Васил Тенекеджиев, историк: "XV век- сблъсък на титани"

| обновено на 12.11.17 в 16:19
Снимка: Радио Варна

Васил Тенекеджиев е археолог и работи в РИМ-Варна. От години проучва живота на предците ни не само в района на Варна. От няколко години той  е част от екипа на историческо сдружение "Чигот", което за 10-ти път ще покаже как са живеели хората през Средновековието. Възстановката на боен лагер от времето на битката на крал Владислав Варненчик започва в 14 часа в едноименния музей във Варна.

Какви са мотивите на Васил Тенекеджиев  да стане част от екипа на "Чигот"- интервю на Габриела Гаврилова .

Чрез историческо сдружение "Чигот" имам възможност да участвам в реконструкции на екипировка, неща, които в моята археологическа работа виждам само на части във вида им, по който са оцелели днес. С останалите участници в сдружението се опитваме да ги реконструираме и да видим как са функционирали и да се докоснем до живота през Средновековието, който е много интересен. В другите европейски държави от много отдавна историческите възстановки и чистата наука вървят ръка за ръка и си помагат. У нас правим първите стъпки в тази посока, но е много интересно. И аз от позицията си на археолог в началото бях скептичен, но все повече ме увлича и реконструкцията. Едно е да видиш какъвто и да е предмет на части, ръждясал, счупен, друго е да се опиташ да го реконструираш и да видиш как е функционирал.

Какво е добре да знаем за времето, когато край Варна се срещат войските на Обединена Европа и Османската империя?

О, това е огромен въпрос....Това е изключително интересен период, защото това е поредният преходен период на Балканите. Смесват се различни култури... По това време тук може да видим 3 различни цивилизации - нашата - балканска; западната в лицето на идващите рицари, и  източна...През 14 и 15 век тук виждаме тези три реалности... Тук има сблъсък на титани.

Снимка

Какво ще представи "Чигот" днес в парк-музей "Владислав Варненчик"?

За съжаление, тази година нямаме възможност по финансови причини да представим битката в голям мащаб, както го правихме в предишни години... Ще покажем малък средновековен лагер, различни страни на бита, въоръжението, костюмите на тези три цивилизации. Ще има бойни демонстрации. За тези, които са големи фенове на Средновековието, може да се снимат... За най-малките ще има и специални игри, които са били запазени доскоро по селата.... Сред тях са игра на ашици, гоненици, борене, бой с дървени мечове....Ще има и доста обяснения, което е наша практика...

Ще бъдете отново в Парк - музей "Владислав Варненчик"!

Там не може да се направи голяма възстановка, каквато правихме по поляните на Аспаруховия парк, но сме на истинското бойно поле и това ще допринесе за едно много автентично усещане....Това е много вълнуващо преживяване и всеки може сам да го усети. Когато се отиде в парка, малко е трудно човек да си представи, че това е било поле, осеяно със смърт, защото в момента парка е добре благоустроен с дървета, градинки, пейки...

Човек обаче трябва да отиде и да усети мястото и да си спомни героизма на хората...

За съжаление, за нас като българи, това е трагично, защото битката е неуспешна за обединените християнски сили. Но въпреки това, това е част от нашата история и човек трябва да я знае и помни.

Защо?

Защото не може да си спомняме само добрите неща. Това е едно послание, което нашето сдружение се опитва да представи на любителите на историята, че историята и миналото ни не са свързани само с бляскави победи, то е една реалност, от която нашите деди са били част. Като български народ сме имали и велики моменти, и но и падения... Не всички от нашите предци са били благородни и свети. Имало е от всичко, както има всичко и сега. В момента в България има уклон да се представя една романтична, захаросана представа за миналото, но това не е истинското минало. Това е само част от него.  Ние в "Чигот" се опитваме да представим от всичко...Това, че влагаме толкова усилие в битката на Владислав го доказва, защото това е една трагична битка за българите и за Европа, но това е част от нашата история и ние го представяме. Надявам се да го представим с достойнство.

Това е част от истинското ни минало и ние не трябва да се срамуваме от него, трябва да го приемаме и да знаем нашите падения, които да приемаме като опит от миналото ...


Как са живеели хората през Средновековието - обикновените и представителите на по-висшите слоеве, с какво са били облечени воините и кръстоносците, с какво ще бъде "облечен" Васил Тенекеджиев по време на военния лагер от 14 часа в парк -музей "Владислав Варненчик" - това и още нещо може да научите от интервюто.ВИЖТЕ ОЩЕ
доктор Георги Панайотов, уролог

Програма "Мъжко здраве" започна в "Аджибадем Сити Клиник Варна"

Месец ноември стана традиционен за профилактика на мъжкото здраве. По този повод медицински център "Аджибадем Сити Клиник - Варна" започна програма "Мъжко здраве" с 35% отстъпка за платеното изследване на туморен маркер PSA тотал и ехография на простата. Намалението се прави с цел да мотивира представителите на силния пол да са преглеждат редовно за..

публикувано на 14.11.18 в 10:04

Барабанистите Ямато представят новата си програма във Варна

Дванадесетте японски барабанисти от група Ямато ще представят новата си програма „Предизвикателството” на 13 ноември в двореца на културата и спорта във Варна. Варненци за първи път ще се насладят на звуците на тайко-барабаните по време на турнето на групата. Зрелищното шоу предлага на зрителите както звукови така и визуални преживявания -..

обновено на 13.11.18 в 07:23

Поглед с усмивка към трагичните моменти в историята ни

На 11 ноември светът отбеляза 100 години от края на Първата световна война. Днес, на 12 ноември от 18 часа, във Варна по този повод ще бъде открита уникална изложба на политически карикатури. Тя ще бъде представена в Дома на архитекта. Краеведът Християн Облаков разкри интересни детайли за нея в ефира на Радио Варна. Въпреки че слушателите го..

публикувано на 12.11.18 в 14:29

Райската ябълка от центъра на Варна

Най-красивата райска ябълка - така определят минувачи дървото, което се намира в частен двор на метри от кооперативния пазар във Варна. За него ми разказаха продавачите от сергиите. И докато чаках собствениците да отворят вратата, хората потвърдиха, че чакането е оправдано, тъй като това е най-вкусната райска ябълка.  Природата е била щедра и тази..

обновено на 11.11.18 в 09:58
Марин Костов

Битката при Варна от 1444г. променя съдбата на Европа

Има битки, които променят историята. Има битки, които остават в паметта на народите. Има младежи, които дават живота си за идеали. Това се случва в 1444 година, когато за последен път Европа прави опит организирано да се противопостави на настъпващите от Азия османски орди.  През 1439 г. във Флоренция се сключва уния между православната и..

обновено на 10.11.18 в 20:50

До Лондон и назад

Д-р Вълкан Иванов е хирург и консултант по онкопластична хирургия на гърда. След 7-годишен престой в Обединеното кралство и с натрупан значителен опит в областта на хирургията на гърда се завръща в България.  Във Великобритания обществото е подредено, всичко се случва, когато трябва да се случи, дори и най-баналното "автобусите не закъсняват",..

публикувано на 06.11.18 в 11:27

"Вместо сладко - кръшкайте веднъж седмично!", д-р Огнян Пелов

Д-р Огнян Пелов е интересен човек. Роден на 9 август 1960 г. в гр. Бяла Слатина в семейство на лекари. През 1984 г. той завършва медицина и започва да практикува акушерство и гинекология в родния си град (до 1990 г). Следва обучение в “University of Stellenbosch” – Южна Африка, работи в “Еdendale Hospital” – Pietermaritzburg и Университетската..

публикувано на 04.11.18 в 14:42