Васил Тенекеджиев, историк: "XV век- сблъсък на титани"

| обновено на 12.11.17 в 16:19

Васил Тенекеджиев е археолог и работи в РИМ-Варна. От години проучва живота на предците ни не само в района на Варна. От няколко години той  е част от екипа на историческо сдружение "Чигот", което за 10-ти път ще покаже как са живеели хората през Средновековието. Възстановката на боен лагер от времето на битката на крал Владислав Варненчик започва в 14 часа в едноименния музей във Варна.

Какви са мотивите на Васил Тенекеджиев  да стане част от екипа на "Чигот"- интервю на Габриела Гаврилова .

Чрез историческо сдружение "Чигот" имам възможност да участвам в реконструкции на екипировка, неща, които в моята археологическа работа виждам само на части във вида им, по който са оцелели днес. С останалите участници в сдружението се опитваме да ги реконструираме и да видим как са функционирали и да се докоснем до живота през Средновековието, който е много интересен. В другите европейски държави от много отдавна историческите възстановки и чистата наука вървят ръка за ръка и си помагат. У нас правим първите стъпки в тази посока, но е много интересно. И аз от позицията си на археолог в началото бях скептичен, но все повече ме увлича и реконструкцията. Едно е да видиш какъвто и да е предмет на части, ръждясал, счупен, друго е да се опиташ да го реконструираш и да видиш как е функционирал.

Какво е добре да знаем за времето, когато край Варна се срещат войските на Обединена Европа и Османската империя?

О, това е огромен въпрос....Това е изключително интересен период, защото това е поредният преходен период на Балканите. Смесват се различни култури... По това време тук може да видим 3 различни цивилизации - нашата - балканска; западната в лицето на идващите рицари, и  източна...През 14 и 15 век тук виждаме тези три реалности... Тук има сблъсък на титани.

Снимка

Какво ще представи "Чигот" днес в парк-музей "Владислав Варненчик"?

За съжаление, тази година нямаме възможност по финансови причини да представим битката в голям мащаб, както го правихме в предишни години... Ще покажем малък средновековен лагер, различни страни на бита, въоръжението, костюмите на тези три цивилизации. Ще има бойни демонстрации. За тези, които са големи фенове на Средновековието, може да се снимат... За най-малките ще има и специални игри, които са били запазени доскоро по селата.... Сред тях са игра на ашици, гоненици, борене, бой с дървени мечове....Ще има и доста обяснения, което е наша практика...

Ще бъдете отново в Парк - музей "Владислав Варненчик"!

Там не може да се направи голяма възстановка, каквато правихме по поляните на Аспаруховия парк, но сме на истинското бойно поле и това ще допринесе за едно много автентично усещане....Това е много вълнуващо преживяване и всеки може сам да го усети. Когато се отиде в парка, малко е трудно човек да си представи, че това е било поле, осеяно със смърт, защото в момента парка е добре благоустроен с дървета, градинки, пейки...

Човек обаче трябва да отиде и да усети мястото и да си спомни героизма на хората...

За съжаление, за нас като българи, това е трагично, защото битката е неуспешна за обединените християнски сили. Но въпреки това, това е част от нашата история и човек трябва да я знае и помни.

Защо?

Защото не може да си спомняме само добрите неща. Това е едно послание, което нашето сдружение се опитва да представи на любителите на историята, че историята и миналото ни не са свързани само с бляскави победи, то е една реалност, от която нашите деди са били част. Като български народ сме имали и велики моменти, и но и падения... Не всички от нашите предци са били благородни и свети. Имало е от всичко, както има всичко и сега. В момента в България има уклон да се представя една романтична, захаросана представа за миналото, но това не е истинското минало. Това е само част от него.  Ние в "Чигот" се опитваме да представим от всичко...Това, че влагаме толкова усилие в битката на Владислав го доказва, защото това е една трагична битка за българите и за Европа, но това е част от нашата история и ние го представяме. Надявам се да го представим с достойнство.

