Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво носи "Розата на ветровете"?

Рибарите от местност „Ченгене скеле“ предложиха на Общински съвет-Бургас да именуват улиците там на морски ветрове, преобладаващи в района и наричани от столетия от рибарските общности сироко, бонети, леванти, мелтем и лодоз. Каква е „Розата на ветровете” по нашето Черноморие и духат ли и до днес тези ветрове разказва синоптикът Вяра Рафайлова:

Към момента тези имена не са част от нашата терминология, защото процесът на глобализация изисква да се унифицира всичко. Ветровете за корабоплаването са били от изключителна важност и всеки моряк е трябвало да бъде запознат с посоките и силата на вятъра. Те са обичали да си татуират ”Розата на ветровете”, което им давало усещане, че ще се върнат невредими у дома. Още в Стария завет се споменават четири основни посоки, от които духа вятъра.

СнимкаИ по източници останали и до днес, по нашето Черноморие, най-вече южното, знаем че и тук имаме ”Роза на ветровете”...

Към момента тези ”Рози на ветровете”, които аз открих на Несебър, Созопол и Поморие и ”Роза на ветровете” на централно Черно море, повечето наименования са с предимно латински характер.

Базират се на ”Розата на ветровете” за Средиземноморието направена в Рим.

Точно така. Но са останали да битуват между капитани и рибари тези, които имат най-голямо значение.

Кои са те?

За всяка посока, и това аз мога да го потвърдя като прогнозист на времето и морето, от всяка посока има вятър, който при определени условия може да стане опасен.

СнимкаДа, както например мелтем и леванте носят ”мъртвото” вълнение.

Да, леванте това е източният вятър. Той носи големи вълни или зип вълна, която някои наричат ”мъртво” вълнение, защото от посока изток е много дълъг пътя, по който духа този вятър. Открих, че има ветрове, които са използвани при излизането на рибарите сутрин и прибирането им вечер. Това всъщност е морският бриз за Созопол и за Помория. Те го наричат, единия стерня, а другия пелоуменос. Съжалявам, ако не го изговарям много правилно. А други ветрове, които са с посока север са благоприятствали техния път до Истанбул. Вятър от югозапад, който се нарича гарби и по-рядко се споменава, той носи специфичния жълт или червен дъжд с пясък от Сахара.

От всички природни явления вятъра ли е най-мистичното, поради факта, че е невидим? 

Може да не е много видим, но е доста осезаем (смее се), мисля че човек го усеща много. Значи много вятъра за всички, които работят в крайбрежния район, затова нашата цел вече е прогнозата да бъде не само за района вътре в морето, но да се подобрява за двумилната крайбрежна зона, за самия бряг и за хората свързани с морето.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Станислав Стилянов: Травъл блогърството прави рекламата на България като туристическа дестинация по-ефективна

В Международния ден на туризма ви срещаме с пътешественика Станислав Стилянов, който е посетил множествто дестинации по света, както и познати и нетолкова познати места и кътчета в България. Всичките си пътувания той описва в своя туристически блог. С травъл блогърство Стилянов се занимава активно от 4 години и е член на Асоциацията на..

публикувано на 27.09.24 в 09:33

Johnny Hedlund (UNLEASHED): В дигиталния свят автентичността е все по-предпочитана

Интервю с Johnny Hedlund (UNLEASHED) В началото на годината шведските дет законодатели UNLEASHED изкараха сборник с парчета, записани преди да издадат първия си албум. 35 години и 14 албума по-късно с него бандата направи лек завой към началото. Един вид от „Before the Creation of Time“ наднича творческият потенциал на част от юношите бледни..

публикувано на 27.09.24 в 08:10
Антъни Лерма

Методика за подобряване функциите на ума и тялото въвежда ХамелеON

Методика за подобряване функциите на ума и тялото за възрастни и деца, въвежда в дейностите си варненската младежка организация ХамелеON към Сдружение „Няма невъзможни неща“. Тя се основава на движенията на източните бойни изкуства и помага за подобряване на координацията между лявото и дясното полукълба на мозъка. Нейн създател е Антъни..

публикувано на 26.09.24 в 07:00

Посланикът на Азербайджан: До края на годината се очаква Азербайджан да увеличи доставките на газ към България

Посланикът на Азербайджан в България. Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов беше на посещение във Варна. Това е първата визита на дипломата в морската столица. "Още с пристигането си  във Варна останах много впечатлен от морето, от хората, от атмосферата, които правят Варна очарователна. Уникалната архитектура, красотата на морето, хубавото време, което ни..

публикувано на 25.09.24 в 16:45

Павел Г. Веснаков: Историята от филма "Безветрие" е вдъхновена от реалния живот

Филмът "Безветрие" на Павел Г. Веснаков беше представен на фестивала "Златна роза" във Варна. Лентата разказва за син, който се завръща в чужбина, за да продаде апартамента на баща си, защото в имота ще се строи голф игрище. " Героят, за когото разказвам, попада в свят, нов за него... Героят,  накъдето и да се обърне, вижда и усеща едно и също нещо, от..

публикувано на 25.09.24 в 07:00

Травъл блогърите в България с изложба до Слънчевия часовник

Годишната изложба на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии в България ще бъде открита днес от 18.30 часа до Слънчевия часовник във Варна. Тя е под надслов "България - магнетична и красива" и представя чрез снимки популярни и не толкова известни кътчета, сред които лазурни езера, драматични планини, дълбоки пещери, уединени..

публикувано на 24.09.24 в 08:15

Цветан Момчилов представя новия си албум "Полет"

Варненският музикант Цветан Момчилов продължава да предизвиква сетивата и духа на търсещите слушатели. На 11 септември той издаде новия си албум "Полет" , който съдържа пет композиции и е записан в Концертното и звукозаписно студио на Радио Варна. Използваните инструменти са роял, глас и няколко различни източни перкусионни инструмента, чийто..

публикувано на 23.09.24 в 11:48