Васил Тенекеджиев, историк: "XV век- сблъсък на титани"

| обновено на 12.11.17 в 16:19

Васил Тенекеджиев е археолог и работи в РИМ-Варна. От години проучва живота на предците ни не само в района на Варна. От няколко години той  е част от екипа на историческо сдружение "Чигот", което за 10-ти път ще покаже как са живеели хората през Средновековието. Възстановката на боен лагер от времето на битката на крал Владислав Варненчик започва в 14 часа в едноименния музей във Варна.

Какви са мотивите на Васил Тенекеджиев  да стане част от екипа на "Чигот"- интервю на Габриела Гаврилова .

Чрез историческо сдружение "Чигот" имам възможност да участвам в реконструкции на екипировка, неща, които в моята археологическа работа виждам само на части във вида им, по който са оцелели днес. С останалите участници в сдружението се опитваме да ги реконструираме и да видим как са функционирали и да се докоснем до живота през Средновековието, който е много интересен. В другите европейски държави от много отдавна историческите възстановки и чистата наука вървят ръка за ръка и си помагат. У нас правим първите стъпки в тази посока, но е много интересно. И аз от позицията си на археолог в началото бях скептичен, но все повече ме увлича и реконструкцията. Едно е да видиш какъвто и да е предмет на части, ръждясал, счупен, друго е да се опиташ да го реконструираш и да видиш как е функционирал.

Какво е добре да знаем за времето, когато край Варна се срещат войските на Обединена Европа и Османската империя?

О, това е огромен въпрос....Това е изключително интересен период, защото това е поредният преходен период на Балканите. Смесват се различни култури... По това време тук може да видим 3 различни цивилизации - нашата - балканска; западната в лицето на идващите рицари, и  източна...През 14 и 15 век тук виждаме тези три реалности... Тук има сблъсък на титани.

Снимка

Какво ще представи "Чигот" днес в парк-музей "Владислав Варненчик"?

За съжаление, тази година нямаме възможност по финансови причини да представим битката в голям мащаб, както го правихме в предишни години... Ще покажем малък средновековен лагер, различни страни на бита, въоръжението, костюмите на тези три цивилизации. Ще има бойни демонстрации. За тези, които са големи фенове на Средновековието, може да се снимат... За най-малките ще има и специални игри, които са били запазени доскоро по селата.... Сред тях са игра на ашици, гоненици, борене, бой с дървени мечове....Ще има и доста обяснения, което е наша практика...

Ще бъдете отново в Парк - музей "Владислав Варненчик"!

Там не може да се направи голяма възстановка, каквато правихме по поляните на Аспаруховия парк, но сме на истинското бойно поле и това ще допринесе за едно много автентично усещане....Това е много вълнуващо преживяване и всеки може сам да го усети. Когато се отиде в парка, малко е трудно човек да си представи, че това е било поле, осеяно със смърт, защото в момента парка е добре благоустроен с дървета, градинки, пейки...

Човек обаче трябва да отиде и да усети мястото и да си спомни героизма на хората...

За съжаление, за нас като българи, това е трагично, защото битката е неуспешна за обединените християнски сили. Но въпреки това, това е част от нашата история и човек трябва да я знае и помни.

Защо?

Защото не може да си спомняме само добрите неща. Това е едно послание, което нашето сдружение се опитва да представи на любителите на историята, че историята и миналото ни не са свързани само с бляскави победи, то е една реалност, от която нашите деди са били част. Като български народ сме имали и велики моменти, и но и падения... Не всички от нашите предци са били благородни и свети. Имало е от всичко, както има всичко и сега. В момента в България има уклон да се представя една романтична, захаросана представа за миналото, но това не е истинското минало. Това е само част от него.  Ние в "Чигот" се опитваме да представим от всичко...Това, че влагаме толкова усилие в битката на Владислав го доказва, защото това е една трагична битка за българите и за Европа, но това е част от нашата история и ние го представяме. Надявам се да го представим с достойнство.

Това е част от истинското ни минало и ние не трябва да се срамуваме от него, трябва да го приемаме и да знаем нашите падения, които да приемаме като опит от миналото ...


Как са живеели хората през Средновековието - обикновените и представителите на по-висшите слоеве, с какво са били облечени воините и кръстоносците, с какво ще бъде "облечен" Васил Тенекеджиев по време на военния лагер от 14 часа в парк -музей "Владислав Варненчик" - това и още нещо може да научите от интервюто.ВИЖТЕ ОЩЕ
част от големия род на Дерменджиеви

Наследници на опълченец- между Якутия и Флорида

Паша Александрова е наследник на стар възрожденски род от Бесарабия, един от прадедите е опълченец по време на Руско-турската война, а фамилията идва от дядото, който се преселва от Сливенския край - той бил добър воденичар и така наследниците стават Дерменджиеви. Паша успява да открие 400 наследници по целия свят, има снимка на къщата на прапрадядото в..

обновено на 18.11.17 в 07:51

История за приятелство и сладки

Знаете ли къде във Варна може да хапнете постни сладки с кафето в приятната атмосфера на бабината къща ? Това може да се случи в центъра до пазара - да седнете на маса и стол от преди поне половин век, да се отпуснете и да ви сервират вкусотии в чинийки на почти същата възраст....  А ако имате късмета - да поговорите и с хората от екипа. Габриела..

обновено на 17.11.17 в 21:43

Старите майстори на ракия препоръчват отлежала мускатова

Петък е - ден известен в народните представи като Ден на майстора. Сезонът за варене на ракия във варненското село Каменар е в разгара си. До брият краен продукт се познавал по усещането, което оставя у пиещия, казват специалистите. Какво усещане изпита Ваня Славова, която отиде да види отблизо производството на високоградусовата,..

публикувано на 17.11.17 в 11:01

Шевиците са цяла наука...

Любовта към българските народни танци провокира две млади жени да изучават значението на българските народни костюми. След това пожелали да направят това знание достъпно и за младите хора. Така се стига до може би най-новия магазин за предмети с фолклорно значение във Варна. Той е в центъра на града и е само от няколко дни. Там с усмивка ни посреща Галина..

обновено на 16.11.17 в 18:08

Кой е застрахован - водачът или автомобилът?

На този въпрос трябва да бъде даден отговор, преди да се въведе системата "бонус-малус" при застраховката "Гражданска отговорност". Очаква се тя да влезе в сила през 2018 година. Накратко, коефициентът при „Бонус-малус” отразява колко опитни са водачите и се базира на наличието или липсата на извършени от тях произшествия. Системата трябва да е..

публикувано на 16.11.17 в 12:56
Сергей Петров

invarna.bg ще обедини места и събития във Варна

Нов сайт за Варна вече е във виртуалното пространство. Той  е създаден да бъде полезен както за варненци, така и за гостите на града.  invarna.bg  е   неговият домейн и показва места и събития в морската столица. Сайтът е направен по проекта "Варна – Европейска младежка столица 2017", но няма да приключи съществуването си, когато годината свърши,..

публикувано на 16.11.17 в 11:15

Музикантът Йордан Данев: Винаги има поне още едно решение, което е по-добро

Йордан Данев е от музикантите, които работят тихо, без излишен шум около себе си, но системно и целенасочено, и с интересни идеи. Не е фен на станалото задължително, като че ли, "фейсбук говорене" и това донякъде го "скрива" сред изобилието от музикална продукция. И въпреки че е акордеонист с дългогодишен корепетиторски стаж, в последните години все..

обновено на 15.11.17 в 16:44