Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕКОномист: Не сме дорасли да осъзнаем колко сме богати

Димитър Събев е икономист, журналист и блогър https://mittag.wordpress.com/. Магистър по стопанско управление, специализира в Германия икономика на устойчивото развитие. Фокусира работата си върху пресечната точка между природа, пазар и култура: сфера, която той определя като „економика”. За Радио Варна той коментира тенденциите у нас:


На много места, тук и там в България, хората се сдружават и правят хубав, зелен, чист бизнес. Бях в едно предприятие, където правят кисело мляко и други млечни продукти, от съвсем чисти неща. Да, скъпо е, три пъти по-скъпо от нормалното кисело мляко, но като знаеш, че ядеш нещо чисто можеш да си го позволиш за детето си. В Странджа бях наскоро, в Царево, там екотуризмът набира сила. В България се появяват такива примери, страната има огромен потенциал, но големият принцип е, че за да получиш едно нещо трябва да се откажеш от друго. Не случайно народът е казал две дини под една мишница не носи.

Тоест?

Големи, мръсни производства са несъвместими с образа на зелената икономика. Но когато един цял девствен регион в Източните Родопи ще бъде смлян, за да се отвори нова златна мина, защото ще се направи нова златна мина с флотационна фабрика на една пресъхваща река Крумовица. Или пък когато има намерение в Трънския край, толкова чист, с български села с малки спретнати църквички, толкова прекрасен и с чист въздух, има намерение е там да се копае златото, което съдържа доста уран и арсеник! Нека Българите да знаят, че ако тези големи проекти се осъществят, митът за чистия бизнес, екотуризма и екохраните на България просто ще бъде смачкан!

А в Добруджа и Североизтока имаме ли добри примери, които сте проучвали?

Около Шабленското и Дуранкулашкото езеро доста пари се печелят от наблюдение на птици. Хората идват и си плащат. Съвсем наскоро завършихме проект с 10 експерти от Норвегия, Швейцария и България. Проучихме черноморската ивица. Това изследване, потвърди, че има значителна загуба на природни терени с потенциал.

Какво ще рече това?

Това, което хората получават от екосистемата като преки материални ползи, както пари и непреки ползи като избегнати щети.

На какво дължим загубата?

Чисто документирано статистически се дължи на нови спортни съоръжения, т.е. на голф игрища. Такива практики само показват, че не сме дорасли да осъзнаем колко сме богати. Но има положителни примери – в Добруджа виждам вместо да се садят само пшеница, слънчоглед, монокултури, тук и там вече е направена плодна градина. Това е съвсем различна добавена стойност! А и ползата за екосистемата е по-голяма от едно дърво, защото е трайно насаждение!  Лавандулови полета, България е може би най-големият износител на лавандулово масло в света. Правят се неща и точно тук е моментът на една отговорна национална политика, която може да стимулира тези предприемачи в зеления бизнес и да тушира всички тези бизнеси и големи предприятия, които биха убили зеления потенциал!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34