Това е част от истинското ни минало и ние не трябва да се срамуваме от него, трябва да го приемаме и да знаем нашите падения, които да приемаме като опит от миналото ...


Как са живеели хората през Средновековието - обикновените и представителите на по-висшите слоеве, с какво са били облечени воините и кръстоносците, с какво ще бъде "облечен" Васил Тенекеджиев по време на военния лагер от 14 часа в парк -музей "Владислав Варненчик" - това и още нещо може да научите от интервюто.ВИЖТЕ ОЩЕ

KAMELOT на Варна Мега Рок

KAMELOT са една от малкото групи – пример за успешна смяна на вокалиста. Дори и при най-големите не се получи. Tommy Karevik обаче пасна като дялан камък в бандата. И вече има трети албум като фронтмен на KAMELOT. „The Shadow Theory” беше една от причините за разговор с вокалиста. Втората – фестивалът „Varna Mega Rock”, където групата ще представи..

публикувано на 17.08.18 в 10:42

Уникален триумфиращ конник откриха на Кастрици

Доволни сме от резултатите от археологическото проучване на крепостта „Кастрици“ в правителствената резиденция „Евксиноград“ край Варна, каза ръководителят на обекта Игор Лазаренко, който е и директор на Регионалния исторически музей във Варна. Учените са намерили триъгълна оловна плоча с триумфиращ конник, който няма аналог досега в..

публикувано на 14.08.18 в 21:29

Хил Крейн: Пеша през България на път от Единбург до Истанбул

Последен ден от първото Радио Варна: Пътешествието. На финалната права сме - запътили сме се към най-южната точка на варненското крайбрежие - Бяла. И току на разклона за Камчия настигаме трима туристи-пешеходци. С раници. Любопитството ни кара да спрем и да ги попитаме накъде са тръгнали. Оказва се, че двамата мъже са от Шотландия, а спътничката им..

обновено на 13.08.18 в 16:13

Цената на парите, изкарани зад граница

За първите пет месеца на годината българите, които живеят и работят в чужбина, са изпратили на близките си у нас над 1 млрд. лв. Това показват данните за платежния баланс, публикувани ежемесечно от БНБ. Така сънародниците ни зад граница отново се подреждат до топ инвеститорите в страната. Как изглежда това обаче през очите на 21 годишният Сали..

публикувано на 12.08.18 в 14:50
manicure_mikrophone

Маникюрът и педикюрът също имат нужда от ваканция

Лято е! Искаме да сме сияйни, омайни, цветни и красиви! Правим си нов маникюр и педикюр. Салоните за красота са с пълни графици и трудно може да си запазите час. Мечтата за бронзов тен включва и нови цветове по ноктите. Дали е кич или мода, но блестящите камъни в лака са хит за лято 2018-сет. Дерматолозите не препоръчват гел лака, заради..

публикувано на 10.08.18 в 15:31

Когато "Провалът е опция, страхът - не"

Актрисата  Яна Маринова играе учителка в няколко български филми и това не е случайно. Тя е наследник на архитекта на Рилския манастир Алекси Рилец. На три пъти големият майстор връща блясъка на Светата обител. Той участва в разширяването на Хрельовата кула, Костницата, съграждането на източното, западната и северното крило, а след тяхното опожаряване..

публикувано на 10.08.18 в 11:15
Робърт Куърк

Робърт Куърк: Очакваме много повече хора на второто издание на MTV Presents Varna Beach

9 часа музика, световни звезди, слънце, море и много забавление. Така накратко може да бъде описан MTV Presents Varna Beach. Музикалният фестивал се завръща на варненския плаж на 12 август. След успеха на миналогодишното събитие, това лято над 10 световни и български изпълнители родни звезди ще се качат на една сцена. Тази година,..

публикувано на 08.08.18 в 16:34