Васил Тенекеджиев, историк: "XV век- сблъсък на титани"

| обновено на 12.11.17 в 16:19

Васил Тенекеджиев е археолог и работи в РИМ-Варна. От години проучва живота на предците ни не само в района на Варна. От няколко години той  е част от екипа на историческо сдружение "Чигот", което за 10-ти път ще покаже как са живеели хората през Средновековието. Възстановката на боен лагер от времето на битката на крал Владислав Варненчик започва в 14 часа в едноименния музей във Варна.

Какви са мотивите на Васил Тенекеджиев  да стане част от екипа на "Чигот"- интервю на Габриела Гаврилова .

Чрез историческо сдружение "Чигот" имам възможност да участвам в реконструкции на екипировка, неща, които в моята археологическа работа виждам само на части във вида им, по който са оцелели днес. С останалите участници в сдружението се опитваме да ги реконструираме и да видим как са функционирали и да се докоснем до живота през Средновековието, който е много интересен. В другите европейски държави от много отдавна историческите възстановки и чистата наука вървят ръка за ръка и си помагат. У нас правим първите стъпки в тази посока, но е много интересно. И аз от позицията си на археолог в началото бях скептичен, но все повече ме увлича и реконструкцията. Едно е да видиш какъвто и да е предмет на части, ръждясал, счупен, друго е да се опиташ да го реконструираш и да видиш как е функционирал.

Какво е добре да знаем за времето, когато край Варна се срещат войските на Обединена Европа и Османската империя?

О, това е огромен въпрос....Това е изключително интересен период, защото това е поредният преходен период на Балканите. Смесват се различни култури... По това време тук може да видим 3 различни цивилизации - нашата - балканска; западната в лицето на идващите рицари, и  източна...През 14 и 15 век тук виждаме тези три реалности... Тук има сблъсък на титани.

Снимка

Какво ще представи "Чигот" днес в парк-музей "Владислав Варненчик"?

За съжаление, тази година нямаме възможност по финансови причини да представим битката в голям мащаб, както го правихме в предишни години... Ще покажем малък средновековен лагер, различни страни на бита, въоръжението, костюмите на тези три цивилизации. Ще има бойни демонстрации. За тези, които са големи фенове на Средновековието, може да се снимат... За най-малките ще има и специални игри, които са били запазени доскоро по селата.... Сред тях са игра на ашици, гоненици, борене, бой с дървени мечове....Ще има и доста обяснения, което е наша практика...

Ще бъдете отново в Парк - музей "Владислав Варненчик"!

Там не може да се направи голяма възстановка, каквато правихме по поляните на Аспаруховия парк, но сме на истинското бойно поле и това ще допринесе за едно много автентично усещане....Това е много вълнуващо преживяване и всеки може сам да го усети. Когато се отиде в парка, малко е трудно човек да си представи, че това е било поле, осеяно със смърт, защото в момента парка е добре благоустроен с дървета, градинки, пейки...

Човек обаче трябва да отиде и да усети мястото и да си спомни героизма на хората...

За съжаление, за нас като българи, това е трагично, защото битката е неуспешна за обединените християнски сили. Но въпреки това, това е част от нашата история и човек трябва да я знае и помни.

Защо?

Защото не може да си спомняме само добрите неща. Това е едно послание, което нашето сдружение се опитва да представи на любителите на историята, че историята и миналото ни не са свързани само с бляскави победи, то е една реалност, от която нашите деди са били част. Като български народ сме имали и велики моменти, и но и падения... Не всички от нашите предци са били благородни и свети. Имало е от всичко, както има всичко и сега. В момента в България има уклон да се представя една романтична, захаросана представа за миналото, но това не е истинското минало. Това е само част от него.  Ние в "Чигот" се опитваме да представим от всичко...Това, че влагаме толкова усилие в битката на Владислав го доказва, защото това е една трагична битка за българите и за Европа, но това е част от нашата история и ние го представяме. Надявам се да го представим с достойнство.

Това е част от истинското ни минало и ние не трябва да се срамуваме от него, трябва да го приемаме и да знаем нашите падения, които да приемаме като опит от миналото ...


Как са живеели хората през Средновековието - обикновените и представителите на по-висшите слоеве, с какво са били облечени воините и кръстоносците, с какво ще бъде "облечен" Васил Тенекеджиев по време на военния лагер от 14 часа в парк -музей "Владислав Варненчик" - това и още нещо може да научите от интервюто.ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Альона Синева: Акнето е лечимо!

Ако всяка сутрин поглеждате със страх към образа си в огледалото, открийте грешките, които допускате в опита си най-после да ликвидирате проблемите с кожата си. Кои са най-честите проблеми, за които пациентите търсят помощ от дерматолог? Отговор на този въпрос даде в интервю за Радио Варна специалистът дерматолог д-р Альона Синева . Тя е..

обновено на 19.01.18 в 11:15

С "Приключенията на мотовете" ще се запознаят и децата в Китай

Вече четири години малки, големи и още по-големи момичета и момчета внимателно се оглеждат отваряйки гардеробите си. Така и трябва, защото там живеят малките, пухкави същества-мотовете от книгите на детската писателка Радостина Николова. Те са необикновени, забавни сладури, които сменят цветовете си според дрехите, които висят по закачалките, и..

обновено на 19.01.18 в 10:51

На Атанасовден - за "безсмъртието" на българския дух

На Атанасовден ви срещаме с един именик - Атанас Георгиев от Вълчи дол. Кръстен е на своя дядо и така е спазена традицията за "подновяване"  на името в рода.  Името е от гръцки  и означава "безсмъртен". Той няма подобно желание в буквалния смисъл на думата, но се старае да вдъхне нов живот на нещо, което "отмира" - традиционните български занаяти.Обикаля..

обновено на 18.01.18 в 21:46

Между класиката и занаята

Милко Димитров е точилар трето поколение и шесто– музикант. Наследник е и на   известния възрожденец и майстор на Градския часовник във Варна  От он Иванов. Един от феновете на „Черно море” посреща с усмивка всеки, който влезе в работилницата . Той е млад човек, но много позитивен. Всеки ден празнувам... но днес е по-особен ден,..

обновено на 18.01.18 в 21:31

Когато излизат искри от ножове...

Работилница със струг, шмиргел и фреза с десетки подредени в шкафове инструменти – това е работното място на Мъгърдич Киркоров. Той е от малкото хора във Варна, които продължават да се занимават със занаяти. Иначе е първият, който се е регистрирал на известната улица „Направи си сам” . Той е стругар повече от 30 години, на частно работи след като..

обновено на 17.01.18 в 17:43

Проверявайте за животни под капака на колата през зимата

В последните дни температурите навън започнаха да ни напомнят, че е зима. С падането на градусите надолу и със снега (на места), уличните животни откриват все по-трудно храна и успяват да препитават. Може би не веднъж сте виждали подобни публикации в социалните мрежи, които призовават преди да седнем зад волана, да огледаме колата си..

публикувано на 17.01.18 в 11:25

Рисуването като бягство от реалността

Eдна нетрадиционна идея, която съчетава любовта към изкуството и виното, ни откъсва от натоварения работен ден, за да получим едно одухотворение и пробуждане на сетивата. От около седем месеца във Варна се провеждат срещите извън работно време, в които непрофесионални художници изливат онова, което им харесват на платна, на картини, които след това..

публикувано на 16.01.18 в 12:50