което практикувате?

С усмивка и гъвкавост. Взех от това, което съм учил, и го прилагам. Искам да направя свои бизнес. В България не всичко е перфектно, но има условия. Има много нещо, което може да научим от чуждестранните бизнеси, но най-благоприятното е, че има условия. Данъците са ниски, условията са добри. Ако имате опит, може да започнете бизнес с малка инвестиция и рисковете не са големи.

България е неразработен пазар. Където и да копнете, ще избие петрол. Засега манталитетът не е достатъчно развит и много хора са свикнали да се оплакват. Ако търсите като българин, със сигурност ще намерите своя петролен кладенец. Каквато и индустрия да започнете, със сигурност ще успеете, стига да имате идеи. 


СнимкаСнимка

Искали ли са Ви подкуп?
От мен - не, и Слава Богу! По принцип съм неподкупна душа, но ... всеки си има цена. Надявам се да не стига до там да разбирам каква е тази цена. Но със сигурност няма да заложа своя интегритет.

Животът може да бъде доста жесток, но въпреки всичко не трябва да забравяме малките моменти на щастие. Да дадеш нещо, да помогнеш ... Това не е нещо, което са дава, а се учи...

Време е да кажем, че Вие сте син на актрисата Вера Стойкова, директор на Държавен куклен театър - Варна. Какви приказки Ви четеше Вашата майка?

Връщате ме към един много хубав момент в живота....Главно героични, това ми бяха и любимите... Сега като погледна, се чувствам като герои. Аз съм щастлив, в дома си съм и работя за осигуряване на този хепи енд.

СнимкаСнимка

Сега светът е много малък и мога да се свържа с моите приятели, които са по целия свят. Често ми се налага да отида при тях.

По какво най-често ги консултирате?

Да не се отказват, защото животът е доста безмилостен. Когато се откажете - това е моментът, когато си загубил. Каквото и да стане, не губете надежда...

За мен България винаги ще бъде мой дом. Няма друго място като у дома. В чужбина винаги си оставаш чужденец. Там се запознах с много холандци, но и тогава разбрах, че съм чужденец...

Ако човек даде всичко от себе си, със сигурност ще се наслади на сладките моменти в живота...Много е важно  човек да има инициатива. Не спрях да се боря във всички моменти. Без дългосрочен план човек и бизнеса не могат. И в момента работя за свой бизнес, Това е най-приятния план на действие - да бъдеш независим! Човек трябва да има идеи и трябва да има инициативи, за да ги реализира. Не спирайте да се наслаждавате на живота, животът е труден, но има доста моменти, които ще ви накарате да се усмихнете!

За белгийската бира, за свинското със сате сос, за кулинарията в кухнята и живота, за сладко-киселия вкус на живота, за роднинските връзки и още много  теми - в интервюто на Габриела Гаврилова с Петър Стойков.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37

Варна - ключова спирка на бизнес форум, посветен на добрите практики сред брокерите

Варна бе избрана за последна спирка на бизнес форумите в рамките на проекта Real Estate Business Forum Center Works. Темата тази година е „Стандарти на бъдещето в средата на живота“, а целта е да се обсъди визията на местната власт за устойчиво развитие на градовете. Това каза за Радио Варна Снежана Стойчева - управител на компанията..

публикувано на 01.10.24 в 14:51

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 01.10.24 в 13:25

Добо Мързов: Музиката е универсалното лекарство!

На 1 октомври, когато светът празнува Музиката, Ви срещаме с човека, за когото тя, Музиката, е спасение и смисъл. (бел. ред. Във всеки един ред, в който думата "Музика" се спомене в този текст, тя ще бъде изписана с главна буква - заради силата, която има, и заради заряда, който носи тя за събеседника ни и за всички, които я обичат).  Добо..

публикувано на 01.10.24 в 11:40

105-годишната Евдокия Чочева: В Стара Варна утрото започваше с песен...

105 години навърши на 29 септември Евдокия Чочева - варненка, родена в Гръцката махала, и пазеща духа на Стара Варна в сърцето си. Вероятно най-възрастната варненка е неуморима и с  буден интелект, вълнува се от политическите събития и слуша от сутрин до вечер любимото Радио Варна. Пристрастието ѝ към БНР идва от това, че нейната сестра - Недялка Цанева,..

публикувано на 01.10.24 в 08:00

Урбанист от Дания: Веломрежата във Варна на места не е добре свързана

Морската градина на Варна е невероятна. Такова място нямат Копенхаген и други големи градове. Това сподели специално за Радио Варна датският урбанист Леон Легеланд, след разходката си с велосипед в морската столица.  “Устойчива градска мобилност - хора и публични пространства” беше темата на третото събитие от тазгодишното издание на “Форум за Варна”,..

публикувано на 30.09.24 в 07:20