Васил Тенекеджиев, историк: "XV век- сблъсък на титани"

| обновено на 12.11.17 в 16:19

Васил Тенекеджиев е археолог и работи в РИМ-Варна. От години проучва живота на предците ни не само в района на Варна. От няколко години той  е част от екипа на историческо сдружение "Чигот", което за 10-ти път ще покаже как са живеели хората през Средновековието. Възстановката на боен лагер от времето на битката на крал Владислав Варненчик започва в 14 часа в едноименния музей във Варна.

Какви са мотивите на Васил Тенекеджиев  да стане част от екипа на "Чигот"- интервю на Габриела Гаврилова .

Чрез историческо сдружение "Чигот" имам възможност да участвам в реконструкции на екипировка, неща, които в моята археологическа работа виждам само на части във вида им, по който са оцелели днес. С останалите участници в сдружението се опитваме да ги реконструираме и да видим как са функционирали и да се докоснем до живота през Средновековието, който е много интересен. В другите европейски държави от много отдавна историческите възстановки и чистата наука вървят ръка за ръка и си помагат. У нас правим първите стъпки в тази посока, но е много интересно. И аз от позицията си на археолог в началото бях скептичен, но все повече ме увлича и реконструкцията. Едно е да видиш какъвто и да е предмет на части, ръждясал, счупен, друго е да се опиташ да го реконструираш и да видиш как е функционирал.

Какво е добре да знаем за времето, когато край Варна се срещат войските на Обединена Европа и Османската империя?

О, това е огромен въпрос....Това е изключително интересен период, защото това е поредният преходен период на Балканите. Смесват се различни култури... По това време тук може да видим 3 различни цивилизации - нашата - балканска; западната в лицето на идващите рицари, и  източна...През 14 и 15 век тук виждаме тези три реалности... Тук има сблъсък на титани.

Снимка

Какво ще представи "Чигот" днес в парк-музей "Владислав Варненчик"?

За съжаление, тази година нямаме възможност по финансови причини да представим битката в голям мащаб, както го правихме в предишни години... Ще покажем малък средновековен лагер, различни страни на бита, въоръжението, костюмите на тези три цивилизации. Ще има бойни демонстрации. За тези, които са големи фенове на Средновековието, може да се снимат... За най-малките ще има и специални игри, които са били запазени доскоро по селата.... Сред тях са игра на ашици, гоненици, борене, бой с дървени мечове....Ще има и доста обяснения, което е наша практика...

Ще бъдете отново в Парк - музей "Владислав Варненчик"!

Там не може да се направи голяма възстановка, каквато правихме по поляните на Аспаруховия парк, но сме на истинското бойно поле и това ще допринесе за едно много автентично усещане....Това е много вълнуващо преживяване и всеки може сам да го усети. Когато се отиде в парка, малко е трудно човек да си представи, че това е било поле, осеяно със смърт, защото в момента парка е добре благоустроен с дървета, градинки, пейки...

Човек обаче трябва да отиде и да усети мястото и да си спомни героизма на хората...

За съжаление, за нас като българи, това е трагично, защото битката е неуспешна за обединените християнски сили. Но въпреки това, това е част от нашата история и човек трябва да я знае и помни.

Защо?

Защото не може да си спомняме само добрите неща. Това е едно послание, което нашето сдружение се опитва да представи на любителите на историята, че историята и миналото ни не са свързани само с бляскави победи, то е една реалност, от която нашите деди са били част. Като български народ сме имали и велики моменти, и но и падения... Не всички от нашите предци са били благородни и свети. Имало е от всичко, както има всичко и сега. В момента в България има уклон да се представя една романтична, захаросана представа за миналото, но това не е истинското минало. Това е само част от него.  Ние в "Чигот" се опитваме да представим от всичко...Това, че влагаме толкова усилие в битката на Владислав го доказва, защото това е една трагична битка за българите и за Европа, но това е част от нашата история и ние го представяме. Надявам се да го представим с достойнство.

Това е част от истинското ни минало и ние не трябва да се срамуваме от него, трябва да го приемаме и да знаем нашите падения, които да приемаме като опит от миналото ...


Как са живеели хората през Средновековието - обикновените и представителите на по-висшите слоеве, с какво са били облечени воините и кръстоносците, с какво ще бъде "облечен" Васил Тенекеджиев по време на военния лагер от 14 часа в парк -музей "Владислав Варненчик" - това и още нещо може да научите от интервюто.ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличават се цените в Турция покрай завърналите се туристи

Скок от 20 на сто на туристите от България очакват турски туроператори през настоящата година, съобщават турски медии.  Tурският министър на културата и туризма Нуман Куртулмуш заяви, че през 2018 г. Анкара очаква страната да бъде посетена от 35 милиона туристи, пет милиона от които - от Русия. Министърът подчерта, че след преодоляване на..

обновено на 26.04.18 в 08:45

Д-р Деян Пенчев: Работата за другите е импулс за собственото здраве

"Едно от най-важните неща е човек да помага, да свърши нещо полезно за хората и за този свят. Ако това бъде осъзнато, човек получава импулс да бъде здрав, за да помага на себе си, на децата си, на своите родители, на приятелите си и на цялото общество". Това сподели в лекцията си във Варна Деян Пенчев, д-р по философия и квалифициран класически..

публикувано на 25.04.18 в 16:55

Ако до всяко добро същество застане поне още едно....

"Не можем да помогнем на всички, но ако помогнем на някого....това ще е страхотно". Така започва разговорът ни с Христо Хайджимихайлов, създател и ръководител на денс-формация "Криейтърс“. Той показа на мнозина в социалната мрежа как лесно можем да бъдем полезни на възрастните хора, излезли да продадат нещо на пазара, за да имат допълнително пари...

обновено на 25.04.18 в 09:08

Микрозеленчуците - концентрат от витамини и минерали

В последните години на пазара все повече се налагат микро растенията. Това са зеленчуци, които са отгледани в почва и се откъсват когато са само няколко сантиметра. Смята се, че в тях се съдържа цялата енергия, която ще се разпростре в порасналото вече растение. От десет години на българския пазар ги внася Светла Ненкова. Макар и трудно,..

обновено на 24.04.18 в 08:30

Да станем част от света на приказките в деня на книгата

Това споделя Марияна Желева, която научила това от своята майка и това предава и на своите деца. 36-годишният банков служител не пропуска възможност да посети библиотеката и да влезе в света на книгите, където води 4-годишната   Виктория и  Живодар, който е на година и половина. На 23 април се отбелязва Световният ден на книгите и във..

обновено на 23.04.18 в 06:35

Славян Стоянов: Съдбата реши рисуването ми да е свързано с историята

Художникът Славян Стоянов е роден през 1975 година. Древната ни история, любопитните археологически находки, накитите и български носии от миналото са нещата, които го вдъхновяват. Името му свързваме с усилията, вложени за възстановяването на Кромлеха на село Старо Железаре, със създадения "Фестивал на шевицата" ,  както и с "Виртуален музей на..

обновено на 20.04.18 в 13:35
„Джак Еридън – Крадецът на спомени”

България все още няма комикс герой като Батман

Историята на българския комикс е съществена част от културната ни история. В силните си години (1979–1992) списанията „Дъга" и „Чуден свят" продават повече от десет милиона копия. Най-добрите български комиксови поредици са създадени от талантливи художници и сценаристи, които разказват вълнуващи истории с продължение за воини и магьосници,..

публикувано на 20.04.18 в 11:11