Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кораб ликвидира в учение нефтен разлив край Варна

3
Снимка: Красимир Делчев










Във Варненския залив се проведе съвместно учение по ликвидиране на нефтен разлив. В тренировката участваха представители на Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“, Дирекция „Морска администрация“-Варна, Европейска агенция за морска сигурност (EMSA) и други.

През 2012 г. бе оборудван първият кораб за борба с нефтени разливи в териториалните води на България, като неговият договор с Европейската агенция за морска сигурност изтече през миналата година. С усилията на ръководствата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Изпълнителна агенция „Морска администрация“, бе постигнато споразумение с европейската институция за сключване на нов договор за оборудване на нов кораб – втори за черноморската граница на Европейския съюз. Практиката е да има само един в даден регион, а в Черноморския вече има разположен плавателен съд от такъв тип в Констанца, Румъния. След тази договореност беше проведен търг от EMSA за оборудването на търговски кораб, който е на разположение за реакция в случай на разлив.

По време на учението днес, корабът демонстрира оборудването си за проучване, обозначаване и борба с нефтени разливи, както и приемането и предаването на данни от/на Морския спасително-координационен център. Тренировката се проведе в сътрудничество с EMSA, като паралелно бяха активирани системата за сателитно наблюдение за нефтени разливи (Clean Sea Net) и европейската система за бедствия CESIS (ERC).

Снимка    Снимка

Танкерът е изцяло оборудван с необходимата техника - помпи, 500 метра бонови заграждения и по договор трябва да се активира до 24 часа. Директорът на Морската администрация във Варна капитан Валентин Енчев каза, че е голямо постижение фактът, че от 17 кораба на агенцията по 65 000 километровото крайбрежие, два са в Румъния и България. Попитан дали има смисъл от дежурството на такъв кораб той заяви:




Кординаторът за борба с нефтените разливи Мирослав Мирев информира, че договорът с фирмата, която осигурява танкера и оборудването е за срок от четири години. За оборудването на кораба Мирев допълни:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Свързани новини

Българският кораб за борба с нефтени разливи ще проведе учение във Варненския залив

Съвместно учение по ликвидиране на нефтен разлив в отговорния район на България в Черно море ще се проведе днес. В тренировката ще участват представители на Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“, Дирекция „Морска администрация“-Варна,..

обновено на 24.10.17 в 07:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добрич с нов областен управител

Правителството назначи четирима нови областни управители на областите Благоевград, Видин, Добрич и Плевен, съобщиха от правителствената пресслужба. За областен управител на Благоевград е назначен Георги Динев. Бил е народен представител 44-ото, 45-ото и..

публикувано на 08.05.24 в 18:44

Ще чистят сметищата в Максуда

Представители на Община Варна и жители на Максуда достигнаха до разбирателство за нуждата от повишаване на ефективността на сметосъбирането и благоустрояването в района. Това стана ясно днес, след като кметът Благомир Коцев, медиаторът по етническите..

публикувано на 08.05.24 в 18:21

От утре започва безплатна имунизация на бременни срещу коклюш

Всички бременни жени ще могат да се ваксинират от утре безплатно в кабинет на РЗИ във Варна срещу коклюш. Безплатни ще са тестовете за инфекциозното заболяване, когато изследването е по предписание на личния лекар. Т ова съобщи във Варна проф. д-р Цонко..

публикувано на 08.05.24 в 15:59

Доживотен затвор за мъж, убил бившата си съпруга

Доживотен затвор постанови Варненският апелативен съд за мъж, признат за виновен за убийството на бившата си съпруга по особено мъчителен начин. Съдът във Варна увеличи наказанието от 18 години лишаване от свобода, определено от съда в Добрич...

публикувано на 08.05.24 в 15:23

Започва изплащането на украинската помощ към земеделците

От утре, четвъртък, започва изплащането на около 300 млн. лева за така наречената „украинска помощ“ за земеделците, предаде  БГНЕС. Общо 295 млн. лева са осигурените средства. Изплащането им започва седмица по-рано от предвиденото, обяви на днешното..

публикувано на 08.05.24 в 14:34

На 15 май започва електронният прием в първи клас във Варна

Електронният прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна започва на 15 май. Заявления ще могат да се подават чрез електронната платформа https://school.uslugi.io в периода от 10:00 часа на 15 май до 23:59 часа на 27 май...

обновено на 08.05.24 в 14:18

"Алфа Рисърч": ГЕРБ-СДС с преднина от 8 % пред ПП-ДБ

ГЕРБ-СДС води с 8% пред "Продължаваме промяната-Демократична България", които губят 200 хиляди гласа на старта на кампанията, сочи изследване на "Алфа Рисърч". Социолозите прогнозират, че в парламента ще влязат досегашните 6 формации и очакват ниска..

публикувано на 08.05.24 в 11:15